Betegségek A-tól Z-ig

Allergiás bőrbetegségek

Ne csak a bőrt kezeljük

Amikor az immunrendszer „félreprogramozódik”, és olyan anyagokra támad rá, amelyek normál esetben senkit nem betegítenek meg, allergiáról beszélünk. Cikkünk az allergiás bőrbetegségek kezeléshez ad tanácsokat.


Az első allergiatesztet általában azért végzik, hogy kiderítsék a bőrallergia okát

 

A test reakciókészségének befolyásolása

Az immunrendszer túlreakciója többnyire akkor lép fel, amikor a szervezet ismételten találkozik a kiváltó anyaggal, az allergénnel. Az ilyen reakció erőssége attól függ, milyen jellegű az allergén, és milyen az immunrendszer reakciókészsége. A legegyszerűbb terápiás módszer az azonosított allergén kerülésében rejlik, amennyire ez lehetséges, ha például kontakt- vagy gyógyszerallergiáról van szó. Ezen túlmenően a legtöbb sikert az a terápia ígéri, amely képes a test reakcióit, illetve annak reakciókészségét általánosságban véve is befolyásolni.

 

Különösen széles körben elterjedt betegség a neurodermatitisz (atópiás dermatitisz vagy ekcéma), amelyre főként a könyök- és térdhajlatban, az arcon, a dekoltázson, de olykor a törzsön is jelentkező gyulladásos és erősen viszkető bőrelváltozások a jellemzőek. Az ekcémás hajlam örökletes, és a betegség a szó tulajdonképpeni értelmében ma nem gyógyítható, lefolyása azonban pozitívan befolyásolható. Az ekcémát további allergiás reakciók tehetik még komplikáltabbá, ilyenkor a feladat megtalálni a kiváltót, és lehetőleg mellőzni. 

 

A gyógyböjtöt követően a bélszanálás biztosítja a sikert

Az ekcéma konvencionális terápiája abból áll, hogy ápolószereket rendelnek a többnyire száraz bőrre, míg akut rohamok esetén kortizon- vagy hasonló tartalmú kenőcsöket írnak fel. Ezzel ugyan a tünetek gyorsan enyhíthetők, a siker azonban általában csak rövid időre szól, a krémeknek pedig hosszabb távon szembetűnő mellékhatásaik vannak, például a bőr elvékonyodása. 

 

Ha hosszú távú eredményre vágyunk, akkor a Kneipp szellemében fogant klasszikus természetgyógyászati eljárással lehetséges a test reakciókészségét befolyásolni és a bőrképet javítani. A legintenzívebb módszerek egyike a Buchinger-féle gyógyböjt, amely lehetővé teszi, hogy kiiktassuk a szervezetből a táplálékkal felvett allergéneket, illetve a gyulladásserkentő zsírsavakat, valamint tehermentesítsük a bélhez kapcsolódó immunrendszert. 

 

A bél a legnagyobb immunszervünk. Gyakran előfordul azonban, hogy a helytelen táplálkozás miatt vagy bizonyos gyógyszerek szedésének következtében nem működik a kívánt módon, és zavart szenved természetes baktériumflórája. Ha hosszú távú sikert szeretnénk elérni, a böjtöt követően vagy attól függetlenül érdemes tehát kipróbálni a mikrobiológiai terápiát (bélszanálás), és áttérni főként vegetárius táplálkozásra. 

 

A növényi gyógyszerek világából itt említendő meg a minden jobb teakereskedésben kapható oolong-tea, egy félig erjesztett teaféleség, amely négy héten át étkezés után fogyasztva lényegesen javítja az ekcémás bőrképet. Ezen kívül a gyulladás ellen hatnak a tömjéngyantából készült szerek is.

 

A neurodermatitiszre (atópiás dermatitisz vagy ekcéma) főként a könyök- és térdhajlatban, az arcon, a dekoltázson, de olykor a törzsön is jelentkező gyulladásos és erősen viszkető bőrelváltozások a jellemzőek

 

Megkerülhetetlenek a jobb stresszkezelést szolgáló módszerek. Bár a lelkiállapot nem közvetlen kiváltója az ekcémának, alapvetően befolyásolja annak lefutását. Szóba jöhetnek pszichoterápiás beszélgetések és olyan lazító eljárások elsajátítása, mint a progresszív izomrelaxáció vagy az autogén tréning. A relaxációt szolgálják a különféle masszázsok, különösen a láb reflexzónamasszázsa, míg a nyirokdrenázs a gyulladások lecsengését segíti elő. Neurodermatitisz esetén további ajánlott eljárás az akupunktúra, a sajátvér-injekció, a homeopátia és a többlépéses oxigénterápia. 

 

Hasonlóan alakulnak a terápiák csalánkiütéskor is. Az immunrendszer áthangolására és tehermentesítésére alkalmas a kezelés elején, megfelelő konstitúció esetén, a gyógyböjt. Alternatív megoldásként szóba jöhet a krumpli-rizs diéta. A tüneteket ebben az esetben is erősíthetik a krónikus konfliktusok és a stressz, így a terápiát is ennek megfelelően kell kialakítani. 

 

Az allergiás riadókészség leállítása

Ha egy allergén találkozik testünk egy érzékeny területével, olyasmi történik, mintha valaki riadót fújna: a legcsekélyebb érintkezés is megszólaltatja a szirénákat. A kiváltó okok lehetnek nikkeltartalmú tárgyak, például óra, piercing vagy divatékszer, lifestyle-készítmények, mint a szintetikus illatanyagot vagy tartósítószert tartalmazó kozmetikumok vagy dezodorok, textilek, állati szőr, háziporatka, penészgomba, élelmiszerek és egy sor egyéb anyag. 

Kerüljük a mesterséges ingerkiváltó anyagokat, a ruhákat a szabadban teregessük ki!

Ha valaki egyszer már átesett allergiás rohamon, az számíthat a visszatérésére, de arra lehetőség van, hogy a megfelelő életmóddal és terápiával szervezetét kevésbé érzékennyé tegye.

 

Következetesen kerülni kell mindazokat az anyagokat és ételeket, amelyeket az allergiateszt során kiszűrtek.

 

Kerülni kell a mesterséges ingerlő anyagokat, elsősorban az olcsó divatékszereket, kozmetikumokat, öblítőket, valamint élelmiszer-adalékanyagokat, mint amilyenek a mesterséges aromák, színezékek és ízfokozók.

 

Neurodermatitisz esetén ajánlott eljárás az akupunktúra

 

Ehelyett természetes élelmiszereket, helyben termett, biogazdaságból származó zöldséget és gyümölcsöt válasszunk (kerüljük a citrusgyümölcsöket).

 

A lakást és a textileket sűrűn szellőztessük, főként akkor, ha állatok élnek a lakásban! Az ágyneműt, a kimosott ruhát és a levetett ruhákat is a friss levegőn szárítsuk, szellőztessük. Ez elpusztítja a háziporatkákat, az állatszőrt és a gombaspórákat, de gyorsabban lebomlanak a mesterséges illatanyagok is. 

A lakásban feltétlenül számoljuk fel a nedves és penészes foltokat!

A szőnyegeket és a plüssállatokat rendszeresen tisztítsuk, időnként háziporatka-ellenes speciális tisztítószerrel is. Az is jó megoldás, ha három napra a mélyhűtőbe tesszük azokat, vagy ki a hóra. 

 

Nyílt, nedvedző ekcéma vagy fekély ellen a legjobb a fűzfakéreg, mely gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, csillapítja a viszketést, elpusztítja a kórokozókat és csökkenti a váladékozást. Alkalmazhatjuk borogatás, rész- vagy teljes fürdő formájában, de használhatjuk a kész preparátumokat is. A fűzfakérget azonban ne alkalmazzuk egy-két hétnél tovább, mivel nagyon kiszárítja a bőrt. 

 

 

Érzékeny bőrre először vadmályva, majd fűzfakéreg

Száraz ekcémánál (neurodermatitisz, pikkelysömör, erősen viszkető gyulladás a végbél vagy a nemi szervek környékén) inkább a vad mályva segít. Ez megfelel az érzékeny bőrű pácienseknek is, mielőtt elkezdenék használni a fűzfakérget. Hideg kivonatot használhatunk borogatás vagy fürdő formájában. 

 

Száraz, allergiás ekcémánál, főként gyerekeknél beválik a szívmag (Cardiospermum halicacabum) nevű trópusi növényből készült kenőcs. Ezt nem véletlenül hívják „természetes kortizonnak”, ám annak mellékhatásai nélkül. Hasonlóan jó hatásúak a mahóniát tartalmazó krémek. 

 

A kesernyés ebszőlőnek (Solanum) is kortizonhoz hasonlatos hatása van. Többféle formában is kapható, létezik belőle kapszula, tabletta, de homeopátiás szer is. Ez utóbbi jól kiegészítheti a sajátvér-kezelést, amelyet tízes szériában hetente kétszer alkalmaznak. Az ebszőlő áthangoló hatású, és hosszabb távon is javítja az allergiás állapotot. 

 

A szőnyegeket és a plüssállatokat rendszeresen tisztítsuk

 

Egy amerikai vizsgálat szerint a környezetünkben élő természetes baktériumok megvédhetik a gyerekeket az allergiától és az ekcémától. Ezt támasztja alá az a régi tapasztalat is, hogy egy kis kosz nem árt. A császármetszéssel a világra jött és nem szoptatott újszülöttek sokkal inkább hajlamosak a fertőzésekre és az allergiára (30 százalékkal gyakoribbak náluk ezek a betegségek). Éppen ezért érdemes természetes baktériumkészítményeket (probiotikumok) alkalmazni a bélflóra szanálására. 

 

 

Áthangolás autovakcinával, bélszanálás és saját vér

Nagyon hasznos lehet még kiegészítésként az úgynevezett autovakcina is. Ez személyre szabott gyógyszer, amelyet a test saját baktériumaiból állítanak elő. A sajátvér-terápiához hasonlóan – amellyel jól kombinálható – ez is a test áthangolására szolgál, és általában tartósan elcsendesíti az allergia jelentette „vészjelzést”. 

 

 

Minél kevesebb kontaktus vegyszerekkel

A bőrproblémák egyik gyakori oka a testápoló, illetve mosószerekre adott allergiás reakció. Bár ezek nem mindig az egyetlen kiváltó okok, mégis életben tartják ezeket a betegségeket, miután nap mint nap többször is kapcsolatba kerülünk velük. A bőr speciális immunrendszere mindenre immunológiai választ ad, amivel csak kapcsolatba kerül: az anyagot megvizsgálja, és vagy elviseli, vagy lebontja, vagy fokozott hámlással eltávolítja.

 

A szappannal bánjunk takarékosan, testápoló helyett használjunk salátaolajat!

Éppen ezért főként az allergiás bőrre vonatkozik az a javaslat, hogy minél kevesebb testápoló szert használjunk! Részesítsük előnyben a növényi olajakból készült szappanokat (bioboltokban kaphatók), és csak ott alkalmazzuk, ahol valóban szükségesek: hónalj, nemi szervek, láb. A bőr többi részének a vízen kívül nincsen szüksége másra. Ne tegyünk adalékanyagot a fürdővízbe – szappant se! –, a hajunkat természetes samponnal mossuk, amely a test többi részével lehetőleg ne kerüljön érintkezésbe. Testápoló helyett a legjobb az egyszerű salátaolaj (például napraforgó- vagy csalánolaj, mindkettő szagtalan). Kezdetben mindez radikális csökkentésnek tűnik, de a siker önmagáért beszél. Gyakran a mosószerek is rontják az allergiás bőr állapotát, mivel a ruha folyamatosan hozzáér a testhez. Jó alternatívát jelent a mosódió, a természetes mosószer, és érdekes módon a diszkontáruházak legolcsóbb mosóporai. 

 

Az allergiás bőrpanaszok összefüggésben állhatnak a táplálékintoleranciával, a kiváltó ok főként a tej (a tejtermékek általában jobban tolerálhatók), a déligyümölcsök, a diófélék, valamint az élelmiszer-adalékanyagok. Bélszanálást követően az allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek száma általában lényeges mértékben csökken. 

 

 

Ha hiányzik az elhatárolódás, a bőr kiütésekkel védekezik

A leggyakoribb bőrallergia, a neurodermatitisz már a nevében is mutatja, milyen szoros összefüggés áll fenn a bőr és a lélek, az idegek (neuronok) között. A bőr nemcsak fizikailag jelent határt a kint és a bent, a saját és az idegen között, hanem lelkileg is. A bőrbetegségek nemritkán „határproblémáról” árulkodnak. Ha például nem tudjuk magunkat megvédeni, akkor ez ellen a bőr kiütéssel védekezik. 

 

Az akut bőrpanaszok gyógyítására alkalmas a mezei árvácskából főzött tea: 1 teáskanálnyit öntsünk le egy csésze forró vízzel, 5-10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A gyerekeknek öntsünk egy csésze teát a fürdővizükbe, a napi mosdáshoz 1:2 arányban hígítsuk a teát vízzel, és azzal mossuk az érintett bőrfelületet. Akut stádiumban érdemes kipróbálni a hideg vizes borogatást, például pelenkával.

 

Végül pedig a mind gyakoribbá váló allergiás bőrbetegségek ellen térjünk vissza az egyszerű, eredeti életmódhoz: a testápolásban mondjunk le a vegyszerekről, a táplálkozásban pedig fogyasszunk teljes értékű, többnyire biotermesztésből származó ennivalókat. 

 

A hajunkat természetes samponnal mossuk

 

A növényi krémek és a saját vér gyógyítja a bőrt

A nedvedző, viszkető ekcémát fűzfakéreg mellett fekete teával is gyógyíthatjuk. Ehhez egy filter fekete teát forrázzunk le, hagyjuk állni tíz percig. Ha kihűlt, mártsunk bele egy alkalmas anyagdarabot, és azt tegyük tíz percre a bőrre. Utána a teát ne mossuk le, hanem az érintett bőrfelületet kenjük be nem túl zsíros krémmel. Ezt a kezelést ismételjük meg naponta kétszer. A kezelés hűsítő és gyulladáscsökkentő hatású. Hasonlóan jó hűsítő a mentolos krém, amelyet 15 percenként tehetünk fel. 

 

 

Céklalé és lenmagolaj az immunrendszernek

A gyógyulást meggyorsítják a gyógynövényes krémek, például amelyekben kamilla vagy hamamelisz (varázsdió) van. Jó eredményt hoz a nyírfakivonatos, illetve az orbáncfüvet tartalmazó krém is. 

 

Általánosságban elmondható, hogy az akut allergiás bőrfelületet (például kontakt ekcéma) nem tanácsos napnak kitenni, míg a krónikus, allergiás típusú bőrbetegségnek (például a neurodermatitisznek) jót tesz a napfény. Ha az érintett bőrfelület bakteriálisan felülfertőződik, akkor segít a korianderolaj, mivel antibiotikus és gombaellenes hatása van. 

 

Meglepően jó eredményeket hozhat krónikus ekcéma esetén a sajátvér-terápia. Ehhez kéthetes időközönként egy kis mennyiségű vért (0,5-2 ml) vesznek le a pácienstől, majd hígítva vagy egy adalékanyaggal összekeverve visszainjekciózzák az izomba. Ez nem specifikus ingert idéz elő, ami serkenti az immunrendszer működését és aktivizálja az anyagcserét. Az aktivizált immunrendszer újra helyreállítja a szervezet öngyógyító erejét. A terápia elején azonban erőteljes mellékhatások jelentkezhetnek, ezért csakis tapasztalt orvos hajthatja végre.

 

Az immunrendszer általános erősítésére szolgálhat a napi 2 dl zöldséglé (főként répa és cékla), összekeverve egy teáskanálnyi lenolajjal. Hosszabb távon alkalmazzuk.

 

 

Gyógynövényből készült tea- és krémreceptek

Ekcématea gyerekeknek (Girsch szerint)

20 g pitypangvirág,

10 g kamillavirág,

10 g körömvirág,

20 g árvácska.

 

A keverékből egy teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, 10 percig hagyjuk állni, és 2-3 hónapig napi 3x1 csészével igyunk belőle.

 

Anyagcseretea áthangolásra

30 g mezei árvácska,

20 g diólevél,

20 g csalánlevél,

20 g nyírfalevél,

20 g pásztortáska,

20 g bodzavirág.

 

A keverékből egy teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, 10 percig hagyjuk állni, és 4-6 hétig napi 3x1 csészével igyunk belőle.

 

 

Teakeverék krónikus ekcémára (Rauch és Kruletz szerint)

Nyírfalevél,

homoktövisgyökér-kéreg,

orvosi szappanfű gyökere,

diólevél,

Aa ad 100 g.

 

A keverékből egy teáskanálnyit öntsünk le egy csésze hideg vízzel, hagyjuk állni egész éjszakára, reggel röviden főzzük fel, hagyjuk állni fél percig, majd szűrjük le – két hónapon át napi 2x1 csészével igyunk.

 

Fűzfakéregfőzet

5 g fűzfakérget főzzünk 15 percen át 1 liter vízben.

 

Hideg kivonat vadmályvából

1 evőkanálnyi mályavirágot és -levelet öntsünk le negyed liter hideg vízzel, hagyjuk állni 1-2 órán át, majd öntsük le.

 

Viszketés elleni kenőcs (Glöckler szerint)

50 g Equisetum oleum,

10 % Weleda,

75 g Aqua dest.,

Eucerinum anhydricum aa as 200 g.

 

Naponta többször vékonyan kenjük be vele az érintett bőrfelületet.

- mörk -
XVI. évfolyam 4. szám

Címkék: allergia, bőrbetegségek, holisztikus gyógymódok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.