Betegségek A-tól Z-ig

Az öregség nem betegség…

Az öregedéstől való félelem a tükör előtt tör ránk

Minél tovább élni és közben fiatalnak maradni - ez sokak kívánsága, aminek ígéretével egyesek óriási üzleteket csinálnak. A legtöbb, drága pénzen megvásárolt reménységről azonban csakhamar kiderül, hogy nem több üres ígéretnél.Senkinek sem kell, de sokunknak lehetősége van arra, hogy idősebb
korában is tanuljon valami újat

 

Az öregedéstől való félelem a tükör előtt tör ránk, amikor felfedezzük arcunkon az első ráncokat. Ez egyrészt nem ok a pánikra, és arra sem, hogy e ráncokat mindenféle kétes eredetű és összetételű kenőcsökkel és tinktúrákkal akarjuk eltüntetni. Minél több rugalmasságot ígér egy termék a bőrnek, bőrünk egyúttal annál áteresztőbbé, azaz fertőzésekkel szemben egyre fogékonyabbá válik. A csodaszerek árát kevésbé azok összetevői, hatóanyagai, mint inkább csomagolásuk és a gyártó hírneve szabja meg.

 

A szépségipar akkor válik valóságos rémálommá, amikor egy rendkívül mérgező ételmérget (botulinum toxin) fecskendeznek a bőr alá, hogy az megbénítsa a mimikai izmokat irányító idegeket. Ennek hatására nem tudjuk például a homlokunkat ráncolni, és arcunkon együgyű, semmitmondó kifejezés jelenik meg.

 

A következő pánikroham akkor kap el bennünket,  amikor hőhullámok és izzadási rohamok jelzik, már nem vagyunk képesek újabb utódokat nemzeni. Az ösztrogén nevű termékenységi hormon szintje a mélybe zuhan, és az e hormon által meghatározott másodlagos nemi jellegek megváltoznak. Az új életszakasz beköszöntének hormonkezeléssel, tapaszokkal, tablettákkal történő elodázása több kárt okoz, mint hasznot. A félelem, hogy a férj esetleg egy fiatalabb, még szülőképes nő felé fordul, kevésbé a termékenységgel függ össze, sokkal inkább azzal a ténnyel, hogy a másik nőnek még soha nem kellett az úr koszos zokniját kimosnia, ezért feltétel nélküliimádattal csüng rajta és körülrajongja.

 

Csontritkulás

Sokáig úgy tartotta a tudomány, hogy az ösztrogén pótlásával megelőzhető a csontritkulás.  Mivel mára köztudottá vált, hogy az ösztrogén káros hatással van a keringés szervrendszerére, gyorsan új csodaszert találtak a biszfoszfonátok formájában, amit eredetileg a csontrákban szenve szenvedők csontjainak megszilárdítására fejlesztettek ki. Megakadályozza a kalcium leépülését a csontokból, de sajnos a kalcium beépülését is, tehát gyakorlatilag leállítja a csontanyagcserét. Az orvosokat az sem tartja vissza a felírásától, hogy felmarhatja a nyelőcsövet, sőt akár nyelőcsőrákot is okozhat.

 

Ekkortájt jelezni kezdenek az ízületek is: a vállunk, a hátunk, a térdünk vagy a csípőnk... A kollagén kötőszövetek - tehát a porckorongok, az ízületek felszínén található porcok, az inak, a szalagok, az ízületi tokok - elvesztik rugalmasságukat, és főképp hosszabb pihenés után fájdalmassá válnak. A röntgenfelvételeken gyakran láthatók a „kopás" jelei. Itt valójában a Silicea segíthet a Schüssler-sók közül. Az ízületi betegségekre ajánlott gyógynövényekben is igazolhatóan sok a szilícium.

 

Az artrózisnak, tehát az ízületi kopásnak semmi köze a „reumához", ezért a reuma elleni gyógyszerek adása helytelen. Ezek csak rövid időre képesek elnyomni a fájdalmat, de tartósan alkalmazva tovább rontják a kötőszövetek struktúráját. A köszvény is különálló betegség, és csak akkor kell kezelni, ha köszvényrohamok formájában jelentkezik, vagy ha a vérben a húgysavszint magasan - hangsúlyosan magasan (!) - a normaérték felett van.

 

Időskori depresszió, vagy csak túlzottan lecsökkentett vérnyomás?

A vérnyomás emelkedése stressz, bosszúság hatására normális, ezért nem is kell kezelni. Ha tartósan magas, nem elegendő csak csökkenteni, az okát is meg kell találni és meg kell szüntetni. A kelleténél jóval alacsonyabbra leszabályozott vérnyomást túl gyakran  összetévesztik a depresszióval.

 

A memóriajáték nem elegendő emlékezőtehetségünk megőrzéséhez, de a játék az unokával jelentősen javítja életkedvünket

 

Ha a szív a kifáradás jeleit mutatja, senki  sem meri terhelni a továbbiakban. Ilyenkor béta-blokkolókkal, vízhajtókkal, kalciumantagonistákkal és egyéb vérnyomáscsökkentőkkel igyekeznek a szívet kímélni, ahelyett, hogy erősítenék és képessé tennék feladatának ellátására. A szív nem önmagáért ver, hanem azért, hogy elegendő vért pumpáljon testünkbe, agyunktól a kislábujjunk hegyéig. Három biztos jel van arra, amely mutatja, hogy szívünk elfáradt: a légszomj, este duzzadt lábszár, éjszakai vizelés. Mára kiment a divatból a digitalisszal (vörös gyűszűvirág) vagy a convallariával (májusi gyöngyvirággal) végzett szívkezelés, amely a szív pumpatevékenységét volt hivatva erősíteni. Ehelyett a szívet egyre inkább kímélik, fékezik, ami az életerőnek és az életörömnek nem kifejezetten kedvez.

 

 

Az antidepresszánsoktól a lakbér nem lesz alacsonyabb

A gyógyszerek semmit sem gyógyítanak meg, csupán észlelésünket képesek módosítani. Ma az ilyen antidepresszáns gyógyszerekből írnak fel világszerte a legtöbbet. Pedig a fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, nyugtatók egyetlen csípőízületet sem tesznek hajlékonyabbá, egyetlen férjet sem hűségesebbé, egyetlen lakbért sem alacsonyabbá, egyetlen munkahelyet sem biztossá és egyetlen gyermeket sem okosabbá. Ellenkezőleg: megakadályozzák, hogy helyzetünket helyesen mérjük fel, és megoldjuk a nehéz helyzeteket.

 

A tv-ben rendszeresen azt szuggerálják bizonyos reklámok, hogy  agyunk vérellátásának javításával javítható emlékezőtehetségünk. Erre azonban nincs komoly bizonyíték. Ha képtelenek vagyunk egy hat- vagy hétjegyű telefonszámot vagy valamelyik, nem kifejezetten közeli rokonunk nevét megjegyezni, az még nem ok arra, hogy azonnal Alzheimer-kórra gondoljunk vagy agyunk rossz vérellátására gyanakodjunk. A memória sokkal inkább tréning kérdése. Minél inkább öregszünk, annál kevésbé gyakoroljuk a memorizálást. Próbáljon egy új verset megtanulni vagy a híreket a híradó után papírra vetni. Ezt a keresztrejtvények fejtésével nem lehet pótolni. Az új tevékenység, az új dolgok tanulása az álmatlanságot is kellemesebbé teheti, ahelyett, hogy emiatt panaszkodnánk és altatókkal igyekeznénk álomba szenderülni.

 

A nyugdíjasok sajnos túlságosan hajlamosak unalmukat evéssel agyonütni. Ez azonban árt az anyagcserének, míg egyszer csak megállapítják a cukorbetegséget. A normaértékek túlságosan merev kierőltetése lassan kezd kimenni a divatból, mivel az orvosok rájöttek, hogy ettől nem várható jelentős előny. Nem csoda, hiszen a gyógyszeres terápia hatására a cukor a vérben nem válik semmivé, a gyógyszer hatására csupán más szövetekbe, sejtekbe jut. A probléma megoldása a módosított, egészséges étrend.

- dr. ki.-
XVII. évfolyam 2. szám

Címkék: anti-aging, hormonpótlás

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.