Betegségek A-tól Z-ig

Civilizációs betegségek

A betegségek nem úgy sújtanak le ránk, mint derült égből a villámcsapás. Az olyan kórokért, mint mondjuk az allergia, a szívinfarktus vagy a rák, többnyire meghatározott életkörülmények és szokások a felelősek. A leggyakoribbak manapság a civilizációs megbetegedések, amelyek ellen viszont éppen jellegükből adódóan többféle módon lehet védekezni.  


 

A civilizációs megbetegedések ugyanolyan régiek, mint a civilizáció maga, ám a kifejezés csak a XIX. század vége felé született meg. Az összefüggés felismerésével párhuzamosan megfigyelhetjük a természetes módszerek térhódítását, amely jelenség mögött az az öntudatlan vagy tudatos érzés áll, hogy valami nem stimmel mai életformánkkal. Bár egyre többen élnek jó körülmények között, és egyre több a szabadidőnk, a betegségek a mai napig az emberi élet kísérőjelenségei maradtak.

 

 

Életmódbetegség

Egyre több ember szenved olyan betegségekben vagy tünetekben, amelyek a metabolikus szindróma csoportjába sorolhatók. Ezek közé a panaszok közé tartozik például a túlsúly, a magas vérnyomás, a köszvény, a magas vérzsírszint, a cukorbaj. Ezekért a tünetekért egyértelműen a modern életforma a felelős, amely különösen az elmúlt évtizedekben hódított nagy teret. Ennek az életformának a fő jellemzője a helytelen táplálkozás, a kevés mozgás, az orvosságok és élvezeti szerek túlzásba vitt használata.

 

A civilizáció nagy bűnei

A természettel ellenkező, nagyon veszélyes mozgásszegény életmód,

mesterséges tápanyagok fogyasztása természetesek helyett,

pszichoszociális megterhelések, folyamatos stressz lazítás nélkül,

a modern orvosi módszerek legyengítik a szervezet természetes védekezőképességét, szintetikus gyógyszerek, veszélyes diagnosztikai eljárások,

az ember által átalakított környezet, ipar, technika, élelmiszeripar, gyógyszeripar, amely az elmúlt tíz év során 15-50 ezer új kémiai vegyületet hozott forgalomba.

 


Mágikus fogadalmi szobrok a betegségdémonok legyőzésére

 

Az amerikai dr. Weston Price fogorvos, világutazó és felfedező volt az első, aki felfigyelt rá, hogy ahová a modern civilizáció betette a lábát a maga készételeivel, fehér lisztjével, finomított zsírjaival és édességeivel, ott pillanatokon belül ugyanaz a káros folyamat játszódott le: az emberek foga tönkrement, általánossá vált a cukorbaj, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a rák, a reuma. Ezek váltották fel a „régi” bajokat, főként a járványokat. Több mint ötven éve leírt felismeréseinek azonban még mindig nem szentel elég figyelmet az orvostudomány. Az a modern orvostudomány, amely legföljebb százötven éves múltra tekinthet vissza. Akkor alapozta meg a sejtpatológiát, amely új utakat nyitott a diagnózis és a terápia előtt, a német tudós, Rudolf Virchow. Ő hozta nyilvánosságra azokat a kísérleteken alapuló felismeréseit, amelyek lehetővé tették a betegségek alatt lejátszódó testi folyamatok megismerését. Azóta az általános nézet szerint a betegség – a régebbi általános felfogással szemben – a test egy bizonyos részére koncentrálódik, ott megfelelő diagnosztikával lokalizálható, és visszavezethető egyes sejtek téves működésére.

 

 

A szív megmentése

Az orvostudomány nem egzakt természettudomány, bár művelői magabiztosnak érzik magukat tankönyveik és a kutatások eredményei birtokában. Ám hogy ezek a koncepciók mennyire sebezhetők, azt jól mutatja egyetlen példa, a világszerte minden jóléti államban a legtöbb halálért felelős szív- és érrendszeri megbetegedések. Az egyik felfogás szerint a szívinfarktus kialakulásában egy baktérium, a Chlamydium pneumoniae játssza a döntő szerepet, a másik nézet szerint a C-vitamin hiánya, amely miatt romlásnak indulnak az érfalak. De ott van még a homocisztein, a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlsúly, a stressz, a mozgáshiány, amelyek mind növelik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Éppen ezért a fő feladat nem a sok tabletta szedése, hanem az új életmód, amely megmentheti a szívet. A jelszó: legyünk aktívak!

 

Gonosz pillantás – egy filippinó művész alkotása

 

A mozgalom az Egyesült Államokból indult el, ahol Dean Ornish új terápiát dolgozott ki a „szív megnyitására”, műtét nélkül. A módszer pillérei az újfajta mozgáskultúra, a stressz-kezelés és az egészséges táplálkozás.

 

Félelmünk: a rák

A hivatalos orvostudomány a legnagyobb vereségeket a rákellenes terápiák frontján szenvedi el. A modern módszerek és felfedezések ellenére a statisztika romlik, a leggyakoribb rosszindulatú megbetegedések (Magyarországon) a nőknél az emlő-, a tüdő- és a vastagbélrák, férfiaknál a tüdő-, a vastagbél- és a prosztatarák. A megbetegedés legfőbb okai:

 

Örökletes hajlam, amely azonban csak hajlam, nem sorscsapás.

Dohányzás! Ezt ma már senki nem vitatja.

Környezeti mérgek, a sugárzás, alkohol.

Helytelen táplálkozás.

Vírusok, például a méhnyakrák esetében a humán papillomavírus.

 

A felismerések ellenére az orvostudomány mégis sötétben tapogatózik, mert a végzetes esemény kiváltója általában nem egyetlen tényező, hanem számos eltérő faktor összhatása. A rák és a táplálkozás között nagyon szoros összefüggés áll fenn, legalább 30 százalékos minden egyes ráknál. A baj elkerülése céljából az úgynevezett bioaktív hatóanyagok állnak egyre inkább a kutatás középpontjában. Ez a csoport olyan anyagokat foglal magában, mint a vitaminok (C, E, B, béta-karotin), a nyomelemek (szelén, cink), és az úgynevezett másodlagos növényi hatóanyagok, mint a színezőanyagok, a szteroidok, a glikozidok. Ezek az anyagok szervezetünkben a szabad gyökök semlegesítőiként hatnak, és ezzel megakadályozzák azt a sejtromboló hatást, amely rákos burjánzás kialakulásához vezethet. Ezen kívül az emésztés folyamán rákkeltő anyagokat is megkötnek.

 

Többféle rákdiéta

A fenti szempontokat veszik figyelembe az úgynevezett rákdiéták, amelyek a hivatalos álláspont szerint egyszerűen nem léteznek. Pedig mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy akik kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek, azoknák megduplázódik a rosszindulatú daganat kialakulásának veszélye.

 

Csak az utóbbi tíz évben 15-50 ezer, testidegen kémiai vegyület került környezetünkbe

 

A Gerson-diéta számos „csodálatos gyógyulást” idézett már elő. Középpontjában a frissen préselt zöldséglevek állnak, napi legalább két liter. A táplálék minél kevesebb fehérjét és sót, azaz nátriumot, de minél több káliumot tartalmaz, amely meggyorsítja a károsodott szövetek lebomlását és serkenti a kiválasztást. További kiegészítői ennek a diétának a lenmagolaj, a C- és a B-vitaminok. A hivatalos orvostudomány veszélyesnek minősíti a Gerson-diétát, mert része a feketekávéval végzett beöntés és a ricinusolaj mint hashajtó.

 

Dr. Johanna Budwig már negyven évvel ezelőtt felfigyelt arra, amit akkor még kevesen sejtettek, hogy különbség van az egyes zsírféleségek és zsírsavak között. Az általa kialakított rákdiéta középpontjában lenmagolaj-túró étel áll, amelyet savanyú káposzta és gyümölcs- és zöldséglevek egészítenek ki. Bár sokan meggyógyultak tőle, mára gyakorlatilag kiment a divatból.

 

Dr. Cornelius Moerman nyolc nélkülözhetetlen elemből állította össze a maga rákellenes diétáját. Ezek között az anyagok között találunk A-, C- és E-vitamint, sörélesztőt, vasat, citromsavat és ként. Közülük furcsa lehet például a kén, de ez az anyag a közismerten jótékony hatású fokhagymának is alkotórésze.

 

Beszűkült ereinket sok friss gyümölcs, zöldség fogyasztásával tisztíthatjuk meg

 

A Kuhl-féle rákdiéta tejsavval dolgozik, amelynek hatására kiürülnek a szövetekből a fölösleges savak, és megindulhat az egészséges sejtosztódás. A rákkutató dr. Johannes Kuhl azt ajánlotta, hogy a betegek fogyasszanak saját maguk által előállított savanyú tejtermékeket és írót, valamint tejsavval erejesztett élelmiszereket, például savanyú káposztát.

 

Megrendszabályozhatatlan cukorbaj

Százötven évvel ezelőtt született Paul Langerhans, aki rájött, hogy milyen fontos szerepet játszanak életünkben a hasnyálmirigy sziget formájú sejtcsoportjai. 1922 májusában F. G. Banting új fejezetet nyitott az orvostudomány történetében, amikor elvégezte az első sikeres kísérletet az inzulinnal. Azóta a gyógyszeripar fejlődése nem állt meg, újabb és újabb fajtájú inzulinokat fejlesztettek ki, a hatóanyagot pedig ma már nemcsak injekció, hanem inhalálószer formájában is be lehet juttatni a szervezetbe. A szakemberek áttörésről beszélnek, de a cukorbetegek jó részét a mai napig nem sikerül jól „beállítani”, vagy a betegségük mellett jelentkező magas vérnyomást stabilizálni. Arról pedig elfeledkeznek, hogy a dolgok mércéje ennél a betegségnél is a táplálkozás, és csak akkor lehetséges ezzel a bajjal együtt élni, ha a beteg megkapja a szükséges mennyiségű táp- és hatóanyagokat. Ráadásul a vércukorszint szabályozásában olyan anyagok játszanak kiemelkedő szerepet, mint például a króm, ám erről sokan még ma sem tudnak.

 

Ha a cukorbeteg rendszeresen mozog, megnőnek az esélyei, hogy elkerülje a betegség szövődményeit. Megszabadulhat fölös kilóitól, és ezzel a cukorbetegek számára oly fenyegető magas vérnyomástól is. A legajánlatosabb a séta és a kocogás.

 

Az időjárás viszontagságai megedzik szervezetünket

 

Az allergia a mesterséges külvilág eredménye

Az allergiák szintén az egyre terjedő megbetegedések közé tartoznak, és nagyon sok a kémiai anyagok kiváltotta reakció, illetve a gombás megbetegedés. E komplex betegségkép ellen alakították ki az elmúlt években azt a korábban ismeretlen speciális kezelést, amely a klinikai ökológia nevet viseli. A környezetorvoslási modellt az amerikai orvos, Theron Randolph alkotta meg, bebizonyítva, hogy számos testi tünet környezeti mérgekre, táplálék-adalékanyagokra adott reakción nyugszik. A klinikai ökológia fegyvertárába olyan anyagok tartoznak, mint a magas dózisú vitaminok, nyomelemek, omega-3 zsírsavak. Hivatalos elismerése azonban még várat magára.

 

 

Szemünk szenved a civilizációtól

Szemünk manapság többnyire csak egyetlen irányba néz, előre, pedig egyébként sokféle irányú mozgásra képes. A látás leggyakoribb zavara a rövidlátás, a távollátás és a kancsalság, illetve az úgynevezett öregszeműség. Súlyosabb problémát jelentenek a különféle hályogok.

 

Szürke hályog: gondoskodjunk aktív anyagcseréről, folyamatos salaktalanításról és méregtelenítésről! Sok természetgyógyász szerint a szürke hályogot a szemlencsében lerakódó salakanyagok okozzák.

 

Zöld hályog: tartózkodjunk az élvezeti szerektől (alkohol, nikotin, koffein), a stressztől és a zajtól, a kortizontartalmú gyógyszerektől.

 

 A nagy zaj miatt elnémulnak az énekesmadarak

 

Szemünket akkor tarthatjuk kellően edzésben, ha hagyjuk tekintetünket kóborolni, és felváltva hol közelre, hol távolra nézünk.

 

És a fülünk?

Robert Koch már száz évvel ezelőtt megjövendölte, hogy a zaj egyszer egészségünk legnagyobb ellenségévé válik. Mára ez be is következett, nem véletlenül panaszkodnak olyan sokan hallásproblémákra. Rossz előjel a jövőre nézve, hogy közöttük egyre több a fiatal. Miért ügyeljünk a hallásunkra:

 

a nagyothallás az egész érzékszerv-birodalomra kihat, tájékozódási problémákat, az agyműködés csökkenését vonhatja maga után,

a nagyothallás könnyen elszigetelődéshez vezethet, leszűkíti az élet lehetőségeit.

 

Veszélyben a máj

A szakemberek szerint a hepatitis a jövő nagy egészségügyi problémáinak egyike lehet. A máj szervezetünk fő méregtelenítő szerve, és tudjuk, milyen rossz hatással vannak rá az alkohol, a gyógyszerek, a környezeti mérgek. De még nagyobb veszélybe sodorja ezt a sokat próbára tett szervet a májgyulladás, amelynek többféle fajtája létezik.

 

Hepatitis A: az utazók sárgaságát a tömegturizmus terjeszti, a fertőzött ételek, italok, evőeszköz stb. útján. Szerencsére ez a típusú hepatitis gyakran tünetek nélkül gyógyul, és soha nem válik kórnikussá.

 

Szemünket is rendszeresen edzeni kell

 

Hepatitis B: a vérrel és egyéb testváladékokkal terjed, ezért különösen nagy veszélyben forognak az egészségügyi dolgozók és az intravénás kábítószert használók. De átadhatják a fertőzést a nem sterilizált akupunktúrás tűk, a manikűrös, pedikűrös, a tetováló által használt eszközök is.

 

Hepatitis C: sokáig veszélytelennek tartották ezt a főként vérrel és testnedvekkel terjedő fertőzést, de mára bebizonyosodott, hogy könnyen krónikussá válik, és májzsugorodást vagy májrákot okozhat. A veszélyt ennek ellenére kevesen ismerik, holott a hepatitisvírusok százszor fertőzőbbek a HIV-kórokozóknál. Védekezésként ajánlatos a nemi életben óvszert használni, műtétek előtt pedig saját vért adni, hogy szükség esetén azzal végezhessék el a vérátömlesztést.

 

Új járványok

A hepatitis csak egy az emberiséget egyre inkább és a jövőben is fenyegető új kórokozók közül. Feltűnnek újra régen legyőzöttnek hitt kórok is, mint például a tífusz, a kolera, a diftéria, a szifilisz, a tbc. De még fenyegetőbb az a jelenség, hogy az antibiotikumok bőkezű használata miatt teljesen rezisztens baktériumtörzsek alakulnak ki, és az orvosok kénytelenek tehetetlenül nézni, ahogyan a fertőzött páciens meghal az intenzív osztályon. Az egyetlen hatásos védekezés saját immunrendszerünk hatásos megerősítése egészséges, átgondolt, az új igényeknek megfelelő életstílussal.

 

Eldugult szűrők

Egyre több ember veséje mondja fel a szolgálatot, és az illető művesekezelésre szorul. A hólyaghurutra hajlamos nőknek ajánlatos ellenőriztetniük, nem alakult-e ki náluk észrevétlenül krónikus vesegyulladás.

 

Mozogni nehéz

Mára a reuma ezrek és tízezrek betegségévé vált. A sokarcú kórnak többféle változata létezik:

 

gyulladásos reuma,

artrózis,

lágyrész-reumatizmus.

 

Hatásos segítség

A szervezet savtalanítása, a sejtek közötti tér megtisztítása. Erre szolgál a tudatosan lúgos táplálkozás sok zöldséggel és gyümölccsel, növényi ásványianyag-készítményekkel.

 

Vesénket sok tényező fenyegeti

 

C- és E-vitamin adagolása a csontok megújítása céljából. Az étlapon szerepeljen sok búzacsíraolaj, feketeribizli, paprika, brokkoli, homoktövis, csipkebogyó, acerola-cseresznye.

 

A növényi hatóanyagok közül a bantu papok csodagyógyszere, a Kalahári-sivatagból származó ördögkarom segíthet.

 

A reuma mögött nemritkán a nem megfelelő folyadékfogyasztás áll, holott 40 év fölött még egy plusz pohár vízre szükségünk van.

-dr.ki-
VIII. évfolyam 6. szám

Címkék: civilizációs betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.