Betegségek A-tól Z-ig

Az epesavak irritálhatják a vastagbelet

Az epesavak hajlamosítanak az ún. „lyukas bél szindrómára”

  Hasfájás, teltségérzet és hasmenés esetén, ha a gyomor- és béltükrözés lelete is negatív, az orvos hajlamos irritábilis bél szindrómát megállapítani. Pedig sok eseteben egészen más ok áll a háttérben: az epesavak felszívódási zavara.


   

  Becslések szerint a lakosság 15–25 százaléka irritábilis bél szindrómában (IBS) szenved, amelyet a pszichoszomatikus betegségek közé sorolnak. Vannak orvosok, akik szerint az IBS-sel diagnosztizált betegek akár 80-90 százaléka valóban szervi betegségben szenved, amelyet nem lenne nehéz megállapítani, ha a szakorvos venné a fáradságot és kellő alapossággal kivizsgálná a pácienst... Körülbelül minden ötödik IBS-es páciensről ugyanis kiderül, hogy panaszait valójában epesav-felszívódási zavar, másik nevén epesavvesztéses szindróma okozza.

   

  A legtöbben soha nem hallottak erről a betegségről, ezért nagyon megdöbbennek, amikor szembesülnek a diagnózissal. Ráadásul a gasztroenterológusok lényegében soha nem állítják fel ezt a kórismét. A Wikipédia sem említi – még chologén diarrhoea (epeeredetű hasmenés) néven sem, amely e kórkép korrekt orvosi megnevezése.

   

  Az epét a máj termeli, majd innen köztes tárolás céljából átfolyik az epehólyagba. Étkezéskor az epehólyag fala összehúzódik, és az epe az epevezetéken keresztül a nyombélbe kerül, ahol emulgeálja a táplálékok zsírtartalmát. Ez azt jelenti, hogy a zsírt parányi zsírcseppecskékké alakítja. A rengeteg parányi csepp felülete óriási, ezért a hasnyálmirigyben termelődő lipáz nevű zsírbontó enzim könnyebben lebontja, megemészti a zsírt. Ha valakinél nem termelődik elegendő epefolyadék vagy lipáz, zsíremésztési zavar keletkezik – tehát mindkét emésztőnedv nélkülözhetetlen!

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  –dr.ki–
  XXV. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. július

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.