Betegségek A-tól Z-ig

Biológiai sötétségben élünk

Fény és fényterápia a természetgyógyászatban

   


 A napfény aktiválja testi és szellemi teljesítőképességünket. A mesterséges fény erre nem képes

 

A fény ellentéte, a sötétség legalább annyira fontos. A fény és a sötétség ritmikus váltakozása minden élőlényben rezonanciát kelt, egészen az egysejtűtől az emberig. Már a legegyszerűbb életformáknak is van belső órája, amellyel alkalmazkodnak a természetes ritmusokhoz, ugyanis ez az egészség alapja. E ritmus tartós zavara - amint az például a több műszakban dolgozóknál megfigyelhető - különféle betegségek kialakulásával fenyeget.

 

Az izzólámpa 130 évvel ezelőtti felfedezéséig a legfontosabb fényforrásaink a Nap és a Hold voltak. Az iparosodás terjedésével a természetes fényjelzések jelentősége egyre inkább csökkent, és mesterséges fényforrások vették át a helyüket. Az iparosodás kezdetével a városok lakosai körében egyre inkább elterjedtek az ún. sötét betegségek, mint az angolkór (rachitisz) vagy a tuberkulózis. A mai civilizált ember idejének több mint 90 százalékát zárt terekben tölti, ezért nagymértékben mesterséges fénynek van kitéve.

 

A mesterséges fény azonban soha nem helyettesítheti a napfényt, ezért valójában biológiai sötétségben élünk. Szemünk ugyan észleli a mesterséges fényt, de ez testünknek nem elegendő, ugyanis a természetes fény nemcsak látható részekből áll, hanem hősugárzásból (infravörös) és ibolyántúli sugárzásából is. A természetes fény jótékony hatásaihoz e láthatatlan alkotóelemek is szükségesek.

 

A napfényhiány csak természetes napfénnyel vagy arra alkalmas orvosi berendezésekkel kezelhető, amelyek olyan spektrumot képesek sugározni, amely nagyon hasonlít a természetes napfényre. Ha a napfényt terápiás céllal alkalmazzuk (helioterápia), néhány alapvető szabályt be kell tartanunk, hogy megelőzzük a káros mellékhatásokat, például a leégést, a napszúrást, a bőrrákot vagy a szürke hályogot, illetve az időskori sárgafolt-elfajulást (AMD).

 

A legújabb kutatási eredmények szerint a túl sok mesterséges fény káros hatású lehet, főképp akkor, ha annak összetétele erősen eltér a természetes napfény spektrumától. Egyre több tanulmány lát összefüggést az éjszakai világítás és a hormonok által befolyásolt rákbetegségek (emlőrák, prosztatarák) között. E kapcsolat szempontjából kulcsfontosságú anyag az alvásért és a regenerálódásért felelős hormon, a melatonin, amelynek termelődését az éjszakai mesterséges világítás gátolja. Egy fény minél több kék színt tartalmaz, annál erősebben gátlódik a tobozmirigyben a melatonin termelődése. A kevesebb fény tehát jobb alvást, ezáltal jobb egészséget eredményez.

 

 

Teljes spektrumú fényforrások

Az utóbbi években egyre több ún. teljes spektrumú fényt kibocsátó lámpát kínálnak, azt állítva, hogy alkalmasak a téli depresszió és hasonló betegségek kezelésére. A teljesítőképesség javítására is ajánlják (fénydopping), mivel ezzel a szintetikus fénnyel befolyásolhatjuk a stresszhormonok termelődését. Minden, a szerző által ellenőrzött ún. teljes spektrumú lámpa higanyt tartalmazott, ezért fényspektrumát tekintve nem különbözött lényegesen a többi higanygőzlámpától. A teljes spektrumú kifejezés sem teljesen helytálló, mivel a hosszú hullámú piros fénytartományt, amely a látható fény kb. 25 százalékát teszi ki, ezek a lámpák nem képesek kibocsátani. Ugyanakkor aránytalanul nagy a kék színű fénytartományuk, ami erősen korlátozza a melatonin termelődését, ezért semmiképp sem alkalmasak általános világításra, főképp nem este.

 

 

A színes fény terápiás hatásai

A teljes spektrumú fény ellentéte a színes fény, mivel a látható fényspektrumnak csak egyetlen kicsi szeletét képviseli. A színesfényterápiának a természetgyógyászatban megvan a maga helye, mivel szelíd, mégis hatásos módon képes a testet a szemeken és a bőrön keresztül támogatni, gyógyítani, ahol szükséges.

 

A színesfény-terápiák közül a legrégebbi a spektrokróm-módszer, amely Dinshah Ghadiali nevéhez fűződik és százéves tapasztalatra tekinthet vissza. Mivel a színes fény létünk minden szintjére hat (az egyes sejttől a lélekig), kiválóan alkalmas számos betegség kezelésére.

 

A spektrokróm-módszer tizenkét különböző színnel dolgozik, amelyeket lehetőleg nagy felületen a bőrre sugároznak. A színes fényt speciális színszűrőkkel és egy közönséges izzólámpával állítják elő. Betegségtől függően naponta egy-két kezelés ajánlott, az eset súlyosságától függően alkalmanként 20-60 percig. A módszer művelői szerint segítségével több mint háromszáz különféle betegség kezelhető vele eredményesen, és jól kombinálható más kezelésekkel is. Kiválóan alkalmas otthoni öngyógyításra, gyerekek kezelésére, akik egyébként is nagyon szeretik a színeket.

-vörös-
XVII. évfolyam 3. szám

Címkék: fény, fényterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.