Betegségek A-tól Z-ig

Amikor a gyomor háborog

Gasztritisz: nyugtassuk meg a gyomrot lúgos koszttal!

Ha valakinek a gyomrában gyomortükrözéssel Helicobacter pylori fertőzést mutatnak ki, akkor a szokásos orvosi terápia az úgynevezett triple-, azaz hármas terápia: két antibiotikum és egy savgátló kombinációja. Van azonban, akit ennek a kezelésnek a lehetséges mellékhatásai elijesztenek, és inkább alternatív megoldást keres.


Az egész szervezetet kell kezelni, nemcsak a gyomrot

A holisztikus terápiához tudatossá kell tenni, hogyan szabadulhat meg a test a savaktól, amelyek egyrészt az anyagcsere során képződnek, másrészt a táplálékkal jutnak be a szervezetünkbe. Ehhez a következő stratégiák állnak rendelkezésre:

 

• a legtartósabban a veséken át, azaz a vizeletkiválasztással, például a húgysavak,

• kilégzéssel a tüdőn át, például szénsav,

• a széklettel, például epe- és zsírsavak,

• a bőrön át, izzadással.

 

A kiegyensúlyozott, lúgokban gazdag táplálkozás, amely főként zöldségekből áll, kedvezően hat a gyomormiliőre. Hatására szabályozódik a sav-lúg háztartás

 

Egyedül a gyomor termel olyan savakat, amelyek szükségesek az emésztési folyamathoz. Ha ezek termelődése például a stressz miatt fokozódik és hozzá savakban gazdag táplálkozás csatlakozik, akkor előáll a savak túltengése, aminek a következményét gyomorégésként ismerjük.

 

A hagyományos orvoslás által alkalmazott savblokkolók ugyan csökkentik a gyomorban a savtermelést, ámde nem oldják meg a szervezet alapvető savtalanítását. A fölösleges savak kiválasztása a már említett kiválasztószerveken keresztül történik meg. Ha ezek túlterhelődnek, akkor a savak a kötőszövetben rakódnak le átmenetileg, amelynek emiatt gyengül a működése és lazává válhat.

 

A savtalanítás megfosztja a kórokozót a miliőtől

A megoldás tehát a táplálkozás átállítása. Kerülni kell a savképző ételeket (állati fehérje, fehér liszt és társaik) és az élvezeti szereket (kávé, alkohol, dohányzás és édességek), helyette pedig előnyben kell részesíteni a lúgos kosztot: zöldség, krumpli, gyümölcs, teljes őrlésű lisztből készült termékek. Kiegészítőként segít a krumplilé ivása (naponta 3x1 pálinkáspohárral), a gyógyföld szedése (naponta 3x1 púpozott teáskanállal) és a C-vitamin szedése ( naponta 2x1 g). Mindez kedvezően befolyásolja a gyomormiliőt, így a savszabályozás természetes módon egyensúlyba kerül. A Helicobacter baktériumok is általában maguktól eltűnnek, kémiai szerrel végzett beavatkozásra a legritkább esetben van szükség. A fertőzés csak már károsodott gyomrot érint, azaz a kórokozó csak akkor tud elterjedni, ha a gyomor immunológiai egyensúlya felborult.

 

A kezelés eredményét C-13 légzésteszttel vagy Helicobacter antigénre végzett székletvizsgálattal lehet ellenőrizni, így a betegnek nem kell még egyszer átesnie a gyomortükrözésen. Természetesen fontos a savkiválasztási protokoll szem előtt tartása is. 9 és 18 óra között szerveztünk a vizelettel választja ki a lúgokat. Ez azonban csak akkor történik meg, ha elegendő tartalék áll belőlük rendelkezésre. Ha hiányoznak, akkor a savak kiválasztása játszódik le, ami vizeletvizsgálattal igazolható. A megváltoztatott életmód eredményeként megszűnik a gyomor nyálkahártyájának gyulladása.

 

 

Hosszú távon is ügyeljünk a lúgokban gazdag táplálkozásra!

Kerüljük a készételeket, étkezzünk változatosan, kosztunkat úgy állítsuk össze, hogy sok legyen benne a lúgosító étel és kevés a savasító. Csak addig együnk, amíg jóllakunk, és a súlyunkat tartsuk az optimális tartományban (BMI 19–25). Igyunk sok vizet és gyógyteát, hogy serkentsük a kiválasztást. Ez a fajta táplálkozás nemcsak a túlsavasodás ellen hat, hanem az egészségünkre általában jó hatással van.

Szabó
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: gasztritisz, gyomor, táplálkozás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.