Betegségek A-tól Z-ig

Beata Bishop - Értsd meg, mit üzen a betegség!

Beata Bishop túlélőkalauza rákbetegeknek

Először írt magyar nyelven könyvet Beata Bishop magyar származású, Angliában élő pszichoterapeuta, a Gerson-módszer lelkes híve és terjesztője. Anyanyelvén akarta megüzenni: van teljes gyógyulás a rákbetegek számára, visszaesés nélkül. A könyv bemutatója után nyilatkozott a Természetgyógyász Magazinnak.


A holisztikus gyógyítás és a Gerson - terápia szószólója

– Mi a jelentősége annak, hogy ezt a könyvet magyarul írta?

 

– Bár Budapesten születtem, életem javát Angliában töltöttem, újságíróként is angolul dolgoztam. Eddig minden könyvemet angol nyelven írtam, s úgy fordítottam magyarra. Most ellenkezőleg: magyarul írtam, s angolra fordítom. A magyarok számára különösen fontos információk vannak benne, hiszen a magyar konyha a maga sós, zsíros ízeivel az öngyilkosság lassú formája, sokan fogyasztanak alkoholt, sokan dohányoznak, és az egész nemzet stresszes. A stressz önmagában nem okoz rákot, de sokszor az utolsó csepp a pohárban. Ugyanakkor egész Európában csak Magyarországon van Gerson Egészségközpont, s úgy gondolom, ez nagyon nagy dolog. Jó lett volna, ha nekem valaki mindazt, ami ebben a könyvben van, elmondja három évtizede, amikor melanomával műtöttek, majd azzal bocsátottak haza, hogy folytassam ott az életemet, ahol abbahagytam. Hiszen az akkori életmódom talaján alakult ki a betegség! A rák nem egy tárgy, amit kimetszenek az emberből, és nincs többé, hanem egy kóros folyamat, amely az egész szervezetre kihat. Miután a betegség holisztikus eredetű, a teljes gyógyulás is csak holisztikus, az egész testet-lelket figyelembe vevő módszerekkel érhető el.

 

– Mintha a rák járványként terjedne a világban. Mi ennek az oka?

 

– Ma minden harmadik ember élete folyamán várhatóan megbetegszik rákban, és az előrejelzések szerint 10-15 év múlva minden második emberre igaz lesz ez. Az önpusztító szokások társadalmilag elfogadottak. Megmérgeztük a Földet, s most az mérgez meg bennünket. Ugyanakkor az orvosok és a kormányok egészségügyi vezetői a kisujjukat nem mozdítják, hogy ez másként legyen! Igaz, Angliában sikerült csökkenteni a dohányzók számát, és Magyarországon is vannak erre törekvések, de ez még mindig kevés. Az orvostudomány el van foglalva a tünetek kezelésével, hiányzik a megelőzés és az utógondozás, valamint a lelki gyógyulás. A psziché fontossága ma már bizonyított, tudományosan mérhető a PNI – pszicho-neuro-immunológia – segítségével. Alapvető élethelyzetünk, hozzáállásunk, világnézetünk befolyásolja egészségi állapotunkat.

 

– Most megjelent könyve nem csak azoknak szól, akik a Gersonterápiát választották. Mi kell a teljes gyógyuláshoz?

 

– Röviden azt mondhatnám: élni akarás és pozitív gondolkodás. Először is, a test újraépítése. Sokan azt mondják, drágák a biotermékek, miközben a nassolás, az ital és a
dohányzás sokkal többe kerül. Fontos, hogy áttérjen a beteg a vegyszermentes táplálékokra, zöldségre, gyümölcsre. Másodszor: a test és a psziché szétválaszthatatlan, lelkileg kell megerősödnie. Harmadszor: felül kell vizsgálni az emberi kapcsolatokat. Nem engedheti meg magának a beteg, hogy boldogtalan, mérgező kapcsolatokat tartson fenn! Emlékszem egy anyára és lányára: a mama folyvást betegségeket produkált, megkövetelte a lányától, hogy odaadóan ápolja őt és gondoskodjon róla, feladja saját életét. Én az ilyet vámpíranyának hívom. El is temette a lányát. Persze nehéz az ilyen kapcsolatokból kilépni, de aki beteg, az nem engedheti meg magának, hogy másokra legyen tekintettel. Tudomásul kell vennünk, hogy másokat nem tudunk megváltoztatni, a saját hozzáállásunkat  azonban igen. Másként – ez az egyik jelszavam! Ha egy környezet, egy életmód, egy kapcsolat betegséghez vezetett, nem szabad benne maradni. El kell dönteni, mi a fontosabb: az életem vagy a mérgező kapcsolat, az életem vagy a rossz szokásaim? Ehhez tartozik a lelki lomtalanítás: gyakran anélkül cipelünk nagy lelki terheket, hogy tudnánk róluk. Családi jelmondatok és előítéletek nyomják rá bélyegüket az életünkre. Pedig sokszor az, ami egykor bevált és igaz volt, ma már hátráltat.

 

 

– Ön harminc évvel ezelőtt, a betegsége kiújulásakor két éven át a Gerson-terápia szerint élt. Az embereket elriasztja, hogy egy életre le kell mondaniuk kedvenc ételeikről, italaikról. Ma milyen életmódot folytat?

 

– Kerülöm a testet-lelket mérgező dolgokat, és nem esik nehezemre az az életmód, amit kialakítottam. Semmi fontos dologról nem kell lemondanom. Néha fogyasztok halat és csirkét, sőt egy pohár vörösbort is megiszom a barátaimmal nagy ritkán, ha úgy adódik, aztán fél évig megint nem. A fontos, hogy ragaszkodom ahhoz, hogy a táplálékom bioélelmiszer legyen, mindennap iszom friss zöldség- és gyümölcsleveket, ezek nagyon finomak. Cserébe testileg és lelkileg is jól vagyok.

 

– Mit lehet tenni, ha egy beteg nem akar az életmódján változtatni? Hogyan lehet rábeszélni?

 

– Az a mi felelősségünk, hogy az információkat megosszuk az emberekkel. A döntés joga és felelőssége viszont az övék. Azért írtam ezt a könyvet, mert munkám során és a saját bőrömön is azt tapasztaltam, hogy a betegeket azzal küldik haza a kórházból: folytassák
ott az életüket, ahol abbahagyták. S ez nagy hiba! A daganatos betegség súlyos üzenetet hordoz, és aki ugyanúgy él tovább, mint annak előtte, az ki van téve a kiújulás veszélyének. Nagyon sajnálom azt, aki elmulasztja a gyógyulás lehetőségét, noha tudományosan alátámasztott módszer áll a rendelkezésére, de nem vagyok hittérítő, mindenki maga dönt a sorsáról. A Gerson-módszer több mint hetven éve működik, a leglogikusabb és tudományosan kidolgozott terápia.

 

 

– Hogyan lehet ebben a rohanó világban kialakítani azt az életmódot, amit a könyvében javasol?

 

– Ez a lihegő élettempó a fogyasztói társadalom tömegpszichózisa. Elbirkásítanak bennünket, azt sulykolják, hogy erre is szükségünk van, meg attól is boldogok leszünk. Merjünk megkérdőjelezni mindent, amit nekünk mondanak! Sehová se kell rohanni, mert elfutunk az élet szépségei és örömei mellett, aztán egyszer arra ébredünk, hogy még nem is éltünk, s már meg kell halnunk. Kevés dologra van igazán szükségünk.

 

 

Mi a Gerson-terápia?

Lapunk hasábjain korábban már bemutattuk részletesen ezt a gyógymódot, amivel Beata Bishop is meggyógyult áttétes melanomájából. Most röviden összefoglaljuk a lényegét.

 

A terápia kidolgozója dr. Max Gerson (1881– 1959) német orvos. A módszer lényegében a szervezet immunrendszerét állítja helyre, így nem csak a rosszindulatú daganatos betegség gyógymódja, hanem egyéb krónikus betegségeké is, de mivel a beteg részéről nagy fegyelmet és a pontosan kidolgozott menetrend betartását igényli, elsősorban a gyógyíthatatlannak mondott betegek vállalkoznak rá. Míg a hivatalos gyógyító szemlélet magát a tünetet tekinti betegségnek, a Gerson-szemlélet az egész szervezetet célozza meg, holisztikus megközelítéssel a szervezetet egységben, teljes egészként tekinti, amelyben a tünet csupán jelzése a rossz működésnek. A Gerson-módszer a szervezet egészének egyensúlyi állapotát kívánja helyreállítani.

 

A terápia lényege a szervezet feltáplálása és méregtelenítése. A speciális diéta és a gyógylevek teljesen vegyszer-, zsír- és sómentesek, ugyanis a méregtelenítés mellett a nátriumkálium egyensúly helyreállítása is fontos szempont.

 

 

A terápia első hat hetében szigorúan tilos az állati eredetű fehérje fogyasztása. A gyógyhatású készítmények és táplálékkiegészítők az emésztési folyamatokat, a máj energiaellátását és a pajzsmirigy aktiválását, továbbá a nátrium- kálium egyensúly helyreállítását segítik elő.

 

Miután az immunrendszer újra működésbe lendül, folyamatosan távolítja el a méreganyagokat, amiket ki kell vezetni a szervezetből. Beindul egy intenzív méregtelenítés, ami elsősorban a máj feladata. A máj tehermentesítését és támogatását szolgálja a kúra elején napi ötszöri kávébeöntés és a kétnaponta szükséges ricinusolaj-kúra.

 

A terápia egységes egész, egyes elemeit önállóan alkalmazni helytelen, és orvosi támogatást igényel. Magyarországon, Dobogókőn működik Gerson Egészségközpont.

 

 

Beata Bishopot jól ismerik a természetgyógyászat iránt érdeklődők a transzperszonális pszichológia és a Gerson-terápia, a holisztikus szemlélet fáradhatatlan népszerűsítőjeként. Az Egészségforrás Alapítvány tiszteletbeli elnöke 1989 óta jár vissza szülőhazájába előadásokat és workshopokat tartani. Beatának 1979-ben kellett szembenéznie azzal, hogy a lábán bőrrák keletkezett, amit orvosai tanácsára megműtöttek. Egy évvel később azonban rákja kiújult, áttétes lett, és a sebész újabb műtétet javasolt. Beata azonban a két éven át szigorú életrendet és életmódot kívánó, ám az esetek többségében sikeres Gerson-terápiát választotta. Gyógyulásáról Ideje a gyógyításnak című könyvében számolt be részletesen.

 

 

Mindenkinek szól

Új könyvében Beata Bishop segítő kezet nyújt mindazon sorstársainak, akik így vagy úgy felvették a harcot a rosszindulatú daganattal, meg is nyerték a csatát, de a visszaesés réme lebeg felettük, és nem tudják, mit tehetnek ellene. A Teljes gyógyulás visszaesés nélkül című könyv olyan, mint egy jó barát, aki ismeri a bajunkat, tudja, milyen nehéz megküzdenünk a betegséggel, és megértéssel, jó szóval, információkkal és gyakorlatias tanácsokkal igyekszik a segítségünkre lenni anélkül, hogy bármit előírna vagy ránk kényszerítene. S bár elsősorban rákban szenvedőknek, illetve abból kigyógyulóknak szól, nagy hasznát veszi mindenki, aki felelősséget érez saját egészségéért. Módszerei, javaslatai nem csak a betegek, mindenki számára megszívlelendők.

 

Beata Bishop szerint minél előbb átállunk a vegyszermentes, tápláló biotermékek fogyasztására, annál jobb. Ám az átállás alatt is gondosan válasszuk meg nem bioeredetű kosztunkat. A három legveszedelmesebb adalék, amit kerülnünk kell: az aszpartám, a nátrium-glutamát és a hidrogénezett zsír. A só használatát csökkentsük minimálisra. Elsősorban olyat együnk, amiből nem vettek el semmit, amihez nem tettek hozzá semmit, és ami elromolna, ha nem ennénk meg frissen.

 

 

Sok háztartási szer tartalmaz mérgeket, még a különféle légfrissítők és rovarűzők sem ártalmatlanok. A kozmetikumok, személyes használati cikkek különös figyelmet érdemelnek, hiszen amit a bőrünkre teszünk, annak nagy része felszívódik a pórusokon keresztül. Gyógyszereket is csak akkor és olyan mennyiségben fogyasszunk, amennyiben elkerülhetetlen, sok esetben a hagyományos, természetes módszerek is beválnak.

 

Ne feledjük: a test és a psziché elválaszthatatlan egységet alkot. Kölcsönhatásuk állandóan zajlik, hol az egyik az úr, hol a másik, ám néha, ritka boldog pillanatokban tökéletes egyensúlyban vannak. Az ilyen harmonikus pillanatokat kell minél sűrűbben beépíteni mindennapi életünkbe, a tartós egészség és teljes gyógyulás érdekében. Érdemes megvizsgálni, hogy a betegség kialakulása előtti másfél-két év alatt történt-e valamilyen szokatlan esemény a beteg életében. A képzelőerő a legjobb gyógyító szövetséges, de a legádázabb ellenség is lehet aszerint, hogyan használjuk, hiszen a test a képek nyelvét érti meg.

Zimber Szilvia
XVIII. évfolyam 8. szám

Címkék: Beata Bishop, Gerson-terápia, holisztikus gyógyítás, rák

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.