Betegségek A-tól Z-ig

Arcüreggyulladások

A tavasz árnyai

A kikelet örömeit egyre nagyobb számú gyermeknél és felnőttnél keserítik meg az ilyentájt megerősődő, kiújuló vagy megjelenő és nagyon nehezen jóra bírható betegségek, a koponya melléküregeinek gyulladásai.


 

Az arcüregek latin neve sinus, aminek jelentése - nomen est omen -:katlan, öböl, rejtekhely, hatalom. Való igaz, itt olyan katlanokról van szó, ahol a baktériumok, vírusok gyorsan átveszik a hatalmat a szervezet legkisebb alkalmazkodóképesség- zavarára,meghűlésre, allergiára, fertőzésre, és olyan rejtekhelyet találnak maguknak, hogy az orvostudomány sokszor komoly csatavesztésekkel néz szembe ebben az "öbölháborúban".

 

Sinusitisnek nevezzük az orrmelléküregek vírusok, baktériumok, gombák vagy allergiás reakció által kiváltott gyulladását. Általában - főleg csecsemőknél, kisgyermekeknél, de felnőtteknél is - felső légúti hurut előzi meg jöttüket. Kialakulhatnak azonban fogászati fertőzések folyományaként is, főleg olyan esetekben, amikor egy fog gyökérvége - anatómiai variációként - benyúlik az arcüregbe.

 

A felső légúti hurut esetén a duzzadt orrnyálkahártya lezárja a melléküregek szájadékát,majd a belélegzett oxigén a nyálkahártya ereibe diffundál. Ennek következtében az üregben fájdalommal járó, a környezethez viszonyítva negatív nyomás alakul ki. Ha ez a vákuum fennmarad, akkor a nyálkahártyából izzadmány válik ki, amely kitölti az üreget, s ez a folyadék optimális táptalaj lesz a baktériumok, vírusok számára. A gyulladás természetesen idevonzza a szervezet véderejét, a fehérvérsejteket, s a sok selejt anyag felszaporodása most már - szintén fájdalommal járó - pozitív nyomást alakít ki az üregekben.

 

Minden orrüregi vagy garatűri gyulladásnál gondolnunk kell az arcüregek gyulladására is, és a részletes kikérdezéssel, vizsgálattal a holisztikus orvoslásnak megfelelően igyekezzünk eljárni. Az antibiotikumok adását a lehető legnagyobb mértékben el kell kerülni, csak igen súlyos, szövődményes esetekben javasolható, több okból is.

 

Minden melléküreg valamely funkciókörrel áll összefüggésben. A hagyományos kínai medicina tanítása szerint a homloküreg (sinus maxillaris) a vese-húgyhólyag energiarendszerével, a rostasejtüreg (sinus ethmoidalis) a tüdő-vastagbélrendszerrel, az iküreg (sinus sphenoidalis) a máj-epehólyag energiapáholyával, míg az arcüreg (sinus maxillaris) elsődlegesen a gyomor-lép rendszerrel van élettani-kórélettani kapcsolatban. Természetesen minden mindennel összefügg szigorú törvényszerűségek szerint, így ha immunrendszerünk károsodik, akkor az illető egyén gyenge pontján, Achilles-sarkán könnyen alakul ki krónikus, nehezebben befolyásolható tünetkép. Az antibiotikumokkal nemcsak az a probléma a melléküreg-gyulladások esetében, hogy allergizálnak, s hogy soha nem jutnak el megfelelő mennyiségben a rossz keringésű üregi nyálkahártyákra, hanem legfőképpen az, hogy a szervezet legfőbb támaszát, a normál bélflórát pusztítják, gyengítik, aminek következtében a betegség kiújulása, idültté válása vagy más szervrendszerbe áthelyeződése szinte biztosra vehető.

 

A heveny és a krónikus üregi gyulladások tünetei hasonlók - nyomásérzékenység, duzzanat, arctáji vagy fogfájdalom, fejfájás, légúti tünetek -, de sok finomságbéli különbség áll fenn, amint azt a homeopátia és a hagyományos kínai gyógymódok észlelni is képesek, és a terápiában, a megelőzésben fel is használnak. Az általános tünetek közül megemlíthető az étvágytalanság, a rossz közérzet, a sápadtság, akut esetben a láz, a hidegrázás. A helyi tünetek függenek a kortól, az ellenálló képességtől, a kiváltó októl.

 

 

A hagyományos kínai gyógyászat szempontjából az adott energiapáholyok zavarait kell rendbe hoznunk
 

A csecsemőkorban például, amikor a rostasejtüregek és az arcüreg pneumetizációja már megtörténik, 90%-ban ezek betegszenek meg. A homloküregek kialakulása később, a hatodik év körül történik meg, így ettől kezdve már ezeket is könnyebben támadják meg a kórokozók. (Mindehhez érdemes tudnunk, hogy az anyától szerzett immunizáció kb. 4 éves korig védi, illetve védené a kisgyereket, de a diffúz környezetszennyezés miatt ez egyre kisebb hatásfokkal történik. A gyermek immunitása a hetedik év körül fejlődne ki, ha addig az antibiotikumokkal azt már eleve nem károsítanák! Volt olyan hároméves betegem, aki a Magyarországon forgalomban lévő összes antibiotikum- készítményt átélvezte már, mire krónikus gyulladásával jelentkeztek szülei. Szerencsére a gyerekek még ilyen esetekben is igen sikeresen kezelhetőek homeopátiával, lágylézerrel stb.)

 

Mivel az arcüreggyulladások - főleg gyermekek esetében - az öngyógyításra igencsak alkalmas tünetképek, érdemes áttekintenünk a legfontosabb tüneteiket.

 

A homloküreg érintettsége esetén (sinusitis frontalis) spontán, időszakos orrgyöki, szem fölötti fájdalmak léphetnek föl - mindig azonos órában -, a belső- felső szemzugban nyomásérzékenységgel, az orrüregből egy- vagy kétoldali gennyes váladék ürülhet.

 

Arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris) is okozhat homloktáji fájdalmat, de leginkább arc- és fogfájdalmak lépnek fel ilyenkor, amelyek mindennap azonos órákban erősödhetnek, az orron és a garaton át is sárgás váladék ürül.

 

Rostasejtgyulladás (sinusitis ethmoidalis) esetén a szemek között és mögött vannak leginkább hasogató, periodikus fájdalmak. Kisgyermekeknél ez a fajtamelléküreg-gyulladás ritka. Ilyenkor a felső szemhéj és a szembelső zuga lehet duzzadt. A szem lefelé-kifelé nézhet, nehezen mozgatható.

 

Iküreggyulladáskor (sinusiostis sphenoidalis) általában egyéb üregekben is van már gyulladás, mert ez fekszik leghátrébb és legmélyebben. Jellegzetesen a koponya középvonalában és a tarkótájon jelentkeznek időközönként a fájdalmak. A sárga váladék a garat hátsó falán jelenik meg.

 

Mindegyik melléküreg-gyulladásnál megfigyelhető, hogy a láz és a hidegrázás azt jelenti, hogy a gyulladás a nyirok- és vérrendszer útján máshol is megjelent. Akut és krónikus esetekben az egyetemi orvoslás természetesen egyaránt antibiotikus kezelést javasol (akut esetben 10-12 napig, krónikus esetben akár hat hétig is), de a korábban említettek és a rendkívül sokoldalú és hatékony természetgyógyászati jellegű lehetőségek miatt ezeket csak nagyon ritka esetekben javasolnám. Amikor a duzzadt nyálkahártya és az üregekben felhalmozódott szövettörmelék ezt szükségessé teszi, akkor elvégezhető a nyílásokat elzáró polipok eltávolítása, vagy a nyálkahártya endoszkópos eltávolítása az ún. FESS-műtéttel (az angol "functional endoscopic sinus surgery" rövidítése).

 

A holisztikus kezelési módoknál soha nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy mindig az egész szervezetet kezeljük, így rendkívül pontos diagnózis felállítására van szükség amellett, hogy természetesen használhatunk helyi kezeléseket is (inhalálások, borogatások, orrcseppek). Inhalálásra javasolható a kamilla, a kakukkfű, a citromfű forrázata, benne néhány csepp eukaliptusz-, fenyő- vagy Niaouli-olajjal. A forrázás veszély miatt ezek már kimentek a divatból, de néha igen jótékony hatásúak.

 

A hagyományos kínai gyógyászat szempontjából a már említett funkciókörök zavarait kell figyelembe vennünk, és ennek megfelelően az adott energiapáholyok zavarait kell rendbe hoznunk. Az érintett területeknek megfelelően az elsődlegesen javasolt pontok a következők lennének:

 

A sinus sphenoidalis érintettsége esetén a máj 3. pontját a II. és III. lábközépcsont között, a fejvégi részen.

 

Kúraszerűen erősíthetjük szabadgyök-fogó képességünket E- és C-vitaminnal, szelénnel, zöld teával
 

A sinus ethmoidalis megbetegedése esetén a vastagbél 3. pontját a II. kézközépcsont testtávoli fejecse mögött, a sinus frontalis megbetegedése esetén a vese 27. pontját az első borda és a szegycsont ízesülése alatt.

 

A sinus maxillaris gyulladása esetén pedig a lép 9. pontját a térdbütyök belső széle alatt, a középvonalban.

 

Akut gyulladás esetén ezeket a pontokat tűvel vagy lágylézerrel, idült gyulladás esetén pedig inkább lézerrel vagy moxával jobb kezelni. Mindegyik ponton masszírozhatunk eukaliptusz-, jegenyefenyő- vagy Niaouli-olajjal is. (Ez utóbbi a mirtuszfélék családjába tartozó, Új-Kaledóniában honos Melaleuca viridiflora és a Melaleuca quinqenergia nevű növények leveleiből készül, de itthon is hozzáférhető.)

 

A homeopátiás kezelések variációi - hasonlóan az akupunktúrához - gyakorlatilag végtelenek.Mindenekelőtt azokat a készítményeket kell megemlítenünk, amelyek a leghatékonyabban indítják meg a gyógyulást, s amelyeket a megbetegedett szövetekből készítenek: Sinusitis Nozóda, Mastoiditis Nozóda stb. Ezeket az injekciós készítményeket megfelelő akupunktúrás pontokba adva a javulás általában robbanásszerű. Leginkább csak ezt követően alkalmazzuk a tünetképeknek, modalitásoknak megfelelő homeopátiás szereket.Mivel az arcüreggyulladások területén igen hálás és hasznos lehet - megfelelő óvatossággal persze - az öngyógyítás, a leghasznosabbnak vélt és leggyakrabban használt szerek alkalmazási lehetőségeit szeretném megismertetni az olvasóval.

 

Ammonium carbonicum: arcüreggyulladás öklendezéssel járó száraz köhögéssel (főleg éjszaka), nehezen ürülő váladékokkal, szívdobogásérzéssel, esetleg ínygyulladással, orrvérzéssel, általános fáradtság érzésével. Hideg időben és folyamatos mozgásra a tünetek romlanak, meleg és száraz környezetre, mellkasra gyakorolt nyomásra javulnak.

 

Arum triphyllum: intenzív nátha, orrdugulás, allergiás jellegű irritáció nem csak a légúti nyálkahártyákon, hanem a bőrön is. Viszkető arcbőr, égő száj és torok, rekedtség, a beteg az orrát és a száját csipkedi, vakarja, fejét a párnába fúrja. Csorgós nátha. A fejen, arcon melegségérzet. Hidegre, nedvességre, valamint lefekvéskor a tünetek rosszabbodnak, míg meleg hatására, reggeli és ebéd után a beteg jobban érzi magát.

 

Belladonna: ismétlődő akut sinusitis, fájdalommal, duzzanattal, nyilalló fájdalmak a homlok- és arcüreg környékén, amelyek meleg borogatásra javulnak. Száraz száj és garat, lüktető fejfájás. Erős fényre, zajra, rázkódásra rosszabbodik, pihenésre javul.

 

Bryonia: tompa vagy nyilalló fájdalmak a homloküregek vidékén, amelyek a legkisebb mozgásra is rosszabbodnak. Mérsékelt láz, száraz nyálkahártyák, intenzív szomjúságérzet.

 

Pihenésre, erős nyomásra javulnak a tünetek, izzadásra is. Jellemző lehet, hogy antibiotikummal kezelt orrnyálkahártya-gyulladás után lép fel az arcüreggyulladás.

 

Cinnabaris: homloküreg-gyulladás éles fájdalmakkal a szemkörül, kivörösödés a homloktájon, az orrgyöknél jelentkező fájdalmak (mint a Kalium bichromicumnál és a Sticza pulmonumnál), csorgó, szálas, rossz szagú orrváladék. Száraz, fájdalmas torok. A tünetek nedvességre, érintésre, este, éjszaka,menzesz előtt rosszabbodnak, szabad levegőn, napfényre javulnak.

 

Euphorbium: az arcüreggyulladás sárgászöld bőséges váladékozással jár együtt, de lehet bő gennyes, rossz szagú váladék is. Lüktető fájdalom az orrgyöknél, égő fájdalom a csontokban. Rosszabbodás üléskor, érintésre vagy a mozgás kezdetekor, javulásmozgásra, vagy ha olajjal kenjük be az érintett területet (legjobb a borókaolaj).

 

Hepar sulfur: az arccsontok a legenyhébb érintésre is érzékenyek, tüskeszerű helyi fájdalom, bőséges sárgás orrváladék élénk tüsszögéssel, hidegrázással, érzelmi érzékenységgel, ingerlékenységgel párosulva. Orrfújáskor fájdalom- és ropogásérzet a fülben.

 

Gennyes váladékozás, amely idült gyulladások esetében büdös sajtszagú. A tünetek a fej bebugyolálására, meleg helyiségben történő üléskor javulnak, huzatban, érintésre rosszabbodnak.

 

Hydrastis: vékony, kimerült, idős betegek szere. Száraz, fájdalmas torokkal együtt járó orrmelléküreg- gyulladás, kóros ízérzéssel. Bőséges, sárga, sűrű váladék ürül a melléküregekből és a hörgőkből is. A homloküreg fájdalmas, a szájban is lehetnek fájó, sűrű váladékot termelő afták. A tünetek melegre, betakaródzásra, száraz időben, nyugalomra, a betegterület nyomására javulnak, míg éjszaka, friss levegőn, érintésre, alkohol fogyasztására rosszabbodnak.

 

Kalium bichromicum: sűrű, tapadós, zöldessárga váladékot produkáló sinusitis, amely orrdugulással, szaglás elvesztésével jár. A váladék a garat hátsó részére csurog, s közben heves tüsszentésrohamokat okoz.Mellette a mandulákon és a torokban is fekélyes gyulladások alakulhatnak ki. A tünetek sör ivására rosszabbodnak (annak ellenére, hogy a sört a beteg kívánja), reggel és meleg időben is, valamint helyi hideg ésmozgás hatására, főleg hajnali kettő és három óra között. Javulás meleg borogatás hatására következhet be.

 

Kalium iodatum: ödémás nyálkahártyák, a homloküregek friss levegőre fokozódó fájdalma, égető, bőséges, vizes váladékkal járó orrfolyás. Vértolulásos fejfájás, a bal szem alatt és a bal halántéktájon érzett nyilalló fájdalom, szorító fájdalom az orrgyökben, éjszakai csontfájdalom, bőséges, savanyú vagy zöldes, vizes váladék. A heveny homloküreg-gyulladás kiváló szere, de a rossz szagú váladékot produkáló, idült orr- és melléküreg- gyulladásokban is hasznos lehet. A tünetek friss, hűvös levegőre,mozgásra javulnak, melegre, éjszaka, nyugalomra, nyomásra, érintésre rosszabbodnak.

 

A fejüregek legtöbbször a lábról kapják a megbetegítő impulzusokat. Nagyon hasznos lehet a hagymás lábfürdő
 

Mercurius solubilis: savós,maró orrfolyás, gyakori tüsszögéssel, vagy zöldes, bűzös váladék az orrcsontok fájdalmasságával (ugyanez jelentkezhet a fülből is). Keserű szájíz, fej- és torokfájás, fogtályogok, fekélyek a szájban. Nyugalomban és kellemes hőmérsékletben a tünetek mérséklődnek, sűrű, rossz szagú éjszakai verejtékezéskor, hideg vagy nagy meleg hatására, valamint jobb oldalra fekvéskor rosszabbodnak.

 

Mezereum: az orr- és arccsontok égő fájdalmai, erős fogfájás, égő fájdalom a szájban és garatban, erős tüsszögés, orrfolyás, szemhéj- és arcizomrángások. Az idegfájdalmak hideg, nedves időben, huzatban,mozgásra, érintésre fokozódhatnak, a csontfájdalom inkább éjszaka és lefekvéskor. Enyhülés friss levegőn vagy evés után érezhető.

 

Pulsatilla: este és éjszaka az orr bedugul, de reggel bőséges, sárgás folyás indul meg. Fájdalmak a szemek fölött, a jobb arccsontban vagy az egész arcfélen. Jellemző, hogy az íz- és szagérzés is elvész, a száj száraz, még sincs szomjúságérzés. A beteg önsajnáló, nagy együttérzésre vágyik, s erre vagy sírásra tünetei javulnak. Ugyancsak jót tesz az arcüregekre helyezett hideg borogatás, a friss levegő, kíméletes mozgás, a hideg italok ivása. Rosszabbodás áporodott levegőjű szobában, napfény hatására, extrém hőmérsékletekre, zsíros ételek fogyasztásakor és a fájdalmas oldalra fekvéskor következik be.

 

Sanguinaria: jó hatással van az orrpolipokra és azok szövődményeire. Jellemzően a homloküreg gyulladásaira hat, de a többi, az arc középső részének vértolulásával, égő érzésével, rohamszerű tüsszögéssel járómegbetegedését is előnyösen befolyásolja. Jellemző a nappali rosszabbodás és az éjjeli javulás.

 

Silicea: nagyszerű immunerősítő, alkati szer leginkább sovány testalkatú beteg egyének számára, akik fázékonyak, főleg a fejük az. A fájdalmak szálka- vagy tűérzéssel jelentkeznek az arcüregek szintjében, sárgászöld, rossz szagú gennyes váladék mellett, a szaglás elvesztésével. A tünetek hideg hatására, télen vagy oltás után rosszabbodhatnak,melegre, száraz időben,meleg borogatásra javulnak.

 

Spigeéia: jobb oldali éles, heves, égő fájdalmak az arcon. A beteg nagyon ingerlékeny,mert nem tűri a fájdalmakat. A fájdalmakat heves szívdobogásérzés, szívszorításérzés, szédülés kísérheti, erős szemgolyófájdalom,migrén is jelentkezhet.

 

A tünetek időjárás-változásra, érintésre, mozgáskor, dohányzáskor, bal oldalra fekvéskor rosszabbodnak, míg ha a testnél magasabbra polcoljuk a fejet és jobb oldalon fekve mélyeket lélegzik a beteg, vagy erős nyomást gyakorlunk az érintett területre, akkor enyhülnek a panaszok.

 

Természetesen - mint minden betegség esetében - az arcüreggyulladásoknál is sokkal fontosabb - lenne - a megelőzés, mint a gyógyítás. Általánosságban be kell tartanunk az egészséges élethez szükséges szabályokat: rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás, a lelki harmónia megőrzése stb. Ezen felül kúraszerűen erősíthetjük szabadgyök-fogó képességünket E- és C-vitaminnal, szelénnel, zöld teával. Kisgyermekeknél jó szolgálatot tehet a megfelelő homeopátiás alkati szerek rendszeres szedése, megfelelő indikációk esetén pedig felnőtteknél is.Mindenképpen javasolt 5-6 hónaponként valamilyen energiaállapot-felmérésen részt venni, hiszen annak egyensúlyban tartása a komolyabb megbetegedés valószínűségét a minimálisra csökkenti.

 

A fejüregek azonban legtöbbször a lábról kapják a megbetegítő impulzusokat. Természetesen arra is ügyelnünk kell, hogy vizes hajjal, fedetlen fővel ne tegyük ki magunkat a hidegnek, szélnek, huzatnak. Gyakoribb azonban, hogy a baj a láb átfázásával, a cipő átázásakor keletkezik. Az arcüregek reflexzónái ugyanis a lábujjak végén találhatóak, így onnan sül el a hideg fegyver felfelé. Amennyiben tehát úgy érezzük, hogy lábunk hőmérséklete kritikus állapotra süllyedt, otthon sürgősen cseréljük le az átázott zoknit, cipőt, és melegítsük fel a végtagokat. A legjobb, ha infravörös lámpával körös-körül átmelegítjük a lábfej elülső felét, vagy meleg tengeri sós lábfürdőt veszünk. Nagyon hasznos lehet a hagymás lábfürdő, nemcsak a meleg, hanem a hagymában lévő gyulladásgátló anyagok révén is. Ezt úgy készítjük el, hogy egy-két nagy fej vöröshagymát megfőzünk, mintha levesnek akarnánk,majd ennek levében, amilyen melegen csak bírjuk, 20-30 percig áztatjuk a lábakat. 

 

Az arcüregek sok keserűséget okozó, népbetegségnek számító gyulladásai tehát megfelelő odafigyeléssel megelőzhetőek, és a funkcióharmonizáló ("természetesnek mondott") gyógymódok segítségével hatásosan gyógyíthatóak, illetve elkerülhető, hogy a heveny gyulladások egyéb szervekre szórják átkaikat vagy akár idültté nyomorodjanak.Minden adott, hogy ezt az "öbölháborút" győzelemmel fejezzük be. 

Dr. Simoncsics Péter
XI. évfolyam 3. szám

Címkék: arcüreggyulladás, tavasz

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.