Betegségek A-tól Z-ig

Alacsony vérnyomás (1)

Alacsony vérnyomás esetén kevés oxigén jut a szervekbe és az izmokba

  Az angolok kissé gúnyosan „german disease”-nek (német betegség) nevezik. Az alacsony vérnyomás az angolszász orvosi tankönyvek szerint nem betegség, csupán szimptóma. Kellemetlen panaszokkal, pl. szédüléssel, levertséggel, a keringés hirtelen kollapszusával, ájulással jár. Szerencsére ez az állapot jól kezelhető természetes gyógymódokkal.


   

  Egészséges, fiatal páciensnél a vérnyomás normális értéke 120 Hgmm (szisztolé) per 80 Hgmm (diasztolé). A vérnyomás ma is használatos mérési módszerét a tizenkilencedik századi olasz orvosnak, dr. Scipione Riva-Roccinak (RR) köszönhetjük, aki a méréshez elsőként használt felpumpálható gumimandzsettát.

   

  A szisztolé azt a folyamatot jelenti, amikor a szív összehúzódik és vért pumpál az artériás érrendszerbe. A diasztolé ennek ellentéte, tehát az a folyamat, amikor a szívkamrák kitágulnak, és megtelnek vérrel. A köznyelvben alsó és felső értékről beszélnek e két vérnyomásértéket illetően. Alacsony vérnyomás esetén kevés oxigén jut a szervekbe és az izmokba.

   

  Férfiaknál a 110 Hgmm alatti, nőknél a 100 Hgmm alatti szisztolés (felső) érték számít túl alacsonynak. Ilyenkor a diasztolés (alsó) érték gyakran 60 Hgmm alatt van. Artériáink falában – ellentétben a vénákkal – izomszövet is található, amelyek alkalmazkodnak az adott szituációhoz (állás, fekvés, fizikai aktivitás).

   

  Akinek alacsony a vérnyomása, különféle panaszokat tapasztal, amelyek stressz, idegesség hatására fokozódhatnak. Azonban érdemes leszögezni, hogy nem mindenkinek vannak panaszai, akinek pl. 90/60 Hgmm a vérnyomása. Ilyen esetben semmiféle kezelés nem szükséges.

   

  Az alacsony vérnyomás (hipotónia) jellegzetes tünetei:

  • Szédülés és levertség pl. felálláskor.

  • Sápadt arc.

  • Hideg kezek és lábfejek.

  • Reggeli levertség, fáradtság.

  • Memóriazavarok és gyenge koncentrálóképesség.

  • Gyors kimerülés.

  • Fejfájás.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  V. T.
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.