Betegségek A-tól Z-ig

Amit a szívelégtelenségről tudni kell

  Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív nem képes kellő mennyiségű, a terhelésnek megfelelő  vérmennyiséget az érrendszerbe pumpálni. Szerencsére a legtöbb eset enyhe fokú, amikor az érintettek  sokat tehetnek állapotuk javulásáért, főleg testmozgássalés egészséges táplálkozással.


  A szívelégtelenséget legtöbbször koszorúér- betegség, szívinfarktus, magas vérnyomás, szívbillentyűhiba, szívizomgyulladás, veleszületett szívbetegség, mértéktelen alkoholfogyasztás, szívritmuszavar okozza.

   

  A szívelégtelenség súlyosságát a New York-i Heart Assiciation (NYHA) stádiumbeosztása szerint osztályozzák:

   

  • NYHA I.: Nincs panasz – sem nyugalomban, sem normális terhelésre, de az EKG, az ultrahangvizsgálat vagy a röntgen már jelez kisfokú eltéréseket.

  • NYHA II.: Légszomj, fulladás és tachikardia (heves szívverés) közepes fizikai terhelésre.
  • NYHA III.: Légszomj, fulladás és tachikardia csekély terhelésre is, nyugalomban panaszmentesség.

  • NYHA IV.: Fulladás és tachikardia nyugalomban is, gyakran rohamszerűen jelentkezik éjszaka, és fekvés közben ingerköhögés (szívasztma), esetleg lilás ajkak (oxigénhiány jele).

   

  A fizikai állóképesség megőrzéséhez, vagy visszanyeréséhez alkalmas a rendszeres testmozgás 

   

  A szívelégtelenség fő tünete a terhelésre jelentkező fulladás és tachikardia. Ha a jobb szívkamra érintett, a periférián folyadékpangás, visszértágulat és a térdtől lefelé ödémásodás látható, amelyek éjszakai nyugalomra megszűnnek. Éjszaka is jelentkeznek panaszok (pl. köhögés, fulladás, gyakori vizelés), mivel ekkor a napközben pangó folyadék könnyebben áramlik vissza és többletterhelést ró a szívre. A felsőtest felpolcolására enyhülnek a tünetek – ezért a párnák száma gyakran tükrözi a szívelégtelenség súlyosságát. A vérpangás hatására a máj, a vese és a lép megnagyobbodhat, e szervek működésében zavarok keletkezhetnek. A tünetekhez társulhat szívdobogás, szédülés, fáradtság, nyomás érzése a fejben.

   

   

  A megelőzés módjai és a beteg szív támogatása

  • A testsúly normalizálása (minden leadott kilóval 3 egységgel csökken a vérnyomás). Derékkörfogat nőknél 88 cm alatt, férfiaknál 102 cm alatt.
  • Napi rendszerességgel testmozgás, hetente legalább 3-szor sport – betegeknek speciális „szívtorna”.
  • „Zsírtudatos” étkezés, főképp vegetáriánus étrend követése.
  • Tartózkodjunk a gyümölcslevektől, üdítőktől, és napjában legfeljebb egy alkoholos italt igyunk (= 0,4 liter sör, negyed liter bor). Naponta legalább 1,5 liter víz (szívelégtelenségben szenvedőknek ennél több vizet nem szabad inniuk).
  • Tilos a dohányzás!
  • Csökkenteni kell a sófogyasztást!
  • Gondoskodjon a pihentető alvásról (8 óra).
  • Rendszeres relaxálás, lazítás.

   

   

  A gyógykezelés támogatása gyógynövényekkel

  Az orvos általában vérnyomáscsökkentőket (ACE-gátlók), vízhajtókat és béta-blokkolókat ír fel a betegnek. Súlyos szívelégtelenségben ún. szívglikozidokat (pl. digitáliszt) kap a páciens. A szívritmusszabályzók (pace maker) is javíthatnak a helyzeten, ha a betegnek kritikus ritmuszavarai is vannak, a készüléket defibrillátorral is felszerelik.

   

  Az orvosi kezeléseket kiegészíthetjük vagy az NYHA I–II. stádiumában helyettesíthetjük gyógynövényekkel is: galagonyával, kámforfával, májusi gyöngyvirággal vagy tengeri hagymával (Scilla maritima), pontosabban ezek standardizált kivonataival. Ezek használata előtt mindenképp konzultáljon orvosával!


  XVIII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.