Betegségek A-tól Z-ig

Aranyruta

Húgyutaink első számú karbantartója

Az aranyruta az ősi európai népeknél, például a germánoknál az első számú sebgyógyító gyógynövény volt. A vesékre gyakorolt pozitív hatását csak később, a középkorban fedezték fel, és máig a vese legfőbb gyógynövényeként tartják számon.


A valódi aranyruta augusztusban nyitja ki pompás, aranyló színű virágait

 

A húgyúti fertőzés – főképp a nőknél – gyakori, és könnyen idültté válhat. Az állandó vizelési ingerrel és vizeléskor fájdalmas, égő érzettel járó betegséget többnyire a húgyutakba feljutó baktériumok idézik elő. Kezelésének két alappillére van:

 

A húgyutakat fertőtlenítő gyógynövények (kezelés időtartama kb. 8 nap). Vizelethajtó gyógynövények, pl. aranyruta a húgyutak átöblítésére (kúra időtartama kb. 6 hét).

 

A növényekkel végzett átöblítés hatására – valószínűleg a vesék keringésének javítása révén – fokozódik a vizeletkiválasztás, de a kezelés ellenére szervezetünk nem veszít ásványi anyagokat. Ezért a vizelethajtó növényeket aquaretikumoknak is nevezik. A megnövekedett vizeletmennyiség kimossa, kiöblíti a kórokozókat. Ugyanakkor a vizelet hígabbá is válik, és tartózkodási ideje a húgyutakban lerövidül. Ez megakadályozza a csírák szaporodását és megtapadását a nyálkahártyákon. Ezen kívül az erősen hígított vizeletben nem képesek kikristályosodni a húgysavak és egyéb anyagok. Az aquaretikumokat főképp gyakran ismétlődő húgyúti fertőzésekben vagy a vese- és hólyagkövek megelőzése érdekében szokás alkalmazni.

 

Az aranyruta – másik nevén aranyvessző – e gyógynövénycsoport képviselője. Ez a sajátos, a szakértők által igen magasra értékelt „vesenövény“ flavonoidjaival, triterpén-szaponinjaival és fenol-glikozidjaival, csersavaival és keserű anyagaival, illóolajaival serkenti a vizeletkiválasztást. Ezt erősíti, fokozza a növény ásványianyag-tartalmának ozmotikus hatása. Az aranyruta sok hólyag- és vesetea alkotórésze, általában egyéb vizelethajtó gyógynövényekkel, például nyírfalevéllel, csalánnal vagy gyermekláncfűvel szokták kombinálni.

 

Átöblítés, vizelethajtás ásványianyag-veszteség nélkül

Az „átöblítéses terápiánál” figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre is, és a kezelést a betegség visszatérésének megelőzése érdekében az akut tünetek megszűnését követő néhány hétig még folytatni kell.

 

Az aranyruta alkalmas a hólyagkatétert viselő beteg kezelésére is. Ugyanakkor enyhíti a hiperaktív hólyagműködést, amire jellemző a hirtelen, rohamszerűen jelentkező sürgető vizelési inger, olykor fájdalom vagy égő érzés vizeletürítéskor.  Az aranyruta azonban ennél többre is képes. A húgyutak gyulladásakor enyhíti a fájdalmakat és ellazítja a simaizmok görcseit, valamint (vese-)kőhajtó hatású is. Ezen túl antibakteriális, gombaölő (főleg candidaellenes) hatású. Több klinikai kísérletben (kontrollcsoport nélküli vizsgálatokban) megfigyelték az aranyruta kiváló hatékonyságát hólyagirritáció, gyakran kiújuló hólyaghurut, kőképződés, vesehomok és alhasi görcsök kezelésében.

 

 

Vértisztítás bőr- és anyagcserebetegségek kezelésében

Az aquaretikumok, mint amilyen az aranyruta is, alkalmazhatók bőr- és anyagcsere- betegségek kiegészítő kezelésére és megelőzésére is; a népgyógyászatban éppen ezért „vértisztítónak” nevezik őket. Tavaszi tisztítókúrák és méregtelenítés keretében, valamint a reumás betegségek kezelésében gyakran alkalmazzák őket. Ugyanakkor az aranyruta a visszértágulat enyhítésére is alkalmas, hiszen flavonoidtartalma erősíti, védi a hajszálereket. Ezáltal a vénás eredetű ödémák csökkennek és normalizálódik az anyagcsere.

 

Az aranyruta (Solidago virgaurea) a ritkás erdőket és a mezőket kedveli. Az asteraceae családjába tartozik, és nektárban gazdag virágai messziről odacsalodgatják a méheket és  a dongókat. Noha egy méter magasságúra is megnőhet, csak augusztus és október között vesszük észre, amikor kibontja csodálatos, aranysárga virágait. A növény külleme alapján kapta latin nevét.

 

A latin „virga” szó a ruta, azaz vesszőszerű virágokra, az „aurea” jelző pedig a virágok aranyló színére utal. A „solidago” pedig a „solidum agere” szóból ered, amelynek jelentése, megerősíteni, egészségessé tenni, gyógyítani. Orvosi célra a növény felső 10 cm-es részét (virág, levelek, szárak) gyűjtik be a virágzás kezdetén.

 

Szintén vizelethajtó hatású az aranyruta két közeli rokona: a kanadai aranyruta (Solidago canadensis) és az óriás aranyruta (Solidago gigantea, ill. serotina). Ezek a XVII. században kerültek észak-amerikai őshazájukból Európába, és azóta a kertekben és a vasúti töltések mentén élnek, terjednek. Mindkét „világjáró” növényt szintén hivatalos gyógynövényként tartják számon, noha nem annyira sokrétű a hatásuk, mint a „valódi” aranyrutáé: gyulladásgátló és baktériumölő hatással nem rendelkeznek.

 

A kanadai és az óriás aranyruta pusztán a húgyutak átöblítésére szolgáló növény, és mint ilyen, a korlátozott mennyiségben termő aranyrutát helyettesítő funkciót lát el. Mindhárom faj jó vizelethajtó, görcsoldó, gombaölő hatású, különösen a candida gombák ellen hatásos. A hosszabban fennálló vese- és hólyagbetegségek esetén érdemes a különböző rutafajtákat felváltva fogyasztani, ezzel megakadályozhatjuk a szervezet hozzászokását.

 

Mivel az aranyruta teája a nyálkahártyák duzzanatát lelohasztja, gargarizálóként alkalmazhatjuk torokfájás és a szájüreg, valamint a garat gyulladásainak kezelésére, továbbá a krónikus és allergiás eredetű náthára. A teával végzett borogatás fő indikációi a nehezen gyógyuló sebek, a bőrkiütések. Tinktúrája kiváló ecsetelő ajakherpeszre. Napi dózisa 6–12 db virágos növény. Fontos gondoskodni a bőséges folyadékbevitelről.

 

 

Vigyázat szív- és veseelégtelenség esetén!

Minden aquaretikummal kapcsolatban azonban érvényes egy fontos figyelmeztetés: az átöblítő, vízhajtó terápia ellenjavallt, ha az ödémákat a vese vagy a szív elégtelen működése okozza. Az aranyruta szintén ellenjavallt idült vesegyulladás esetén is, ilyenkor ugyanis a vesék nem képesek tökéletesen ellátni feladatukat, és a rutaterápia túlterheli őket. Krónikus vesebetegségek és terhesség esetén az aranyruta alkalmazása előtt mindenképp kérjük ki a kezelőorvos véleményét.

 

 

Tea- és tinktúrareceptek

Aranyrutatea

1-2 teáskanál aranyrutát (3-6 g) öntsünk le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, majd 20 perc múlva (hogy flavonoidjaiból minél több kioldódhasson) szűrjük le. Naponta 2-4 -szer 1 csészényit igyunk belőle étkezések között. Ezt a teát alkalmazhatjuk külsőleg nehezen gyógyuló sebek, valamint gargarizálóként torokgyulladás vagy szájüregi gyulladások kezelésére.

 

Hólyag- és vesetea

E kiváló keverék alkotóelemei optimális mértékben erősítik egymás hatását. Keverjünk össze 30-30 g aranyrutát, nyírfalevelet és 20-20 g csalánlevelet és mezei zsurlót. A keverékből 1 teáskanálnyit forrázzunk le egy csészényi vízzel, hagyjuk 20 percig állni, majd szűrjük le. Naponta 3-5 alkalommal egy-egy csészényit igyunk belőle.

 

Hólyag-vese tinktúra

Egy 200 ml-es csavaros fedelű üvegbe tegyünk 15-15 g aprított aranyrutát, mezei zsurlót, valamint tarackbúza-gyökértörzset, majd az egészet öntsük fel 40%-os alkohollal egészen az üveg pereméig. Zárjuk le szorosan, és három hétig áztassuk. Az üveget rendszeresen rázzuk fel. Ezután finom szűrőn vagy gézen szűrjük át, és a folyadékot cseppentős üvegekbe töltsük át. A húgyutak átöblítésére naponta 3x20 csepp ajánlott kevés vízben.

 

Külső alkalmazás

A növény szétzúzott leveleivel rovarcsípéseket kezelhetünk.

-tommy-
XVIII. évfolyam 5. szám

Címkék: aranyruta, húgyutak

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.