Betegségek A-tól Z-ig

Csalánkiütés, ekcéma

Népi gyógymódok, természetgyógyászati eljárások

Az ekcéma (idült bőrgyulladás) a bőr kisebb-nagyobb területeire terjed ki – vörös, gyulladt és pikkelyesen hámló foltok formájában. A leggyakrabban érintett testrészek: a fejbőr és az arc, a kéz és a csukló, a könyök előtti és a térd mögötti terület. Ha az ekcéma sokáig tart, akkor a bőr megvastagodik és szárazzá válik. A betegséget többnyire erős viszketés kíséri, a vakaródzás ezt csak súlyosbítja. Mind az ekcéma, mind a csalánkiütés (urticaria) az esetek többségében allergia következménye, közvetlen oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.  


 

Az ekcémát sokszor megelőzi más allergiás tünet, pl. szénanátha vagy asztma

 

Az ekcéma a lakosság 2-7%-át érintő, tehát gyakori betegség. Sokszor megelőzik más allergiás tünetek, szénanátha vagy asztma. A legtöbb ekcémásnak már attól is javul az állapota, ha étrendjéből elhagyja az általában allergén hatású élelmiszereket. Ezek közül kiemelkedik a tej, a tojás és a mogyoró, mert e három élelmiszerre való túlérzékenység a kutatások szerint az összes gyermekkori ekcémás eset 80%-áért felelős.

 

A kezelés célja az immunrendszer tehermentesítése, az allergének kiküszöbölése révén, illetve ezzel egyidejűleg a bőrt allergizáló tényezők (főként a hisztamin) fokozott felszabadulásának megakadályozása.

 

A csalánkiütés fehér vagy halványvörös csalánfoltok, illetve vöröses szélű, nagy duzzanatok formájában jelentkezik – a bőrben fellépő allergiás reakció jeleként. A betegek felénél a csalánkiütésnek mélyebb, a bőrfelület alatti szöveteket is érintő formája alakul ki (angioödéma). Még gyakoribb betegség, mint az ekcéma, élete során minden ötödik ember találkozik vele. Bármely életkorban felléphet, de leginkább a serdülők és a fiatal felnőttek szenvednek tőle.

 

Alapvető fontosságú a csalánkiütés kiváltó okának azonosítása és kiküszöbölése. Leggyakrabban meleg vagy hideg hatására, allergiát kiváltó anyagokkal való érintkezéstől, fénytől vagy nyomástól, esetleg testmozgástól alakul ki. Egyik könnyen felismerhető formája a dermografizmus, amely közepes erősségű nyomás hatására gyorsan jön létre: kiválthatja egy másik emberrel, bútordarabokkal, óraszíjjal vagy karkötővel, törülközővel vagy ágyneművel való érintkezés is. Nőknél gyakrabban fordul elő, különösen a szűk ruházatot viselő, túlsúlyos hölgyeknél.

 

Gyermekeknél többnyire élelmiszerek, a hozzájuk adott allergizáló hatású adalékanyagok (színező-, tartósító-, ízfokozó szerek stb.) és fertőzések állnak a csalánkiütés hátterében, míg felnőtteknél elsősorban gyógyszerek váltják ki. A „bűnösök” listáján vezető helyet foglalnak el az antibiotikumok, elsősorban a penicillin és rokonai. Gyermekeknél fellépő, krónikus csalánkiütésnél önmagában gyors javulást eredményezhet, ha nemcsak a táplálékallergéneket, hanem az allergizáló adalékanyagokat is száműzzük az étrendjükből.

 

Krónikus kiütéseknél az is előfordulhat, hogy a háttérben makacs Candida-fertőzés húzódik meg. Végül megemlítjük, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése (alulműködő pajzsmirigy, illetve antitestek) ugyancsak kiválthatják a csalánkiütést.

 

 

Étrend

A mérgező anyagok eltávolítása céljából célszerű hashajtást és/vagy vértisztítást végezni. Az étrend legyen könnyű, mellőzzük az ekcémáért, illetve a csalánkiütésért felelős ételeket. A táplálékból hagyjuk el vagy korlátozzuk a hús, a zsír és a fűszerek fogyasztását, de tengeri halakat (lazacot, makrélát, heringet, lepényhalat) esetleg ehetünk. Zárjuk ki étrendünkből a leggyakoribb allergéneket, vagyis a tejet, a tojást és a mogyorót.

 

 

Zárjuk ki az étrendünkből a leggyakoribb allergéneket, vagyis a tejet, a tojást és a mogyorót

 

Jó hatású a napi 2 g élesztő, két szem keserűmandula, a rendszeres nyers koszt, továbbá a dinnye, a saláta, a gyümölcs, a hagymafélék és a retek. (Szalai Miklós halimbai esperes)

 

Az allergián alapuló bőrbajoknál fontos szempont, hogy a helyileg alkalmazott gyógynövények csak akkor igazán hatásosak, ha az étrend belsőleg tisztító hatású. A szervezet dr. Oláh Andor szerint ilyenkor mindig allergiás az állati fehérjét tartalmazó ételekre (kolbász, disznósajt, tojás, tej stb.), de ehhez gyakran társulnak olyan allergének, mint a szintetikus gyógyszerek, különböző vegyi anyagok, haj- és ruhafestékek, kozmetikai és tisztítószerek, műanyagból készült ruhadarabok. Az ekcéma a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartozik, dr. Oláh Andor azonban úgy vélte: kiváltásához „mégsem elég az, hogy kemizált világban élünk, hajlamosító tényező is szükséges: elsősorban a vér- és az idegrendszer, a lelkiállapot kóros volta, az egészségtelen életmód, lelki trauma”.

 

A vegetáriánus étrend jótékony hatását fokozza, egyben az allergiás tüneteket enyhíti a fokozott kalciumbevitel, főleg kalciumban dús ételek, de ha szükséges, kalciumtartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása is.

 

Jó hatású a napi 2 gramm élesztő, 2 szem keserű mandula, a rendszeres nyerskoszt, továbbá a dinnye, a saláta, a gyümölcs, a hagymafélék és a retek

 

Érdemes kizárni táplálékunkból az erős fűszereket (csípős paprika, bors, mustár, csili). Ahogy halad előre a gyógyulás folyamata, esetleg bizonyos, jobban emészthető tejtermékeket (aludttej, joghurt, kefir, túró) óvatosan vissza lehet hozni az étrendbe. A teljes és végleges gyógyuláshoz azonban többnyire tisztán növényi táplálék szükséges, amely lehet teljes értékű, ha részét képezik a szójakészítmények, a köles, a hajdina, a burgonya, a diófélék és a teljes gabonamagvak („fekete kenyér”, csírázó magvak stb.).

 

 

Életmód

A beteg viseljen laza pamutruhát, mivel az kevésbé irritálja a bőrt. A mosógépbe ne mosóport tegyen, inkább reszeljen bele babaszappant. Fürdéskor és zuhanyozáskor langyos vizet és bőrkímélő szappant vagy hipoallergén hatású tusfürdőt használjon. Fürdés után ne dörzsölje a bőrét törülközővel, csak gyengéden nyomkodva törölje meg.

 

Csalánkiütés (urticaria). A bőrsejtekben lezajló allergiás reakciók következménye

 

Ismeretes, hogy az immunrendszer hatékonyságát gátolja, működését fékezi a stressz, főként ha hosszan tart, és ilyenkor ugyancsak kialakulhat krónikus csalánkiütés. Jelentős javulást hozhat, ha a beteg elsajátít valamilyen relaxációs (lazító) technikát és rendszeresen alkalmazza is azt. Hasonlóképpen előnyös a hipnózis vagy az önhipnózis is.

 

Gyógynövények

Többféle vértisztító teakeverék ismert, ezek ekcémánál és csalánkiütésnél egyaránt hasznosak.

 

Egy erős hatású vértisztító tea receptje: szaszafraszkéreg (16 g), kutyabengekéreg (23 g), lóherevirág (8 g), gyermekláncfűgyökér (20 g), édesgyökér (16 g), alkörmösgyökér (8 g), szennatermés (23 g), ánizsmag (4 g). Összekeverés után osszuk 20 adagra. Elkészítése: adjunk egy adagot 3 csészényi, forrásban lévő vízhez, fedjük be, majd forraljuk tovább kis lángon 2-3 percig, hagyjuk állni 10 percig, végül szűrjük meg. A szűrletet három részletben igyuk meg a nap során, étkezés előtt vagy utána. Tetszés szerint édesíthetjük. (Dr. Michael A. Weiner)

 

A Theiss házaspár teája a kiválasztó szerveket – a májat és a veséket – serkenti, abból kiindulva, hogy a krónikus bőrbetegségeknek belső okai vannak. Receptjük: csalánlevél (15 g), zsurló (15 g), aranyvessző (15 g), gyermekláncfűgyökér és -levél (15 g), fehér árvacsalánvirág (10 g), réti legyezőfű (10 g), közönséges galaj (10 g), csipkebogyó (5 g), körömvirágszirom (5 g). A teakeverékből több héten át napi 3-5 csészényit kell inni.

 

Csalánkiütés elleni további teakeverék: apróbojtorjánfű (5 g), árvacsalánfű (5 g), csalánlevél (5 g), napraforgószirom (5 g). (Rápóti-Romváry)

 

Csalánkiütésnél jó hatású a forró fürdő boraxszal lágyított vagy gyümölcsecetes vízben

 

Lukácsné csalánkiütés elleni teája: ezerjófű (30%), apróbojtorján (30%), édesgyökér (20%), porcsinfű (20%). A teát naponta igyuk tünetmentességig, általában néhány nap alatt hat.

 

Naponta 3-4 csésze veronikatea fogyasztása ugyancsak segíthet a csalánkiütés gyógyításában.

 

Ekcéma elleni teakeverék: körömvirág (25%), csípős csalán (25%), gólyaorr (20%), sédkender (15%), héjakút (10%), sarlós gamandor (5%). A vértisztító hatású kúra 4-5 hónapot vesz igénybe. A tea mindennapi fogyasztása mellett állati fehérjétől mentes étrend javasolt. (Lukácsné)

 

Tapasztalatok szerint ekcéma helyi kezelésekor hatásosabbak a gyógynövényfőzetek, ha nedvező sebeket kezelnek velük. A krémek és a különböző kenőcsök viszont inkább akkor előnyösek, ha az ekcéma által érintett száraz bőrfelület gyógyítására használjuk őket.

 

Ekcémánál külsőleg hasznos a következő gyógyfüvek alkalmazása: diólevél, farkasalmalevél, kamilla (Rápóti-Romváry).

 

 

Bedörzsölés, pakolás, lemosás, fürdő

Egy felaprított nyers burgonyából és egy finomra vágott hagymából pakolást készíthetünk az ekcémás tünetek enyhítésére.

 

Különösen nagy felületű bőrkárosodásra, ekcémára (sőt az öregeknél gyakori gennyes lábszárfekélyre is) beváltak a zsurlóval történő lemosások, borogatások és fürdők. Minden esetben egy marék zsurlót kell főzni 10 percig 1-2 liter vízben. A teafőzetet ezután szitán szűrjük át és hűtsük le testhőmérsékletűre. Az érintett testrészeket borogatjuk, fürdetjük vagy lemossuk a főzettel (Barbara és Peter Theiss).

 

Bedörzsölésre bevált szer krónikus ekcémánál az orbáncfűolaj, amely valósággal hordozza és közvetíti a napfényt. Az orbáncfűolaj egyébként minden olyan bőrbetegségnél jótékony hatású, amely pozitívan reagál a napsugarakra. (Theiss házaspár)

 

A korong alakú ekcéma nevét diszkosz formájú megjelenéséről kapta. Stressztől is kialakulhat

 

Nedves borogatások céljára ekcéma esetén kiváló a tölgyfakéreg, az erdei mályva és a papsajtmályva teája. Egy-két evőkanálnyi, apróra darabolt tölgyfakérget 0,5 liter vízben 15 percig főzünk, szűrjük, hűlni hagyjuk, utána borogatunk vele. Reggel elkészíthetjük az egész napra való főzetet. A borogatásra szolgáló ruhát minden alkalommal belemártjuk, majd kicsavarjuk. (Weiss)

 

Erdei mályvából vagy papsajtmályvából egy evőkanálnyi levelet forrázzunk le 0,25 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrés után borogathatunk vele. (Weiss)

 

Makacs ekcéma kezelésekor a tölgyfakéreg-borogatással felváltva alkalmazhatjuk a kamilla- vagy cickafarktea-borogatást. Kamillavirágból vagy cickafarkfűből egy tetézett evőkanálnyit forrázzunk le 2-3 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd borogassunk vele. (Dr. Oláh Andor)

 

A legkülönbözőbb bőrbajok kezelésekor jól bevált, népi szer az ezerjófű tea, Oláh doktor idült ekcéma kezelésére is ajánlotta. Elkészítése: két evőkanálnyi ezerjófüvet forrázzunk le 3-4 dl vízzel, 10 perces állás után szűrjük le és borogassunk vele.

 

Dr. Nagy Géza receptje idült ekcéma kezelésére: diólevelet, farkasalmalevelet és kamillát egyenlő mennyiségben keverjünk el, ebből egy evőkanálnyit 0,25 l vízzel forrázzunk le, mártsunk bele vattát, és napjában többször ezzel kenegessük a beteg bőrrészt. Különösen akkor javasolja, ha gombás ekcéma kezeléséről van szó.

 

Érdemes kihagyni táplálékunkból az erős fűszereket

 

Csalánkiütésnél enyhíti a viszketést, ha a bőrt erős ecetes vagy citromos vízzel, illetve hidegen préselt, kissé felmelegített olívaolajjal finoman bedörzsöljük, esetleg citromszeletekből készült pakolást helyezünk el az érintett felületre.

 

Egy másik recept szerint a bőrt meleg vizes lemosás után rizsporral hinthetjük be, ez ugyancsak csökkenti a kellemetlen, viszkető érzést.

 

Csalánkiütésnél jó hatású a forró fürdő, boraxszal lágyított vagy gyümölcsecetes vízben.

 

Megpróbálhatjuk a lemosást hamamelisz (varázsmogyoró)-kivonattal is.

 

Kamilla- vagy gólyaorrfűteában érdemes gyakran áztatni az ekcémás kezet.

 

 

Illóolajok

Allergiás eredetű bőrbetegségnél többnyire segítenek a következő illóolajok: citromfű, geránium, kajeput, kamilla, levendula, rózsa.

 

Ekcémára ajánlott illóolajok: bergamott, boróka, cédrusfa, geránium, izsóp, kamilla, levendula, zsálya.

 

Fénykezelés

A krónikus csalánkiütés kezelésében hasznosak lehetnek az ibolyántúli (UV) sugarak. Tapasztalatok szerint ez a terápia leginkább a hideg és a meleg csalánkiütés, valamint a dermografizmus esetében használ. Minden egyes érintettnek érdemes személyesen meggyőződnie arról, hogy a természetes napfény (napi 15-20 perces napfürdő) vagy az UV-A (nem barnító fény), esetleg az UV-B (barnító sugárzás) a legelőnyösebb számára. Ha a csalánkiütést fény váltotta ki, akkor az eljárás természetesen ellenjavallt.

 

 

Akupresszúra

Hasznos a vastagbélvezeték 4-es (Vab-4) és 11-es (Vab-11), a gyomorvezeték 36-os

 

(Gy-36), a tüdőmeridián 7-es (T-7), a lépmeridián 10-es (L-10), valamint a kormányzóvezeték 14-es pontjának (Kor-14) a kezelése.

 

A Vab-4 pont a hüvelykujj és a mutatóujj kézközépcsonti találkozásánál lévő mélyedésben található. A behajlított könyökön felül, a könyökhajlat külső szélén van a Vab-11 pont. A Gy-36-os pontot úgy találjuk meg, hogy négy ujjunkat (a mutatóujjtól a kisujjunkig) összezárva, a sípcsontra merőlegesen a térdkalács alá helyezzük, és ebben a vonalban a sípcsonttól egy hüvelykujjnyit csúsztatjuk kifelé az ujjunkat. Mindhárom pont masszázsa javítja az immunrendszer működését, mérsékli az allergiás tüneteket.

A fájdalom és a viszketés kezelésében a négyes vastagbélpont nyomása van segítségünkre

 

A T-7 pont az orsócsont széle felett, a csuklóredőtől másfél hüvelykujjnyira felfelé, egy mélyedésben található. Nyomkodása, csipkedése kiegyensúlyozza a tüdő működését, jól kiegészíti a Vab-pontok kezelését.

 

Ekcémánál javasolt még, hogy nyomkodjuk a Kor-14 pontot, amely az utolsó, vagyis a 7. nyakcsigolya és az 1. hátcsigolya tövisnyúlványa között található.

 

Az L-10 pont masszírozásával mérsékelhetjük az allergiás eredetű bőrpanaszokat, viszketést. Úgy keressük meg, hogy behajlított térdnél a másik kezünk tenyerébe fogjuk a térdkalácsot, és azt a pontot kezeljük, ahová a hüvelykujjunk ér a comb belső felszínén.

 

Táplálékkiegészítők

A megfelelő táplálékkiegészítő szedésével néhány napon belül elérhetjük a tünetek enyhülését, folyamatos adagolásukkal pedig hosszú időn át megelőzhetjük a betegség kiújulását.

 

Az allergiás reakciók enyhítésére, gyulladáscsökkentésre hatékony a ligetszépeolaj, amelyet külsőleg – bedörzsölés formájában – és belsőleg egyaránt alkalmazhatunk. Az ugyancsak esszenciális zsírsavakat tartalmazó tengerihal-olaj szintén előnyös.

 

Az aromaterápia növényi olajokkal gyógyít. Ekcémára készített borogatáshoz használhatunk kamillát, gólyaorrot vagy levendulát

 

Elősegíti a gyógyulást a cink, amely egyrészt hozzájárul a zsírsavak felhasználásához, másrészt erősíti az immunrendszert. Gátolja az allergiás reakciókat az antioxidáns hatású flavonoidokban dús szőlőmagkivonat. A bioflavonoidokkal együtt a szokásosnál magasabb dózisban szedett C-vitamin a hisztaminszint csökkentésével mérsékelheti a csalánkiütéses tüneteket. Enyhíti a bőr szárazságát és viszketését az E-vitamin.

 

Hasznos lehet még az A-vitamin, a zöldtea-kivonat (vagy maga a zöld tea bőségesen fogyasztva), valamint a páfrányfenyő (ginkgo) kivonata.

Kürti Gábor
IX. évfolyam 7. szám

Címkék: csalánkiütés, ekcéma

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.