Betegségek A-tól Z-ig

Az írisz jelei

Mire intenek a lyukak és a foltok?

A szivárványhártya (írisz) rendkívül változatos rajzolatai, színei a velünk született hajlamok térképe. Aki intenzíven foglalkozik az írisszel, annak jeleivel, idejében képes felismerni és a tünetek megjelenése előtt kezelni, azaz megelőzni a fenyegető betegségeket. 


 

Le kell szögeznünk, hogy az íriszből nem a heveny betegségeket, hanem a betegségre irányuló hajlamot lehet megállapítani. Pontosan mit jelent ez a "hajlam", a "konstitúció", mit jelentenek az írisz által közvetített információk? Kontsitúciónak, azaz alkatnak nevezzük az egyed individuális, egyéni lényét, amelyet genetikai állománya határoz meg - egyúttal minden veleszületett tulajdonságát (genotípus). Az egyes alkati típusokat az iridológiában a szivárványhártya színe, struktúrája és a benne megtalálható "lerakódások" alapján különböztetjük meg.

 

Az írisz alapján három alaptípust különböztetünk meg: a limfatikus, a hematogén és a kevert típust (lásd a táblázatot). Ezzel azonban a genetikai jegyek csak kis hányadát tudjuk megragadni. Az iridológia 10 diszpozíciós típust különböztet meg, amelyeket a három alapalkat valamelyikével hoznak kapcsolatba. Ezek részletes ismertetése meghaladná e cikk terjedelmét, de egy fontos diszpozíciós típust bemutatunk.

 

A kevert típusú ember íriszét látjuk, hormonális diszharmóniahajlammal

 

A limfatikus-neurogén alkatra (lásd fotó) jellemző a kék színű írisz, amelynek nagyon finom, ugyanakkor sűrű a struktúrája. A szivárványhártya rostjai szorosan egymás mellett helyezkednek el – ellentétben a többi típustól, ahol lazán állnak. E típusra az idegrendszeri betegségek, különösen a vegetatív és a központi idegrendszeri zavarok jellemzőek. Az idegrendszer állandóan felfokozott energiafogyasztása más szervrendszerek kimerülését okozhatja. E típusba sok teljesítményorientált ember tartozik.

 

 

Az íriszen látható "lyukak" öröklött gyengeségre utalnak

Az írisztérképen a pupilla körül az általában sárgás színű gyomorzóna, azzal határosan pedig a belek zónája láthat ó. Ez a gyűr ű általában nagyméretű. Ezeket a mirigyzóna határolja, amelyben felismerhető a prosztata, a hasnyálmirigy és az agyalapi mirigy, amely az egész hormonrendszer fő koordinátora.

 

Az írisz rostszerkezetében feltűnőek a "lyukak", amelyek már a fejzónában kezdődnek, és lefelé folytatódnak. E képződmények neve "lakúna", és öröklött alkati gyengeséget jeleznek. A fotón (előző o. alja) kevert konstitúciójú, öröklötten gyenge mirigyrendszerű ember íriszét láthatjuk. Az ilyen típusú embernél a hormonrendszer gyengesége, nem megfelelő működése jellemző, különös tekintettel a pajzsmirigyre, a hasnyálmirigyre (cukorbetegségre való hajlam), valamint a női ciklus rendellenességeire. Természetesen szóba jöhetnek a mellékvesék és a prosztata betegségei is. Ha ilyen alkatú ember íriszét vizsgáljuk, nagyon fontos a családi anamnézis felvétele is. Ha a családban előfordul pajzsmirigybetegség, diabétesz vagy más mirigyműködési zavar, időben hozzá kell látni a megfelelő kezelésnek, életmód-változtatásnak, hogy elkerüljük a betegségek kitörését. 

 

A mélyedések és az apró sötét pöttyök sokat elárulnak: a kép a „limfatikus-neurogén” típusú ember íriszét mutatja, aki hajlamos az idegrendszer túlterhelésére

 

Különösen fiatalabb embereknél fontos szempont, hogy az írisz vizsgálata során nem betegségeket keresünk, hanem - amint az a fentiekből kiderült - a betegségre való hajlamot igyekszünk megállapítani, hogy időben megkezdhessük a betegségmegelőzés szükséges lépései.

 

 A három alaptípus

 

  Kékesszürke írisz Barna írisz Barnás-kékes-szürkés írisz
Alapkonstitúció Limfatikus típus (aki a hidegből jön és a meleget maga termeli) Hematogén típus (aki a melegből jön); az evolúció során több pigmentréteg keletkezett az íriszen. Kevert génállományú típus. A képen látható írisz a közepe felé barna, a külseje felé kékesszürkés.
Betegséghajlam A nyirokrendszer zavarai. A légutak és az emésztőcsatorna nyálkahártyáinak hurutjai, irritációi. Elsavasodásra, reumára és allergiára való hajlam. A vérnedvek zavarai, bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya. Anyagcsere-betegségekre való hajlam. Lappangó, alattomos kórlefolyású betegségek. Alacsony lázra való hajlam. Emésztő-szervrendszeri zavarok, gyenge enzimtermelődés miatt. Zavart máj-epe funkció. Görcshajlam. Fokozott izomtónus miatt kialakuló keringési zavarok.
       

- tamás -
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: írisz, szivárványhártya

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.