Betegségek A-tól Z-ig

Artrózis

Újabb és újabb receptek ízületi kopásra

  Az artrózis nem kikerülhetetlen sorscsapás. Tehetünk ellene, megelőzhetjük, és ha már kialakul, hatékonyan csillapíthatjuk az általa okozott panaszokat. Íme a legjobb „szelíd” receptek fájdalom és merevség ellen.


  Egy ízület belülről: Az ízületben találkozó két csont felületét védő porcréteg fedi. Az ízületi folyadék kenőanyagként szolgál. Artrózis esetén a porcréteg  elvékonyodik, míg végül a két csont egymáson súrlódik

   

  Az artrózis, magyarul ízületi kopás világszerte a leggyakoribb ízületi megbetegedés. A reumás betegségek közé sorolják, amelyre az epizódokban, szakszóval schubokban jelentkező fájdalom és az érintett ízület mozgathatóságának csökkenése jellemző. Az artrózis lényege, hogy az egymáson elmozduló ízületi felszínekről apránként elkopik a porc – ez okozza a rettegett fájdalmakat.

   

  Európa országaiban már a 45 évesek 10%-át érinti a betegség, 60 éves kor körül pedig minden második nő szenved tőle. Az ízületi kopás lassú, alattomos folyamat, és sokáig teljesen észrevétlen marad – ez a betegség „néma”, azaz inaktív szakasza. Kezdetben a  fájdalom csak terhelésre jelentkezik, de az állapot súlyosbodásával a fájdalom állandósul, és már nyugalomban is kínozza a beteget. A leggyakrabban a csípő és a térd érintett. Az 55  évesnél idősebbek kb. 15%-a szenved térdízületi kopásban. Ez az arány a 70–74 éves korosztálynál már 40%. Szintén gyakori a porckopás a csigolyák közötti kis ízületekben, valamint a kezekben, legfőképp a hüvelykujj alapízületében.

   

  A cikk folytatását 2014. februári lapszámunkban olvashatják!

  -vörös-
  XX. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.