Betegségek A-tól Z-ig

A zsírsavak mint orvosságok

Nem elég akármilyen ómega-3 zsírsavat enni

  Az autoimmun eredetű gyulladásos megbetegedések sokasága a modern ipari társadalmak rákfenéje. Három generációval korábban ezek a kórképek még ritkaságszámba mentek, ma már népbetegségnek számítanak. Az összes közép-európainak több mint 20 százaléka szenved valamilyen autoimmun betegségben. Ha tágabb értelmezésben az allergiát is idesoroljuk, akkor a lakosság 50 százaléka, tehát minden második ember érintett!


   

  Az idült gyulladások, amilyen pl. a reumatoid ízületi gyulladás, az atópiás dermatitisz vagy az asztma, az ún. autoimmun megbetegedések nagy gyűjtőfogalmához tartoznak. Ezek közös jellemzője, hogy az immunrendszer valamely, eddig ismeretlen okból „megbolondul”, és a szervezet ellen fordul. Tágabb értelemben az allergia is idesorolható, hiszen ott is az immunrendszer inadekvát reakciója okozza a tüneteket.

   

  A különbség csupán annyi, hogy allergia esetében az immunrendszer nem a szervezet valamely szövete, hanem az amúgy teljesen ártalmatlan anyagok, pl. étel, virágpor vagy állati szőr ellen fordul. Mindezek kialakulásában természetesen az egyén genetikai hajlama is fontos szerepet játszik. A szklerózis multiplex nevű súlyos, autoimmun eredetű idegrendszeri megbetegedésben szenvedő egypetéjű ikertestvéreknél az érintett ikerpárok egyharmadánál mindkét testvér megkapja a betegséget – igaz, kétharmaduknál nem ez a helyzet! Ez azt jelenti, hogy bár a genetikai hajlam fontos, mégis a környezeti tényezők döntőek, ezeken belül pedig a táplálkozásé az abszolút főszerep!

   

  Sok, nagy létszámon végzett kutatás eredménye azt látszik igazolni, hogy a reumatoid ízületi gyulladás és a krónikus gyulladásos bélbetegségek jóval ritkábban fordulnak elő azoknál, akiknek szervezete megfelelő mértékben el van látva ómega-3 zsírsavakkal.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.