Betegségek A-tól Z-ig

Bélszanálás, mint bázisterápia

Az allergiától a reumáig

Amióta a prominensek nyíltan propagálják a béltükrözést, és a kutatók felfedezték, hogy beleinkben van a "második agyunk", fő emésztőszervünk egyre több figyelmet von magára. Nagy az érdeklődés, hiszen az emésztő-szervrendszeri betegségek elterjedtek. A Mayr-kúrával foglalkozó orvosok véleménye szerint a zavart bélműködés mérgek felszívódásához vezet, ami különféle betegségek okozója: migrén, reuma, neurodermatitisz, allergia és magas vérnyomás, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.


Az allergiások több mint 80 százalékánál a Candida albicans nevű élesztőgomba
elszaporodása figyelhető meg a belekben, aminek egyik lehetséges oka az
antibiotikumok kritikátlan használata, illetve a mértéktelen cukorfogyasztás

 

A modern orvoslás figyelemre méltó fejlődésen ment át, ami az akut, életveszélyes betegségek gyógyítását illeti. A krónikus betegségek azonban szinte minden terápiának ellenállnak, és számuk feltartóztathatatlanul növekszik. E probléma megoldására talált lehetőséget dr. F. X. Mayr (1875-1965). Felismerte, hogy egészségünk kulcsa a beleinkben van. Az allergia példáján röviden összefoglalhatjuk a lényeget: mivel az allergia főképp a nyálkahártyákon manifesztálódik, kézenfekvő a gondolat, hogy testünk legnagyobb nyálkahártyája - a bél - kapcsolatban áll a kóros folyamattal. Amint ma tudjuk, immunrendszerünk 70-80%-a a bélrendszer nyálkahártyájában található. Ez azt jelenti, hogy a beleket érintő bármely zavar, rendellenesség irritálja immunrendszerünket, felkorbácsolva vagy tartósan megbénítva azt. És valóban: az allergia immunrendszerünk heves, eltúlzott reakciója, ezért minden (!) allergiás reakció esetén figyelembe kell vennünk e tényt.

 

Nem az élelmiszer, hanem a belek okozzák a bajt

Egyes vizsgálatok szerint az allergiások több mint 80%-ánál a Candida albicans nevű élesztőgomba elszaporodása figyelhető meg a belekben - aminek egyik lehetséges oka az antibiotikumok kritikátlan használata, illetve a mértéktelen cukorfogyasztás. Ezek az élesztőgombák a belek immunrendszerét tartósan irritálják, ami a rendszer legyengülését vagy túlingerlődését okozza. Ennek következménye, hogy immunrendszerünk túl hevesen reagál bizonyos élelmiszerekre. Ha alapos vizsgálatokkal teszteljük az ilyen beteget, nem ritka, hogy 150-200 élelmiszerre találunk érzékenységet, ami azt jelenti, hogy az érintett szinte semmit sem ehet. Helytelen módon ilyenkor a terapeuták az élelmiszerben látják a gonoszt, és megfeledkeznek róla, hogy a beteg bélrendszer immunrendszerének zavara a valódi probléma, amit meg lehet gyógyítani.

 

Hozzá kell tennünk, hogy más, az immunrendszert károsító tényezőkről sem szabad megfeledkeznünk, mint például a környezeti mérgek, a stressz és a túlterheltség. A Mayr-kúrával foglalkozó orvosok feltételezik, hogy szinte minden közérzetzavar vagy betegség valamilyen méreg hatására alakul ki. Ugyanakkor a környezeti mérgek nem tekinthetők kóroknak, sokkal inkább csak a reakció "közvetítőjének".

 

A méregtelenítésért és kiválasztásért felelős szerveink a máj, a vesék, a tüdő, a bőr és a belek. Utóbbi az anyagcseréért felelős legnagyobb szervünk, immunrendszerünk központja, ezért elengedhetetlen, hogy működése tökéletes, egészséges legyen. A szomorú tapasztalat szerint a legtöbb ember emésztőszervrendszere beteg, vagy legalábbis funkciójában zavart. Az ilyen ember rossz szagú bélgázok képződésére, teltségérzetre, hasi diszkomfortra, székrekedésre vagy pasztaszerű székletre panaszkodik. Ezek gyakran az emésztetlen táplálék baktériumok által történő lebontásának jelei, ami alatt erős mérgek képződnek, pl. formaldehid, hullamérgek és alkohol.

 

A Mayr-terápia szerves része a naponta fogyasztott keserűsóoldat

 

Az erős gázképződés a beleket szétfeszíti, renyhévé teszi, és a bélfalon kitüremkedések, ún. divertikulumok képződéséhez vezet, felfúvódást okoz, ami terheli a szívet is. A bélfal elvékonyodik, és fokozatosan elveszti öntisztító képességét. A gyakran elnéző mosollyal konstatált "elsalakosodás" kifejezés nagyon is helytálló. A baktériumok közreműködése révén zajló rothadás és erjedés végtermékei mérgezőek. Ezek a mérgek a belekből a nyirokrendszerbe jutnak, tehát a belek felől fokozatosan megmérgeződünk. Nem csoda hát, ha az érintett személyek állandóan fáradtak, betegek, rossz a közérzetük.

 

 

A méregtelenítő szerveket erősíteni kell - főképp a beleket

A zavart viszonyokhoz számos tényező hozzájárul:

• az antibiotikumok kritikátlan és gyakori alkalmazása,

• a tápanyagokban szegény, káros anyagokkal túltelített élelmiszerek,

• mosogatószer-maradványok a tányéron: károsan befolyásolják a belekben a fizikális viszonyokat, amennyiben csökkentik a nyálkahártyák felületi feszültségét;

• a hiányos étkezési kultúra, aminek következtében gyorsan és sokat eszünk egyszerre, és azt sem a megfelelő időben.

 

A test saját működése során keletkező anyagcseretermékeket szervezetünk nem képes feldolgozni és kiválasztani. A következmény: lerakódások az érrendszerben és a kötőszövetekben. Azonban az izmok, az ízületek állapota is romlik, amelyek saját anyagcseretermékeikkel valósággal megmérgezik saját magukat. Ezzel magyarázható számos rejtélyes panasz és krónikus betegség. 

 

 

Szerveink, ereink és szöveteink saját hulladékaikba fulladnak

Ezért a Mayr-kúra alapvetően az emésztőszervrendszer méregtelenítésére és gyógyítására összpontosít. A bélműködés javulása a tapasztalatok szerint tartósan pozitív hatással van egy sor betegségre, mivel a betegség "táptalaját" sikerül szanálni. Ezeket az összefüggéseket prof. dr. Karl Pirlet, a Frankfurti Egyetem egykori tanára mutatta ki. Évtizedekkel ezelőtt igazolta a belekben termelődő méreganyagoknak az egész szervezetre gyakorolt hatását. Pirlet nevéhez fűződik a "belek felőli önmérgeződés" fogalma, idegen szóval intesztinális autointoxikáció. Pirlet e folyamatban számos krónikus betegség valódi okát látta.

 

A manuális hasi terápia kellemes, feloldja a hasi görcsöket és a pangásokat

 

Ne feledkezzünk meg a saját magunk által előidézett károkról sem. A kiadós, nehéz házias ételek, de talán meglepő módon a túlzásba vitt nyers ételek, magok, gyümölcsök fogyasztása is az amúgy is meggyengült belek állapotát tovább ronthatja. Különösen, ha még az étkezési szokások is helytelenek. Ha mindezekhez még a belekben élő gombák is túlsúlyba kerülnek, a vér alkoholszintje is vészesen megemelkedhet. Az ilyen ember gyakran feltűnően vörös arcú, vagy bőrének hajszálerei elpattannak, pont úgy, mint az alkoholfüggő betegeknél.

 

A krónikus betegségek fennállása esetén a terápia legfőbb célja a méreganyagok eltávolítása és a bélműködés normalizálása. Ez volt dr. F. X. Mayr célja is, amikor a nevével fémjelzett kúrát kidolgozta. A belek salaktalanítását keserűsóoldattal végezte (egy pohár vízben 1 teáskanál keserűsó feloldva).

 

Emellett ma már létezik a colon-hidroterápia is, amely a vastagbél szelíd, vizes öblítése, egy speciális készülék segítségével. Ennek elődje volt a Robert Bosch által 1935-ben kifejlesztett, víz alatti bélfürdő, amely a 70-es évekig a szanatóriumokban jól ismert és alkalmazott módszer volt, de aztán feledésbe merült. Az ilyen bélöblítések után a legtöbb páciens sokkal jobban érzi magát!

 

Középtávon a bélnyálkahártya öntisztító képességének helyreállítására törekszünk. Ebben segít a könnyen emészthető táplálékok fogyasztása és a helyes étkezési szokások alkalmazása: lassú étkezés, nagyon alapos rágás, a falat elkeverése nyállal. Az általában sokat emlegetett és dicsért ballasztanyagok nyers fogyasztása a terápia e stádiumában még nem javasolt. Ha az étrendi módosítás nem segít, egy lépéssel tovább kell menni, és lehetőség szerint a beleket teljesen tehermentesíteni, azaz böjtölni kell. A gyógyító böjt ősidők óta a terápia királyi útja.

- vörös -
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: bél, bélszanálás, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.