Betegségek A-tól Z-ig

Az emlők egészsége

Önvizsgálat


 

Számos, különböző hatás szükséges ahhoz, hogy az emlőszövet egy sejtje rákos sejtté alakuljon. Vannak olyan kockázati tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, pl. az életkor vagy az élet során lezajlott havi ciklusok száma, illetve a rákra hajlamosító gének jelenléte. Emellett azonban az életmód is fontos szerepet játszik - pl. a túlsúly és a dohányzás növelik az emlőrák kockázatát. Az alábbi teszttel ellenőrizheti, hogy a jelenleg ismert kockázati tényezők közül Önnél melyek állnak fenn. De bármi is legyen a teszt eredménye, mindez nem jelenti azt, hogy az emlőrák elkerülhetetlenül kialakul!

 

Olvassa el az alábbi kijelentéseket és jelölje X-szel az igen melletti négyzetet, ha az állítás igaz. Ha nem, ne jelölje be a négyzetet.

• Nagyon keveset mozgok és nem sportolok igen ❑
• Táplálkozásom túlnyomórészt állati fehérjéből áll (hús, felvágottak, sajt stb.). Zöldséget, gyümölcsöt és gabonát alig eszem igen ❑
• Naponta iszom alkoholt, méghozzá több mint 1/4 l bort vagy 1/2 l sört igen ❑
• Fogamzásgátlóval védekezem, vagy legalább 5 éven át szedtem a tablettát igen ❑
• Nem szültem gyermeket igen ❑
• Első gyermekem születésénél elmúltam 30 éves igen ❑
• Jelentős túlsúlyom van, testtömegindexem (BMI) 25 felett van. (BMI = testsúly (kg)/testmagasság2 (m2), pl. 70 kg: (1,72x1,72 m) igen ❑
• Dohányzom igen ❑
• Első menstruációm 12 éves korom előtt bekövetkezett. igen ❑
• Csak 52 éves korom után léptem a változás korába igen ❑
• A változás korában 5 évnél tovább hormont szedtem a panaszok enyhítésére igen ❑
• Elmúltam 50 éves igen ❑
• Korábban már volt rákos daganatom az anyaméhben, vagy a petefészekben, vagy a vastagbélben igen ❑
• Korábbi szövettani vizsgálat során találtak nálam elváltozott emlősejteket, ún. atipikus emlősejteket igen ❑
• Első fokú rokonaim között (nagymama, édesanya, testvér) volt emlőrákos igen ❑
• Már kezeltek emlőrákkal igen ❑
   

Minden igennel - legalábbis statisztikai szempontból - megnő az emlőrák kialakulásának kockázata. Csak valószínűségszámításról van szó, tehát a kockázati tényezők túlsúlya sem jelenti azt, hogy az emlőrák elkerülhetetlen!

 

A fentiekben közölt teszt a legismertebb kockázati tényezőket méri fel. Ha Ön több komoly tényező meglétét állapította meg magán, nézze végig, min tud változtatni, pl. a táplálkozáson, az élvezeti szerek elhagyásán, a rendszeres testmozgáson, a túlsúlyon. Kerülje a biztonság kedvéért az elektroszmogot, főként a hálóhelyén, pl. bekapcsolva hagyott mobiltelefon, zsinór nélküli vezetékes telefon vagy tv-készülék formájában.

 

Ha Önre inkább a nem befolyásolható tényezők illenek, évente járjon el szűrővizsgálatra.

 

Az emlőrák a leggyakoribb rákfajta a nőknél. Rendszeres önvizsgálattal az elváltozások időben felfedezhetők

 

Mindezen túlmenően hasznos lehet, ha figyel testére, hogy a változásokat maga is időben észlelje. Ehhez alább talál néhány tanácsot.

 

Az életmód mellett a hormonok, pontosabban a hormonok által aktívan befolyásolt életszakasz is fontos szerepet játszik, ugyanis a hormonok minden havi ciklus folyamán hatással vannak az emlő szöveteire, és sok esetben a rákos daganatok bizonyos női hormonok hatására gyorsabban nőnek, osztódnak. Éppen ezért a havi ciklusok magas száma kockázati tényező (ha valaki 12 éves kora előtt kezdett menstruálni vagy 52 éves kora után lépett a változás korába). Ebből a szempontból a természetes, a fogamzásgátló tabletta által nem befolyásolt havi ciklusok számítanak. Ezek szedése és az ösztrogén nevű hormon pótlása a klimaxos tünetek csillapítása érdekében csekélyebb mértékű kockázatot jelent. A klimaxos panaszok a legtöbb esetben hormonpótlás nélkül is kezelhetők, pl. gyógynövényekkel. A túlsúlynál is fontosak a hormonok, ugyanis a zsírszövet ösztrogéneket raktároz, amelyek a menopauza után is képesek elérni az emlőszöveteket.

 

A kockázati tényezők között az emlők bizonyos csomós elváltozásai is szerepelnek, amikor a szövettan talál néhány feltűnő, eltérő sejtet. Azonban a legtöbb tapintható elváltozás ártalmatlannak bizonyul!

 

Családi halmozódás. Ha a közeli vérrokonoknál előfordult már emlőrák, az még nem jelenti azt, hogy a betegség feltétlenül öröklődik. Egy családon belül általában kevés nőben mutathatók ki az ún. emlőrákos gének.

 

Az emlők egészsége: fedezze fel önmagát

Minél korábban fedezik fel a tumort, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Az emlők elváltozásait gyakran a nők veszik észre, legtöbbször véletlenül, pl. zuhanyozás közben. Arra is van példa, hogy a partner figyel fel a változásra. A véletlen felfedezésnél sokkal jobb a rendszeres önvizsgálat. Fontos, hogy mindenki szeretettel és félelem nélkül fedezze fel a testét, ahelyett, hogy "ellenséget" látna benne, amelyet kelletlenül "átfésül" gyanús csomók után. Az első lépés pl. az lehet, ha fürdés, zuhanyozás közben felfedezzük az emlőszöveteket, amikor a kezek lágyan siklanak végig a beszappanozott bőrön. Ezzel megismerhetjük az emlőszövetnek a havi ciklus által befolyásolt, rendszeres változásait.

 

A nőgyógyászok általában azt javasolják, hogy havonta, de legalább kéthavonta vizsgálja meg mindenki az emlőjét, lehetőleg a menstruáció vége utáni egy-két napon.

 

Tanácsok az önvizsgálathoz

Figyelje meg emlőit a tükörben. Lát eltéréseket méretben, formában, térfogatban? Az egyik nagyobbnak tűnik a másiknál? Láthatók felületi elváltozások, "dudorok", mélyedések, mintha narancsbőrös lenne, esetleg pirosság vagy "behúzódások", főként a mellbimbónál? Ürül-e váladék az emlőbimbókból?

 

Aki alvóhelyén folyamatosan elektroszmognak teszi ki magát – mobiltelefon, zsinór nélküli telefon, televízió stb. formájában –, annak emlőrákkockázata jelentősen megnő

 

Emelje mindkét karját a feje fölé. Követik az emlők a mozgást? Egyforma magasságban vannak a bimbók? Ismét figyeljük meg, hogy látunk-e felületi elváltozásokat, dudorokat, szokatlan ráncokat, behúzódást stb.

 

Tapintsuk végig az emlőket állva, ülve vagy fekve, vagy mindkét testhelyzetben. Ehhez a vizsgált oldalon a karját könyökben behajlítva emelje meg (pl. tarkófogás). Kinyújtott ujjakkal simítsa végig az emlőt. Segíthet, ha az emlőt négy negyedre osztja. Az emlőszövet fent természetes módon tömöttebb, sűrűbb. Figyeljen a szokatlan keményedésekre, csomókra és a feltűnően érzékeny területekre. Utána a kezünkkel simítsuk végig a hónaljat is, és itt is próbáljuk meg érezni a szöveteket.

 

Ha valamilyen elváltozást tapasztal, őrizze meg nyugalmát! Az esetek túlnyomó többségében jóindulatú csomóról van szó! Keresse fel nőgyógyászát. Általában egyszerű, az emlőket kímélő módszerekkel, pl. tapintással vagy ultrahanggal megítélhető az elváltozás jellege.

- emel -
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: emlők, mell, mellrák, mellvizsgálat, önvizsgálat

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.