Betegségek A-tól Z-ig

Alhasi fájdalmak kezelése akupunktúrával és neurálterápiával

Az állandóan ismétlődő, húzó vagy görcsös keresztcsonti, kismedencei, illetve alhasi fájdalmak sok nőnek pokollá teszik az életét. Ha a panaszok hátterében nem találnak szervi okot, az orvostudomány „pelvipátiáról” beszél, amit helytelenül teljes mértékben lelki eredetűnek tekintenek. A rendszeres testmozgás, a melegítés, akupunktúra, valamint a neurálterápia segíthet megoldani a problémát.


 

 

A nőknél jelentkező alhasi fájdalmak kialakulásában jelentős szerepet játszik a „feszültség - fájdalomfélelem” ördögi köre: a feszültség és a stressz következtében fellépő fájdalom félelmet gerjeszt, ami tovább fokozza a feszültséget, ami ismét fájdalomba torkollik… Az érintett nőket azonban nem szabad egyszerűen hisztérikusnak tekinteni. A panaszok mögött gyakran igen bonyolult funkcionális zavarok állnak, amelyek nem magyarázhatók pusztán pszichés okokkal. Ide kell sorolnunk a vér és nyirokfolyadék medencei pangását, valamint az ágyéki és keresztcsonti csigolyák blokkját. Nem ritkák a hormonális zavarok sem, mint pl. sárgatesthormon (progeszteron) szintjének csökkenése. Általában a fiatal nők érintettek, akik még nem szültek, valamint a menopauza után lévő hölgyek. A fellépő panaszok hátterében legtöbbször a kismedencei vérkeringés zavarai állnak.

 

 

A panaszok nem tévesztendők össze a bél- és hólyagpanaszokkal

Alhasi bántalmakat sokféle betegség okozhat, mint pl. az irritábilis bélszindróma (IBS), a krónikus, kiújuló hólyaghurut vagy a medencei izmok fájdalma. A nőgyógyászati eredetű alhasi fájdalmak hátterében a műtétek után kialakuló összenövéseket, a premenstruális szindrómát (PMS) vagy a fájdalmas menzeszt (dysmenorrhoe) kell megemlítenünk. Csak ha ezeket és más szóba jöhető okokat kizártunk, beszélhetünk pelvipátiáról - azaz szervi eltérés nélküli alhasi fájdalmakról. A terapeuták, orvosok körében e jelenséget illetően nagy a tanácstalanság.

 

Sok esetben az ilyen fájdalmakat a nőgyógyász tévesen adnexitisként (petefészek-gyulladás) diagnosztizálja, majd eredménytelenül kezeli antibiotikumokkal. Általában a vakbél féregnyúlványának eltávolítása sem jár jobb eredménnyel…

 

Az orvosi vizsgálatok és a képalkotó eljárások, a mikrobiológiai és kémiai laborvizsgálatok általában teljesen normális, tehát negatív leleteket eredményeznek. A tapintásos vizsgálat azonban többnyire fájdalmas.

 

A kiegészítő gyógymódok diagnosztikai megközelítése a tisztán anatómiai megközelítést (minden a helyén van?) meghaladja, és funkcionális szempontból közelíti meg a problémát (minden úgy működik, ahogyan kell?). Ennek megállapítását szolgálják az alábbi vizsgáló módszerek:

 

- regulációs termográfia Rost szerint (a testhőmérséklet-szabályozó képességének vizsgálata),

- zavaró mezők, gócok felkutatása (pl. sebhelyek, kiölt idegű fogak),

- kineziológiai tesztek,

- Adler-Langer-féle nyomáspontok vizsgálata a nyaki gerincen),

 

az anamnézisből nyert adatok és szakorvosi vizsgálatok eredményei.

 

A fentiek alapján is érthető, hogy az olyan bonyolult és sokféle hátterű betegség esetében, mint a pelvipátia, nem alkalmazhatók standard, sematikus terápiás módszerek.

 

Sok nőnél a pelvipátia kísérő jelensége a menstruációs zavar valamely formája (túl gyenge, rendszertelen vérzés, pecsételő, szivárgó vérzések). Ilyen esetekben krónikus menstruációs zavarról beszélünk, ami a komplementer gyógyászat szempontjából kismedencei vérpangásnak tekinthető. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a menstruáció normalizálása a terápia fontos céljává lép elő.

 

Gyakran megfigyelhető a pácienseknél a magas hematokritérték (a vér „sűrűségét” jelző érték). Ilyen esetekben a terápia kezdetén hetente kis mennyiségű (10-30 ml) vér lebocsátással kezdjük a terápiát. Azonban a legcélszerűbb, egyben legegyszerűbb kivezetés pelvipátia esetén a napi rendszerességgel végzett testedzés. A melegítéses módszerek (iszappakolás, emelkedő lábfürdők hetente kétszer) elősegíthetik a menstruációt. A véres vagy vértelen köpöly, hetente egyszer, a keresztcsonti tájékon szintén tehermentesíti a kismedencét. Ez utóbbi eljárás szintén alkalmas a nyirokpangás következtében fellépő gelózisok (kötőszövetes duzzanatok) feloldására. A vérlebocsátás belsőleg alkalmazott gyógyszerei között első helyen áll az aloe vera és a szennalevél (ezek erős hashajtók), esetleg homeopátiás gyógyszerek.

 

Akupunktúrával feloldhatók a blokádok. Évszázadokkal ezelőtt már a hagyományos kínai orvoslás rendszere is intenzíven foglalkozott a kismedencei panaszokkal, és számos akupunktúrás pont kombinációt dolgoztak ki ennek gyógyítására. A pont kombinációkat minden esetben a páciensre és panaszaira szabva, egyénileg kell kialakítani. Jellemző és nagyon gyakori az alábbi pont kombináció:

 

- Kormányzó 20 (Baihui),

- Befogadó 3 (Zhongji),

- Vastagbél 4 (Hegu),

- Lép 6 (Sanyinjiao),

- Gyomor 36 (Zusanli).

 

Fontos figyelni a megfelelő táplálkozásra, amely főként vegetáriánus étrendből álljon (húst legfeljebb hetente egyszer szabad enni). Mivel a forgalomban lévő húsok nem kismértékben hormonkezelt állatokból származnak, a hormonális rendszerrel összefüggő betegségekben, mint amilyen a pelvipátia is, alapvetően célszerű minimálisra csökkenteni a húsfogyasztást.

 

A kismedencei fájdalmak kezelésében nagyon beváltak az egyszer telítetlen zsírsavak (az ecosanoidok/prosztaglandinok) előanyagai, amelyek nagyobb mennyiségben fordulnak elő repceolajban, valamint a többszörösen telítetlen zsírsavak lenmagolaj, halolaj formájában. Teljes mértékben tartózkodni kell a gyorséttermek, gyorsbüfék által kínált ételektől.

 

A terápia első vagy második fázisában (azonban lehetőleg nem mindjárt annak kezdetén), célszerű a böjtkúra is. Ambuláns betegeknél könnyebben kivitelezhető a savókúra: 3 héten keresztül naponta 1 liter tejsavó apránként történő elfogyasztása ajánlott. Ezt sok zöldséggel és gyümölccsel kell kiegészíteni.

 

 

 

Ha a kúrát sikerül környezetváltozással összekötni, ajánlható a Buchinger-féle gyógyböjt. A kúra áthangoló jellegű, amely egyúttal a dohányzásról való leszokásban is nagy segítséget nyújthat. Gyakran megfigyelhető, hogy a dohányzás felhagyása önmagában képes megszüntetni a fájdalmakat (a vérkeringés javulása által).

 

A hasi vérkeringési zavarok gyakran együtt járnak az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok hiányával. Ezért a magnézium-, kálium- és jódhiányt szükség esetén megfelelő termékek adagolásával érdemes kiegyenlíteni. Sokat segíthet a B6-vitamin, szelén, E-vitamin és C-vitamin.

 

A homeopátiás kezelés homlokterében a precíz anamnézisfelvétel és a repertorizáció (az alkati szer megtalálása) áll. Eredménytelenség esetén fontos tisztázni néhány, a kezelést hátráltató tényezőt: kávéfogyasztás vagy illóolajak használata fájdalomcsillapítás céljából, ezek ugyanis hátráltathatják a homeopátiás kezelés hatékonyságát.

 

A szóba jöhető gyógyszerek a következők:

 

- Merc. Bijodatus D6, 2x1 tabletta, ha a panaszokat idült mandulagyulladás vagy alhasi nyirokcsomó-gyulladás előzte meg.

 

- Petefészek-gyulladás következményeként kialakuló panaszok kezelésére: Sepia D6, 2x1 tabl. Szervsüllyedés vagy rossz szagú folyás, ill. pecsételő vérzés vagy megfelelő konstitúció (reggeli fáradtság, izzadásra való hajlam, pigmentált bőrtípus, ingadozó hangulat) esetén Sepia D12 1x5 csepp vagy D30 hetente 1 tabletta.

 

- Thuja D6, 2x1 tabl., ha az illető hajlamos a gyakran kiújuló légúti fertőzésekre és hólyaghurutokra, valamint a sűrű, nyálkás folyásra. Megfelelő konstitúció (mirigyduzzanatok, éjjeli köhögés, cisztákra való hajlam, hidegre, nedvességre romló panaszok) esetén a Thuja D12, 1x5 csepp/nap, vagy D30 hetente 1 tabletta dózisban is adagolható.

 

Bevált módszer: neurálterápiás injekciók

A szegmensterápia („kis neurálterápia”) a szervezet öngyógyító képességeit aktiválja, valamint fájdalomcsillapító hatású. A kúra során több alkalommal helyi érzéstelenítőt (procaint vagy lidocaint) fecskendeznek a bőr alá, ott helyileg apró hólyagocskákat előidézve: főként a legfájdalmasabb pontokban (ezek tapintással állapíthatók meg) a köldök alatti területen vagy a Michaelis-féle négyszögben (látható, rombusz alakú képződmény a keresztcsont felett). Emellett ajánlatos az ún. trigger pontokba is injekciókat adni. Ezt kiegészítheti a készítmény intravénás adagolása is, általános áthangolás céljából, egy-két héten át.

 

A nőgyógyászati területre beadott injekciók pelvipátia kezelésében nagyon kedvező hatásúak. A pajzsmirigybe, valamint a garatmandulák mellé adott injekciók szintén fontos szerepet játszanak az alhasi fájdalmak kezelésében. Természetesen ezeket a technikákat csak a megfelelő szakképesítést kapott orvos végezheti.

 

A zavaró mezők keresése és kikapcsolása („nagy neurálterápia”) sokszor kulcsfontosságú, és csak ennek elvégzését követően sikerül valódi áttörést elérni a kezelésben. A neurálterápia sikerei azzal magyarázhatók, hogy sok betegséget távoli testrészeken elhelyezkedő hegek, zavarok váltják ki és tartják fenn. A terápia célja e zavaró mezők energetikai „kiiktatása”.

 

A zavaró mezők felkutatása emberről emberre változik, nagy tapasztalatot, rutint igényel.

 

Fontos gyógynövények: kutyabengekéreg, szenna, tarackbúza

A fájdalmas menstruáció kezelésében bevált teakeverék az alhasi fájdalmakban szenvedőknek is adható: 25-25 g kutyabengekéreg (frangulae cortex) és cickafarkfű (herba millefolii), szennalevél (folium sennae), tarackbúzagyökér (rhizoma gramminis) és kamilla (flor. chamomillae). Az alkotóelemeket keverjük össze, egy kancsóba tegyünk két evőkanálnyit, forrázzuk le, 5 percig hagyjuk állni. A tea hashajtó hatású is.

 

A kimutatott hormonhiány ellen (sárgatesthormon hiánya) jó hatásúak a barátcserje készítményei (vitex agnus castus), noha a fájdalomra közvetlenül nem hatnak. Depresszió esetén orbáncfűtea vagy kapszula formájában adható, ha a szorongás és félelem dominál, kava-kava készítményt javasolhatunk.

 

További terápiákat mérlegelhetjük bizonytalan alhasi panaszok esetén:

 

- Kiroterápia: a speciális képzettségű terapeuta a gerincoszlop blokádjait oldja, amelyek gyakoriak pelvipátiában.

 

- Ózon-oxigén terápia: a helyi és általános vérkeringés javítása érdekében a betegtől levett, oxigénnel és ózonnal dúsított vért visszainfundálják a betegnek.

 

- A pszichoterápia segíthet az elfojtott konfliktusok feloldásában, amelyek gyakran társulnak a pelvipátiához.

 

Előfordul, hogy a szimptómák átmeneti javulása után kb. fél évvel kiújulnak a panaszok. Ilyenkor fontos, hogy a páciens ismét felkeresse az orvost, állapotának ellenőrzése érdekében. Ilyenkor fontosak lehetnek az „emlékeztető” neurálterápiás kezelések.

- dr. ki -
XI. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény, menstruáció, pelvipátia, szegmensterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.