Betegségek A-tól Z-ig

COPD: krónikus tüdőbetegség

A páciens együttműködése nélkülözhetetlen

  A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) az utóbbi évtizedben népbetegség lett. Elterjedtsége ellenére az érintettek nem veszik komolyan a kezdeti tüneteket, és általában csak akkor fordul­nak orvoshoz, amikor a tüdejük már tartósan és súlyosan károsodott. A kezelés e gyógyíthatatlan betegség feltartóztatására és a páciensek életminőségének javítására korlátozódik. Az eredmények elérésében a páciens együttműködésének kiemelt szerepe van.


  A betegség kialakulásában szerepet játszik a dohányzás és a különböző légszennyező anyagok

   

  Köhögés, köpetürítés és légszomj: ezek a krónikus obstruktív tüdőbetegség – angolul Chronic Obstructive Pulmonary Disease, röviden COPD – jellegzetes tünetei, amelyet a tüdőgyógyászok lassan a 21. század pestiseként emlegetnek. A COPD lényegében több krónikus tüdőbetegség gyűjtőneve, amelyek közös vonása, hogy a tüdő szöveteinek károsodása és idült gyulladása nyomán a légzés nehezítetté válik. Az ún. tüdőtágulat (emphysema), valamint a krónikus hörghurut (bronchitis chronica) is a COPD fogalomkörébe tartozik. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO számításai szerint 2030-ra világszerte a COPD lesz a harmadik leggyakoribb elhalálozási ok.

   

  A betegség kialakulásának okai sokrétűek, de közös vonásuk, hogy valamennyi a hörgőket borító hámréteget (endothel) károsítja. Első helyen áll a dohányzás, azonban a különböző energiahordozók elégetése során keletkező légszennyező anyagok, korom, gázok stb., valamint a gyakori légúti fertőzések szintén nagymértékében hozzájárulnak a krónikus tüdőbetegség kialakulásához.

   

  A cikk folytatását 2014. májusi lapszámunkban olvashatják!

  -dr. ki-
  XX. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.