Betegségek A-tól Z-ig

Afták, szájpenész

Gyógyítsuk meg a szájnyálkahártyát

  A szájnyálkahártya az ember általános állapotát tükrözi, többek között tájékoztat a belek egészségi állapotáról és az anyagcsere-folyamatokról.  


  A szájnyálkahártya pirossága, de legfőképp a felületén megjelenő fehér bevonat, amelyet letörölve vérzést tapasztalunk, a nyálkahártya gombás fertőzését (szájpenész, orvosi szakszóval soor) jelzi. Ez akkor lép fel, ha immunrendszerünk legyengül, pl. antibiotikumokkal végzett kezelések után, kemoterápia alatt vagy után, illetve bizonyos, az immunrendszert befolyásoló gyógyszerek, pl. kortizon hatására. A kortizon spray-t rendszeresen használó asztmás betegeknek éppen ezért minden inhaláció után aszkorbinsav-oldattal (egy késhegynyi aszkorbinsav egy pohár vízben feloldva) ajánlott többször kiöblíteni a szájüregüket. Ezzel megakadályozható, hogy gombák telepedjenek meg és szaporodjanak el a nyálkahártyán.

   

  Az ilyen, főként csecsemőknél vagy súlyos betegség után kialakuló gombafertőzéseket mindig gombaellenes hatású gyógyszerrel kell kezelni, annak érdekében, hogy a gomba ne tudjon elszaporodni az egész tápcsatornában. Ilyen anyagok léteznek oldat, illetve gél formájában, kiváltásuk orvosi vényre lehetséges.

   

  A szájnyálkahártyán megjelenő afták kis, kerek, gyulladt és fájdalmas területek, amelyek szintén az immunrendszer gyengeségét jelzik. Gyakran jelentkezik olyan embereknél, akiknek a bélflórájuk szenvedett zavart, ugyanis a bélrendszerhez társuló immunrendszer szoros kapcsolatban áll a szervezet más nyálkahártyáival, így a szájnyálkahártyával is. A bélmiliő zavarait egyébként emésztési zavarok, pl. székrekedés és hasmenés, valamint erős felfújódás, gázképződés jelzi.

   

   

  A gyenge immunrendszer hatása a nyálkahártyákon

  A nyálkahártyák immunrendszerének gyengülését nemritkán az amalgám- vagy palládiumtömésekből kioldódó higany okozza. Azoknál, akiknek szervezetében nehézfémterhelés mutatható ki, jóval gyakoribbak a nyálkahártyák gombafertőzései és az afták. A szájban érzett fémes íz is fémterhelésre utal. Ebben az esetben elkerülhetetlen a kivezető, méregtelenítő eljárásokkal végzett kezelés, amely oki terápiája a krónikus nyálkahártya-gyulladásoknak. Rendkívül hatásosan végezhető a méregtelenítés, medveszőlőből készült kivonatokkal. A medveszőlő kiválóan megköti a fémeket, ugyanakkor gombaölő hatású az emésztőszervrendszerben.

   

  Afta

   

  Hasonló indikációval alkalmazhatunk algakészítményeket is, pl. klorella algából. A szelén (100-200 µg/nap) és cink (10-20 mg/nap) semmiképp nem hiányozhat a fémkivezető terápiás tervből, mivel ezek szintén hatásosan képesek megkötni a fémeket és erősítik immunrendszerünket. A gyógynövények közül az aranyruta és a máriatövis erősítik a vese és a máj méregtelenítő tevékenységét. Minden fémkivezetés fontos eleme a megfelelő mennyiségű folyadék ivása (naponta két liter, lehetőleg ásványi anyagokban szegény víz).

   

  A propolisz antibiotikus hatásai

  A nyálkahártya gyulladásait gombák, baktériumok vagy vírusok egyaránt okozhatják. Ezeket propolisszal, más néven méhszurokkal kezelhetjük eredményesen. A propoliszt a méhek állítják elő, és „természetes antibiotikumnak” is nevezik. Különböző formában találkozhatunk vele: tabletták, ecsetelők, tinktúrák formájában, de egyes fogkrémekben is előfordul. Ennek megfelelően alakul felhasználása is:

   

  Propolisz szájgélt naponta 3-4 alkalommal, de legalább minden étkezés után használjunk ecsetelőként, és hagyjuk a kezelt területen.

  Öblögethetünk propolisztinktúrával is: étkezés után 5-10 cseppet oldjunk fel vízben és ezzel öblögessünk.

  Nagyon hatásos recept a száj és a garat gyulladásaiban a következő készítmény: 1:1 arányban keverjünk össze mozsárban aprított propoliszt (méhésztől) mézzel. A keverékből egy mokkáskanálnyit szopogassunk el.

  A propolisz belső használata is gyógyhatású. Ha 8-10 csepp propolisztinktúrát teába vagy vízbe adva kúraszerűen, tehát hosszabb ideig fogyasztunk, az gátolja a tápcsatornában tenyésző gombák szaporodását, de leküzdi a vírusokat és a baktériumokat is. Az is megoldás, ha a méhésztől vásárolt propoliszt mozsárban szétzúzzuk, forró vízzel leöntjük, és az így nyert folyadékot fogyasztjuk.

   

  Kamilla, mirha, kakukkfű és zsálya a fájdalmak ellen

  Nagyanyáink tudták: a szájnyálkahártya gyulladásait kamilla- és zsályateás öblögetéssel lehet enyhíteni. E régi, bevált gyógynövényekben ma is megbízhatunk. Illóolajaik erőteljesen gátolják a kórokozó csírák szaporodását. A kamilla, zsálya és kakukkfű kivonatai kaphatók ecsetelők, szájvíz formájában.

   

  A mirha a tömjénfélék családjába tartozik, és már a Biblia is említést tesz róla. Szájüregi használata a legkülönfélébb gyulladások és afták esetében valóságos csodákra képes. Gomba- és baktériumölő illóolajokat tartalmaz. Belsőleg alkalmazva is hatásos, hozzájárul az egészséges bélmiliő kialakításához.

   

  Mindezen eljárások mellett a krónikus nyálkahártya-gyulladások esetén nem szabad megfeledkezni a szervezet savmentesítéséről sem. Az elsavasodás ugyanis kedvez a gyulladásoknak, míg az egészséges sav-bázis egyensúly csökkenti a gyulladásokat. A táplálkozásnak fontos szerepe van: az anyagcsere során savas végtermékeket termelő élelmiszereket (cukor, túl sok hús és tejtermék, alkohol és kávé) kerülnünk kell, helyettük lúgosító hatású élelmiszereket kell előnyben részesíteni (burgonya, zöldségek, gyümölcsök, salátafélék). Ha a reggel mért vizelet-pH tartósan 6-7 érték alatti, ajánlatos alumíniummentes, bázikus készítményeket fogyasztani.

   

  Zsálya, commiphoramyrrha fa és a kamilla: Ezek a növények kiváló hatásúak az afták ellen.

   

  Léteznek azonban egyéb tényezők is, amelyek kedvezően befolyásolják a sav-bázis egyensúlyt:

   

  Rendszeres testmozgás: napi fél óra gyaloglás vagy úszás is sokat segíthet.

  Kerüljük a heves lélegzést. Tudatosan és mélyen lélegezzünk (hasi légzés), így a légzéssel is eltávolítható a felesleges sav.

  Izzasztással sok savat eltávolíthatunk szervezetünkből. Járjunk szaunába, vagy vegyünk bázikus sókkal dúsított ülőfürdőt.

  Igyunk a nap folyamán 2 liter folyadékot (a kávé és a tej nem számít ide).

  Csökkentsük a hétköznapi stresszt: sajátítsunk el lazítási technikákat, gondoljuk át életünket, ha egyedül nem boldogulunk, kérjünk professzionális segítséget.

   

  A mikrobiológiai terápia (egészséges bélbaktériumok szedése) jelentősen javítja a nyálkahártyák immunitását. A terápiát, főként krónikus esetben, legalább három hónapig kell folytatni.

  -tamás-
  XIII. évfolyam 7. szám

  Címkék: afták, szájpenész

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.