Betegségek A-tól Z-ig

Alvajárás: mi áll a háttérben?

  Aki alszik, az pihen is? Nem feltétlenül! Néhányan hajlamosak alva járni. Ez az alvás és ébrenlét közötti állapot időnként furcsa tettekhez vezet, például álmunkban eszünk vagy tusolunk. A művészet és az irodalom romantikus mintájával ellentétben azonban az éjszakai vándorlás nem mindig veszélytelen. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan kezelhetjük az alvajárást, hogy megnyugodhassunk éjjelente.

   


   

  A homburgi herceg fedetlen fejjel és nyitott ingben, félig ébren és félig aludva ül a tölgyfa alatt, és koszorút fon. Így kezdődik Heinrich von Kleist drámájának, a Homburg hercegének harmadik fejezete. Mikor a választófejedelem meglátja az alvajárót, roppantul érdekesnek találja, és arra buzdítja a társasága tagjait is, hogy együtt szemléljék meg közelebbről a férfit. Ez a rövid részlet is mutatja, hogy a szomnambulizmus (szakszóval így is nevezik az alvajárást) évszázadok óta felkelti az emberek érdeklődését. A latin név a szomnus, mint alvás és ambuláris, mint sétáló szavak összetételéből jött létre. Korábban lunatizmusról, holdfüggőségről is beszéltek, mivel úgy tartották, a hold tartja mágikus vonzásban az alvajárókat.

   

  Hohenzollern grófja Kleist drámájában is romantikusan írja le az alvajárást, a telihold vonzerejével magyarázva az éjjeli aktivitást. A tudomány időközben már megdöntötte ezt az elképzelést. Ma már tudjuk, hogy az érintettek a holdciklusoktól teljesen függetlenül kelnek útra éjjelente.

   

   

  Az agy rendetlenkedése és ennek okai

  A szomnambulizmus alvászavar, amely becslések szerint a felnőttek egy-két százalékát érinti. A gyerekek körében elterjedtebb az alvajárás, minden harmadik gyereknek van legalább egy alvajáró epizódja, míg a gyerekek négy százaléka rendszeresen alva jár. Feltételezzük, hogy a relatív gyakori gyerekkori epizódok hátterében az agy éretlensége áll, mondja dr. Hans-Günter Weeß pszichológus, a klingenmünsteri Pfalz-klinika alváscentrumának vezetője. Ha az alvajárás ezzel szemben csak kamasz- vagy felnőttkorban lép fel először, előbb tisztázni kell, nem állnak-e ritka, ám komoly szervi problémák a háttérben, például agytumor. 

   

  Mindenképpen nyugtalanító, beteges tehát az alvajárás? A választófejedelem felesége a drámában aggódott a hercegért, ám a gróf megnyugtatta, csak a szellem rendetlenkedéséről van szó, semmi egyébről. Ez valóban meglehetősen közel áll a mai, tudományos magyarázatokhoz. 

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  –szabó–
  XXV. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.