Betegségek A-tól Z-ig

Alapinformációk a májról és annak betegségeiről


    Mivel a májban szinte egyáltalán nincsenek fájdalomérző idegek, betegségeit általában túl későn észlelik. Legnagyobb ellensége, ezért a legtöbb kár és betegség okozója az alkohol. Már napi 15 g (nők), illetve 30 g (férfiak) is májkárosodást okoznak. Ez a mennyiség kb. 0,3/0,6 l sörnek vagy 0,13/0,26 l bornak felel meg.

     

    A májbetegség további rizikófaktorai

    • Sok zsiradék fogyasztása.

    • Túlsúly.
    • Mozgáshiányos életmód.
    • Gyógyszerszedés.
    • Fertőző májgyulladás (védekezés nélküli nemi érintkezés, vérátömlesztés, szennyezett orvosi műszerek, tetoválóeszközök, vérkonzerv).
    • Genetikai hajlam.
    • Jobb oldali szívelégtelenség (vérpangás).
    • Anyagcsere-betegségek, pl. cukorbetegség.
    • Káros anyagok: dohányzás, amalgámtömések, energiatakarékos fényforrások, égéstermékek.
    Gomba, tenger gyümölcsei, PVC, lakkok, ragasztók, műanyag tányérok, poharak.

     

    A májbetegségek általában csak késői, előrehaladott stádiumban okoznak panaszt. A tünetek közül a leggyakoribbak az állandó fáradtság, az átalvási zavarok, a hasi nyomás, teltségérzet, a széklet jellegének, állagának megváltozása és a nehéz ételekkel szembeni undor. Gyakori a sárgaság is. Minden negyedik felnőttnek zsírmája van – ez kóros zsírfelhalmozódás a májban, amit alkoholfogyasztás vagy sok zsiradék fogyasztása okoz, ami társul epekövességgel is. A lakosságnak kb. 0,5 százaléka a hepatitis B vagy C változatában szenved, amely, ha nem kezelik, évek múlva a máj állományának teljes pusztulásával járhat. A legtöbb krónikus májbetegség májzsugorba, a máj szöveteinek visszafordíthatatlan pusztulásába torkollik, aminek következtében a szervezet megmérgeződik. Ha a betegnél nem végeznek májátültetést, meghal.

     

    A máj védelme érdekében tehető óvintézkedések

    • Max. 10 g (nők), illetve 20 g (férfiak) alkohol naponta, hetente három alkoholmentes nap. Teljes alkoholtilalom tudott májbetegség esetén.
    • A testsúly normalizálása.
    • Kevés zsiradékot tartalmazó, főképp növényi alapú étrend.
    • Hetente több alkalommal végzett intenzív testmozgás.
    • Tartózkodás a májra nézve toxikus gyógyszerektől.
    • Védelem a hepatitis-B és -C fertőzésekkel szemben.
    • A máj méretének és enzimeinek, valamint a vércukorszint és a vérzsírok szintjének évenkénti ellenőrzése.
    • Verejtékezés (pl. szaunázás).
    • Hagyma, pitypang, keserű gyógynövények (pl. ezerjófű).
    • Panaszok esetén: máriatövisből vagy articsókából készült kivonatok vagy tea.
    • Nedves, meleg májborogatás (kb. 15 perc).


    XVII. évfolyam 1. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2019. augusztus

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.