Betegségek A-tól Z-ig

Amikor a stresszből kiégés lesz

Kitörés a mókuskerékből

  A modern, civilizált társadalmakban a mozgásszervi bántalmak után a lelki betegségek a leggyakoribbak. A pszichés betegségek kezelése az EU egyes tagállamaiban évente több tízmilliárd eurós költséget jelent a betegbiztosítóknak, de a szakértők szerint ez a jövőben csak fokozódni fog. Mikor lesz a stresszből kiégés? Mi a különbség a kiégés és a depresszió között? Miért szenvednek annyian stressz okozta pszichés betegségben?


   

  Manapság a státusz, a teljesítmény és az anyagi javak felértékelődtek, az emberekre nehezedő gazdasági és társadalmi nyomás egyre fokozódik. Az emberek jó része eladósodott, magas lakbért fizet, ugyanakkor
  munkahelyük is egyre többet vár tőlük. Sokan képtelenek elviselni a nyomást – közben egyre kevesebb idejük jut rekreációra és általában a magánéletre. Mindez idővel csapdába ejti az egyént, aki úgy érzi, egyre gyorsabban pörgő mókuskerékbe került. Végül teljesen kimerülnek, elveszítik motivációjukat.

   

  A kiégés jobban hangzik, mint a depresszió A kiégés, divatos angol kifejezéssel „burnout”, manapság sokféle munkahelyi krízis szinonimájává vált. A kiégés a jelenleg érvényes pszichiátria szerint valójában nem önálló diagnózis, hanem a „teljes kimerültség” diagnózisa alatt tartják számon, és többnyire depresszió kíséri. Ugyanakkor a depresszió egyik fő ismérve az „emocionális kimerültség”.

   

  A depresszió az élet minden területét érintő állapot, és kezelés híján állandóan érezhető lehangoltság, míg a kiégésben szenvedők olykor panaszmentesek. A kiégés, ha időben nem tesznek ellene valamit, depresszióvá alakulhat át. Előrehaladott stádiumban a két kórkép nehezen megkülönböztethető: mindkettőnél jelen van a motiválatlanság, a szociális elszigetelődés és az öngyilkossági gondolatok. A kiégéssel általában munkahelyet, foglalkozást érintő félelemérzet és szorongás társul. A páciensek beszámolói szerint bizonyos személyek (többnyire a főnök), ingerek vagy események pánikreakciót vagy egyéb, elkerülő viselkedést, menekülést váltanak ki belőlük.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXVI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.