Betegségek A-tól Z-ig

Achilles-ín


Az Achilles-ín irritációja - achillodynia - nem veszélyes, de makacs és kellemetlen betegség. Különösen a sportolókat érinti gyakran, akik sokat futnak vagy ugranak. Gyakran olyanokat is érint, akiknek veleszületett sarkantyúja van. Ha mindezekhez nem megfelelő lábbeli és túlterhelés is társul, az ín heves fájdalmakkal reagál.

 

Az íntapadási pont irritációjáról van szó. Szaknyelven ezt tedinopátiának hívják. Ennek során az ínszalag struktúrája megváltozik, anyaga sprőddé válik: az ín rostjai felhasadnak, töredeznek és részben elzsírosodhatnak. Ezenkívül ciszták alakulhatnak ki, és a mészstruktúrák is változáson mennek át. Olykor gyulladásos elváltozások is megfigyelhetők, amelyek fenntartják a kórképet. A részleges szakadások ellenére az ín külső alakja megmarad, mert a szakadások többnyire az ínszalag közepén találhatók.

 

Az achillodynia tehát a saroknál kialakuló "teniszkönyök". A túlterhelés tipikus esete, amely különösen gyakran érinti a sportolókat, pl. kocogókat, teniszjátékosokat, labdarúgókat. A leggyakoribb tünet az ín tapadásától számított 3-4 cm-re található, nyomásérzékeny, fájdalmas pont és gyakran duzzanat.

 

Az Achilles-ín mentén kialakuló nyáktömlőgyulladás hasonló panaszokat okoz, és az achillodynia nyomán is kialakulhat. Ennek jele, hogy a talp hajlítása komoly fájdalommal jár, a boka alatti mélyedés pedig nyomásra érzékeny. Olykor pirosság és duzzanat is látszik a sarok mögött.

 

Az achillodynia kialakulásában gyakori tényező egy veleszületett betegség, az ún. Haglundsarok. Ez egy kis hegyes kinövés a sarok hátoldalán. Pont itt fut az Achilles-ín is. A sarkantyú nyomja az ínszalagot - különösen, ha cipőt visel a beteg -, így annak amúgy is rossz anyagcseréjét tovább rontja. Olykor javulnak a panaszok, de hirtelen kiújulnak, amikor a páciens azt hiszi, hogy túl van a nehezén.

 

 

A pihentetés és a homeopátia meggyorsítja a gyógyulást

Achillodynia esetén ki kell zárni a reumás betegségeket. Erről ad tájékoztatást a vér laboratóriumi vizsgálata. Ezenkívül ajánlatos a vér húgysavszintjét is ellenőrizni.

 

Javulás csak az ínszalag pihentetésével, tehermentesítésével érhető el. A láb begipszelése, amint azt korábban tették, hosszabb távon nem vált be: újabb terhelésre a panaszok visszatértek. Sokkal hatásosabbnak bizonyult a kíméletes mozgásgyakorlatok végzése. A sarok megemelése szintén tehermentesíti a sarkat és az Achilles-inat. Teljes mértékben tartózkodni kell a kortizoninjekcióktól, mert fennáll a veszélye annak, hogy az ínszalag teljesen elszakad.

 

A fájdalom helyén alkalmazott lokális kezelések enyhíthetik a panaszt, de nem mindig elegendő. Gyakran a gerincoszlop mentén fennálló izomkeményedés vagy gerincferdülés is szerepet játszik a betegség kialakulásában. Ezeket szintén kezelni kell, pl. gyógytornával. Különösen nagy figyelmet kell szentelni a keresztcsont és csípőlapát ízületére. A teniszkönyökhöz hasonlóan a kezelésbe olykor be kell vonni a nyaki gerincet és a tarkót is.

 

Ami a természetes gyógymódokat illeti, a neurálterápia bevált módszer e betegség kezelésében. A neurálterápiához alkalmazott helyi érzéstelenítő készítményhez (lidocain, procain) homeopátiás injekciókat lehet keverni. 

 

 

Akupunktúrás pontmasszázs és tartós tű is segíthet

A Penzel-féle akupunktúrás pontmasszázs különösen krónikus esetekben hatásos. A terapeuta megítéli, hogy teltség- vagy hiányállapottal áll-e szemben, és ennek megfelelő mozdulatokkal végzi a kezelést. Akupunktúra esetén ún. tartós tűket kap a beteg, amelyeket leragasztva rögzítenek, a páciens pedig egy kis mágnessel stimulálja a tűket.

 

Hasznosnak bizonyul továbbá az iontoforézis módszere is. Ez elektroterápia, amelynek során gyógyhatású krémet visznek fel az elektródákra. Az áram segítségével a krém hatóanyagai mélyen a szövetbe juttathatók. Jó eredményekről olvashatunk a mágnesterápiával kapcsolatban is (megjegyzendő azonban, hogy nem a mágneses matracokkal, hanem az ortopédiában évtizedek óta alkalmazott készülékekkel).

- vörös -
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: Achilles-ín, fájdalom, Penzel-féle akupunktúrás pontmasszázs

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.