Betegségek A-tól Z-ig

Amikor minden fáj: komplementer kezelési lehetőségek

a fibromialgia komplementer kezelésének lehetőségei

  Az emberek kb. 3 százaléka szenved fibromialgiában, az érintettek nagyobbik hányada nő. E furcsa nevű kórképre jellemző a szinte az egész testre kiterjedő fájdalom, amihez sokféle egyéb panasz társulhat. Az állandó idegfeszültség, illetve a váratlan, tragikus fordulattal járó élethelyzetek felgyorsítják a kórkép kialakulását, illetve súlyosbíthatják a beteg állapotát. A komplementer gyógyítás lehetőségei között kiemelendő a különféle mikrotápanyagok (többek között B-vitaminok, glutathion és L-karnitin) adása és a szerotonintermelés serkentése, amelynek révén jelentős állapotjavulást lehet elérni. 


   

   

  A fibromialgiás páciensek erős mozgásszervi fájdalomra panaszkodnak. A kórfolyamat főként a rostos szöveteket, ezen belül az izmokat, az inakat és a szalagokat támadja meg. A fibro kifejezés a rostokra, a my(o) az izmokra, az algia pedig a fájdalomra utal, tehát a görög eredetű kifejezés szó szerinti fordításban izomrostfájdalmat jelent. A kórkép a harmincon túli korosztályokban alakul ki, de egyelőre nem sikerült megmagyarázni a kiváltó okait. A kutatók tanulmányaikban a stressz mellett a sérülések, fertőzések, a nehézfémterhelések lehetséges kóroki, de legalábbis a kórképet súlyosbító szerepét említik.

   

  Mivel a kórkép eredete nem világos, ennek megfelelően nehéz a diagnózis felállítása is. A szokásos orvosi vizsgálatok – labor-, szövetminta-, röntgen- és egyéb képalkotó vizsgálatok – eredménye ugyanis ezeknél a pácienseknél szinte mindig negatív, tehát az orvos nem talál szervi betegségre utaló jeleket. A reumás kórképekkel ellentétben a fibromialgia sem az izmokban, sem az inakban, sem az ízületekben nem okoz semmilyen kóros elváltozást. A páciensek elmondják, hogy a teljes kórkép kifejlődése előtt hosszabb ideig egyetlen testrészre korlátozódó fájdalom kínozta őket. Ez jellemzően hát-, illetve derékfájdalom szokott lenni.

   

  Amikor azonban a fájdalom „vándorolni” kezd, azaz más-más testrészen jelentkezik, sőt egyszerre több testrészen egyszerre lép fel, már teljesen kifejlődött fibromialgiával állunk szemben. A leggyakrabban érintett testrészek az izmok tapadási vagy eredési pontjai az alkaron, a saroknál, medencetájon és a gerincoszlop mentén. A legjellemzőbb panasz a nagy területekre, szinte az egész testre kiterjedő fájdalom. A páciensek heves, szinte égető fájdalomra panaszkodnak. 

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  –dr. ki–
  XXIV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. május

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.