Betegségek A-tól Z-ig

Áldott, más állapot

Terhességgondozás és természetgyógyászat 1. rész


 

A hagyományos kínai orvoslás ősi bölcs tanácsa imígyen szól: "kezeld a Jin Veit a harmadik, a hetedik és a nyolcadik hónapban. Akkor a születendő gyermek fényes arcú és betegségektől mentes lesz."

 

Ezt a nagy igazságot - mint a többi hasonló évezredes tapasztalatokon nyugvót is - három és fél évtizedes gyakorlatom nyomán csak megerősíteni tudom. Az ilyen elvek szerint nyomon követett kismamák gyermekei ugyanis feltűnően ellenálló képesek lesznek a megbetegedésekkel szemben, s ez akkor igazán szembetűnő, ha nagyobb, hagyományos "nyugati" módon ellenőrzött testvéreivel hasonlítjuk össze állapotukat. A kínai hagyományos életkorszámítás ugyanis a fogantatás idejétől kezdődik, következésképp az új jövevényről való orvosi gondoskodás is. Mondhatnánk jogosan, az odafigyelés már ezt megelőzően is fontos, nem csak az életmód kialakításában, hanem a fiatal, látszólag egészséges párok esetében is, amikor az egyetemi orvoslás semmilyen okot nem talál arra, miért nem fogan meg az utód. Az ilyen esetekben gyakorlatilag mindig meghatározható, melyek azok az energiadeficites energiapáholyok a szervezetben, amelyek korrigálásával természetes úton 90% feletti valószínűséggel megtörténhet a megtermékenyülés!

 

A terhesség - ahogyan a magyar nyelv rendkívül találóan megfogalmazza - alapvetően "más állapotot" jelent. A hagyományos kínai orvoslásban ezt a Jin-állapot felé való eltolódásnak nevezik, vagyis a mozgató, aktiváló Jang viszonylagosan kevesebb lesz. Így a szervezet egészében és különböző területein a pangás, a stagnáció tünetei lépnek fel. Ennek rendkívül változatos formáival küszködnek a kismamák. Ilyen okra vezethetők vissza a keringési problémák, a gyomor-béltraktus legkülönbözőbb rendellenességei, a görcsök, a fenyegető vetélés, a székrekedés, a húgyúti rendszer betegségei, a hangulati ingadozások, a fogállomány esetenkénti rohamos romlása, a terhességi toxikózis stb.

 

Tudomásul kell vennie mindenkinek, aki egészséges utódot akar szülni, hogy ennek érdekében sokszor rendkívülinek mondható áldozatokat kell hoznia, felkészülve az utód megszületése utáni érzelmi, mentalitásbeli változásokra. Mindenekelőtt azonban a terhességgel kapcsolatos komplikációk megelőzésére kell koncentrálnunk, ami elsősorban a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drogozás területeit érinti.

 

Az újszülöttet legnagyobb mértékben fenyegető veszély kétségtelenül a dohányzás, amely leginkább a fiatal nők körében terjed és csak a terhesek kb. 20%-a szokik le róla a viselős időszakban!

 

A dohányzás veszélyeit nem lehet eléggé hangsúlyozni! A nikotinszármazékok a legalattomosabb rákfajtáknak, így a tüdőráknak és a gégeráknak a kockázatát 25-szörösére emelik, míg a többi rákfajtáét 4-5-szörösére! Emellett a cigarettafüsttel mindig beszívott szén-monoxid 300-szor (!) jobban kötődik a vérfestékhez, mint az oxigén, így minden sejttől alapvetően elvonja az éltető elemet, legfőképpen persze a fejlődő magzattól. A dohányos anyák újszülöttei átlagosan 180 grammal kisebb súllyal születnek, mint a nem dohányzóké. Dohányos anyákon lényegesen gyakoribb az idő előtti méhlepényleválás, a spontán vetélés, a halvaszületés, a koraszülés, az idő előtti burokrepedés, a magzatburkon belüli gyulladás, de az agy, általában a központi idegrendszer, a szív, az ajak és száj fejlődési rendellenessége is. Ezenkívül egyértelmű összefüggést mutattak ki a dohányzás és a hirtelen csecsemőhalál gyakorisága között is. A dohányos anyák utódai között mindezeken felül szignifikánsan több a magatartászavaros, szellemileg visszamaradott gyermek is.

 

Azon kismamáknak, akiknek minden felvilágosítás ellenére nehezen megy a leszokás, sokat segíthet egy jógakurzus, rendkívül hatásos a biorezonanciás készülékkel történő leszoktatás, amelyet speciális növényi kivonatokkal (pl. Pianto) vagy homeopátiás szerekkel lehet támogatni.

 

A másik komoly magzatkárosító szokás az alkoholizmus, amely a legtöbb fejlődési rendellenességet, szellemileg visszamaradott, súlyos viselkedési zavarokkal küszködő gyermeket eredményezi. Az agyi károsodás legsúlyosabb formája, az ún. magzati alkohol szindróma gyakoriságában még a Down-kórt és egyéb központi idegrendszeri károsodásokat is megelőzi! A leszoktatásban a pszichoterápiás eljárások mellett sokat segíthet az akupunktúra, a biorezonancia és a homeopátia (pl. Agaricus), sőt az ásványterápia (pl ametiszt) is.

 

A megváltozott pszichés és hormonális állapot a különböző szervrendszereket változó mértékben, más-más gyakorisággal érinti. Mindenesetre a terhesség elejétől kezdődően javasolható kúraszerűen egy olyan terhességi tea fogyasztása, amely a rossz vágányra tért test funkciókat gyorsan jó irányba tereli, és általában segít a keringés és a méregtelenítés működtetésében. Ennek összetétele a következő lehet:

 

Málnalevél: csökkenti a kismedencei izmok és a méh tónusát, ezáltal a fenyegető vetélés kockázatát, valamint megkönnyíti a szülést is. Ezenkívül rendezi a székletet, nyugtató hatással van a vastagbél nyálkahártyájára, segíti a toxinok kiválasztását.

 

Csalánlevél: méregtelenítő, vízhajtó hatású, elősegíti a vas felszívódását, amire a terheseknek fokozottan szükségük van.

 

Cickafark: a véralvadás elősegítésével a szüléskor csökkenti a vérveszteséget. Egyébként megelőzi és megnyugtatja a gyomor- béltraktus gyulladásait, fekélyeit, jót tesz a fogágybetegségeknek.

 

Citromfű: nyugtató hatású, elősegíti az alvást, csökkenti a frontérzékenységet.

 

Palástfű: fokozza a hajszálerek ellenálló képességét, vérzéscsillapító hatású, jótékonyan befolyásolja a hormonháztartást, segít megelőzni a fenyegető vetélést.

 

Zsúrló: segíti a vese munkáját, gyenge vizeletfertőtlenítő hatása van, segít a vesekőképződés megelőzésében.

 

A szív- és érrendszeri problémák

A terhesség alatt viszonylag gyakori a normális vérnyomás kóros értékekre való emelkedése (1,5-2%), s ezek kezelése az egyik legvitatottabb kérdés az egyetemei orvoslásban. Általában a terhességgel járó különböző stressztényezők állnak ilyenkor a háttérben, így mindig a következő kérdést kell feltennünk a kismamának: mi vagy ki az, aki nyomja a lelkét, ami vagy aki súlyként nehezedik rá? A stressztényezők valós vagy a pszichéből történő eltávolítására sokszor magától visszaállnak a normális értékek. Néha az is elég, ha az orvos megkéri a kismamát, naponta írjon számára a lelke legmélyebb bugyrait feltáró levelet, de nem kell azokat postára adnia. A jó közérzet és vérnyomás szinte garantált. Ezt még teakeverékekkel (pl. citromfű-galagonya-fagyöngy), vagy homeopátiás szerekkel (Sulfur, Glonoium, Aurum muriaticum vagy metallicum, Crategus, Lycopus stb.) segíthetjük.

 

A már fennálló hipertónia esetében a fenti támogatás mindenképpen javasolt, mert ezeknél a terheseknél gyakoribb az eklampszia - a terhességi rángógörcs - a viselés második felében vagy a szüléskor, és az súlyos vese-, illetve májkárosodással járhat. Különösen veszélyeztettek azok, akiknél a magas vérnyomás mellett vizenyők jelennek meg, s fehérjevizelés is fennáll. Ilyenkor a korábbi gyógyszeradagok felülvizsgálata indokolt.

 

A terheseknél azonban inkább a vérnyomás leesése szokott problémát okozni. Ezt a "szív és a vérerek ura" meridiánjának pontjain végzett akupresszúrával vagy lágylézer" terápiával, légző- és jógagyakorlatokkal, valamint homeopátiás készítményekkel lehet kiegyensúlyozni. A legfontosabb szerek a Crategus, a Kálium Carbonicum, a Psorinum, a Pulsatilla, a Silicea és a Tuberculinum. Sokat segíthetnek a hideg meleg változó "skót" zuhanyozások. Jó hatású a fürdőgélbe kevert néhány csepp rozmaringolaj, de ez utóbbit bedörzsölhetjük a csuklóredőbe vagy a fül mögé is. A rozmaringolaj egyébként a szüléskor is segít a lelkierő megerősítésében és az énerő megtartásában.

 

 

A vénás pangás nehéz lábszárak, lábikragörcsök formájában jeleníti meg azt a pangást, amelyet nem csak a magzatnak a kismedencei vénás hálózatra gyakorolt mechanikus nyomása okoz. A megemelkedett progeszteronszint ugyanis lazító hatást gyakorol a vénák sima izomzatára, és az ily módon keletkezett nagyobb volumenből a vér, illetve a vele szállított salakanyagok visszatérése a szív felé lelassul. Növekszik a nyomás a visszerekben, és ez a bennük lévő billentyűk működését is nehezebbé teszi, az pedig hozzájárul a szöveti vizenyő képződéséhez. Az elhízás, a székszorulás csak fokozza az alsó végtag panaszait. A sejtek lelassult anyagcseréje vezet azután a néha nem csak az alsó végtagban, hanem a szeméremtestben és a hüvelyben is vénás eredetű görcsökhöz.

 

A megelőzéshez legfontosabb a nagyfokú súlygyarapodás megakadályozása, elkerülendő a hosszas állás, ülés - főként keresztbe tett lábakkal. Nem elhanyagolható a rendszeres torna, az úszás, a biciklizés, hosszabb állás esetén pedig a lábszárak, bokák, lábujjak mozgatása. Amennyiben mégis kezdődnek a panaszok, lehetőleg le kell feküdni, úgy, hogy a lábszárak a fejnél magasabbra kerüljenek, vagy fordított testhelyzetű jógagyakorlatokat végezni. Nagyon jót tesznek a hideg-meleg váltófürdők, valamint a pióca- vagy vadgesztenye-kivonatot tartalmazó kenőcsök is. A szükséges cinket, magnéziumot a gabonafélékben, mindenekelőtt a hajdinában, tönkölybúzában, a zöldségfélékben és a magokban találhatjuk meg. A homeopátiás szerek közül gondos repertorizálás után kell kiválasztanunk az Aesculust, az Arnicát, a Hamamelist, a Lachesist, a Pulsatillát, a Sepiát vagy a Zincum valamelyik formáját.

 

Külön problémát jelentenek az aranyerek, amelyek részben a kötőszöveti gyengeség eredményeként, részben a májvénák pangása vagy a székrekedés következtében alakulnak ki, illetve váltanak ki jellegzetes panaszokat. Mindazok a módszerek érvényesek a megelőzésre és a kezelésre, amit a visszereknél említettünk, de nagyon fontos még a medenceizomzat tornája, valamint jó hatásúak a tölgyfakéregből készített langyos ülőfürdők is. A homeopátiás szerek közül a fentieken kívül sok hatékony szer ajánlható - egyéntől függően természetesen -, így az Abrotanum, a Causticum, az Acidum nitricum, a Collinsonia, a Capsicum vagy a Kálium carbonicum.

 

A fenyegető és spontán vetélés

A környezetszennyezés folyamatos növekedése, a társadalmi feszültségek növekedése, a gyógyszeres kezelések, a gyermekvállalások későbbi korra tolódása mind jelentősen megnövelte az idő előtti vetélések és a fenyegető vetélések számát. A terhesség első 20 hetében a nők 20-30%-nál jelentkezik jelentős vérzés vagy alhasi görcs, és ezen terhesek körülbelül fele spontán el is vetél. Tekintve, hogy a spontán vetélések 60%-ában nem fejlődött ki vagy súlyos fejlődési rendellenességekkel terhelt a magzat, illetve az esetek 25-60%-ában az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési anomália áll fenn, a spontán vetélések mintegy 90%-ában az egyetemi orvoslás úgy ítéli meg, hogy "természetes kilökődés" indul meg. (A spontán vetélések kb. 85%-a az első három hónap alatt következik be, és ezeket magzati okokra vezetik vissza, míg a második trimeszterben történteket anyai okoknak tudják be. Természetesen sok egyéb, mint a cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, fertőzések, nagy pszichés megrázkódtatás, máj- és vesebetegségek hajlamosítanak a magzat idő előtti távozására.) Más kérdés, hogy az ezoterika gondolatmenete szerint az esetek legnagyobb részében az anyának tudatos vagy tudatalatti gyermeket nem vállalni akarása rejlik a vetélések mögött, a félelem a "más állapottól", a félelem az alapvetően más jövőtől, a felelősségtől. Ennek megfelelően mindig elsőrendűen fontos a leendő anyának a saját magával való őszinte szembenézése, valamint a környezet fokozott szeretete, figyelme, megértése, ami eloszlatja a jövőtől való aggódást.

 

Homeopátiás segítséget adhatunk Acidum fluoricummal, Belladonnával, Cinnamoniummal, Phosphorussal, Pulsatillával, Viburnummal, de akupunktúrával, mágnesmező-terápiával is.

 

A terhesség elutasításának és a jövőtől való félelemnek enyhébb formája a terhesség elején fellépő émelygés, hányinger, hányás, szédülés. Általában mindezt nem kísérik kiszáradásos tünetek vagy testsúlycsökkenés, de a súlyosabb formák - amelyet hyperemesis gravidarumnak hívnak - komoly anyagcserezavarokhoz és májkárosodáshoz vezethetnek. Ez utóbbi azért is érdekes, mivel a hagyományos kínai orvoslás tanai szerint a máj az "érzelmi tengely" legfontosabb része, amelyet minden visszafojtott érzelem vagy harag károsít, s ennek következtében nem csak a fölösleges anyagcseretermékektől, hanem a "pszichés szennytől" sem képes megszabadítani a szervezetet. A rossz közérzet és a hányinger általános fellépése a terhesek soraiban egyébként természetesnek mondható, hiszen azt jelzi, hogy a gyermekáldás az öröm mellett nehéz döntések meghozatalát, másfajta életvitel kialakítását, vagyis kissé bizonytalan, nehézségekkel is terhes jövőt jelent a kismamának. A fenti tüneteket általában igen hatásosan lehet kezelni akupunktúrával, akupresszúrával a "vérerek ura" 4. pontján (az alkar hajlító oldalának középvonalában, egy tenyérrel a csuklóredő felett), vagy az elülső hasfalon, a vesemeridián 21 pontján, a Ren Mai meridián 13. pontján. A homeopátiás szerek közül a Cimicifuga, az Asarum europeum, a Colchicum autumnale, az Ipecacuana, a Kreosotum, a Sepia vagy a Tabacum lehet jó hatású. Nagyon fontos a folyadék- és ionpótlás, a gyakoribb, kis volumenű étkezés, valamint a máj ízének, az enyhén savanyúnak a fogyasztása (citrom, savanyú káposzta). A salakanyagok kiválasztásában hasznos, ha a kismama a bal oldalán fekszik többet, mert ilyenkor megnő a kiválasztott vizelet mennyisége.

 

(folytatjuk)

Dr. Simoncsics Péter
XII. évfolyam 1. szám

Címkék: terhesség, terhességgondozás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.