Betegségek A-tól Z-ig

Bázisdinamikusan 40-50 év fölött

Ügyeljünk a sav-lúg egyensúlyra

A 40–50 éven túli kor a nők számára gyakorta a változás időszaka. A gyerekeik már kirepültek a fészekből, a munkahelyükön új kihívások elé néznek, több időt tudnak szánni a partnerükre a barátaikra, a hobbijukra.


Hogy ezt az életszakaszt minél inkább nemkívánatos testi és lelki problémák nélkül élhessük át, abban nagy szerepet játszik az anyagcsere. A kiegyensúlyozott sav-lúg háztartás alapelveit szem előtt tartva a változókori  panaszok hatékonyan megelőzhetők és kordában tarthatók lúgos kémhatású testápolással, természetes, lúgos túlsúlyú táplálkozással és mozgással.

 

Termékeny éveik alatt a nők túlnyomórészt ki tudják választani anyagcseréjük káros anyagait és a savakat. A változás korának éveivel azonban lezárul a nő életének termékeny periódusa, és ettől kezdve kimarad a havi vérzés jelentette rendszeres sav- és károsanyag-kiválasztás. Ezzel a nő megfosztódik ettől a rendszeres tisztulási lehetőségtől.

 

A havi vérzés kimaradásával a legváltozatosabb tünetek lépnek fel, a mindenkori anyagcseretípustól függően. Ezekből háromféle létezik, attól függően, a szervezet hogyan reagál a káros anyagok túlzott menynyiségére. Ezek alapján megkülönböztetünk kiválasztó, raktározó és struktúrakárosító típust.

 

 

A három anyagcseretípus és következményeik

Az ásványianyag-veszteséggel járó struktúraveszteségek többek között hajhulláshoz, fogszuvasodáshoz, harapásproblémákhoz, porckorong-károsodásokhoz, artrózishoz és csontritkuláshoz vezethetnek. A raktározásra hajlamos típusnál a túl sok  sav és vízhez, illetve zsírhoz kötődő anyagcsere- végtermék az erekben, a szövetekben és a szervekben rakódik le. Ez a típus hajlamos többek között túlsúlyra, narancsbőrre, ödémára, reumára, köszvényre vagy érelmeszesedésre. A hőhullámok, az akné és az aranyér ezzel szemben a harmadik csoportra jellemzőek, és a kiválasztó típus jellegzetességei. Ezeknek a pszichére is hatást gyakoroló fizikai tüneteknek az okai ismeretlenek.

 

Károsanyag-felhalmozódás a szervezetben

Csak kevés nő van tisztában azzal, hogy a túl sok élvezeti szer (hús, kolbászfélék, édességek, babkávé, üdítőitalok és kólák, csokoládé, sütemény, fehér liszt és fast food, illetve alkohol) fogyasztása miatt, de a stressz és a környezeti mérgek hatására is a szervezet által kiválasztandó savak keletkeznek. Ezeknek a savaknak, valamint az anyagcsere-végtermékeknek
a kiválasztása többek között a vese feladata. Már csak ezért is fontos, hogy a nők a vese erősítése céljából megduplázzák vitálisanyag- és ásványianyag-bevitelüket, és a menopauza kezdetétől jelentősen korlátozzák a savképző élvezeti szerek fogyasztását.

 

Számukra az értékes, lúgos jellegű koszt ajánlható, sok zöldséggel, salátával, zöldfűszerekkel, hajtásokkal és gyümölccsel. A gluténmentes növények vitális anyagokban gazdag alternatívát kínálnak a megszokott müzlivel vagy fehér kenyérrel szemben. Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, annak nem kell számolnia hajhullással, csontritkulással vagy hiánybetegségekkel, mivel testének ásványianyag-raktárai folyamatosan feltöltődnek.

 

Vezessük be a lúgos pótmenzeszt!

A savak kiválasztásához a megnövelt vitálisanyagbevitelen túl vegyük fel a napirendünkbe az úgynevezett „pótmenzeszt”! A bőr a legnagyobb szervünk, és kiválóan használható savkiválasztásra. A savak és a káros anyagok kiválasztására pompásan beválik a lúgos fürdő, illetve a lúgos mellés alhasi borogatás. A változás korában hetente egy-két alkalommal kellene lúgos kádfürdőt venni.

 

A körülbelül 8,5 pH-értékű kádfürdő hatékony lehetőség az egész szervezet érezhető tehermentesítésére. A lúgos lábfürdő szintén bevált és hatékony módszere a savtalanításnak. A természetgyógyászatban a láb egyébként is afféle „pótvesének” számít. A talp verejtékmirigyein keresztül szükség esetén még az egyébként a vizeletbe való anyagok kiválasztása is megtörténhet.

 

Az éjszakai célzott savtalanítást szolgálják a lúgos zoknik és mandzsetták. Napközben emellett még lúgos hónaljpárna is hordható: diszkréten elrejtve a ruházatban a nap folyamán jól szolgálja a természetes savtalanítást. Az immunrendszer működésében a bél egészsége is fontos szerepet játszik. A lúgos beöntések tisztítják a belet, mellette pedig az egészséges, lúgos túlsúlyú táplálkozás erősíti az ellenálló képességet.

 

Gyerünk, mozgás!

A lúgos kosztot és a tehermentesítésre szolgáló testápolást rendszeres mozgás egészítse ki. Fontos, hogy a sport kifárasszon, de az aerob tartományban maradjon. Ezeknek a megelőző intézkedéseknek köszönhetően a nők probléma nélkül túljutnak a változás korán, méghozzá végzetes lerakódások, struktúrakárosodások vagy kellemetlen kiválasztási tünetek nélkül. A problémát az jelenti, ha már fennállnak strukturális károsodások, mint például porckorongpanaszok, csontritkulás vagy bőröregedés. Ezeknek a regenerálása rendkívüli kihívást jelent a szervezet számára.

 

A lúgos kosztot rendszeres mozgás egészítse ki
 

A megnövelt vitálanyag-bevitel és az oxigénterápia látványos és gyors eredményt hoz. Az oxigénnel végzett különféle alkalmazások és terápiák meggyorsítják a gyógyulási folyamatot.

Sz. Z. L.
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: anti-aging, sav-bázis egyensúly, változókor

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.