Betegségek A-tól Z-ig

Az orrpolip kezelése

    Ajánlott cikkeink a témában:


Ha valaki alig kap levegőt az orrán keresztül, és az éjszakai alvást állandó horkolás teszi lehetetlenné, ráadásul a szaglással is gondok vannak, akkor jogosan gyanakodhatunk polipokra. Ezek az általában jóindulatú daganatok sokféle formában jelenhetnek meg, nem mindig van szó valódi polipokról. Az akadémikus orvoslás sokszor a műtétben látja a megoldást. Az operációt azonban homeopátiával és természetes gyógymódokkal elkerülhetjük.

 

A valódi orrpolipok jóindulatú növedékek az orrnyálkahártyán. Általában a melléküregek idült gyulladása idézi elő, és előszeretettel jelennek meg a rostacsontok területén. A szürkés, üveges kinézetű polipok lassan belenőnek az orrba, így erősen megnehezíthetik a légzést. Az orrpolipok változtathatják méretüket: ha a páciens megfázik, nőnek, ha a gyulladás elmúlik, a polip is zsugorodik. A betegség többségében a 30 évesnél idősebb felnőttekben jelenik meg. A rhinosinusitis polyposa okairól sok vita zajlik orvosberkekben. Egyesek szerint lehetséges kiváltó ok az allergia, szóba jöhet enzimhiány, illetve DNS-hiba.

 

Az orrpolipok gyakran társulnak acetil-szalicilsav- (aszpirin-) érzékenységgel, illetve intoleranciával. Éppen ezért az e hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményektől tartózkodnia kell az orrpolipban szenvedőknek. Azonban a felnőttek orrpolipjai gyakran kezelhetők eredményesen műtét nélkül. A klímaterápia (tengeri klíma), sós vizes öblítések és/vagy inhalálás képezik a kezelés alapját. Ehhez ajánlható a Marum verum D12 homeopátiás orvosság (naponta 2x5 golyócska) és orrkenőcs használata (Marum verum D1 10 ml, Eucerini anhydr. Ad 50,0 Ung. Nasal.). Ha nem javul az állapot, próbálkozhatunk kortizontartalmú orrspray-vel (pl. Nasonex), ami zsugoríthatja a polipokat. Utóbbi terápia azonban csak korlátozott ideig tarthat. Semmi esetre sem szabad a nyálkahártya-duzzanat lelohasztására használt orrkenőcsöket, orrcseppeket alkalmazni, még rövid távon sem, ezek ugyanis tovább károsítják az amúgy is beteg és nagyon érzékeny orrnyálkahártyát.

 

Ha sem természetgyógyászati módszerrel, sem kortizontartalmú orrspray- vel nem érünk el javulást, a polipokat helyi érzéstelenítésben sebészi úton eltávolíthatjuk. Ez azonban csak kivételes esetekben szükséges, ha már semmi más nem segít. Sajnos a kimetszett polipok kiújulhatnak.

 

Ha gyermekeknél beszélünk polipokról, azok az esetek túlnyomó többségében ún. adenoidok. Az adenoidok (adenoid = mirigyhez hasonló) lényegében az orrmandulák megnagyobbodásai, ami a gyermekek kb. 50 százalékánál alakul ki. Az orrmandulák nyirokszervek, és mint ilyenek részei immunrendszerünknek, szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében. Gyakori fertőzés esetén a nyirokszervek megnőhetnek, és mivel az orrüreg hátsó falán helyezkednek el, ilyenkor akadályozhatják az orrlégzést. A folyamat következtében a középfül bejárata is elzáródhat, aminek hatására a dobhártya mögött folyadék gyülemlik fel. A következmény: szájon keresztüli légzés, hallászavarok, éjszakai horkolás, ami csak néhány a kellemetlenségek közül. A nyirokcsomókhoz hasonlóan az orrmandulák a gyakori fertőzések miatt megnőnek, és ha a gyermek meggyógyul, ismét zsugorodnak. Négyéves korban a gyermekkori polipok általában elérik maximális méretüket, majd a gyermek növekedésével méretük egyre csökken.

 

Az adenoidok jól reagálnak a homeopátiás kezelésre, ez esetben főképp a Tuberkulinum D200 (csak egyetlen adag) és a Barium jodatum D4 (3x5 golyócska) jöhet szóba. Valódi orrpolipok gyerekekben, amiknek nincs közük az orrmandulákhoz, nagyon ritkák. Ilyenkor gondolnunk kell egy örökletes anyagcsere-betegségre, a mukoviszcidózisra (cisztikus fibrózis). A mukoviszcidózis lényege, hogy nagyon sűrű nyálka termelődik, főképp a tüdőben és a hasnyálmirigyben, ami e szervek működését jelentősen befolyásolja. E meglehetősen ritka betegség esetén gyakran már gyermekkorban kialakulhat valódi orrpolip.

 

A polipképződés speciális formája főképp serdülőkorban és többnyire lányoknál figyelhető meg: az ún. choanalis polip (choanae = az orrüregnek a garat felé néző két nyílása) a felső állkapocscsont üregéből növekszik, és eldugítja az egyik orrfelet. Ez a polipfajta idült náthát és az orrlégzés nehezítettségét okozza. A pubertást követően többnyire magától megszűnik, ennek ellenére gyakran elhamarkodottan megoperálják.


XVI. évfolyam 2. szám

Címkék: orrpolip

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.