Betegségek A-tól Z-ig

Cisztusz: Felér egy védőoltással

Alternatív méregtelenítő módszerek

A belső tisztaság az egészséghez vezető út első lépése. A káros anyagok felhalmozódásának minden fajtája késlelteti a gyógyulást.  


Három napos citruslékúrával megtisztul a nyirokrendszer, és az ember úgy érzi, mintha újjászületett volna

 

A természetes kiválasztás szervei a tüdő, a bőr, a vesék és a bélrendszer. A verejtékezés során bőrünkön át olyan anyagok távoznak testünkből, amelyek károsak lennének, ha bent maradnának. Drága dezodorokkal azonban mindezt megakadályozzuk. Egyébként ha kb. egy hétig csak nyers ételeket fogyasztunk, a veríték kellemetlen szaga magától is megszűnik. Indiai bölcsek szerint az egészséges és tiszta ember testén annak a gyümölcsnek az illatát lehet érezni, amelyet utoljára elfogyasztott. A helytelen ételkombinációk, az állott élelmiszerek (pl. konzervek), erősen feldolgozott készételek, nem teljesen friss hús, érett sajtok és sajnos az amúgy egészséges fokhagyma fogyasztásának hatására testünk kipárolgása kellemetlen illatú.

 

Az anyagcsere végtermékei a máj felől a vesékhez jutnak, és ez utóbbi választja, illetve üríti ki azokat. Beleink nem csak a fel nem szívott ételek maradékait ürítik ki, hanem az elhasználódott sejteket és szöveteket is. Ha ezek nem távoznak, a fehérje rothadni kezd, ami mérgezéshez vagy elsavasodáshoz vezet. A testben keletkező „hulladékok” visszatartása sokkal alattomosabban fejti ki károsító hatását, mint gondolnánk, ezért eltávolításuk elsődleges fontosságú egészségünk visszanyerése vagy megőrzése szempontjából.

 

Hatásos módszer a test, főképp a nyirokrendszer megtisztítására a következő:

Az első nap reggelén, felkelés után igyunk meg negyed liter glaubersóoldatot (két evőkanál glaubersót oldjunk fel negyed liter meleg vagy hideg vízben). Mivel az oldat íze pocsék, érdemes belefacsarni egy citrom levét. Sokan e kúrát a rossz íze miatt utasítják el. A sóoldat ivása nem csupán a belek kiürítését szolgálja, sokkal inkább a testben lerakódott méreganyagokat juttatja a belekbe, hogy azok onnan távozhassanak. Az oldat mágnesként vonzza a nyirokfolyadékban oldott méreganyagokat. A sóoldat magas ozmotikus nyomása révén a belek környezetéből, így a belekhez asszociált nyirokrendszerből is folyadékot szív a bél lumenébe. Ez több hullámban, híg széklet formájában ürül ki a szervezetből. Eközben szervezetünk sok vizet (kb. 4 liter) veszít, amit feltétlenül pótolnunk kell 2 l frissen préselt citrusgyümölcslével, amit azonos mennyiségű vízzel hígítunk. Ennek lúgosító hatása van.

 

A citruslevet a következő módon készítjük el: 4 nagy vagy 6 közepes méretű grépfrút, 2 nagy vagy 3 közepes citrom és kellő mennyiségű narancs leve, hogy 2 liter gyümölcslevet kapjunk. Adjunk hozzá 2 liter vizet.

 

Ebből a folyadékból igyunk meg negyed litert fél órával azután, hogy a glaubersóoldatot elfogyasztottuk. Ezután 20-30 percenként igyunk meg belőle egy-egy pohárral, míg az egész el nem fogy. A nap folyamán ne együnk semmit! Ha estére nagyon megéhezünk, ehetünk néhány narancsot vagy grépfrútot, illetve megihatjuk ezek kifacsart levét, fogyaszthatunk kevés zellerlevet. Aki hajlandó rá, reggel és este elvégezhet egy-egy beöntést. Ezt a procedúrát három napig csináljuk. Erre a háromnapos kúrára a legalkalmasabb a péntek, a szombat és a vasárnap. A nyirokrendszer megtisztítása után az ember úgy érzi magát, mintha újjászületett volna.

 

Cisztusz

Néhány éve felfigyeltek a Cystus incanus megdöbbentő vírusellenes hatására. A görög bodorrózsaként vagy cisztuszrózsaként is ismert növény hatóanyagai az eddigi kutatások eredményei szerint hatásosan gátolják a legtöbb ismert vírus szaporodását. Még a rettegett madárinfluenza elleni hatása is bizonyított. Ugyanakkor alkalmazása nem jár mellékhatásokkal, és a kórokozók rezisztenciát sem képesek ellene kifejleszteni. A vírusokkal fertőzött sejttenyészetekben a növény kivonatával történt egyszeri kezelés után 9–24 órával a vírusok 99 százaléka elpusztult. Ezt az időt a növényi kivonat magasabb dózisával rövidíteni lehetett. A sejttenyészetekben káros mellékhatást nem figyeltek meg. A figyelemre méltó hatást a növény úgy éri el, hogy megakadályozza a vírusok behatolását a sejtekbe. Még az agresszív vírusok fertőzőképességét is meg tudja gátolni.

 

A cisztusz a legradikálisabb gyökfogó

 

A görög bodorrózsa további kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik: védi a sejtanyagcserét, szív- és keringésrendszert védő hatású, erősíti az immunrendszert, javítja a csontsűrűséget, támogatja a bélflórát, méregtelenít, segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből. Lassítja továbbá a bőr öregedését, regenerálja a vastagbél védő hámrétegét, enyhíti a mandulagyulladást, és hasznos a parodontózis, valamint a fogszuvasodás megelőzésében is.

 

A berlini Charité Kórház, a Münsteri Egyetem és a német állami Friedrich Loeffler Intézet kutatói egy lépéssel tovább jutottak a növényi hatóanyaggal folytatott kutatásaik során: miután igazolták a kivonat erőteljes vírusellenes hatását, azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy a bodorrózsával szemben a madárinfluenza vírusa nem fejleszt ki rezisztenciát. A kutatók szerint a vírusok még mutáció esetén sem képesek ellenállni a növényi hatóanyagnak.

 

A cisztusztea háromszor egészségesebb a zöld teánál, négyszer hatékonyabban védi szívünket, mint a vörösbor, és hússzor hatékonyabb antioxidáns hatású, mint a friss citromlé. A cisztusz a legradikálisabb gyökfogó. A szabad gyökök sokféle módon károsítják szervezetünket, és felgyorsítják az öregedés folyamatát.

 

A cisztusz polifenoljainak aktivitása jóval magasabb a C- és az E-vitaminénál. Ráadásul a különféle antioxidánsok kombinációja hatékonyabban védi sejtjeinket, mint egy önálló vegyület.

 

A cisztusz polifenoljai védik a sejtanyagcserét, erősítik immunrendszerünket és stabilizálják a szív és a keringés funkcióit. A cisztuszból készült tea a táplálékkal elfogyasztott nehézfémionokat is képes megkötni, így ezek a káros anyagok a tea anyagaihoz kötött formában a veséken keresztül távoznak szervezetünkből.

 

A cisztusz külső alkalmazásával gyógyíthatók a baktériumok által kiváltott bőrbetegségek, többek között az ekcéma, az akne vagy a pelenka által okozott bőrgyulladás. Allergiás bőrpanaszok esetén a cisztusszal végzett kezelés csillapítja a viszketést és a gyulladást.

 

A polifenolok ama tulajdonságai alapján, hogy képesek bizonyos fehérjéket megkötni, a fehérjékből álló kórokozó csírákat, például a Helicobacter pylorit, a Streptococcusokat és a propion baktériumokat is képes ártalmatlanná tenni. Ennek köszönhető a külső alkalmazás hatásossága is.

 

Fejvesztve menekülnek a „részeg” férgek

A férgek kiűzésének van egy orosz eredetű „turbó” módszere is – garantáltan és közvetlenül tehermentesíti a testet.

 

Tartsunk egy „egészségtelen” napot, amennyiben édes tejbegrízt, tejberizst vagy hasonló ételeket eszünk. Nem kell takarékoskodnunk a cukorral. Ráadásul minden étkezéshez egy-egy pohár nehéz, édes bort is igyunk.

 

Éjfél után főzzünk fekete teát, majd keverjünk hozzá 150 ml jó minőségű konyakot. A bélférgek nagy része ennek hatására előbújik a bélfodrok közül, és meglehetősen „megrészegült” állapotba kerül. Ezután vegyünk be egy drasztikus hatású hashajtót, például ricinusolajat és igyunk forró kávét. Másnap ürömből főzött teát igyunk és répát együnk (nyersen vagy párolva), és a nap folyamán többször egy-egy gerezd fokhagymát.

 

A legcélszerűbb a kúrát pénteken kezdeni, és a „nehéz” részeket hétvégére hagyni. Vasárnapra eshet a répaevés, a féregűző tea és sárgarépalé fogyasztása.

 

A cisztusztea háromszor egészségesebb a zöld teánál, négyszer hatékonyabban védi szívünket, mint a vörösbor, és hússzor hatékonyabb antioxidáns, mint a friss citromlé

 

A fenti kúrával nagy valószínűséggel megszabadultunk a belekben élősködő férgek nagy részétől. Az a néhány, amely esetleg még bent maradt, nagyon legyengülhetett.

 

Megjegyezzük, hogy a citromfű is féregellenes hatású, mivel képes a férgek lárváit elpusztítani. A növény préslevét célszerű fogyasztani sárgarépalével keverve.

 

 

Tulsival a sertésinfluenza ellen

Az „élet tudományának” is nevezett ájurvédikus gyógyászat, úgy látszik, több ezer év távlatából is képes választ adni a legújabb kor nyavalyáinak kivédésére. A szent bazsalikom Tulsi néven köztudatba robbant újdonságáról a legújabb kutatások alapján kiderült, képes távol tartani a misztikus, ám napjainkban világfélelmet generáló kórt, a H1N1 influenzavírust is.

 

A Tulsi (Ocimum sanctum) a legtisztább és legalapvetőbb gyógynövény, amelyet több mint ötezer éve tisztelnek India-szerte, általános gyógyhatása miatt. A csodanövény, amelyet életelixírként tart nyilván az ájurvéda, napjainkban méginkább rászolgálhat erre a kitüntető címre, hiszen a halálos kórnak tartott új típusú influenzavírust már a küszöbön képes feltartóztatni, a megbetegedetteknek pedig reményteli gyógyulást nyújtani. Napjainkban ezt a tulajdonságát szerte a világon kutatások százai igazolják, hiszen a Tulsi a szervezet védekező mechanizmusát mozgósítja – igen eredményesen – a vírusos megbetegedések ellen. Dr. UK Tiwari gyógynövényszakértő gyakorlatában a Tulsi jól vizsgázott a japán Encephalitis vírusai ellen is. (Délkelet-Ázsia országaiban bármelyik évszakban fellépő vírusos járvány, melyeket szúnyogok terjesztenek, a betegség kimenetele 50%-ban halálos). A sertésinfluenza utókezelésében is hatásosan működött.

 

Dr. Bhupesh Patel, a Gujarat Ayurved University gyakornoka szerint is fontos lehet a szerepe a H1N1 vírus elleni küzdelemben. Leginkább a friss levelek fogyasztása javasolt, de a levelekből készült tea is hatásos. Megbetegedés esetén éhgyomorra kell(ene) elfogyasztani mintegy 20-25 levelet naponta kétszer. Ez a mennyiség kb. 5-6 teafilternek felel meg. A tea által felerősített szervezet jobban ellenáll a vírus támadásának. Fertőzés esetén pedig – más gyógymódokkal kiegészítve – segít a gyógyulásban.

 

Az új típusú influenza hasonló tünetekkel jár, mint a már „megszokott”, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a betegség hányással és hasmenéssel is párosul, ami növeli a kiszáradás kockázatát. Az ájurvédikus orvosok szerint a betegség megjelenésekor túlzott felelőtlenség csupán a Tulsira hagyatkozni, kiegészítő terápiaként azonban erősen javasolható.

 

A másik „titokban tartott” gyógyhatású házi szer a csillagánizs, amiből a méregdrága Tamiflu gyógyszert is készítik. Rossz nyelvek szerint a gyártó multi felvásárolta az összes csillagánizskészletet. Kérdés, hogy a bioboltokban található-e még ebből a varázsszerből. Teája élvezeti italként is kitűnő, hát még, ha jótékony hatását is figyelembe vesszük...

- vörös -
XVI. évfolyam 1. szám

Címkék: cisztusz, immunerősítés, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.