Betegségek A-tól Z-ig

Bőrproblémák esetén gondoljunk a belekre is!

Schüssler-sók és egyéb természetes orvosságok

  A bőrkiütések oka általában nem a bőrben, hanem mélyebben, valamelyik belső szervben található. Vagy a bélnyálkahártya természetes barrier funkciója sérült, így nem kívánatos anyagok jutnak a keringésbe, vagy a máj és a vese nem képes ellátni méregtelenítő funkcióit.


   

  A káros környezeti hatások kivédéséért a három nagy határfelület (bőr, tüdő, bélrendszer) mezsgyéjén immunrendszerünk sejtjei őrködnek. Tüdőnk és bélrendszerünk nyálkahártyáin állandóan intenzív immunológiai funkciók zajlanak, hogy elhárítsák a betolakodó kórokozókat. Bélrendszerünkben kb. 100 billió bélbaktérium él, amelyek immunológiai és emésztési funkciókért egyaránt felelősek. Immunrendszerünk 80%-a a vékonybélben található – nyirokcsomók és az azokban fellelhető immunkompetens sejtek formájában. Ha immunrendszerünk működésében valamilyen zavar áll elő, az gyakran bőrkiütés formájában nyilvánul meg. A kiváltó ok lehet fertőzés vagy allergia, ritkább esetben mindkettő kombinációja.

   

  Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821–1898) a kiütéseket a májműködés zavarának tulajdonította, aminek kezelésére a 6-os számú Schüssler-sót (Kalium sulfuricum D6) javasolta, kezdetben napi 12 tabletta dózisban egyenletes időközökre elosztva. Ha a bőr állapotában javulás áll be, a dózis napi 6 tablettára csökkenthető, majd később, a bőrkiütés teljes eltűnéséig napi 1-3 tabletta a javasolt dózis. Aki nem tolerálja a tejcukrot (ami a tabletták vivőanyaga), térjen át burgonyakeményítő bázisú Schüssler-tablettákra vagy homeopátiás golyócskákra, amelyek nyers cukorból készülnek, esetleg alkoholos oldatra. Egy tabletta kb. 5 golyócskának vagy 5 cseppnek felel meg.

   

  Ha a viszketés Kalium sulfuricum D6 szedésére nem szűnik, a szert felváltva adjuk a 7-es sóval (Magnesium phosphoricum D6), kezdetben naponta 5x5 tabletta adagban, lehetőleg forró vízben feloldva, majd melegen, lassan elkortyolgatva. Létezik mindkét szerből kenőcs is, amellyel helyileg kezelhetjük a kiütést. A Magnesium phosphoricum D6 bőrnyugtató, viszketést csillapító hatású.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXV. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.