Betegségek A-tól Z-ig

Álmatlanság klimax idején

A változáskori alvászavarok hőhullámok hiányában jelentkeznek

A változás kora némely nőnél szinte teljesen tünetmentesen zajlik, míg másokat a legkülönfélébb panaszok kínoznak. A hőhullámok és az erős verejtékezés mellett gyakori gond az álmatlanság.


 A változáskori alvászavarokat a legtöbben nagyon rosszul élik meg

 

 

Az alvást gyakran az éjszakai hőhullámok és az azt kísérő verejtékezés zavarják meg. A tünetek enyhítése érdekében olykor elegendő a csípős fűszerektől és az esti egy pohárka vörösbortól tartózkodni.

 

Ajánlható a tömény zsályakivonatot tartalmazó készítmények szedése is lefekvés előtt. A következő régi házi recept is jótékony hatású: ecetbe mártott és kicsavart zoknit húzunk, majd erre egy száraz, meleg gyapjúzoknit, amelyen nem tud áthatolni a nedvesség. Ez valósággal „kiszívja" a forróságot a testből, és javítja az alvás minőségét.

 

Változáskori alvászavarok azonban hőhullámok hiányában is jelentkezhetnek. Az érintettek viszonylag könnyen elalszanak, de az éjszaka folyamán felébrednek és hajnalig nem tudnak elaludni. Másoknak az elalvás okoz gondot. Súlyosabb a helyzet, ha az illető teljesen álmatlan, tehát elaludni és átaludni sem tud. Ha ezek az állapotok hosszabb ideig fennállnak, krónikus fáradtság, kimerültség a következmény. Az alváshiány károsan befolyásolja a koncentrációt, megnöveli a stresszhormonok szintjét, ami további zavarokat okoz a szervezet egészének hormonháztartásában.

 

Aki tartós stressz miatt éveken át figyelmen kívül hagyja az aktivitás és a pihenés természetes váltakozását és egyensúlyát, annál  felborulhat az ébrenlét és az alvás ritmusa. A változás korában mindezt tovább rontja a hormonháztartás egyensúlyzavara. Természetes biológiai működésünknek leginkább az felel meg, ha a nap folyamán többször tartunk rövid pihenőt, hogy idegrendszerünk egyenletes teljesítményt nyújthasson, nyugodtan és harmonikusan működhessen.

 

 

A fény és az elektroszmog megzavarják az alvásért felelős hormon termelődését

A kiegyensúlyozott alvás-ébrenléti ritmus szempontjából a szerotonin és a melatonin nevű ingerületvivő anyagok döntő jelentőségűek. Míg a szerotonin hatására csökken stressz-szintünk, javul a hangulatunk, a melatonin hatására lassul a légzés és a szívverés, és mélyen ellazulunk, majd elalszunk.

 

A melatonint a közti agyban található tobozmirigy termeli - de csak sötétben (ezért a hálóhelyiségből minden fényforrást száműzni kell), és kizárólag zavaró elektromágneses terek hiányában. Utóbbiak forrása többek között az ébresztőrádió, a mobiltelefon, a stand by állapotban lévő elektromos készülékek és a DECT-technológiájú, ún. zsinór nélküli telefonok.

 

A hormonális átállás éveiben fontos a napi bioritmus figyelembevétele, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres pihenés is. Válasszunk lehetőleg nem túl megerőltető sportokat (pl. nordic walking, kerékpározás vagy evezés), amelyek pozitívan befolyásolják alvásritmusunkat.

 

Napközben engedélyezzünk magunknak egy legfeljebb 30 percig tartó szundikálást, amikor kényelmesen leheveredünk a heverőn és tudatosan ellazítjuk izmainkat. Érdemes egy ébresztőórát beállítani, hogy valóban ki tudjunk kapcsolni. Az ennél hosszabb szieszta azonban már az éjszakai alvás rovására menne.

 

 

Elalvás előtti rituálék és tea a jobb ellazulásért

A vacsora és a lefekvés között legalább két órának kell eltelnie. Különösen az esti órákban elfogyasztott, erősen feldolgozott, finomított, esetleg erősen fűszerezett élelmiszerek (pl. sütemény, jégkrém, burgonyacsipsz stb.) hatnak kedvezőtlenül. A kínai orvoslás tanítása szerint testünk biológiai ritmusa szerint a máj legintenzívebb működési ideje éjjeli 1 és 3 óra közé esik. Jellemzően sokan pont ebben az időszakban ébrednek fel, ami utalhat arra, hogy túlterhelték a májukat. Ilyenkor indokoltak a méregtelenítő eljárások és a böjtölés, hogy elősegítsük szerveink éjjeli regenerálódását.

 


A bárányok számolgatása sokak számára az egyetlen módszer az elalvás elősegítésére. Léteznek azonban ennél hatékonyabb eljárások is

 

Érdemes egy elalvási rituálét bevezetni, aminek segítségével könnyebben ellazulunk. Alkalmas lehet e célra például az elalvást elősegítő tea elkészítése, majd lassú elkortyolgatása. Keverjünk össze 30 g  golgotavirágot, 30 g levendulavirágot, 15 g citromfüvet és 10 g orbáncfüvet. A keverékből egy púpozott teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel. Az egészet hagyjuk lefedve állni 10 percig,majd szűrjük le. Elfogyasztása közben kapcsoljunk ki minden készüléket (tv, rádió, számítógép stb.) és gondoljuk végig napunkat, méghozzá visszafelé, az esti óráktól fokozatosan a reggel felé haladva. A jó alváshigiéné egyúttal azt is jelenti, hogy mindennap azonos időben térünk nyugovóra. Ezzel stabilizálhatjuk  belső óránk működését.

 

A nők egyetlen életfázisukban sem esnek át olyan erőteljes változáson, mint a pubertás idején és a változás korában. Érdemes esténként távirati stílusban feljegyezni minden nyomasztó, terhelő gondolatot, gondot, de a jó, pozitív ötleteket, gondolatokat is. Ezzel némiképp megszabadulhatunk a gondok egy részétől. Egyesek szeretnének külön hálószobát, főképp, ha a gyerekek kirepültek a fészekből és felszabadult egy szoba. Gyakran zavaró lehet a partner horkolása. A külön hálószoba még nem feltétlenül megy a jó partnerkapcsolat rovására.

 

Homeopátiával az alvás-ébrenlét ritmusának helyreállításáért

Spagirikus-homeopátiás módon feldolgozott arannyal (napi aktivitás) és ezüsttel (éjszakai nyugalom) támogathatjuk az alvás-ébrenlét természetes ritmusának egyensúlyát. A Solunat Nr. 17 (növényi kivonatok és arany) nevű szerből reggel és délben 8 cseppet vegyünk, a Solunat Nr. 4-ből (növényi kivonatok és ezüst) délután és este 8 cseppet. Az esti adagot a fentiekben említett altatóteába is csepegtethetjük.

 

A fenti szerek alternatívájaként ajánlható a Phönix Aurum spag. szer is, amelyből reggeltől délig háromszor 20 cseppet, valamint a Phönix Argentum spag., amelyből délutántól lefekvésig háromszor 20 cseppet szedünk be.

 

Ha ennek ellenére nem jön álom a szemünkre és a gondolatok tovább kavarognak a fejünkben, a „White Chestnut" nevű Bachcsepp segíthet, amelyből a kora esti órákban és közvetlenül lefekvéskor cseppentünk 4-4 cseppet a nyelvünk alá vagy egy fél pohár vízbe, amelyet lassan elkortyolunk. Ha a nyugtalanság erősebbnek bizonyul, a homeopátiás Coffea C30-ból szedünk 5-8 golyócskát. Hosszan tartó stressz esetén ajánlható a Zincum valerianicum Hevert N. nevű komplex homeopátiás szer, amelyből naponta háromszor 40 csepp az ajánlott dózis.

 

Tovább lehetőséget jelentenek a nyugtató masszírozások. Cseppentsünk néhány csepp orbáncfűolajat a hasunkra, és körkörös mozgással masszírozzuk be a bőrbe, a köldök körül. Végezetül megemlítjük a szintén rendkívül hatásos „paradox intenció" módszerét: feküdjünk le azzal a szilárd elhatározással, hogy csak azért sem fogunk elaludni. Ezt a megközelítést nem szabad összetévesztenünk azzal a hozzáállással, hogy „úgysem tudok elaludni".

 

Érdemes kipróbálni!

 

A hormonális ciklus működése

A hormonális ciklus a visszacsatolás elvén működik: a petefészek ciklikusan ösztradiolt és progeszteront termel, és azt a vérkeringésbe bocsátja. Ezek szintjét az agyban a hipotalamusz regisztrálja. A változás korában a petefészkek egyre kevesebb hormont termelnek. A hormonszint felügyeletét ellátó hipotalamusz ezt a változást is regisztrálja.

 

A hipotalamusz ezt a megváltozott állapotot „nem hajlandó tolerálni", ezért olyan jelvivő anyagokat bocsát a vérbe, amelyek feladata, hogy a petefészkeket hormontermelésre késztessék. Ez azonban egyre kevésbé sikerül, a hipotalamusz állandó „igyekezetében" tartósan irritált állapotba kerül. Ez az állapot azonban kihatással van más funkciókra is, többek között az alvásközpontra. Agyunk anyagcseréje, amelyet idegi ingerületvivő anyagok befolyásolnak, a változás korában megváltozik. Ilyenkor a nők gyakran keservesen megtapasztalják alvás-ébrenlét ritmusuk módosulását.

-vörös-
XVII. évfolyam 2. szám

Címkék: álmatlanság, klimax, változáskori alvászavar

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.