Betegségek A-tól Z-ig

Chlamydia-fertőzés

Egy alábecsült jelentőségű, szexuális úton terjedő betegség

A Chlamydia trachomatis baktérium okozta fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik. A fiatal felnőtt nőknek közel egyharmada hordozza a baktériumot, amely krónikus fertőzés esetén a petevezető-elzáródást és ezzel meddőséget okozhat. Mivel a fertőzés nemritkán tünetmentes lefutású, csak speciális vizsgálat tisztázhatja a helyzetet.


Védekezés nélküli szexuális élet esetén a férfiak és a nők egyforma eséllyel fertőződhetnek meg. Ahogyan nő a szexuális partnerek száma, úgy fokozódik a Chlamydia-fertőzés kialakulásának veszélye. Az egyetlen hatékony védelem az óvszer következetes alkalmazása.

 

Az akut fertőzés első jele nőknél a méhnyak és a húgycső gyulladása lehet, ami viszketésben, vizeletürítés közben érzett égő érzésben, valamint sárgás-ragadós folyásban nyilvánul meg. Ehhez társulhatnak még olyan tünetek, mint a nemi érintkezés közbeni enyhe vérzés, a véres folyás, a közti vérzés, az alhasi fájdalom és láz. A kórokozók felfelé haladhatnak, és a méh, a petevezetők és a petefészkek akut gyulladásához vezethetnek.

 

A megfertőződött nők 80 százalékánál azonban a betegség tünetmentesen játszódik le és egyáltalán semmiféle panaszt nem okoz, így a baj felderítetlenül és alattomosan halad előre, amíg krónikussá nem válik. A Chlamydia-fertőzés hordozói anélkül, hogy tudnának róla, folyamatos fenyegetést jelentenek szexuális partnereik számára. A Chlamydiával való érintkezés nem hagy hátra védettséget a szervezetben, az újrafertőződés bármikor megint megtörténhet, a partnerek ide-oda „pingpongozhatnak” a fertőzéssel, amennyiben mind a kettőjüket nem kezelik egyidejűleg.

 

Szülés közben még a csecsemők is megfertőződhetnek, aminek szem- és tüdőgyulladás lehet a következménye. A mi szélességi fokunkon a Chlamydia szemgyulladást (mint amilyen az uszodai kötőhártya-gyulladás) is előidézhet. Férfiaknál a Chlamydia-fertőzés elsősorban húgycsőgyulladás formájában jelentkezik, de gyakran tünetmentes lefolyású.

 

 

Fiatal nőknek ajánlott a speciális vizeletvizsgálat

A kórokozó megfelelő vizsgálattal kimutatható. 25 éven aluliaknak évente egyszer elvégzendő vizeletvizsgálatot kínálnak, ez gyanú esetén terhes anyáknál is elvégezhető.
A krónikus Chlamydia-fertőzés a felnőttek 15-20 százalékánál igazolható. A fertőzés felfelé haladhat a hasüregben, és megtámadhatja a petevezetőket és a petefészkeket. Ezt követően a gyulladás akár többi alhasi szervre is ráterjedhet. A petevezető összeragadhat, így többé nem lesz átjárható a petesejtek számára. Ebből gyakran ered meddőség, illetve méhen kívüli terhesség. A Chlamydia-fertőzés a feltételezések szerint vetélést, koraszülést, illetve méhnyakrákot idéz elő.

 

Az elsősorban fiatal férfiakat fenyegető komplikáció az úgynevezett „lovaglószindróma”, amikor a tünetek együtt lépnek fel: nem gennyes húgycsőgyulladás, fájdalmas ízületi és kötőszöveti gyulladás. A tünetek azonban egyedül is kialakulhatnak, és emellett megfigyelhető még pikkelysömörre emlékeztető kiütés a nemi szervek területén, a száj nyálkahártyáján és a talpon. A fertőzés igazolására különféle lehetőségek léteznek: kenetvétel a hüvelyből, a méhnyakról vagy a húgycsőből, vizelet- és szerológiai vérvizsgálat, illetve kötőhártya-gyulladás esetén szemkenet.

 

 

A Chlamydiát biztonságosan csak az antibiotikum győzi le

Az akut Chlamydia-fertőzés nőknél és férfiaknál is jól kezelhető antibiotikummal. Különösen hatékonynak bizonyulnak ebben az esetben a tetraciklinek és a makrolid-antibiotikumok. Nagyon fontos, hogy a gyógyszert megfelelő dózisban és megfelelő időtartamban adagolják. A méh gyulladása esetén az antibiotikumot tíz napon át kell szedni. Ha a petevezető vagy egyéb alhasi szerv is érintett, akkor a kezelés ajánlott időtartama húsz nap.

 

Az elmúlt hatvan nap alatti szexuális partnert feltétlenül be kell vonni a kezelésbe, hogy az újrafertőződést elkerüljék. A terápia befejezéséig tanácsos óvszert alkalmazni.

 

 

Chlamydia-baktérium okozta fertőzés észrevétlenül is lejátszódhat. Mindenkinek ismernie kell a lehetséges kockázatokat és védekezni ellenük. Védekezés nélküli szexuális élet esetén a férfiak és a nők egyforma eséllyel fertőződhetnek meg. A genitális Chlamydia-fertőzés kiegészítő kezelésére szolgálhatnak a homeopátiás szerek és a Schüssler-sók is

 

Az önkezelés kiegészítő módszerei

A következő szerek gyors elsősegélynek számítanak, addig alkalmazhatók, amíg a beteg el nem jut orvoshoz és szakszerű kezelésben nem részesül. Ne használjuk túl sokáig őket!

A hímvessző vagy a hüvely viszketését a következő módszerekkel enyhíthetjük:

 

– Ülőfürdő körömvirág- vagy zsályateával – ezeket gyógyszertárban vagy drogériában szerezhetjük be.

 

– Külsőleg alkalmazható krémek: például rozmaringos kenőcs vagy indiai tömjént tartalmazó krém.

 

A genitális Chlamydia-fertőzés kiegészítő kezelésére szolgálhatnak a Schüssler-sók is. Elsősorban a következők jöhetnek szóba: Ferrum phosphoricum D12, Natrium chloratum D6, Natrium phosphoricum D6 és Calcium sulfuricum D6, attól függően, melyik tünet áll az előtérben.

 

A hüvely nyálkahártyájának szanálása minden esetben tanácsos lehet, például baktérium- és gombaellenes hatású majoránnával (majoránnás/citromfüves hüvelytabletta vagy kúp). A tejsavas baktériumkúra javítja a hüvely kémhatását és fokozza ellenálló képességét. A tejsav-baktériumos kúrát a legjobb az antibiotikumos kezelés után elvégezni, hogy helyreállítsa a hüvely baktériumflóráját.

 

 

Sterilitás: fel kell oldani a hasüregben kialakult összetapadásokat

Ha ismételten kialakul hólyaghurut vagy Chlamydia-fertőzés, akkor fennáll annak a veszélye, hogy összetapadás alakul ki a petevezetőkben, és ez megakadályozza a fogamzást. Ezeket az összetapadásokat többféle természetgyógyászati szerrel is fel lehet oldani.

 

– Jódvegyületek (például a homeopátiás Sulfur jodatum D6) kúraszerűen szedve egy vagy két cikluson át (naponta 3x 5 golyócska).

 

– Mucokehl D3 kúp, amely érezhetően átmelegíti a medence területét, serkenti a tüszőrepedést, és néha feloldja az összetapadásokat, sőt kisebb cisztákat is elmulaszt. Bevált módszer a 3-4 hetes kúra heti 2-3 kúppal, esténként a végbélbe helyezve, illetve 1-2 kúp a tüszőrepedés előtt.

 

– A melegítő hatású angyalgyökér (Angelica archangelica) is feloldhatja a hasüregi összetapadásokat, ha teaként fogyasztjuk (kapható a gyógyszertárakban).

 

A szervezet saját védekezőképességének aktivizálására szolgál akut és krónikus fertőzéseknél a sajátvér-terápia. Ennek többféle formája is létezik, többnyire egy kis mennyiségű vénás vért vesznek le és injekcióznak vissza az izomba. Különösen hatásos változata a homeopátiás gyógyszer egyéni hozzákeverése.

 

Az antropozófiai orvoslásban növényi és ásványi alapanyagokból készített homeopátiás szereket alkalmaznak a Chlamydia-fertőzés kezelésére. Idetartozik többek között az Argentum nitricum (ezüst-nitrát), a Chlorophyceae ferm (zöld alga), az Echinacea pallida (kasvirág), az Eucalyptus globulus (eukaliptusz) és a Thuja occidentalis (tuja vagy életfa).

 

Viták tárgya a pararizol nevű olaj természetgyógyászati alkalmazása. A pararizol ózonizált növényi olajakból származó gyógyszer, amelyet az antibiotikumok felfedezése előtt használtak az orvoslásban. A pararizol szegfűből, üröm- és dióolajból áll, és baktérium-, parazitaellenes és gombaölő hatása van, ezen kívül kifejezett vérellátás-javító és méregtelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ugyanakkor számos páciens erős nyálkahártya-irritációval reagál a készítményre, ami a terápia fokozatos bevezetését teszi szükségessé. A szert csak tapasztalt gyógyítók rendelhetik.

-dr.ki. -
XVI. évfolyam 8. szám

Címkék: chlamydia-fertőzés, nőgyógyászati betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.