Betegségek A-tól Z-ig

Beteg vagyok, vagy egészséges?

Vizsgáló módszerek a betegségek kezdetének jobb felismerésére

  A félelem a betegségektől sokakban extrém fokú. Mégis ilyenkor csupán elvégzik a konzervatív medicina által felkínált „checkup”-ot, menedzserszűrést, és ha az negatív, akkor a gyanakvás elül. Pedig a szokásos vizsgálatok egyre kevésbé tájékoztatnak a megindult kóros folyamatokról, sok közülük felesleges, és más fontosokat pedig nem végeznek el. Sem a vizsgálatok nem elégségesek, sem pedig a vizsgálatok magyarázata, értelmezése nem kielégítő.


   

  A mai kor embere sokkal több káros anyaggal, kórokozóval találkozik, sokrétűbben egészségtelen az életmódja, amire a 30 évvel ezelőtti vizsgáló módszerek és rutinmagyarázatok nem adnak választ, különösen nem a betegségek megindulása stádiumában. Az orvosok pedig betegségközpontú oktatást kaptak az egyetemeken és a kórházi osztályokon, és szinte semmilyen ismerettel nem rendelkeznek a megelőző, „lifestyle” (életmód) medicina területén, amikor a vizsgálati eredményeket másként kell értelmezni.

   

  Mondhatnánk, a mai kor emberének már nem elég csupán a „rutinvérkép”, annak rutinkiértékelése, nem elég a mellkasröntgen vagy a hasi ultrahang megállapításai: „kőmentes”, „kóros terime nem látható”. A bajok így rejtve vagy megválaszolatlanul maradhatnak. Pedig a mai pénzhiányos világban már az is eredmény, ha egyáltalán bármilyen laboratóriumi vizsgálatot kvázi megelőzésként a háziorvos elvégeztet. Amíg az egészségügy olyannyira a súlyos, már szinte visszafordíthatatlan állapotok kiiktatására koncentrál, addig egyre nő az ilyen súlyos betegségek száma, hiszen rendre későn veszik azokat észre, és a „gondos”, előrelátó betegnek nem marad más lehetősége, mint a magánegészségügy. Ott már lényegesen jobb a helyzet, hiszen, ha tudja, mit akar, akkor a laboratóriumi és műszeres vizsgálatok többnyire rendelkezésre állnak.

   

  A test jelei, amit magunk észlelhetünk még jóval az orvosi vizit előtt

  Ezek a jelek mind fontos üzenetek. Ha ilyeneket észlelünk, különösen, ha többet is és gyakran, már biztosan baj van. A betegségek első tünetei közé tartoznak az általános közérzet változásai: hosszabb idejű (hetekig, hónapokig, évekig tartó) fáradékonyság, hasi panaszok (puffadás, görcsök, székletzavarok, teltségérzet, refluxjelek, szájszag stb.), ismétlődő magasvérnyomás-értékek (sokan megmagyarázzák a stresszel, korai keléssel, de ezektől sem szabad magas értékeket kapjunk). Biztosan nem jó, ha túlsúlyunk van, különösen, ha folyamatosan növekszik. 

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  Dr. Tamasi József
  XXIV. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. március

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.