Betegségek A-tól Z-ig

Atlaszblokád és következményei

  A felegyenesedett testtartást a gerincoszlop biztosítja, amely emellett a fejünket és végtagjainkat is tartja. Testünk vázának fő tartóoszlopa, amely a csontváz többi elemét köti össze egymással, ugyanakkor védi a sérülékeny gerincvelőt is. A koponya súlyát a legfelső csigolya, az atlasz viseli. A görög mitológiában Atlasz volt a földgolyót tartó isten neve. Ha ez a nyakcsigolya elmozdul normális helyzetéből, egész testünk statikája zavart szenved, ami számtalan panasz formájában nyilvánulhat meg.


   

  A gerincoszlopot 24 csigolya alkotja: 7 nyaki, 12 háti és 5 ágyéki csigolya. Ezekhez kapcsolódik az eredetileg öt csigolyából álló, de teljesen összecsontosodott keresztcsont, valamint három  elcsökevényesedett farkcsigolya. Mivel a gerincoszlop funkcionális egységet alkot, minden egyes csigolya kapcsolatban áll a másikkal, és kölcsönösen reagálnak egymásra.

   

  Közülük egyik sem élhet önálló életet, következmények nélkül nem „táncolhat ki a sorból”, hiszen az hatással van a többi   csigolya helyzetére. Az esetleges tartáshibákat vagy az egyik csigolya helytelen pozícióját a többi idővel igyekszik kiegyenlíteni, hogy ezzel nagyjából biztosítani tudja a test egészének statikáját.

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin  januári lapszámában olvashatják!

  V. T.
  XXIV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.