Betegségek A-tól Z-ig

Allergia: nem a természet a bűnös

Az allergiák helyes kezelése holisztikus és integrált szemléletet igényel

  Az allergia a gyulladások egyik különleges fajtája. Olyan gyulladás, mely egy egyébként az ember számára közömbös, nem ártalmas, nem fertőző külső ágenssel való találkozásra (pollen, étel, gyógyszer, kémiai anyag stb.)  erőteljes gyulladásos válasz formájában indul el, de a kialakulásához szükséges az, hogy az immunrendszer hibás, túlzó és szinte befolyásolhatatlan módon reagáljon erre az anyagra, vagyis hogy jóval korábban bizonyos életmódi hibák miatt érzékenyítve legyen erre az allergénre. A megoldás az immunrendszer erősítése, az életmód átalakítása és az allergiát kiváltó anyagok kerülése.


   

  Az allergiás gyulladás nem szűnik egészen addig, amíg ezzel az ágenssel a kapcsolat fennáll, vagyis amíg virágzik a fa, amíg a kérdéses élelmiszert rendszeresen fogyasztja, amíg a levegőből az adott anyag nem tűnik el. Ebből mára kialakult az a hamis szemlélet, hogy valójában az allergiák terjedésének az az oka, hogy sok a parlagfű, a nyárfa, és egyáltalán a természet. A hibás biológiai reakció viszont nem véletlenül jön létre. Oka az életmódban, a táplálkozásban, a környezetszenynyezést okozó tényezőkben, a megnövekedett és rosszul kezelt stresszben, az ember gondolkodásában és a meggyengült immunrendszerben keresendő. És ez nem általános, megfoghatatlan blabla, hanem olyan tény, melyet, ha megoldunk, akkor az allergia elmúlik.

   

  Az allergiás betegségek folyamatosan növekvő száma (a modern világ közel 30%-a szenved allergiában) miatt a témával foglalkozó konzervatív szemléletű orvoslás rendkívüli jelentőséget kapott annak ellenére, hogy valós megoldást nem kínál. Az allergológia önálló orvostudományi területté, orvosi szakvizsgává vált, melynek szakmai háttere, napi rutinja kimerül az allergének tesztekkel történő megkeresésében (nagyon sokszor eredménytelenül), az allergiás tünetek sémaszerű gyógyszeres csillapításában, de magát a folyamatot szüntetni, enyhíteni a konzervatív allergológia nem tudja, és a kezelései nyomán keletkező mellékhatásokkal sem számol felelősen. 

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  Dr. Tamasi József
  XXIV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. május

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.