Betegségek A-tól Z-ig

Biológiai rákterápia

Az immunterápiáktól a homeopátiáig

  A rák diagnózisa villámcsapásként sújt le a betegre. A diagnózis felállítását legtöbbször műtét, kemoterápia vagy sugárkezelés követi. Sokan szeretnék az orvosi kezelést egyéb terápiákkal kiegészíteni, hogy elkerüljék a betegség kiújulását, illetve annak továbbterjedését.


   

  A rosszindulatú daganatok az immunrendszer működésének elégtelenségére utalnak, hiszen egy kóros sejtvonalnak sikerült megkerülni az immunrendszer védekezési mechanizmusait. Ettől kezdve a kóros sejtek korlátlanul osztódhatnak, szaporodhatnak, ami az immunrendszer további gyengülésével jár. Ha a folyamatnak semmi nem képes gátat szabni, a kóros sejtek eredeti helyükről elsodródnak, szétterjednek, és a test távoli helyein áttéteket, úgynevezett metasztázisokat képeznek.

   

  Ez komoly, vészjósló helyzet, ráadásul a páciensnek nem csak a testi betegség és a gyógykezelés kellemetlenségeivel, de a rendkívül megterhelő pszichés állapottal is meg kell birkóznia. Nem meglepő, hogy a legtöbben az orvos által kínált standard kezelések mellett valamilyen egyéb, kiegészítő, komplementer gyógymódot is szeretnének igénybe venni. E téren azonban olyan óriási és áttekinthetetlen a kínálat, aminek láttán joggal merülnek fel kételyek azok hatásosságát és hitelességét illetően.

   

  A komplementer eljárások legfontosabb elemeihez sorolhatók a táplálkozásterápia, a mikrotápanyagokkal végzett kezelés, az immunterápiák a szervezet saját anyagaival (pl. vér, mikrobiom) és idegen anyagokkal (csecsemőmirigy-peptidek, fehérfagyöngy-kivonat), a fitoterápia, a pszichoterápiás módszerek, a testmozgás és a relaxációs technikák.

   

  A hormonterápia is pozitív hatású lehet, de megemlíthetjük a hagyományos kínai orvoslást és a homeopátiát is. A terapeuta első teendője a részletes anamnézisfelvétel, amit diagnosztikai és terápiás terv készítése követ, amely tekintettel van a beteg aktuális állapotára és az éppen zajló vagy tervezett hivatalos onkológiai kezelésre. Fontos a rendszeres kontroll, amely során a terapeuta ellenőrzi a páciens tápanyag-ellátottságát, immunológiai státuszát, ami nélkülözhetetlen az alkalmazott terápiák irányításához, esetleges módosításához.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  –dr.ki–
  XXV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.