Betegségek A-tól Z-ig

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

Népi gyógymódok, természetgyógyászati eljárások

Sok embert érint a cukorbetegség, amelynek tünetei előbb-utóbb nyilvánvalóvá teszik vagy kikényszerítik a pontos diagnózist, az étrend beállítását, és ha szükséges, a gyógyszeres kezelést. A cukorháztartás másik, sűrűn előforduló zavara, az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) azonban nem mindig azonosítható könnyen. Sokan – főleg gyermekek – évekig élhetnek vele együtt anélkül, hogy szüleik és orvosaik tisztában lennének az ingerlékenység, szorongás, fejfájás vagy depresszió valódi okával.  


Belső elválasztású mirigyeink és az általuk termelt hormonok normális működése, összhangja következtében az egészséges szervezetben a vércukorszint meghatározott, szűk tartományban ingadozik. Ha ennek a kényes mechanizmusnak a munkájában zavar keletkezik, akkor a vércukorszint túl magasra emelkedik (ilyenkor cukorbetegségről beszélünk), vagy pedig gyakran túl alacsony (ez a hipoglikémia).

 

Az inzulinkezelésre szorulók közül még az igen fiatal cukorbetegek is meg tudják tanulni, hogyan adják be maguknak az injekciót

 

A túlságosan alacsony vércukorszint éhezés hatására is előfordulhat, de gyakoribb az úgynevezett reaktív hipoglikémia. Az utóbbi bekövetkezhet akkor is, ha a cukorbetegség kezelésére adott gyógyszert túladagolják. A reaktív hipoglikémia jellemzője, hogy étkezés után 3-5 órával jelentkeznek tünetei, amelyek elsősorban az agyműködésben nyilvánulnak meg. Az agy elsődleges energiaforrásául ugyanis alacsony vércukorszintnél a glükóz szolgál. Édességek utáni fokozott vágyakozás, gyenge lábak, mellkasi szorító érzés, fejfájás és/vagy fájdalom a test különböző részein (elsősorban a szemben), szorongás, ingerlékenység (főként ha kimarad egy étkezés), depresszió, álmatlanság, sőt akár zavart tudatállapot, különös viselkedés vagy görcsroham is előfordulhat. Lehetséges az is, hogy elhomályosul a látás és fokozott (főleg éjszakai) izzadás lép fel. Sőt, az iskoláskorban sajnos egyre gyakoribb hiperaktivitás hátterében is nemegyszer a kóros vércukorszint-ingadozás áll.

 

Mivel azonban ezek a tünetek szerteágazóak, és hipoglikémia esetén többnyire csak néhány jelentkezik közülük, a betegség felismerése nem könnyű. (A hipoglikémiások csaknem felénél csökkent a pajzsmirigy működése, ezért érdemes tisztázni azt is, nem áll-e a háttérben ez a betegség, amely egyébként kezdeti stádiumában a jódbevitel növelésével egyszerűen orvosolható.) Egyszerű éhgyomri vércukorszintméréssel csak ritkán jutnak az orvosok biztos következtetéshez. Inkább megfelel a hipoglikémia felismerésére az úgynevezett glükóztolerancia-teszt (GTT).

 

 

Az iskoláskorban egyre gyakoribb hiperaktivitás hátterében nemegyszer a kóros vércukorszint-ingadozás áll

 

Ha ilyen vizsgálat még nem történt, de fennáll az alacsony vércukorszint gyanúja, akkor érdemes megfigyelni, mikor jelentkeznek a tünetek. Ha étkezés után 3-4 órával lépnek fel és étkezéssel megszüntethetők, feltétlenül számításba kell venni a hipoglikémia lehetőségét.

 

Házilagos szűrésre megfelel az a kérdőív, amelyet Michael Murray és Joseph Pizzorno adott közre A természetgyógyászat enciklopédiájában (lásd jobbra a tesztet).

 

Tudományos kutatások alapján valószínűsíthető, hogy a reaktív hipoglikémiát az úgynevezett modern táplálkozás, pontosabban a finomított szénhidrátok túlzott mértékű fogyasztása okozza. Egyesült államokbeli hivatalos ajánlás szerint a teljes kalóriabevitelből legfeljebb 10%-nak volna szabad finomított cukorból származnia. A valóság ezzel szemben az, hogy az amerikaiak teljes kalóriafogyasztásának csaknem 30%-a hozzáadott cukorból ered, vagyis az ajánlott mennyiség háromszorosa kerül be a szervezetükbe. Ezt akár „cukorfüggőségnek” is minősíthetjük, és nyilvánvaló, hogy az általában rossz egészségi állapot és a krónikus betegségek gyakori előfordulása – legalább részben – ennek a számlájára írható.

 

 

A legtöbb hipoglikémiás szervezetében kevés a cink, ezért annak pótlása ajánlott. Jótékony hatású lehet a kalcium és a magnézium is

 

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a finomított szénhidrátoknak az étrendből való kizárása vagy szigorú korlátozása javuláshoz vezet depressziós betegeknél, mérsékli az agressziót, a bűnöző magatartást, csökkenti a menstruációt megelőző tünetegyüttest (PMS), enyhüléshez vezet migrénes fejfájásban, érelmeszesedésben, előnyösen változtatja meg a koleszterin- és a vérzsírszintet.

 

 

Étrend

A vércukorszint szabályozásában kulcsfontosságú a helyes táplálkozás. A legjobb diéta mind a cukorbetegség, mind az alacsony vércukorszint kezelésében az, amelyben sok a rostanyag és a teljes értékű szénhidrát, miközben kevés a cukor. A magyarázat kézenfekvő: az egyszerű szénhidrátok és az egyszerű cukrok gyorsan felszívódnak a szervezetben, emiatt hamar felemelkedik a vércukorszint, fokozott inzulinelválasztáshoz vezetve. A gyümölcsben és a zöldségben található természetes, egyszerű cukrok viszont – a répacukorral és más finomított cukorral szemben – sok más tápanyaggal együtt kerülnek be a szervezetbe, és ezek segítenek a cukor feldolgozásában. Másfelől az is tény, hogy a feldolgozatlan, vagyis teljes értékű élelmiszerekben lévő cukrok lassabban szívódnak fel, mivel rostokhoz és más alkotóelemekhez kapcsolódnak, valamint ma sejteken belül találhatók.

 

 

Az alkohol, a kávé, a tea, valamint a dohányzás szintén hozzájárul a vércukorszint ingadozásához

 

A glükóz vagy más néven szőlőcukor nagy mennyiségben megtalálható a komplex szénhidrátok többségében, továbbá a gyümölcsben, a gyökérzöldségek zömében, a mézben és az édes kukoricában. Vele azonos kémiai összetételű, de más szerkezetű a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor. Ez számos gyümölcsnek, valamint a méznek és a juharszirupnak a fő szénhidrátja. Felszívódása nagyban különbözik a glükózétól, ahhoz ugyanis, hogy a szervezet hasznosítani tudja, előbb a májban át kell alakítania glükózzá. Ezzel magyarázható, hogy a gyümölcscukorban gazdag élelmiszerek fogyasztása nem eredményez gyors vércukorszint-emelkedést. Így a hipoglikémiások és a cukorbetegek többsége a cukorháztartás felborulása nélkül képes elfogyasztani közepes mennyiségű gyümölcsöt vagy azzal egyenértékű fruktózt, míg a répacukrot egyáltalán nem tűri a szervezete.

 

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a vércukorszint rendellenességei egyértelműen összefüggnek a kevés rostot tartalmazó táplálkozással. A helyes étrendben tehát a finomított cukrok korlátozása mellett nagyobb mennyiségben kell szerepelnie rostokban dús, teljes értékű szénhidrátoknak. A legjobb hatásúak a vízben oldódó rostok, amelyek a szénhidrátok felszívódását lassítva gátolják a vércukorszint hirtelen megemelkedését, javítják a sejtek inzulinérzékenységét, így megakadályozzák az inzulin túlzott mértékű elválasztását. A legtöbb növényi rost vízben oldódik. Különösen jó források: hüvelyesek, zabkorpa, különféle magvak, dió- és mogyorófélék, körte, alma és a legtöbb zöldségféle. Ugyancsak jó hatású a barnarizs, az avokadó, az articsóka, a kefir és a joghurt. Ajánlott naponta legalább 50 g rost elfogyasztása. A cukorháztartás szabályozása mellett a rostdús táplálkozás másik előnye az, hogy az esetleg előforduló székrekedés is megszűnik.

 

 

A rendszeres testmozgás kiváló védőhatású

 

Legalább ilyen fontos a vércukorszint-ingadozás elkerülése szempontjából az, hogy inkább többször – napi 6-8 alkalommal – kevesebbet együnk, vagyis ne teljen el túl sok idő két étkezés között. A gyakori, kisebb mennyiségű étkezések hozzájárulnak a vércukorszint stabilizálásához. Egyes hipoglikémiások jó hatásúnak találják, ha elalvás előtt is esznek még egy keveset.

 

Az étrendből érdemes kiszűrni az esetleges táplálékallergéneket, mivel az élelmiszer-allergia gyakran kapcsolódik alacsony vércukorszinthez. Aki allergiás bizonyos élelmiszerekre, annak a hipoglikémiás tünetei is súlyosbodnak az allergének hatására. Érdemes megpróbálkozni az úgynevezett rotációs diétával, vagyis három-négy héten át kizárni az étrendből valamennyi számításba jövő élelmiszer-allergént, majd pedig egyesével újra beépíteni ezeket a táplálkozásba. Minden egyes „új” élelmiszer bevonásakor figyelni kell a tüneteket, és csak egy hét elteltével térni át a következő élelmiszerre. Így a konkrét táplálékallergén biztonságosan kiszűrhető.

 

 

A jógagyakorlatok segítenek oldani azt a feszültséget, amely hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához

 

Az alkohol fogyasztása ugyancsak megzavarja a glükóz normális felhasználását és növeli az inzulinelválasztást. Ennek következtében

 

süllyed a vércukorszint, ami viszont fokozott vágyat vált ki az édességek és az alkohol iránt. Nem véletlen, hogy alkoholistáknál jellegzetes szövődmény a hipoglikémia. A kávé és a tea koffeinje, valamint a dohányzás szintén hozzájárul a vércukorszint ingadozásához.

 

 

Életmód

A rendszeres testmozgás kiváló védőhatású. Tudjuk, hogy a II. típusú (vagyis nem inzulinfüggő) cukorbetegség kialakulásától ugyanúgy véd, mint a vércukorszint túlzott csökkenése ellen. Fontos része tehát a betegségmegelőzésnek és a hipoglikémia kezelésének is a megfelelő testmozgás. Érdemes hetente legalább háromszor olyan mozgásformát választani, amelynek hatására a pulzus fél órán keresztül legalább 60%-kal nő.

 

 

Reflexológia

A kezelendő zónák azonosak a cukorbetegség esetén javasoltakkal, vagyis: vese, hasnyálmirigy, agy, hipofízis.

 

A vesezóna, mivel páros szervről van szó, mindkét lábon megtalálható. A vese reflexzónája a talp közepétől indul, a húgyvezeték zónáján keresztül halad a belső boka irányába, a húgyhólyagzóna felé, és ebben az irányban kell masszírozni is. A kézen a vese reflexzónája az azonos oldali tenyéren, a mutató- és a középső ujj közötti vonal, illetve a hüvelykujj tövétől vízszintesen kiinduló vonal metszéspontjában van.

 

 

A vegetáriánus étrendről sokan úgy tartják, hogy csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét

 

A hasnyálmirigy feji részének megfelelő zóna a jobb lábon, a testi és farki részének zónája pedig a bal lábon található. Mindkét lábon a gyomorzóna alatt húzódik, a bal lábon valamivel szélesebb, egészen a vesezónáig tart. Mindkét tenyerünket is érdemes masszírozni a középső ujj vonalában, a tenyér közepétől egy kicsit felfelé.

 

Az agy zónájának kezeléséhez a nagyujj begyét, a talp felőli párnás részét, valamint a második ujj felé eső oldalát masszírozzuk. A jobb agyfél reflexzónája a bal lábon, a balé pedig a jobb lábon található. A kéz kezelendő reflexzónái azonosak a lábéival. Masszírozzuk tehát a hüvelykujj begyét és első ízének párnás részét. A hipofízis reflexzónája mélyen, a nagylábujj, illetve a hüvelykujj közepén van.

 

 

Táplálék-kiegészítők

Elengedhetetlen a króm, amely a glükóztolerancia meghatározó tényezője. Az alacsony vércukorszint, a cukorbetegség vagy az elhízás hátterében sok esetben éppen ennek az elemnek a hiánya áll. A legjobb, ha a krómot jól hasznosuló, szerves kötésben, például krómpikolinát formájában visszük be a szervezetbe.

 

A B-komplex vitamin ugyancsak lényeges szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcserében, emellett megnyugtatja, kiegyensúlyozza az idegrendszer működését.

 

Jótékony hatású lehet a kalcium és a magnézium (a legjobb, ha e két elem aránya 2:1-hez).

 

Az aminosavak közül az l-karnitin a testzsírok energiává való átalakításában működik közre, míg az l-cisztein fékezi az inzulin működését, vagyis mérsékli a vércukorszint ingadozásait. Az l-glutamin B6-vitaminnal és C-vitaminnal együtt szedve csökkenti az édesség utáni vágyat.

 

A tengeri alga, elsősorban a Spirulina, jól használható a vércukorszint kiegyensúlyozására két étkezés között.

 

Érdekesség, hogy a legtöbb hipoglikémiás szervezetében kevés a cink, ezért a cinkbevitel szintén előnyös lehet.

 

Tünet Nem Enyhén Közepesen Nagyon

Erősen kívánja az édességeket

0 1 2 3

Ingerlékeny, ha kimarad egy étkezés

0 1 2 3

Fáradtnak vagy gyengének érzi magát, ha kimarad egy étkezés

0 1 2 3

Hirtelen felálláskor szédül

0 1 2 3

Gyakran fáj a feje

0 1 2 3

Rossz a memóriája (feledékeny) vagy nem tud megfelelően koncentrálni

0 1 2 3

Étkezés után kb. egy órán keresztül fáradt

0 1 2 3

Erős szívdobogásérzés

0 1 2 3

Alkalmi remegés

0 1 2 3

Délutánra megéhezik

0 1 2 3

Előfordul, hogy homályosan lát

0 1 2 3

Depresszió vagy hangulatingadozás

0 1 2 3

Túlsúly

0 1 2 3

Gyakran szorong vagy ideges

0 1 2 3
         

Értékelés:

5 pont alatt: a hipoglikémia nem valószínű

6–15 pont: lehetséges a hipoglikémia

15 pont felett: a hipoglikémia erősen valószínűsíthető

 

A teszt kitöltése természetesen nem helyettesíti az orvosi diagnózist, de támpontot adhat a betegség felismeréséhez.

 

Kürti Gábor
IX. évfolyam 9. szám

Címkék: cukorbetegség, hipoglikémia, vércukor

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.