Betegségek A-tól Z-ig

Akupunktúra isiász és hátfájás esetén

A hátfájás hátterében sok ok állhat. A hivatalos orvoslás sokáig túlértékelte az "objektív leleteket", mint például a porckorongsérvet, mint okot. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ilyen jellegű leleteket teljes mértékben figyelmen kívül kellene hagyni. Éppen akkor, ha a fájdalmak kisugároznak a lábakba, feltételeznünk kell (bár nem feltétlenül mindig van így), hogy egy kidomborodó porckorong nyomás alatt tartja az isiászideget. Ha a lábakba sugárzik a fájdalom, gyakran isiászról van szó. A hagyományos kínai orvoslás (hko) ennek enyhítésére ismer néhány jól bevált akupunktúrás pontot. A kezelés a "normális" hátfájás esetén (isiász hiányában) is segíthet, ha a panaszok a hko szerinti besorolásnak megfelelnek. A pontokat nem csak tűvel, hanem masszírozással is kezelhetjük! Persze tisztában kell lenni az isiász szövődményeivel.


3E 5 = hármas melegítő 5, Di 4 = vastagbél 4, Dü 3 = vékonybél 3, LG 20 = kormányzó 20, LG 4 = kormányzó 4, LG 3 = kormányzó 3

 

Mivel a csigolyák között elhelyezkedő porckorongokat már röviddel a születés után nem látják el saját erek, viszonylag korán elkezdenek "öregedni". A porckorong közepe kocsonyás anyagból áll, amit szívesen hasonlítanak vízzel telt párnához. Ezt a kocsonyás részt a korong szélén elhelyezkedő rostos porcgyűrű tartja össze, amely erős, aszimmetrikus terhelésre (nehéz súlyok emelése görbe háttal, fel nem melegített izomzat mellett) könnyen beszakadhat. Újabb terhelésre a kocsonyás rész betüremkedhet a porcgyűrű szakadásába, amit sérvnek neveznek. Ez a kidudorodás bármely irányban megjelenhet.

 

Isialgia: fájdalom, bénulás vagy érzéketlenség

Míg a hasi irányban kitüremkedő sérv (prolapszus) klinikailag "néma", tehát nem okoz panaszt, a hátsó (gerincvelő irányába néző) prolapszus ezzel szemben a lumbágó okozója, ami ismert panaszokkal jár: heves, nyilalló fájdalom, amely azonban a deréktáji, illetve keresztcsonti tájékra korlátozódik. Az érintett csak erős fájdalmak árán képes felegyenesedni. A görnyedt kényszertartás, amire a fájdalom a pácienst kényszeríti, további bajok, izomfájdalmak, izommerevedés forrása lehet.

 

Ha a hátsó vagy oldalsó irányú prolapszus a csigolyák közti lyukakból kilépő ideggyököket nyomja, felléphet a rettegett isialgia, azaz az isiász ideg által beidegzett területeken jelentkező heves fájdalom, esetleg a lábak hátoldalán vagy külső oldalán tapasztalható érzéskiesés. Az idegkárosodás mértékétől függően a lábizmok elgyengülése is előfordul. Megerősíti a diagnózist, ha a fájdalmak erőlködés (köhögés, tüsszentés, székletürítés) hatására felerősödnek.

 

Ha a bénulás kiterjed a húgyhólyag és a végbél izmaira is, a páciensnek haladéktalanul (!) idegsebészhez kell fordulnia, mert késlekedés esetén a vizelet- és széklettartási funkciók tartósan és visszafordíthatatlanul károsodnak. Erre utalhat a gáttájon vagy a végbélnyílás környékén tapasztalható érzéketlenség. A combizomzat vagy a lábujjakat, lábfejet emelő izmok akut bénulása esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni!

 

 

Akupunktúrával harmonizálható a zavart energiaáramlás

A hagyományos kínai orvoslás a fájdalmak okainak "diagnosztizálásában" alapvetően különbözik a nyugati gyógyászattól. Míg utóbbi főként anatómiai struktúrák alapján tájékozódik, a kínaiak a testet behálózó energiavonalak szerint orientálódnak.

 

Az akupunktúra pontos hatásmechanizmusát a mai napig nem sikerült maradéktalanul tisztázni. A nyugati orvosok hangsúlyozzák a finom tűszúrások által bizonyos ingerületvivő anyagok (endorfinok, szerotonin) fokozott termelődését, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak. Ez az egyik lehetséges magyarázata, hogy a háton sokszor "nem valódi" akupunktúrás pontok szúrásával is jobb eredményeket lehet elérni, mint a nyugaton megszokott fájdalomterápiával.

 

A hko szerint a testet 12 fő- és néhány mellékcsatorna hálózza be, ezeken helyezkednek el az akupunktúrás pontok. A csatornák (más néven meridiánok) a testfelszínt összekötik szerveinkkel, mivel minden csatornának van ún. belső ága, amely behatol a test belsejébe. A régi kínai orvosok szerint e csatornákban egy rejtélyes életenergia, a csi áramlik. Ha az áramlás zavart szenved, az betegséghez vezet. Az akupunktúrás pontok tehát bioenergetikai "kapcsolók", amelyek működtetésével harmonizálható az életenergia áramlása, működése.

 

A hko hátfájdalmak esetén lényegében három fő kórokot különböztet meg:

 

Hideg, nedvesség és szél behatolása, ilyenkor a panaszokat súlyosbítja a köd, az eső, a nyirkosság; az ágynyugalom nem enyhíti a fájdalmakat.

 

A vese funkciókörének energetikai üressége, gyengesége, amit arról ismerünk fel, hogy a panasz lassanként, fokozatosan alakul ki, a fizikai terhelés súlyosbítja, a pihenés enyhíti a fájdalmakat. (A kínai szervfogalmak nem azonosak az adott anatómiai szervvel, ahogyan azt mi Európában értjük.)

 

Az ágyéki gerinc sérülése (ütés, rándulás, zúzódás), aminek hatására a sérülés helyén "elakad", pang az energiaáramlás.

 

Moxálás, főként a vese gyengesége esetén

Ha a fájdalmak hirtelen, nagy intenzitással jelentkeznek, a kínai orvos a beszúrt tűket intenzíven stimulálja, manipulálja. Az idült, hidegre reagáló fájdalmak kezelésében fontos szerepet kap a moxibusztió: ilyenkor a pontokat tűszúrás mellett vagy attól függetlenül gyógynövényből készített szivarral melegítik fel. Ezt a módszert ajánlott szakértő terapeutára bízni, nehogy égési sérüléseket okozzunk.

 

A vese gyengesége esetén bizonyos pontokat (pl. a hólyag 23, 25, vese 7, 8, lép 6) nem csak megszúrni, hanem melegíteni, moxálni is érdemes.

 

 

A három leggyakrabban érintett csatorna 

Az isiászos fájdalmak jellemzően a lábakat érintik. A kezelendő pontokat attól függően választhatjuk ki, hogy a fájdalom melyik akupunktúrás csatorna mentén jelentkezik. (A pontokat a szövegben részletesen említjük.) Rövidítések: Ma – gyomorcsatorna; Gb – epehólyag-csatorna; Bl – hólyagcsatorna

 

Isialgia a húgyhólyagcsatorna mentén

A csatornarendszer alapján érthető, hogy nem csak a fájdalmas területen elhelyezkedő, hanem attól távolabbi, de az adott területen keresztülhaladó csatornán található pontokat is érdemes kezelni. A fájdalom közeli pontokból körülbelül négyet érdemes kiválasztani a kezeléshez.

 

Ha a fájdalom inkább deréktájról a comb hátsó oldalára sugárzik ki, akkor a probléma a húgyhólyagcsatornát érinti.

 

• Hólyag 23, amely 1,5 harántujjnyi távolságra található a második ágyéki csigolya tövisnyúlványának alsó peremétől.

 

• Hólyag 31, a kormányzó csatorna és a hátsó, felső csípőtövis között található.

 

• Hólyag 40, a térdhajlat közepén található.

 

• Hólyag 52, három harántujjnyira van a második ágyéki csigolya tövisnyúlványának alsó peremétől.

 

• Hólyag 58, hét harántujjnyira a hólyag 60-as pont felett található a lábikra külső peremén.

 

• Hólyag 60, amely a külső boka legkiállóbb része és az Achilles-ín között található félúton.

 

• Kormányzó 3, amely a negyedik és az ötödik ágyéki csigolya tövisnyúlványa között helyezkedik el.

 

• Kormányzó 4, amely a második és harmadik ágyéki csigolya tövisnyúlványa között található.

 

Isialgia a gyomor- vagy az epehólyag-csatorna mentén

Ha a fájdalmak inkább a lábak oldalán vagy elülső síkjában észlelhetők, akkor az epehólyag-, illetve a gyomorcsatorna érintettségéről van szó.

 

Kezeléshez a következő pontokból választhatunk:

 

• Epehólyag 30: Ezt a pontot az oldalán fekvő, felhúzott lábú páciensen találjuk meg. Gondolatban összekötjük a farpofák közötti függőleges redő felső szélét a csípőízület legkiállóbb részével. Ezt a vonalat harmadoljuk, és a pontot a külső és középső harmad találkozásánál lokalizáljuk.

 

• Epehólyag 34: Az izmok és inak "mesterpontja", amely a szárkapocscsont fejecse alatt-előtt elhelyezkedő kis gödörben található.

 

• Gyomor 34: A térdkalács felső pereme felett két hüvelykkel, a láb elülső-külső oldalán.

 

• A gyomor 36-os pont a sípcsonttól kb. egy harántujjnyira oldalt, a térdízületi réstől három hüvelyknyire található.

 

Amint azt már korábban említettük, a felsorolt közeli pontok mellé ajánlatos az érintett csatornán távolabb elhelyezkedő pontokat választani. Fontos távoli pont a hólyagcsatorna érintettsége esetén a vékonybél 3. Ez a tenyér élén található (lásd az ábrát). További fontos távoli pont az epehólyag-csatorna érintettsége esetén a hármas melegítő 5 pont. Az alkaron a singcsont és orsócsont között, a csuklóredőtől kéthüvelyknyire található.

 

A vastagbél 4 pont általános fájdalomcsillapító hatású

A vastagbél 4 ponttal a test bármely részén kialakuló fájdalom csillapítható. E pont a mutatóujj és a hüvelykujj közötti izom közepén, kézháti oldalon található.

 

A pszichés stabilizálás érdekében ajánlatos a kormányzó 20 pont kezelése is. Ha a fül legalacsonyabb és legmagasabb pontját összekötő vonalat a fej teteje felé meghosszabbítjuk, a pontot ott találjuk, ahol e vonal metszi a fej középvonalát a koponya tetején.

 

A gyakorlatban jól bevált, ha a testpontok kezelése mellett alkalmazzuk a fülakupunktúrát is. A fülkagylón a keresztcsont, az isiász­ideg, az ágyéki gerinc, a vese és a Senmen pontok kezelése javallott.

 

Öngyógyítás akupresszúrával és elektroakupunktúrával

Az akupunktúrás pontokat masszírozással is kezelhetjük. A pontmasszázst gyengéd masszírozással kezdjük, a nyomás intenzitását fokozatosan növeljük, és pontonként 20-60 másodpercig végezzük a kezelést: a közeli pontokat rövidebb, a távoliakat hosszabb ideig. A kezelést naponta vagy másnaponként végezzük.

 

Az akupresszúra alternatívája lehet az elektromos impulzusokat kibocsátó készülékekkel végzett kezelés. Figyeljünk rá, hogy minősített készüléket vásároljunk, a kezelőáram frekvenciája 10-16 Hz legyen, az impulzus időtartama 1 ms. Krónikus panaszok esetén a pontokat naponta 2-3-szor, alkalmanként és pontonként 30 másodpercig kell kezelni. Akut esetekben ez az idő nyugodtan lehet 2-3 perc.

- dr. ki -
XV. évfolyam 11. szám

Címkék: akupunktúra, hátfájás, isiász

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.