Betegségek A-tól Z-ig

Az emésztőszervi betegségek igazi oka és gyógymódjai

Beszélgetés Béky Lászlóval az emésztőszervi megbetegedések valódi okairól és gyógyításáról

  Sok olvasót és természetgyógyászt – különösen a vegetáriánusokat – meglepték azok a tudományos eredmények, amelyeket lapunk az utóbbi időben közölt, és amelyek arról szóltak, hogy bizonyos, mindeddig gyógyíthatatlannak tartott belgyógyászati kórképek egy teljesen más, elsősorban állati zsiradék, belsőség és fehérje fogyasztásán alapuló étrenddel gyógyíthatók. Az ismert és elismert természetgyógyász, Béky László azonban állítja: saját, több évtizedes tapasztalatai hasonló eredményre vezettek.


   

  A Természetgyógyász Magazin hasábjain az utóbbi időben több cikket, sorozatot is olvashattak a diabétesz, az autoimmun betegségek és az emésztőszervi megbetegedések okairól és gyógyítási lehetőségeiről. Így például Mester Károly sorozatát a jó kenyérről, Boros G. László professzor, a Los Angeles-i UCLA egyetem biokémikusa által jegyzett cikkeket, amik a ketogén étrend biokémiai tudományos magyarázatát és a deutériumcsökkentés jelentőségét ismertették, valamint dr. Tóth Csaba kutatóorvos cikkeit a paleo-ketogén táplálkozásról és annak alkalmazásáról számos belgyógyászati kórkép esetében. Béky László, a hazai természetgyógyászat doyenje, az Aura Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ vezetője azt állítja: több ezer bélbetege és a saját magán szerzett tapasztalatai megerősítik mindazt, amiről korábban írtunk.

   

  – Rendkívül nagy örömmel olvastam Boros professzor és dr. Tóth Csaba írásait, mert tudományosan igazolják mindazt, amit én tapasztalati úton, több évtizedes munkám során megállapítottam – mondja Béky László.

   

  – Én a tapasztalatok alapján állítottam össze azt az ok-okozati összefüggés-elemzést és terápiás protokollt, amely minden alkalommal egyformán működik, amennyiben betartják. Teljes felelősséggel állítom, hogy az irritábilis bél szindróma (IBS) és a kezdődő vékony- és vastagbélgyulladás, illetve az emésztőrendszer, a gyomor betegségei gyógyszer nélkül is kezelhetőek. Sőt, felelősséggel állítom, hogy ezekben az esetekben sokkal rosszabb állapotba is kerülhet a beteg, mert az igazi ok-okozati összefüggést a gyógyszer elfedheti, és nem készteti a beteget szigorú, fegyelmezett önkontrollra, a terápiás protokoll és étrend maradéktalan betartására. Azt Béky László elismeri, hogy egy hirtelen fellángoló Crohn colitis esetén vagy hirtelen jelentkező, rendkívül erős fájdalmat okozó gyulladásos állapotban a gyógyszeres kezelésre, akár szteroidra is szükség van, de szerinte ez csak átmeneti jellegű terápia lehet, mert tönkreteheti a bélben lévő mikrobiom-garnitúrát.

   

  – A beteg a látszateredményektől megnyugszik, beletörődik, hogy „túl sok a sava”, „refluxa van”, protonpumpagátlókat és savlekötőket szed – mondja Béky László.

   

  – Csakhogy a betegség okainak fennmaradása a gyógyszerek szedése mellett sem szűnik meg. A természetgyógyász szerint, ha elemezzük a gasztroenterológiai zavarokat, akkor nagyon messzire kell visszanyúlnunk. A 21. században alig van olyan ember, akinek a mentális terhei ne haladnák meg a teherbíró képességét. Vagy azért, mert nagyon gazdag, és aggódik a vagyonáért, vagy azért, mert nagyon szegény, így a létért való küzdelemben fárad el. Kialakul az úgynevezett krónikus szimpatikotóniás túlsúly, magyarul: több stresszhormon termelődik, mint az azt kompenzáló boldogsághormonok összessége.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

  Z. Sz.
  XXV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.