Betegségek A-tól Z-ig

Amikor a szív elvéti a ritmust

A szívritmuszavar oka lehet haspuffadás

A szívritmuszavarok háttérben a legkülönfélébb okok állhatnak. Némelyik típusuk ártalmatlan, míg mások a szív vészesen gyengülő erejét jelzik, például a szívkoszorúér szűkülete vagy a szívizmok súlyos károsodása miatt. Főképp a szívinfarktus és a szívizomgyulladás (myocarditis) képes maradandóan károsítani a szív ingerületvezető rendszerét.


Az EKG-görbe tájékoztatja az orvost a ritmuszavar jellegéről

 

Mára a kardiológián belül létezik egy újabb, specializáltabb terület, amely kizárólag a szívritmuszavarokkal foglalkozik. Ezek a specialisták ritmológusnak nevezik magukat. Kissé csipkelődve „szívvillanyszerelőknek” is gúnyolják őket. Napjainkban igen sokféle gyógyszer, valamint technikai segédeszköz, például pacemaker létezik, amelyekkel pozitívan befolyásolhatók a ritmuszavarok.

 

Hogy a betegnél melyik fajta ritmuszavarról van szó, azt sokszor már a pulzus tapintása alapján is sejteni lehet. Pontos diagnózist azonban csak EKG alapján lehet felállítani. Ha a ritmuszavarok csak ritkán, rendszertelenül jelentkeznek, az orvosnak nehéz a dolga. Még a 24 órás EKG sem garantálja minden esetben a ritmuszavarok észlelését. Például a pitvarremegésnek nevezett jelenség esetében meglehetősen nagy, kb. 33 százalékos a látencia, mivel ez a típusú funkciózavar általában ritkán jelentkezik. Most a három fő típusra térünk ki: az ún. szupraventrikuláris extraszisztolékra (SVES), a ventrikuláris extraszisztoléra (VES) és a pitvarremegésre.

 

A szupraventrikuláris extraszisztolé a szív pitvari részében keletkezik (lásd az ábrát), és igen elterjedt, de szerencsére nem veszélyes funkciózavar. Ennek ellenére kellemetlen érzést okozhat, mert az extra szívverést gyakran egy rövid szünet követi. A páciens ilyenkor úgy érzi, mintha a szíve „kihagyna”. A kellemetlen érzés kapcsán orvoshoz fordul. A diagnózis felállítását követően az orvos nem ír elő kezelést, elmagyarázza a panasz lényegét, majd elbocsátja a pácienst.

 

A rossz érzés miatt azonban az érintettek sokszor nem tudnak megnyugodni. Megoldást jelenthet a galagonyakivonat. A galagonya hatóanyagai támogatják a szívizmok működését, javítják a szív saját vérkeringését, ugyanakkor szelídebben szabályozza a szív működését, mint a béta-blokkoló gyógyszerek.

 

A galagonya hatóanyagai támogatják a szívizmok működését

 

Ha meg akarjuk tudni, mi okozza a SVES-t, a szakirodalomban kevés magyarázatot találunk. Pedig az amúgy nem veszélyes ritmuszavarnak is nyilván van valami oka. Olykor a szíven kívül álló okoké a főszerep, például haspuffadás vagy a vegetatív idegrendszer labilitása. Az öregedéssel együtt járó ritmuszavarok azonban a szív fokozatos gyengülésére hívhatják fel a figyelmet. Ilyenkor, ha szíverősítő gyógyszereket vagy gyógynövényeket – pl. galagonyát, gyöngyvirágot vagy digitáliszt – adnak a betegnek, a ritmuszavarok egycsapásra megszűnnek. Ha az SVES csak ritkán jelentkezik, érdemes kipróbálni a seprűzanótból készült Spartiol tinktúrát is. A kifejezetten ideges típusú emberek esetében érdemes a vegetatív idegrendszer működését szabályozó homeopátiás készítményeket, a kava-kava növényt vagy éjszakára macskagyökér-kivonatot adni.

 

Szívritmuszavar – gyakori szívelégtelenségben, illetve szívinfarktus után

A ventrikuláris extraszisztolék a szívkamrák (vetriculus) területén jönnek létre, frekvenciájuk, gyakoriságuk eltérő. Előfordulhat csupán egy-egy ilyen jellegű „soron kívüli ütés”, de jelentkezhet egymás után kettő-három is. Utóbbiak neve „douplet”, illetve „triplet”. A kamrai extraszisztolékat az amerikai Bernard Lown kardiológus által kidolgozott Lown-skála szerint osztályozzák I-től V-ig. E ritmuszavarok általában nem előzmény nélkül jelentkeznek, főképp szívelégtelenség, szívinfarktus vagy szívizomgyulladás szerepel a kórtörténetben. Az időskori ún. „öreg szív” állapotában is előfordul. Erre az állapotra egyébként a szívizmok kifáradása és egyre romló vérellátása jellemző.

 

Míg az 1980-as években a kardiológusok megpróbáltak minden ilyen jellegű „soron kívüli” szívverést erős gyógyszerekkel megszüntetni, ma csak akkor alkalmaznak kezelést, ha a pácienst nagyon zavarja a panasz. Léteznek olyan ritmuszavarok, amelyeknél a szívverés 2-3 másodpercre teljesen leáll, mégsem érzékeli a páciens. Ilyen esetekben az orvos inkább nem ad gyógyszert. Ha a páciensnek kifejezett panaszt okoz az extraszisztolé, szükséges lehet gyógyszer felírása, sőt akár szívritmusszabályzó beépítése is. A szapora szívveréssel együtt járó ritmuszavarok kezelésére leginkább az ún. béta-blokkolók vagy a digitáliszszármazékok alkalmasak. Ha a ritmuszavar inkább lelassult szívveréssel jár együtt, akkor többnyire csak a szívritmusszabályozó (pacemaker) beépítése segíthet, ugyanis nem léteznek kellően hatékony gyógyszerek, amelyekkel meggyorsíthatnánk a lelassult szívverést. Ma már igen sokféle szívritmus-szabályozó készülék létezik. Ezek mindegyike parányi számítógéphez hasonlítható, folyamatosan monitorozzák a szívműködést, és még a rövid idejű szívleállásokat is észlelik. Beépített defibrillátoruk segítségével kis áramütéssel képesek újraindítani a leállt szívet.

 

A pajzsmirigy túlműködése is veszélyes lehet

 

A modern kardiológia azonban általában figyelmen kívül hagy egy fontos szempontot, nevezetesen a szívizmok tápanyagellátását, ugyanis a szívműködés nem csupán anatómiai adottságoktól függ. Fontos szerepet játszik a vér minősége, illetve a szívizom tápanyagokkal történő ellátása. Gondoskodni kell az optimális vitamin- és ásványianyag-ellátásról. Az érintett pácienseknél tehát célzottan kutatni kell az esetleges kockázati tényezők, például koenzim Q10, karnitin vagy D-vitamin hiánya után. Az irodalmi adatok szerint a C-vitamin adása is kedvezően befolyásolja a szívizmok anyagcseréjét.

 

 

Pitvarremegés – Vigyázat, agyvérzést okozhat!

A pitvarremegés az utóbbi 15 évben egyre inkább a figyelem homlokterébe került, mert komoly szövődmények forrása lehet. A ritmuszavarok e típusánál a szívpitvarok és a kamrák összehúzódása között elvész az összhang. Ennek következtében a szívpitvarban lévő esetleges vérrögök leválhatnak és elsodródhatnak a vérárammal, például az agyba. Legrosszabb esetben ennek szélütés (stroke) a következménye. Ráadásul a pitvarremegés kapcsán kialakult szélütések különösen drámaian alakulnak, nem ritka az egész agyféltekét érintő érelzáródás: ilyenkor az egyik féltekét ellátó egyik nagy ér záródik el. A következmény igen súlyos: a páciens hátralévő életében ápolásra szorul, ha egyáltalán túléli a rohamot. Mindez azt jelenti, hogy a pitvarremegést nagyon komolyan kell venni!

 

A pitvarremegésben szenvedő pácienseknek érdemes alaposan megvizsgáltatni pajzsmirigyműködésüket. A pajzsmirigy túlműködése, sőt a még normális tartományban lévő, de túlműködés irányába mutató eltérés is veszélyes lehet. Olykor a túladagolt pajzsmirigygyógyszerek idéznek elő mesterséges pajzsmirigy-túlműködést. A TSH  nevű hormon (pajzsmirigy-stimuláló hormon) értéke a vérben 0,23–4,0 μU/L. Az a jó, ha ez az érték még csak meg sem közelíti az alsó határt, optimális esetben 1-es körüli értéket mutat. Amennyiben valaki pajzsmirigy-alulműködés miatt pajzsmirigyhormont szed, szükség esetén csökkenteni kell a gyógyszerdózisát. Ha valakinél megállapítják a pajzsmirigy-túlműködést, haladéktalanul cselekedni kell. A pajzsmirigyfunkció normalizálásának abszolút prioritást kell kapnia!

 

A hasi gázképződés és erős haspuffadás is következetes gyógykezelést igényel. Ha valakinél a pitvarremegéshez vegetatív idegrendszeri labilitás tünetei társulnak, folyamodjunk növényi eredetű homeopátiás orvosságokhoz, a beteg lehetőleg rendszeresen sportoljon, mozogjon. Az arra kiképzett orvos végezhet neurálterápiás injekciós terápiát a pajzsmirigy területén, vagy adhat injekciókat akupunktúrás pontokba (vastagbél 4, máj 3) pl. a damiana nevű növény kivonatából készült oldatokkal.

 

 A szívritmuszavarok kiinduló helye a jobb szívpitvar. Itt speciális sejtek találhatók, amelyek idegcsomót alkotnak, az ún. szinusz-csomót. Ebben a csomóban elektromos otenciál keletkezik, amely az idegpályákon keresztül először az AV-csomóhoz (atrioventrikuláris csomó) fut. Utóbbi a szív pitvarának  és kamráinak határán helyezkedik el. Innen az elektromos ingerület átterjed a  szívkamrákat alkotó izmokra. Ez a mechanizmus biztosítja, hogy először a  szívpitvarok, majd utánuk a szívkamrák húzódjanak össze.

 

A modern kardiológia a vérrögök kialakulását ún. vérrögképződést gátló (a köznyelvben vérhígító) gyógyszerek adásával igyekszik megakadályozni. Azonban a vérhígítókkal végzett kezelés sem garantálhat tökéletes védelmet az agyvérzéssel szemben, a kockázatot pusztán a felére csökkenti.

 

Az aszpirin sem feltétlenül jelent jó alternatívát. A legújabb klinikai tesztek eredménye szerint az aszpirin nem képes csökkenteni a pitvarremegés keringés-szervrendszeri kockázatait. A CHADS-Score nevű skála nyújt segítséget annak megítélésében, szüksége van-e a betegnek véralvadásgátló kezelésre. (Lásd a bekeretezett szöveget.)

 

 

Alapos vizsgálattal felderíthetők a kockázati tényezők

Megszüntethető a pitvarremegés, ha már kialakult? Ha friss, akut esetről van szó, legtöbbször igen. Ha már több mint hat hónapja fennáll a panasz, akkor sokkal kisebb erre az esély.

 

Az okok kutatása során szívizomgyulladás és a kezeletlen magas vérnyomás mellett egyeseknél a szívultrahangképeken a pitvar vagy a szívkamra tágulatát állapították meg, másoknál a vérzsírok értéke vagy egyéb vérben kimutatható tényezők értéke volt kóros. Ez azt jelenti, hogy minden esetben van valamilyen előzmény vagy kockázati tényező, amelyeket nagyon aprólékosan fel kell kutatni.

 

Bizonyos esetekben van esély a pitvarremegés eredményes gyógyszeres kezelésére. A gyors szívveréssel járó ritmuszavar (tachyarrythmia) kezelésében a digitáliszszármazékok (a gyűszűvirág kivonatai), esetleg béta-blokkolók vagy a sotalolol nevű hatóanyagok jöhetnek szóba. Ezek kevés mellékhatással járó készítmények.

 

Olykor a szíven kívül álló okoké a főszerep, pl. haspuffadás vagy a vegetatív idegrendszer labilitása 

 

A kardiológia egy ideje újra felfedezte és ismét alkalmaz egy erős hatású antiarrithmiás gyógyszert. Ez a készítmény az 1980-as években nagyon divatos volt, de súlyos mellékhatásai miatt csakhamar eltűnt. Manapság ismét egyre szélesebb körben alkalmazzák. A kérdés csupán az, mindeme hatóanyagokkal végezhetünk-e hosszú távú gyógykezelést? A súlyos mellékhatások miatt ez bizony általában nem lehetséges! Ekkor az utolsó lehetőséget a katéteres abláció jelentené, amikor a ritmuszavart okozó idegpályákat egy szívkatéterrel feljuttatott eszköz segítségével „kiiktatják”. Azonban ez a beavatkozás sem garantálhatja a gyógyulást.

 

Ámulatba ejtő egy tapasztalt kardiológus beszámolója, aki három olyan pitvarremegéses esetről számolt be, amelyekben nem szívgyógyszerekkel, hanem antidepresszánsok adásával sikerült tartós gyógyulást elérnie. A pszichés tényezők jelentőségét a legtöbb kardiológus vitatja, annyit azonban ők is elismernek, hogy megfelelő kórelőzmény vagy rizikófaktorok esetén a vegetatív  abilitás, a stressz kiválthat veszélyes ritmuszavarokat is. Ezért a relaxáció minden formája értékes kiegészítése lehet a kardiológiai kezelésnek.

 

 

CHADs-score

A CHADS-Score segíti a tájékozódást abban, vajon pitvarremegés esetén indokolt-e alvadásgátló gyógyszerek adása. Az alábbi táblázat pontszámainak összeadásával lehet kiszámítani az eredményt.

 

Klinikai lelet Pontszám
Szívgyengeség –1
Magas vérnyomás 1
75 évesnél idősebb beteg 1
Cukorbetegség 1
Korábban már volt szélütése  
vagy TIA-ja* 2
   

 

*(TIA = tranziens ischaemiás attack, azaz rohamszerűen fellépő, múló, agyi vérkeringési zavar. A szélütésre emlékeztető, de annál enyhébb tünetekkel járó állapot, amely gyakran a szélütés előfutára, fenyegető előjele.)

 

Ha a fenti pontok összege 0, legfeljebb csak aszpirint (100-300 mg/d) ajánlanak a betegnek. Ha a Score érték 1, az orvosnak mérlegelnie kell – a tünetek gyakorisága, a szubjektív panaszok és a kockázati tényezők súlyossága szerint – a gyógyszer adását. 2-es érték felett kumarinszármazék hatóanyagú vérhígítót (pl. Marcumar, Syncumar stb.) ajánlatos adni, és rendszeresen ellenőrizni kell a beteg véralvadását. A kiszámított Score-érték az évente előforduló szélütések statisztikai számát mutatja az alábbiak szerint:

CHADS-Score érték Kockázat
0 1,9%
1 2,8%
2 4,0%
3 5,9%
4 8,5%
5 12,5%
6 18,2%

-dr.ki-
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: pitvarremegés, szív, szívritmuszavarok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.