Betegségek A-tól Z-ig

Alacsony vérnyomás – jó vagy rossz?

A hipotónia gyógyszer nélkül is karbantartható


A tipikus hipotóniás páciens fiatal, vékony vagy alultáplált nő

 

Az alacsony vérnyomást az orvostudomány nem betegségnek tartja, hanem egyfajta életbiztosításnak. Ezzel akár száz évig is elélhet! – általában így hangzik az érintetteknek szóló vigasztalás. Az érintettek pedig elég sokan vannak, és gyakran igencsak szenvednek „ártalmatlan” panaszuktól: a fáradtság, az energiahiány és a szédülés ugyanúgy problémát jelenthet számukra, mint a fázékonyság.

 

Kávéval pedig nem lehet mindenkin segíteni! A vérnyomás a szívből a testbe vezető erekben, az artériákban mért nyomás, amelyet a szív verőereje és az erek feszülő ereje alapján határoznak meg. A standardon alapuló vérnyomásmérés az idén ünnepli századik évfordulóját: az olasz S. Riva-Rocci 1896-ban találta fel az orvosi praxisban jól használható, a felkarra illesztett mandzsettát alkalmazó mérési eljárást (akkor még bicikligumit használva), és még ma is az ő nevének rövidítésével jelölik a technikát RR-nek. Azután az amerikai H. W. Cushing gondoskodott róla, hogy a módszer elterjedjen az Egyesült Államokban, ahol 1910-től általánosan használatossá vált.

 

Ez az úgynevezett indirekt vérnyomásmérés, melynek átlagértéke 120/80 Hgmm, óriási áttörést jelentett, és ma, amikor a magas vérnyomás (hipertónia) népbetegséggé vált, a jelentősége még nagyobb, hiszen ez a legegyszerűbb, életmentő megelőzési stratégia. Mi a helyzet azonban azokkal, akikről mindig elfelejtkeznek említést tenni: akiknél a méréseknél rendszeresen az előírtnál alacsonyabb értéket mutatnak ki?

 

Akkor beszélünk hipotóniáról, ha a felső (szisztolés) érték férfiaknál 110 Hgmm, nőknél 100 Hgmm alatti. Akut és átmeneti hipotóniás esetek több okból is létrejöhetnek, ilyen például a hosszú egy helyben állás miatti ájulás (ilyenkor a vér a láb vénáiban marad), vagy a magas láz közben, vízveszteség (vérveszteség vagy hasmenés) miatt kialakuló hipotónia, és felléphet fertőző betegségek után is. Orvosilag fontos a gyógyszerek által kiváltott alacsony vérnyomás. Ennek okai lehetnek a vízhajtók, mivel ezek megnövelik a só- és vízkibocsátást, illetve a béta-blokkolók, valamint minden vérnyomáscsökkentő, ha túladagolják. Néhány zöld hályog elleni gyógyszer is tartalmaz béta-blokkolókat, amelyektől eshet a vérnyomás. Hipotóniát okoznak még az antidepresszánsok, az altatók, a Parkinson-kór elleni gyógyszerek és az erős fájdalomcsillapítók (ópiátok) is.

 

A krónikusan alacsonyvérnyomás az idősebb embereknél egyáltalán nem olyan pozitív hatású. Csökken az agy vérellátása, minek következtében megnövekszik a veszélye az időskori demencia és a depresszió kialakulásának

 

Fásultság esetén zárjunk ki minden más okot

Mi azonban most azokról szeretnénk szólni, akiknek öröklött hajlamuk van az alacsony vérnyomásra. Ezt a hosszú távú vérnyomásméréssel tudjuk egyértelműen bebizonyítani, de sok érintett egyébként is tisztában van vele. Várható élettartamuk magasabb, mint a népesség többi részénél, hiszen alacsony a valószínűsége annak, hogy szívinfarktust vagy agyvérzést kapjanak. Életminőségük azonban megsínyli ezt az állapotot. Néhány páciens, akiknek magas vérnyomását gyógyszerekkel csökkentették kevésbé veszélyes értékekre, tudja, milyen érzés ez: fáradtnak, depresszívnek érzik magukat, szinte azt kívánják, inkább rövidebb életet szeretnének, de azt teljes gőzzel élveznék.

 

Azonban ennek a fásultságérzetnek rengeteg oka lehet. A tünetek esetén ezért biztosnak kell lenni benne, hogy nem pajzsmirigy-alulműködés, vashiány, depresszió vagy szívelégtelenség áll a háttérben.

 

A tipikus hipotóniás páciens fiatal, vékony vagy alultáplált nő. Tulajdonképpen a pubertáskorban lévő lányok számára még normális is, hogy alacsony legyen a vérnyomásuk (orvosok szerint ez „fiziológiás” tünet). Idősebb emberek ritkán szenvednek folyamatos hipotóniától, viszont náluk annál gyakoribb, hogy hosszú állás vagy hirtelen felállás után rövid időre leesik a vérnyomásuk – ilyenkor ortostatikus alacsony vérnyomásról beszélünk. Ez akár magas vérnyomással kezelt betegeknél is előfordulhat, és komoly következményei lehetnek, amennyiben például az érintett elesik.

 

A krónikusan alacsony vérnyomás ugyan az illető életbiztosításának számít, de éppen az idősebb embereknél egyáltalán nem olyan pozitív hatású, mint amilyennek korábban hitték. A legújabb vizsgálatok szerint abból kell kiindulni, hogy csökken az agy vérellátása, minek következében statisztikailag megnövekszik a veszélye az időskori demencia és depresszió kialakulásának. Ez azt jelenti, hogy egy kicsit több „gőz” orvosi szempontból nézve is kívánatos volna. Ugyanez vonatkozik a tipikus alacsony vérnyomásos páciensekre: fiatal nőkre, illetve serdülő lányokra – ők az emlékezet-, figyelem- és számolási teszteken rendre rosszabbul teljesítenek. Talán segítségükre lehet egy pohár víz, amely legalább átmeneti időre megemeli a vérnyomást.

 

A hipotónia gyógyszeres terápiája az esetek túlnyomó többségében nem jöhet szóba, akár fiatal a beteg, akár öreg, mivel az esetleges gyógyszereknek mellékhatásaik vannak.

 

Ezek az értékek egy férfi számára alacsony vérnyomást jelentenek. Az érintettek levertségre és erőtlenségre panaszkodnak

 

Éppen ezért a hivatalos orvoslás – ahogyan a természetgyógyászat is – elsősorban az életmód megváltoztatására helyezi a hangsúlyt. A betegnek azt tanácsolják, hogy igyon többet, fogyasszon több sót, használja ki a Kneipp-kúra módszereit és mozogjon többet. Ily módon uralni tudja a problémáit. A tréning ugyan nem feltétlenül normalizálja a vérnyomást, ám a vizsgálatok eredményei szerint a tünetek jelentősen csökkennek, azaz az érintettek megőrzik „életbiztosításukat”, ugyanakkor az életminőségük is javul.

 

 

Milyen gyógynövények segítenek? Rozmaring, galagonya és társaik

A hipotónia kiválóan karbantartható a „klasszikus” természetgyógyászat eszközeivel, azaz gyógyszer nélkül. A betegek általában több segítséget várnak a terapeutáktól, mint életmód-tanácsokat és mozgásprogramot. A természetgyógyászat pedig valóban többet is kínál.

 

Alacsony vérnyomás esetén az első számú gyógynövény a rozmaring. Ez a növény serkenti a vérkeringést, az ereket, valamint a szívet, és belsőleg (tea formájában) ugyanúgy alkalmazható, mint külsőleg (fürdők, krémek). Ha azonban valakinek visszeres problémái vannak, akkor csak elővigyázatossággal alkalmazható, mivel a javuló vérellátás kitágítja a vénákat.

 

A rozmaring egyik legfontosabb hatóanyaga a kámfor, amely megtalálható számtalan olyan szív-keringési cseppben, amelyet átmeneti vérnyomásesés, keringési gyengeség, eszméletvesztési hajlam stb. esetén sikerrel vetnek be. Ezeknek a szereknek a másik összetevője általában a galagonya (Crataegus), egy olyan gyógynövény, amely erősíti a szívet és szabályozza a vérnyomást, vagyis alacsony vérnyomás esetén is segít.

 

A galagonyatea és készítményei erősítik a szívet

 

A gyógynövényes kezelésnek tehát a következő koncepciója adódik:

 

1. Keringési cseppek vészhelyzetben.
2. Galagonyatea és -készítmény a szív hosszú távú erősítésére.
3. Rozmaring a napi serkentésre és a mozgékonyság fokozására.

 

A rozmaringot külsőleg csak azok a páciensek alkalmazzák, akiknél ez nem okoz problémát (például nincsenek erős visszereik). A meleg rozmaringos fürdőt hideg leöntéssel zárjuk le. Belsőleg esetleg szívbor formájában próbálhatjuk ki: 3 evőkanál szárított és 3 evőkanál friss rozmaringot tegyünk vörösborba és legalább egy hétig áztassuk, majd szűrjük le. Naponta egy likőröspohárral igyunk meg belőle étkezések előtt.

 

Kávé? Ha igen, akkor hideg láb esetén ne igyuk!

Tágabb értelemben véve a zöld és a fekete tea is a gyógynövények közé tartozik. A kávéhoz képest ezeknek megvan az az előnyük, hogy a koffeint nem egy nagy adagban, lökésszerűen bocsátják ki, ennek megfelelő későbbi szinteséssel, hanem folyamatos és enyhe serkentést kínálnak. Mivel azonban hűtő hatásuk van, az amúgy is fázékonyságra hajlamos pácienseknek arra tanácsos ügyelniük, hogy a teákat melegítő hatású hozzávalókkal kombinálják, ahogyan ez az ájurvédában is szokásos, például gyömbérrel, csípős, melegítő fűszerekkel, gyógynövényekkel.

 

Szóba jöhet természetesen egy csésze kávé is. Ha a hipotónia kiváltotta tünetek nem állnak fenn egész nap, hanem elsősorban egy meghatározott időszakra összpontosulnak – például reggel, felkelés utánra vagy délben ebéd utánra –, akkor egy kis adag kávé segíthet.

 

Mivel azonban a kávé hatása körülbelül három óra elteltével alábbhagy, az egyébként egész nap gyengélkedő páciens csak még rosszabbul érezheti magát. Még kevésbé való a kávé azoknak, akiknek hideg a kezük és a lábuk. A koffein ugyanis „vérkeringés-centralizációhoz“ vezet: hatására a perifériák, így a kéz és a láb vérellátása romlik.

 

Kávé helyett leves! – így hangzik a jelszó, amelyet már reggel is követhetünk

 

Kávé helyett leves! – így hangzik a jelszó, amelyet már reggel is követhetünk. A folyadék ugyanis átmenetileg megemeli a vér mennyiségét, és ezzel a vérnyomást is, ezzel magyarázható, hogy gyakran már egy pohár víz (a legjobb a meleg víz) is segít. A levesben található só hozzájárul ahhoz, hogy megkösse a folyadékot a vérben, és más módon is megemeli az erek feszültségét, éppen ezért tanácsos a magas vérnyomásban szenvedőknek csökkenteniük a sófogyasztásukat. Nem utolsósorban pedig a leves belülről ad meleget.

 

Ha már az evésről esett szó, az alacsony vérnyomásos embereknek „rendesen” kell táplálkozniuk. Ez vonatkozik természetesen és főként a serdülő lányokra is! Adott esetben szóba jöhet az erősítő Aschner-diéta is sonkás zsemlével és kávéval. Ezeknél a pácienseknél ugyanis többféle dolog másképpen működik, mint másoknál, ahogyan ezt a só esetében is láttuk. Nekik az erős fűszerekről sem kell lemondaniuk. Az ételek kiválasztásánál ara tanácsos ügyelni, melyik ennivaló hűt és melyik melegít. A hűtő hatású, zöld teán, gyümölcsleven és salátán alapuló étrend a hipotóniásoknak egyáltalán nem felel meg!

 

A kínai orvosok a lép-csi hiányáról vagy vérhiányról beszélnek (ez nem azonos a nyugati értelemben vett vérszegénységgel). A lépet ilyenkor hántolatlan rizsen alapuló étrenddel erősítik, nyugatiasan szólva az energiaszükségletet komplex szénhidráttal fedezik.
Erre reggelente például rizsből főzött leves kínálhat lehetőséget. Lehet, hogy először nem ízlik, de végső soron mindenhez hozzá lehet szokni.

 

 

Kalium phosphoricum a fiatal, vékony, ideges nőknek

Alacsony vérnyomás ellen nem létezik egy „nagy” homeopátiás szer, nyilvánvalóan az ilyen szemléletű orvosok sem tartják ezt igazán nagy problémának. Néhány szer azonban szóba jöhet.

 

• Ferrum phoshporicum D12 (a Schüssler-féle biokémiában Nr. 3-ként ismert), ha a hipotónia fertőzéses megbetegedés következében állt elő, vagy emiatt rosszabbodott.
• Veratrum album C30m idősebb, gyenge, esendő és hideg verítékezéssel küszködő pácienseknél.
• Kalium phosphoricum D6 (Schüssler-féle Nr. 5.): ez egyfajta „konstitúciós szer” fiatal, vékony és ideges nőknél. Bár az ember nemét nem, a többi tényezőt meg lehet változtatni. A genetikai hajlam ellenére a hipotónia nemritkán elmúlik az évek múltával, sőt a beteg hirtelen a magas vérnyomásos páciensek táborában találhatja magát.

 

Az alacsony vérnyomásos embereknek „rendesen” kell táplálkozniuk. Nekik az erős fűszerekről sem kell lemondaniuk

 

Ez főként akkor áll elő, ha az életmódja egészségtelen (stressz, helytelen táplálkozás, túlsúly). Ilyenkor tehát nem vonatkozik egész életére az alacsony vérnyomás jelentette életbiztosítás. Ennek pedig az a tanulsága, hogy mindenki rendszeresen ellenőriztesse a vérnyomását, és ne támaszkodjon évtizedek feltételezéseire.

 

 

10 tipp alacsony vérnyomás esetén

Hogyan segít a természet?

1. Aludjunk eleget (mármint éjszaka). Ne használjunk szintetikus altatót. Esetleg emeljük meg az ágy végét, hogy a vérkeringést hozzászoktassuk a felegyenesedett testtartáshoz.

2. Reggelente lassan keljünk fel! Először végezzünk egy kis gimnasztikát, majd igyunk egy pohár vizet. Utána jöhet egy kis hideg vizes kezelés, egyéni tetszésünk szerint.

3. Fogyasszunk több sót! A legjobb, ha sós reggelivel indítjuk a napot. A kávét helyettesítsük inkább levessel.

4. Igyunk többet (legalább 2 litert naponta)! De ne alkoholt (ezt általában amúgy is rosszul tűrik az alacsony vérnyomásos emberek). Az ivás „vészhelyzetben” is alkalmazható gyógyszer: gyorsan igyunk meg negyed-fél liter vizet, ami átmenetileg látványosan megemeli a vérnyomást (tíz percen belül).

5. Mozogjunk! Jó a kitartást igénylő biciklizés, mert serkenti a láb vénás „pumpájának” működését, a kirándulás és az úszás (a víz nyomása edzi az ereket), valamint a gimnasztika és az erősítés (ezt kezdhetjük fekvőtámaszokkal). A futás kevésbé jó ötlet, mivel a terhelés után eshet a vérnyomás.

6. Ha hosszabb ideig kell állnunk, mozgassuk a lábunkat és a lábujjainkat! A vádli izompumpáját helyben járással aktivizáljuk.

7. Kifejezett visszeresség esetén hordjunk kompressziós harisnyát, hogy a vér ne gyűljön össze a láb vénáiban.

8. Jól beválnak a Kneipp-kúra ér- és keringéstréningjei: hideg-meleg váltózuhany, hideg karleöntés, száraz kefés masszázs.

9. Megfelelő táplálkozás: melegítő, erősítő. Vigyázzunk a túl bőséges étkezéssel, mert különösen idős embereknél étkezés után leeshet a vérnyomás, és az elfogyasztott nagy mennyiségű étel ezt a problémát csak súlyosbítja. Evés után óvatosan keljünk fel!

10. Bánjunk okosan saját erőforrásainkkal, tervezzük meg a tennivalóinkat. Így elkerülhetjük a túlterheltséget.

-dr.ki. -
XVI. évfolyam 7. szám

Címkék: alacsony vérnyomás, alternatív gyógymódok, hipotónia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.