Betegségek A-tól Z-ig

Antibiotikum helyett

Illóolajok hüvelyi fertőzésekre

A folyton visszatérő hüvelygyulladások sok nő életét megkeserítik, és általában nincs más kiút, mint az ismétlődő gyógyszeres kezelés. Jó alternatívát jelenthet azonban az egyénre szabott kezelés illóolajtartalmú hüvelykúpokkal.


 Baktériumok, gombák és vírusok ellen is bevethetők az illóolajok

 

A hüvely természetes mikroflórája főleg laktobacilusokból áll, amelyek tejsavat termelnek. Ezek a tejsavbaktériumok szükségesek a hüvely savas közegének fenntartásához. Hogy egy vizes közeg savas vagy lúgos, azt a pH-érték határozza meg. Amennyiben az érték 7 alatt van, savas környezetről beszélünk, 7 fölött lúgosról. A hüvelyflóra 3,8 és 4,5 között áll biológiai egyensúlyban, ebben az esetben a természetes mikroflóra egészséges. Ennek az állapotnak a neve eubiózis. A savas környezet védelmet nyújt a kórokozók ellen. A baktériumok száma azonban a ciklus folyamán változik, a menstruáció alatt és közvetlenül utána a legalacsonyabb. Ezekben a napokban tehát nagyobb a megbetegedés esélye.

 

 

Amikor a hüvelyflóra kibillen az egyensúlyból

Hormonális változások, például változókorban vagy fogamzásgátló tabletta szedése közben, a folyamatos stressz vagy egy antibiotikumos terápia hatására kibillenthet a hüvely mikroflórája az egyensúlyból. Ilyenkor diszbiózisról beszélünk, mivel a laktobacilusok száma csökken, a savas környezet védelme sérül. Szintén negatív hatása van a tejsavtermelésre a túl gyakori mosakodásnak lúgos szappannal, intim krémekkel vagy spray-kkel. Az anatómiai közelség miatt a hüvely nyálkahártyája sokszor az anális területről származó baktériumoknak is ki van téve. A szexuális tevékenységgel átvitt kórokozók is el tudnak szaporodni, ha hiányzik a savas védelem.

 

A fertőzés gyakran hüvelyégéssel és híg, kellemetlen szagú folyással jár. Ilyenkor bakteriális vaginózis áll fenn, amit az esetek 40 százalékában egy Gardnerella vaginalis nevű baktérium okoz. Az önterápia keretein belül gyakran, hibásan, gombaellenes szereket használnak az érintettek, ezek azonban nem érnek semmit a baktériumokkal szemben. A gombás fertőzést általában erős viszketés is kíséri.

 

A bakteriális eredetű fertőzéseket a legtöbbször antibiotikummal kezelik, a kezelésnek a szexuális partner bevonásával kell történnie. Amennyiben ez nem történik meg, fennáll a visszafertőződés veszélye. Az antibiotikumok azonban nemcsak a kórokozókat ölik meg, hanem a természetes, szükséges mikroflórát is elpusztítják. Ezért van, hogy sok nőnél újra meg újra előjön a bakteriális vagy gombás fertőzés, és ismét gyógyszeres kezelésre szorulnak, anélkül, hogy hosszú távú javulás állna be.

 

Ilyen esetekben terápiás alternatívát jelenthet az úgynevezett aromatogram. Az aromaterápia sikeresen vet be illóolajokat a baktériumok, gombák és vírusok elleni harcban fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. Az aromatogram elkészítéséhez vattapamaccsal kenetet vesznek a gyulladás helyéről. A mintát immunlaborokban értékelik, így kiderül, pontosan melyik kórokozó a felelős a fertőzésért. Ezt a mikroorganizmust kitenyésztik, majd különböző illóolajokkal kezelik.

 

Az aromatogram megmutatja, melyik a hatásos illóolaj

Csak azok az olajok hatásosak, amelyek megakadályozzák a kórokozó további szaporodását. Ezeknek az olajoknak a segítségével ezután személyre szabott, pontosan a betegség okát kezelő terápiára nyílik lehetőség. Ugyanazokat az olajokat használják, amelyek a tenyészetben hatásosnak bizonyultak. Ennek érdekében az aromatogramban pontosan feltüntetik az olajok márkáját és vonalkódját is. A kész laboreredmény felsorolja az összes, terápiás célokra bevethető olajat.

 

Például, ha a kenet alapján megállapítják, hogy gombás fertőzés okozza a panaszokat, az aromatogram pedig kimutatja, hogy a kórokozó a Candida albicans, amely ellen a levendula- és a kakukkfűolaj volt hatásos, a laboreredmény alapján össze lehet állítani különböző olyan hüvelykúpokat, amelyek ezeket az olajokat tartalmazzák. E mellé kevernek még olyan olajokat, melyeknek bőrápoló hatásuk van, valamint kakaóvajat, ezt használják hordozóanyagnak.

 

Egy ehhez hasonló, személyre szabott terápia mintegy tíz napig tart. A sikerességét újbóli kenetvétellel lehet megállapítani.

 

A hormonális változások fokozzák a fertőzés veszélyét

A hormonális változások miatt terhesség és a változókor idején különösen nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve a nők. Az aromaterápia ezekben az időszakokban is segíthet, hiszen effektív és nincsenek mellékhatásai. Csak azokat az olajokat kell elkerülni, amelyek allergiás reakciót váltanak ki. A labor figyelmeztet rá, melyik olajokat nem lehet a terhesség ideje alatt használni. Férfiak számára is van megoldás, nekik az aromatogram alapján kenőcsöket lehet keverni.

 

A laktobacilusok természetes szaporodása az ösztrogénszinttől is függ. Ezért a természetgyógyászat gyakran használ növényi ösztront, ami például a gránátalmában is megtalálható

 

Rendszeresen viszzatérő fertőzések ellen hatásos lehet a Spenglersan Kolloid G is: egy kis tampont benedvesítenek az anyaggal, ezt kell éjszakára felhelyezni a hüvelybe. Alternatívaként a napi ülőfürdő is szóba jöhet, ehhez forró vízbe kell keverni a készítményt és 15 percig ülni benne. Körülbelül két hét után javulnak a panaszok.

 

 

A laktobacilusok miatt savas a hüvely miliője

Az egészséges hüvelyflóra megakadályozza, hogy a tünetek újra visszatérjenek. Ezért jó ötlet olyan kúpokat alkalmazni, amelyek helyreállítják a laktobacilusok számát és savas közeget eredményeznek. Ezeket két héten keresztül, esténként kell alkalmazni. Ha a szerek használata eleinte égő érzést okoz, vékonyan kenjük be a nyálkahártyát orbáncfűolajjal. A probiotikus porok is segíthetnek a mikroflóra visszaállításában. Tisztálkodáshoz használjunk speciális intim mosakodószereket, ezek tejsavat tartalmaznak, és így a hüvely természetes pH-értékéhez igazodnak. Házi alternatívaként összekeverhetünk egy-két evőkanál tejsavót egy nagy bögre körömvirágteával, majd a keveréket a legpraktikusabb üvelyzuhanyba töltve használni.

 

 

Az ülőfürdő segít a száraz, irritált nyálkahártyán

Száraz és irritált nyálkahártya esetén segít a következő ülőfürdő is: egyenlő arányban keverjünk össze palástfüvet, körömvirágszirmokat, vörös lóhere virágát, árvacsalánt és réti nyúlherét. Öt evőkanálnyi keveréket forrázzunk le két liter vízzel, majd hagyjuk állni húsz percig. Szűrjük le és öntsük a fürdővízbe. A fürdőt akut időszakban naponta ismételjük, később ahogy szükség van rá.

 

A laktobacilusok természetes szaporodása az ösztrogénszinttől is függ. Ezért a természetgyógyászat gyakran használ növényi ösztront, ami például a gránátalmában is megtalálható. Ezt a hatóanyagok meg lehet találni hüvelykúpokban is, vagy a következő keverékből összeállított krémet kell kérni a gyógyszertárban: 10 gramm gránátalmamag- olaj, 10 gramm vöröslóhere-tinktúra és 15 csepp muskotályzsálya-illóolaj 80 gramm alapkenőcsben. A krémet vagy a kúpot szükség szerint használjuk, akár naponta is.

-mörk-
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: hüvelyfertőzések, illóolajok, nőgyógyászati betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.