Betegségek A-tól Z-ig

Alagút-szindróma - Amikor becsípődik az ideg

Zsibbadó ujjak

  A baj általában a hüvelyk-, mutató- és középső ujj bizsergésével, elzsibbadásával kezdődik, főként éjszaka. Ehhez a vállakba sugárzó fájdalmak társulnak. Ha ezek a szimptómák tartóssá válnak, legfőbb ideje, hogy valamit tegyünk, ugyanis aki elhanyagolja az ún. alagút-szindrómát, visszafordíthatatlan idegkárosodást szenvedhet. A korai kezeléssel enyhíthetők a panaszok, sőt, akár a műtétet is megúszhatjuk.


  Főleg nők jelentkeznek az orvosnál olyan panasszal, hogy ujjaik zsibbadnak, érzéskieséseket tapasztalnak. Őket tízszer gyakrabban érinti ez a betegség, mint a férfiakat. A panaszok hátterében a kéz középső idegének irritációja áll. Ez a fontos ideg közvetíti a hüvelykujj, mutatóujj és a középső ujj, valamint a hüvelykujj alatti domborulat felől érkező érzékeléseket. Ez az ideg a csukló táján egy mélyedésben fut, amelyet a kéztőcsontok és a felettük haránt irányban feszülő keresztszalag alkot. Ez lényegében egy alagút, amelyen az ideg keresztülhalad. Ebben az alagútban néhány ín is fut. Ha az inak vagy a keresztszalag megdagad, az idegbe szorul, mert nincs hely, ahova kitérhetne.

   

  Az idegek igen érzékenyen reagálnak a nyomásra - amint azt bárki megtapasztalhatta, ha könyökénél megütötte vagy erősebben megnyomta a "zenészideget". A csuklónál futó kézközépi ideg (nervus medianus) nyomásra jellegzetes zsibbadással és fájdalommal reagál, amit az említett három ujjban tapasztalhatunk, különösen éjszaka. Sokszor az is elegendő, ha kezünket ilyenkor megrázogatjuk vagy csak kitesszük a takarón kívülre. A kórkép rosszabbodásával már gondunk lehet bizonyos dolgok megfogásával vagy kézben tartásával (pl. begombolkozás). Sok esetben a panasz mindkét kéznél jelentkezik. Néhány év elteltével a hüvelykpárna izomzata elsorvadhat a hiányzó idegi stimuláció következtében. Ebben a stádiumban az ideg jóvátehetetlen károsodást szenved, és nem tud meggyógyulni.

   

   

  Sokféle ok lehet a háttérben: reuma vagy erősport

  Sokféle betegség előidézheti az alagút-szindrómát:

   

  - Rossz kéztartásban meggyógyult kéztörés, ízületi betegségek, csontkinövések a csukló táján.

   

  - Az inak duzzanatával járó ínhüvelygyulladások, pl. intenzív számítógép-használat vagy nagy erőt kifejtő sport következtében.

   

  - Gyulladásos reumás megbetegedések (pl. krónikus sokízületi gyulladás).

   

  - A pajzsmirigy működési zavarai, a változás korában vagy terhességkor fellépő hormonális változások, amelyek valószínűleg a szövetek vízzel való feltöltődésével járnak.

   

  Olykor a teniszkönyök vagy golfkönyök mögött is alagút-szindróma áll. Sokszor semmi kimutatható okot nem sikerül találni, de természetgyógyászati szempontból az anyagcsere kisiklását feltételezzük, aminek következtében kötőszöveti burjánzás alakul ki a csukló alagútban.

   

  Neurológiai vizsgálattal igazolható a diagnózis

  Az orvos gyakran már az alapos kikérdezés, a mozgások ellenőrzése, valamint a kéz megtapintása után gyanítja az alagút-szindrómát. A csukló túlnyújtása vagy a keresztszalag megkopogtatása kellemetlen, illetve fájdalmas lehet. A pontos diagnózis felállításához más betegségeket ki kell zárni. A kéz röntgen felvétele csontos elváltozásokat mutathat, pl. ízületi kopás vagy helytelenül összeforrt csonttörés esetén. Ajánlatos a nyaki gerinc alapos vizsgálata is. Az itt kialakuló elváltozások, pl. nyaki sérv, hasonló panaszokat idézhet elő. A diagnózis szempontjából különösen fontos az ideg ingerület vezetésének gyorsasága: tűelektródákat vezetnek a kéz bizonyos pontjaiba, és mérik az ingerület továbbításának sebességét. A csuklóalagútba beszorult ideg esetén az ingerület mindig lassabban halad.

   

   

  A gyors terápia nem feltétlenül jelenti az azonnali műtétet

  Alapvető fontosságú tény: minél hamarabb megkezdik a kezelést, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Enyhe és középsúlyos tüneteknél létezik egy sor olyan eljárás, amelyekkel enyhíthetők a panaszok:

   

  A Kneipp-féle vízkezelések csodálatra méltóan jótékony hatásúak: az alkarra rövid ideig engedjünk hideg vizet.

   

  Ha a betegség hátterében ínhüvelygyulladás áll, alkalmazzunk helyileg hideg vizes borogatást (naponta 2-3x).

   

  Kímélet: A mindennapok során a csukló erős hajlításait vagy feszítését kerüljük, pl. kerékpározásnál. Éjszakára alkalmazhatunk az orvos által felírható rögzítősíneket is. Ha valaki sokat dolgozik tasztatúra mellett, segíthet, ha megtámasztja a hüvelykpárnát, és igyekszik egyenes háttal ülni. Iktassunk be rendszeres szüneteket, amikor felállunk a munkaasztaltól, és időnként megrázogatjuk a kezünket.

   

  A gyógytorna arra irányul, hogy mobilizálja a kéztőcsontokat és nyújtsa a kéz hajlító izmokat, ami által enyhíthető a fájdalom.

   

  A B-vitamin erősíti az idegeket: három hónapig szedjünk B-vitamin-komplexet napi 50-300 mg dózisban.

   

  Az elektromos kezelések arzenáljából az iontoforézis - gyulladáscsökkentő gélekkel kombinálva - hozhat enyhülést. Az iontoforézis során gyógyszer hatóanyagokat juttatnak elektromosság segítségével a szövetekbe és az érpályákba. A vizes galvánkezelések hatására kitágulnak az erek, ami fájdalomcsillapító hatású. Az ultrahangkezelés a szövetek mélyén mikromasszázst végez. Ez fájdalomcsillapító, izomlazító és vérkeringést serkentő hatású.

   

  Az akupunktúra és a neurálterápia azonos pontokat használ

  A neurálterápia gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Injekcióval megfelelő hatóanyagot fecskendeznek a váll és a nyak területén a bőrbe, valamint 2-3 ml-t a csuklónál található ínszalagba.

   

  Az akupunktúra gyakran ugyanezeket a pontokat használja, de a csukló körül körben szúrja a vastagbél 5, hármas melegítő 4, vékonybél 5, szív 7, szívburok 7, tüdő 9 pontokat is, valamint távoli pontként: a gyomor 41-et és az epehólyag 41-et is.

   

  Homeopátiás gyógyszerekkel is kezelhető ez a betegség, figyelembe véve a betegre jellemző egyedi szimptómákat:

   

  - Ha a fájdalmak nyugalomban enyhülnek, mozgásra romlanak: Bryonia D4, naponta 3x5 golyócska.

  A nervus medianus (sárga) a csuklónál keresztben futó szalag által alkotott alagútban fut (fehér). Ezen az alagúton inak is keresztül futnak, nem csoda hát, ha néha szűk a hely... 

   

  - Szúró fájdalmak, ödémás duzzanat, javulás hidegre: Apis D4, naponta 3x5 golyócska.

   

  - Hidegre, éjszakánként és pihenéskor erősödő fájdalmak, olyan érzés, mintha szétzúzták volna a csuklót: Ruta D4, naponta 3x5 golyócska (injekcióban D30-as hígításban is létezik).

   

  - Erős, az idegpályák mentén húzódó fájdalom: Hypericum D30, 1x1 golyócska, igény szerint.

   

  - Belső nyugtalanság, mozgásra erősödő fájdalom, érintésre érzékenység: Arnica D4, naponta 3x5 golyócska, de D30-as hígításban naponta egyszer is lehet szedni.

   

  A hivatalos orvoslás általában gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket alkalmaz tabletták, ill. gél formájában. A lokálisan alkalmazott kortizoninjekciók hamar csillapítják a duzzanatot, azonban kockázatosan, mert károsíthatják az ideget.

   

   

  Ha semmi sem használ, ne halogassuk a műtétet

  Ha a fenti gyógymódok közül egyik sem használ, ne halogassuk a műtétet. A legtöbb esetben rövid sebészeti beavatkozásról van szó, helyi érzéstelenítésben, amit ambulánsan is elvégeznek. A csuklóredőnél ejtett kis bemetszésen keresztül fémcsövet helyeznek be, amelyen keresztül optikát és a műtéthez szükséges eszközöket vezetik be (endoszkópos eljárás). A műtét lényege, hogy a megduzzadt keresztszalagot átmetszik. Ha az ínhüvely erősen duzzadt, nyílt műtét szükséges: 5-7 cm-es hosszanti metszést ejtenek, amelyen keresztül eltávolítják a felesleges és nyomást gyakorló szöveteket. A műtétet követően a kezet több napig nyugalomba kell helyezni. A műtéti komplikáció elég ritka. A panaszok általában a műtétet követően azonnal megszűnnek, nagyon erős fájdalmak esetén azonban csak apránként javulnak.

  - dr. ki -
  XII. évfolyam 2. szám

  Címkék: alagút-szindróma, idegbecsípődés

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.