Betegségek A-tól Z-ig

Biológiai rákgyógyászat

Bátorságot adó sikerek

A "másfajta" rákgyógyászat előretörőben van. A legújabb felismerések szerint még a súlyos esetekben is vannak alternatívák.


 

A nyolcvanas években még nem volt semmiféle nyilvános segítség az alternatív rákterápiák kutatásának támogatására. Hiányoztak a semleges információs források és a tanácsadó helyek is. Ma már szerencsére több olyan alternatív terápia is létezik, amely helyet kaphat a rákgyógyászatban, például a fagyöngyterápia vagy a hipertermia. A másodlagos növényi hatóanyagok jelentősége a ráknövekedés megfékezésében nagyobb, mint várható lett volna. Ugyancsak lényeges a pszichoterápia szerepe az életminőségben és a túlélésben. Az előrehaladott mell- és vastagbélrák esetében például a pszichoterápiának nagyobb a befolyása a túlélésre, mint a kemoterápiának! Az egyéni táplálkozási tanácsadás javítja az életminőséget sugárkezelés esetén, a zöldségfogyasztás pedig meghosszabbíthatja a mellrákos betegek életét.

 

 

Az ember több, mint a rákja

A hagyományos felfogással szemben az alternatív terápiák nagy különbsége a megközelítésben rejlik. Eszerint a rák az egész test betegsége, az egész emberé, nem lokális tünet. A holisztikus orvos is műtétet ajánl a betegének, de minden lehetőséget megbeszél vele, és felderíti az egyéni körülményeket. A célja nem a tumor eltávolítása, hanem azoknak az okoknak a felderítése, amelyek a rák kialakulásához vezettek, majd ezek alapján az ember meggyógyítása.

 

Ha nincs lehetőség teljes gyógyulásra, akkor mindig a páciens életminősége áll a középpontban. Csak olyan kezeléseket választanak, amelyektől a beteg nem érzi rosszul magát, és amelyeket el tud fogadni. Ez lehet kemoterápia is, de akkor vitamin- és szelénadagolás kíséri, illetve más olyan módszerek, amelyek minimalizálják a mellékhatásokat és amelyek növelik a test alkalmazkodóképességét. Ilyenkor kisebb adag sejtméreg is elég. Ezzel egyidejűleg pszichológiai segítséget is kap a beteg, hogy mentális téren is megbirkózzon a rák jelentette kihívásokkal.

 

 

Mire képes a holisztikus rákgyógyászat?

A holisztikus rákgyógyászat sikeres kezelési módszerei az utóbbi évtizedekben elsősorban a biológiai-holisztikus orientáltságú rákutógondozó klinikákon fejlődtek ki. Ennek köszönhetően a bonni klinikán például az ötéves túlélés lényegesen magasabb, mint a hagyományos kezelési centrumokban. Egy tanulmányukban 274 nő sorsát követték figyelemmel, akik mind mellrák-operáció után utókezelésre érkeztek a klinikára, közülük 65-nél álltak fenn távoli áttétek. Az ötéves túlélési ráta az áttétek nélküli nőknél 91 százalékos volt, az áttéteseknél 68 százalék. A kezelés súlypontjai a következők voltak: enzimterápia, ózon-oxigén kezelés, nagy adagú szelén, csecsemőmirigy-terápia, fagyöngykezelés, lokális mélyhipertermia.

 

 A ráksejtek soha nem szűnnek meg szaporodni. Ez a veszélyes bennük

 

A klinika vezetője a jövőben 100 százalékos túlélésre számít, miközben az átlagos adatok az ötéves túlélésnél 50 százalékosak. A klinika a mellékhatásokkal jelentkező hagyományos módszerek helyett az egyénre szabott terápiákat alkalmazza, és minden olyan módszert hajlandók kipróbálni, amely a tapasztalatok szerint hatásos.

 

 

Kikapcsolandó terhelések

A klinikán olyan különféle módszereket használnak, amelyek segítenek felderíteni a kórelőzményeket. A Voll-féle elektroakupunktúra, a vega-teszt, a biopulsar-teszt és bizonyos laboreredmények segítenek meghatározni, milyen testi terhelések vonatkoznak a betegre. A test minden tartós terhelését ki kell küszöbölni, minden ellátási hiányt felszámolni, hogy a szervezet regulációs mechanizmusai és öngyógyító folyamatai beindulhassanak.

 

Különösen gyakori az amalgámtömések okozta nehézfémterhelés, ilyenkor szanálást javasolnak. De a környezeti mérgek és a munkahelyi káros anyagok is testi tüneteket idézhetnek elő. Ugyanez érvényes a hosszú távon szedett gyógyszerek (például magas vérnyomás elleni szerek vagy vérzsírcsökkentők) mellékhatásaira is. A fogakban lévő zavarómezőktől mindenképpen meg kell szabadulni, mert például a mellrákos eseteknél egyértelműen felismerhető az összefüggés azokkal a fogakkal, amelyek a gyomormeridiánhoz rendelhetők, ez ugyanis a mellüregen halad át. A szóban forgó fogak az alsó 4-es és 5-ös, illetve a felső 6-os fogak. Ha itt gyulladásos góc áll fenn, akkor feltétlenül szükség van szanálásra.

 

Zavar állhat fenn az alvóhelyen is, régi tudás, hogy nem szabad visszafeküdni abba az ágyba, amelyben megbetegedtünk.

 

A pszichéről a szellemi gyógyítással foglalkozó terapeuták gondoskodnak, több ülésen át tisztázva, milyen lelki problémákkal kell megbirkózni ahhoz, hogy szabaddá váljon az út a gyógyulás előtt. Ez lehet gyerekkori trauma vagy tartós pszichikai terhelés, amely végül a rákbetegségben tör ki. Szó lehet például munkahelyi zaklatásról, terhes kapcsolatról, halálesetről, amelyet még nem dolgozott fel az illető.

 

Egy régi bölcsesség szerint nem szabad visszafeküdnünk abba az ágyba, amelyikben megbetegedtünk

 

A bonni klinikán a hagyományos orvoslás módszerein túli eljárásoktól sem zárkóznak el, de például a kemoterápiát más dózisokban és alapvetően eltérő módszerrel adagolják. A tumoraktivitásnál a cél a növekedés megállítása, nem a tumor teljes eltüntetése. Az immunrendszer extrém legyengítéséért ugyanis nagyon nagy árat kellene fizetni. Ha nagyobb áttétek vannak a tüdőben vagy a májban, akkor a műtét jöhet szóba.

 

 

Megmenekülés az utolsó pillanatban

Ben Pfeifer professzor hosszú évek óta jó tapasztalatokat szerzett kiegészítő rákterápiaként az úgynevezett immunmodulációs vegyületekkel, amelyek a táplálékkiegészítők közé tartoznak. Súlyos esetben ezeket nagyobb dózisban alkalmazza, gyógyulást hozva akár az utolsó pillanatban is. Máskor az ortomolekuláris medicina és a hagyományos orvoslás terápiáinak kombinálása hozza meg a várt eredményt: például a célzott lézersugár és az olyan különleges kemoterápia alkalmazása, amikor a szondát egyenesen a májba vezetik. A professzor szinte minden rákfajtánál adja a biobran és a TMAZ nevű anyagokat (l. keretes írásunkat), mivel ezek úgy aktivizálják az immunrendszert, és az maga veszi fel a harcot a rákkal.

 

 

Miért olyan fontos az egészséges táplálkozás?

A rákos megbetegedés rizikófaktorai között a helytelen táplálkozás 30 százalékot tesz ki. Ezzel ugyanolyan veszélyes, mint a dohányzás. A rák megelőzésében és utógondozásában éppen ezért mindig alapszabály a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A legújabb kutatások a gyümölcsökben és zöldségekben található rákgátló, antioxidatív vagy általánosan immunerősítő hatóanyagokról megerősítették ezt az információt.

 

 Sok káposztaféle rákmegelőző anyagokat tartalmaz

 

Nemrégiben megjelent egy könyv A ráksejtek nem szeretik a málnát címmel. Ebben szintén felbukkan a különféle káposztafajtákban található indol-3-carbinol nevű hatóanyag, valamint a kurkuma és a gyömbér, a zöld tea és az étcsoki, a szójában található fitoösztrogének, a paradicsomban található likopin, valamint az eperben és a málnában található ellagsav.

 

Az omega-3 zsírsavak pozitív hatásai

A rákmegelőzéshez lényegesen hozzájárulnak az omega-3 zsírsavak, amelyek például a zsíros halakban találhatók meg. Az eszkimók, akik túlnyomórészt ilyet esznek, igen alacsony rákrizikót mutatnak fel. Ha viszont kivándorolnak és szakítanak hagyományos étkezési szokásaikkal, akkor az ő veszélyeztetettségük is megnő. Ilyen zsírsavak találhatók a lenmagban és a dióban, a belőlük készült olajakban, valamint a repceolajban és a szójatermékekben.

 

A vörös hús is lehet egészséges

Ugyancsak gazdag omega-3 zsírsavakban az olyan marhahús, amely a fűvel táplált marhákból származik. Ez azt jelenti, hogy a vörös hús is lehet egészséges, amennyiben nyáron a legelőn tartják az állatokat, és télen is zöldet vagy szénát kapnak enni. Ilyenkor a húsukban igen magas az omega-3 zsírsavak aránya. Ezenkívül a kérődzők olyan konjugált linolsavakat produkálnak, amelyek rákmegelőző hatását ugyancsak igazolta a tudomány. Ha viszont a marhákat csak kukoricával etetik, akkor húsukban szinte kizárólag omega-6 zsírsavak fordulnak majd elő. Erről viszont le kell mondanunk, ha egészségesen akarunk táplálkozni és meg akarjuk előzni a rákot. Ugyancsak nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat találunk a makréla, a szardínia és a hering húsában, valamint a szabadon tartott lazacokéban. A halfarmokról származó lazacot azonban megint csak gabonával etetik, ezért a húsában omega-6 zsírsavak vannak.

 

 

Együnk úgy, mint a természeti népek

A rákos betegeknek ajánlják a sok természeti népnél is megfigyelhető úgynevezett "etnodiétát". Ez azt jelenti, hogy természetesen előállított élelmiszerek (slow food a fast food helyett), a fehér cukor és a finomított szénhidrátok (például fehér liszt, tésztafélék, kenyér) maximális redukálása, elegendő mennyiségű növényi és állati fehérje fogyasztása. A transzzsírsavakat lehetőleg mellőzni kell, de úgy, hogy az étkezési élvezeti értéke megmaradjon.

 

Mit tanulhatunk a rákos sejtektől?

Amit szellemi-lelki szinten fel kellene oldanunk, de nem tesszük, az belesüllyed a testünkbe, és megbetegít minket. Ez a legfontosabb tanítása az ismert pszichoterapeutának és lélekkutatónak, dr. Rüdiger Dahlkénak. Aki ki tudja nyitni a szívét és átélni a szeretetet, az nem kap szívelégtelenséget. Aki éli az életét, és nem pusztán mások elképzeléseihez igazodik, az azzá válhat, aki szeretne lenni. Aki gondoskodik személyes növekedéséről és nemcsak az anyagi gyarapodásra gondol, az a legjobb úton halad a rák megelőzése felé. Ez az életfelfogás az utógondozásban is fontos szerepet játszik.

 

Az ismert író és pszichoterapeuta, dr. Rüdiger Dahlke is foglalkozott a rák témájával

 

A rák utalhat arra, hogy egy másik szinten megoldatlan problémáink vannak. Mert mi is a ráksejt lényege? Növekedni akar. Ha a növekedés lelki szinten nem lehetséges, akkor magától értetődően a testnek kell lépnie, és rákot fejleszt ki. Az egészség megőrzésének kulcskérdései Dahlke szerint a következők: Honnan jövök? Hová megyek? Mi a feladatom az életben? És ha ezekre a kérdésekre választ tudunk adni, akkor a következő lépés ezeknek megfelelően átalakítani az életünket, akár a társadalmi normák ellenében is. A "renitens" pácienseknél, akik maguk akarják eldönteni, milyen terápia jó nekik, és a saját életüket állítják a középpontba, gyakrabban fordul elő spontán gyógyulás. Ők életük krízisét lehetőségként fogják fel, és hasznosítják belőle, amit tudnak. A vizsgálatok szerint azok a betegek, akik belső képek segítségével elképzelik saját betegségüket, kétszerte olyan hosszú túlélésre számíthatnak, mint azok, akik csak passzívan elszenvedik az egészet. Erre az amerikai rákspecialista Carl Simonton is rendszeresen felhívja a figyelmet.

 

Dr. Rüdiger Dahlke a hagyományos orvostudománynak is teljesen konkrét tennivalókat ajánl. A kemoterápia alatt gyógyító meditációt kellene ajánlaniuk a betegeiknek, például walkman vagy iPod segítségével. Ezzel semmi vesztenivalójuk nincs, viszont az egyébként stresszel terhelt szituációt reménytelivé változtathatják. Ez pedig segít az embereknek elfogadni a kemoterápia hatását és lelkileg támogatni a rákos sejtek elleni harcot. Dahlke nem a hagyományos orvoslás ellensége, hanem a komplementer módszerek védelmezője. Csak azt szeretné, ha az orvosok elfogadnák, hogy a betegség történetében a lelki eseményeknek is fontos szerepük van.

 

Hogy minél több ember találja meg a saját ősi útját, Dahlke négy fontos kérdés latolgatását javasolja. Aki mind a négyre igennel tud válaszolni, spontán és feltételek nélkül, az már a jó úton halad. Aki nem tud ilyen egyértelmű választ adni, annak még van gondolkodnivalója. A négy kérdés:

 

1. Azokkal az emberekkel élek, akiket szeretek?

2. Szeretem azt a munkát, amellyel élek?

3. Azon a helyen élek, amelyet szeretek?

4. Ha holnap mennem kellene, el tudnék menni anélkül, hogy túl sokat mulasztottam volna?

 

Minden emberben ott rejtőzik az öngyógyítás lehetősége

Az egészség nem orvosi kérdés, hanem filozófiai. Minden embernek el kellene sajátítania azt a képességet, hogy önmagáról gondoskodjon – állítja Clemens Kuby filmes szakember és könyvszerző, az Öngyógyító Folyamatok Európai Akadémiájának (SHP) egyik alapítója. Ha valaki egyszer elfogadta azt a tudást, hogy az ember szellemi, önmagát meggyógyítani képes lény, akkor minden egyes tünetet arra használhatunk, hogy tanuljunk belőle valamit. Ez az az ajándék, amit a betegségektől kapunk. Szerinte
a betegség pozitív, a fejlődés motorja. 

 

Újra és újra szembesülünk a feladattal, hogy tegyünk valamit személyes fejlődésünkért

 

Kuby úgy véli, a rák lényege az, hogy a sejtek „kiestek a szeretetből”, az egészséges energiafolyamból. Megsértődtek, mert nem szeretjük őket, de ugyanilyen káros hatású az is, ha nem áldozatai vagyunk egy sérülésnek, hanem okozói. Ha ezt nem vesszük tudomásul, csak „kivágatjuk” magunkból a káros részt, azzal a konfliktust nem oldottuk meg. Szerinte tehát nem az a helyes kérdés, hogy „miért lettem rákos?”, hanem az, hogy „mikor estek ki a sejtjeim a szeretetből?” vagy „hol rejtőzik a sérülésem?” Ezekre a kérdésekre választ kaphatunk, ha légzőgyakorlatokkal lelassítjuk az agyi aktivitásunkat, és magunk elé olvassuk hangosan a kérdést. Az első válaszként felmerülő képet kell megjegyeznünk, az a válasz a kérdésünkre, annak a valóságnak a rekonstrukciója, amely beteggé tett minket. És akkortól kezdve mi magunk leszünk a saját szerencsénk kovácsa, önmagunk megteremtője. Mindenki maga járja végig a saját fejlődési útját, amelyet a tudata engedélyez. Ehhez különféle stációk tartoznak, amíg az illető elérkezik saját magához és elfogadja önmagát mint szellemi, öngyógyító lényt.

 

 

Készítményábécé

Indol-3-carbinol/resveratrol: ezek a hatóanyagok a zöldségekben fordulnak elő, elsősorban a káposztában és a brokkoliban. Ez az anyag képes erőteljesebben megfékezni a hormonfüggő rákok sejtnövekedését, mint az ismert hormonblokkolók,
méghozzá mellékhatások nélkül.

 

Tizenötféle gyógynövény a hagyományos kínai gyógyászat fegyvertárából tartalmazza az imusan nevű anyagot, amelyet a holland egészségügyi hatóságok táplálékkiegészítőként engedélyeztek, az immunrendszer egészséges működésének támogatására. Fájdalomcsillapító hatása mellett antitumorhatása többféle szinten bontakozik ki. A gyógynövények elsősorban a rákos sejtek osztódását akadályozzák. A vizsgálatok szerint a rákos páciensek körülbelül 75 százalékánál lényegesen javította az általános állapotot, gyakran kapcsolódott össze a ráknövekedés stagnálásával vagy a daganat visszafejlődésével. Szintén lényegesen javult a betegek étvágya és életenergiája. Akik a kemoterápia vagy a sugárkezelés előtt, alatt vagy után kapták, azoknál lényegesen kevesebb mellékhatás lépett fel a vérképzésben és az életminőségben. Az anyag ezenkívül az áttétek fellépését is késleltette.

 

Gyógynövények prosztatarák ellen: az antihormonális hatású gyógynövénykeverék,
a ProstaSol az Egyesült Államokban esett át több klinikai vizsgálaton. Ezek azt mutatták, hogy a készítmény szedése lényegesen csökkenti a PSA-értéket, javítja az életminőséget, csökkenti az áttétek okozta csontfájdalmakat, valamint a nyirokcsomó-, a tüdő- és a csontáttétek visszafejlődését figyelték meg.

 

 

Hatóanyagok

Az arabinoxilán az MGN 3/biobran hatóanyaga. Akkor keletkezik, amikor a rizsmaghéjból származó hemicellulózt fermentálják a shiitake gombából származó egyik enzimmel. Az arabinoxilán növeli immunrendszerünk természetes ölősejtjeinek számát és aktivitását, ezzel pedig a celluláris immunvédelem hatékonyságát.

 

A piros szőlő héjából kivont resveratrol ma a természetes rákellenes anyagok sztárja. Nemcsak a szívet és az ereket védi, hanem rákgátló is

 

Egy 160 rákos beteggel végzett tanulmány során (akik rákműtét után kemoterápiát kaptak) a svájci Aeskulap Klinikán azt találták, hogy napi két gramm arabinoxilán adagolása lényegesen megemelte a kétéves túlélést. Ebben a csoportban 96 résztvevő közül 52 még életben volt két év után, míg a kontrollcsoportban 63- ból mindössze 19-en éltek.

 

A zeolit, ez a vulkáni eredetű kőzet a lehető legfinomabbra őrölve adja a TMAZ, azaz tribomechanikusan aktivált zeolit nevű anyagot. Antioxidáns hatású, aktivizálja a falósejteket (makrofágok), a dendritikus sejteket, a béta-sejteket és a természetes ölősejteket. A clinoptilolith néven is szereplő anyag már régóta ismert, és hatását időközben tudományos vizsgálatok is igazolták.

 

A Convolvulus arvensis, azaz az apró szulák tartalmazza a C-statin nevű hatóanyagot. A már említett klinikán hatását elsősorban áttéteknél igazolták. A daganat növekedését olyan módon gátolja, hogy megakadályozza új erek kialakulását (anti-angiogenézis).

 

 

Az alternatív rákterápia újdonságai

Lézeres interstitiális termoterápia (LITT) és nagy frekvenciájú termoterápia (HITT): a termoterápiát elsősorban májáttéteknél alkalmazzák. A májdaganatot valósággal „megsütik”. Ennek során a szondát a hashártyán át közvetlenül a tumorba vezetik be. A lézerrel vagy elektrosugarakkal a daganatot 60-100 fokra hevítik, és néhány perc alatt elégetik a tumorsejteket. A maradékot maga a test bontja le. Ennek a módszernek több előnye is van: a kezelés csak egyórás, és helyi érzéstelenítésben végezhető. A páciens többnyire másnap hazamehet, és idős vagy legyengült betegeket is lehet kezelni.

 

Mágnesfolyadékos hipertermia: ennél az új eljárásnál a rákos betegeknek egy hoszszú, vékony tűvel vas-oxid-tartalmú mágneses részeket fecskendeznek a beteg szövetbe. Elektromágneses változó mező segítségével a vasrészecskék felhevíthetők. Az egészséges szövet, amelyben nincsenek vasrészecskék, érintetlen marad a hőhatástól. A kezelési ciklusok alatt a hőhatás károsítja a vasrészekkel feltöltött tumorszövetet és a daganatos sejteket érzékenyebbé teszi a sugárkezelésre is. A kezelés 47 foknál magasabb hőmérséklettel 5 cm-es átmérőjűnél kisebb tumorokat képes megsemmisíteni. Eddig két berlini kórházban próbálták ki agydaganatoknál.

 

A gondosan meghatározott kombinációs terápia megállíthatja mellrák-operáció után a tumor növekedését

 

Fotodinamikus lézerterápia: ennek során bizonyos fénnyel aktivizálható színezőanyagokat juttatnak a véráramba. A fotoszenzibilizátorként működő beinjekciózott anyag lerakódik a tumorban. Néhány nappal később, amikor elérték az optimális eloszlási arányt a tumorszövet és az egészséges szövet között, a tumort egy bizonyos hullámhosszú fénynyel besugározzák. Jelenleg csak kis tumorok kezelhetők ilyen módon, mivel a fény csak 6 mm mélyre képes hatolni a szövetbe. Technikai okokból csak korai stádiumban alkalmazható, a már fennálló nyirokcsomóáttétek így nem kezelhetők. Jelenleg vizsgálatok keretében alkalmazzák bőr- és nyálkahártyadaganatoknál, illetve sikereket ígér szájüregi daganatok esetében is.

 

Transzpulmonáris kemoembolizáció (TPCE): a tüdőáttétek ma még nehezen kezelhetők, nem mindig távolíthatók el műtéttel, és a kemoterápia sem mindig hatásos. A módszer során egyenesen a tüdőtumorba juttatják az úgynevezett kemoembolizát nevű anyagot.
A módszer különösen hatékonynak tűnik olyan tüdőáttéteknél, amelyek pajzsmirigy-, izom- és vesekarcinómákból nőttek ki.

 

Tumoroltás: az oltással a laboratóriumban inaktivált ráksejteket ellenségesként mutatják be az immunsejteknek, hogy azok a tumorsejteket testidegenként azonosíthassák és megsemmisíthessék. Ez egyfelől csökkentheti a visszaesés vagy az áttétképzés veszélyét, másfelől javíthatja a gyógyulás esélyét előrehaladott állapotú betegeknél. Az oltással minden szervhez kapcsolódó ráknál lehet próbálkozni.

 

Aktív-specifikus immunterápia: a test saját sejtjeivel végzik, amelyeket a tumorból vettek ki és inaktiváltak. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyagot minden páciens számára egyedien kell elkészíteni, a saját tumorsejtjeiből. Az illetőnek ezt már a műtét előtt meg kell beszélnie az orvosával. Inaktivált tumorsejtek helyett az oltás lehetséges dendritikus sejtekkel is. Ezeket a páciens véréből veszik ki, citokinnel inaktiválják és laboratóriumban szaporítják. Miután visszainjektálták a betegbe, a tumor antigénjeiként felismerhetővé válnak az immunsejtek számára. A módszer az előzőhöz hasonlít.

M. L.
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: rák, rákdiéta, rákgyógyászat

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.