Betegségek A-tól Z-ig

Csecsemőkori hasfájás

Az érzékeny gyerekeknek minden a hasára megy

Sok fiatal szülő idegeit teszi próbára a csecsemőkori kólika. Ha valóban csak hascsikarásról van szó, az ártalmatlan dolog, általában idővel magától megszűnik. A baba szépen fejlődik, gyarapszik, és alapvetően egészséges. Ám a baba órákig sír, és szinte semmivel nem lehet megnyugtatni, lecsillapítani. Különösen nyugtalanító a dolog első gyermek esetében. Aki ismer néhány hasznos trükköt, könnyebben úrrá lehet a bajokon.


A hasfájás fizikai oka, hogy a nyugtalan vagy mohó gyermek szopás közben túl sok levegőt nyel a tejjel

 

Hogy a csecsemő élete első néhány hónapjában sír, egészen normális. Az egész napra elosztva ez általában egy óra időtartamot jelent. A sírásnak fontos szerepe van, a csecsemő ezzel tudatja, hogy éhes vagy tele van a pelenka, fázik vagy melege van, esetleg némi törődést igényel. Sírós vagy hasfájós csecsemőről csak akkor beszélhetünk, ha a baba legalább három hétig, a hétnek legalább három napján, az adott napon összesen három órán át vagy tovább sír.

 

A csecsemőkori kólika a születéstől számított második héten elkezdődhet és ritkán tart hat hónapos kornál tovább. A csúcspont általában két hónapos kor körül várható. Ezután általában fokozatosan javul a helyzet, ezért egyes nyelvekben ezt a jelenséget három hónapos kólikának is hívják, még ha nem minden esetben van szó valódi „kólikáról”, tehát görcsös eredetű szervi fájdalomról.

 

Főképp délután és este, etetés után sír hangosan és kitartóan a gyermek. Közben felhúzza a lábait, rugdalózik, kezeit ökölbe szorítja és nagyon nyugtalan. A hasa kemény és feszes, ami részben azzal magyarázható, hogy a síráshoz a kicsiknek meg kell feszíteniük a hasizmaikat. A lábak felhúzásának szintén hasonló a funkciója.

 

A has azonban valóban lehet püffedt, felfúvódott – a csecsemők kb. 80%-a szenved puffadásban, élete első három hónapjában, ami fájdalmakkal jár. A panaszok ennek megfelelően a gázok távozásával vagy székletürítéssel enyhülnek.

 

Az érzékeny gyerekeknek minden a hasára megy. Igen érzékenyen reagálnak a környezetükben  kialakuló disszonanciákra. Ez lehet a szülők közötti feszültség, fáradtság vagy bizonytalanság. A csecsemő érzi, ha elutasítják, és a szülőket sírással „bünteti”. A túl sok inger és hang is kiválthat elutasítást a csecsemőben, aminek sírással ad hangot.

 

A hasfájás fizikai oka, hogy a nyugtalan vagy mohó gyermek szopás közben túl sok levegőt nyel a tejjel. Fontos, hogy néhány percnyi szopás után a kicsit büfiztessük. Érdemes tudni, hogy a legtöbb csecsemő a szopás elsőhárom percében veszi magához az adott tejporció 90%-át! A szoptatáshoz nem megfelelő a hanyatt fekvés, jobb, ha a pici félig ülve helyezkedik el, hogy a levegő könnyebben távozhasson. A tápszerrel táplált csecsemőknél arra is gondolni kell, hogy a cumin lévő túl nagy lyuk is kedvez a nagyobb mennyiségű levegő lenyelésének. Nem ajánlatos a cumisüveget erősen rázni sem, mert ekkor hab, illetve buborékok keletkeznek a folyadékban.

 

A masszírozás jót tesz a baba hasának. Gyakran az is segít, ha a picit meztelenül melegítő lámpa alá helyezzük

 

A csecsemők emésztőszervrendszere életük első hónapjaiban nem teljesen kifejlett, ezért a belek mozgása és az elégtelen enzimtermelés miatt nem tökéletes a tejcukor emésztése. Minden váltás a táplálás során fokozott gázképződéshez vezet. Ha a baba hasa a gázoktól felpüffed, érdemes speciális babakúpokat alkalmazni, amelyek többek között puffadástmegszüntető köményt tartalmaznak. A szoptatós anyának minden esetben tartózkodnia kell a puffadást okozó ételek fogyasztásától.

 

 

Az anya emésztése

Az emésztés javítható gyógynövényekből készült kivonatokkal. A szoptatós anyának ezekből 20-30 cseppet kell bevennie szoptatás előtt. A gyermek 5-8 cseppet kaphat az alábbiakban ismertetett teába cseppentve. Anyának és gyermeknek gyakran egyszerű gyógytea is segíthet, amely édesköményből, ánizsból és/vagy köményből készül. A teához a magokból egy-egy teáskanálnyit mozsárban frissen összezúzunk, 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntjük, majd 15 percig lefedve tároljuk. Utána leszűrjük és egész nap kortyolgatjuk. Az anyának ajánlott továbbá az említett tea mellé rooibosteát (más néven vörös tea) is fogyasztani.

 

Ha valaki szoptat, tartózkodnia kell az erősen ingerlő, irritáló élvezeti szerektől, tehát a kávétól, a fekete teától (a zöld teától is), az alkoholtól és a koffeintartalmú üdítőktől és a dohányzástól. Ugyanez vonatkozik a csípős fűszerekre, ugyanis mindeme anyagok átjutnak az anyatejbe, ezen keresztül pedig a csecsemő szervezetébe is.

 

 

Masszírozás és melegítés

Rendkívül jótékony hatású a masszírozás köményolajjal. A baba hasát gyengéden, az óra járásával megegyező irányban, a köldök körül vékonyan olajjal kell megmasszírozni. Utána melegített cseresznyemagzsákkal, köleszsákkal vagy nem túl forró vízzel teli meleg vizes palackkal melegíthetjük a baba hasát. Alkalmazhatunk meleg kamillás borogatást is. Meleg (vigyázat, nem forró!) kamillateába merített vásznat használjunk, előtte kézfejünkön vagy alkarunkon ellenőrizzük a hőmérsékletét.

 

A bajok hátterében állhat a bélflóra zavara, különösen, ha elszaporodnak az élesztőgombák, ami főképp antibiotikum-kezelés után fordul elő gyakran, vagy a csak táppal táplált csecsemőknél. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a probiotikumok. Ezeket az anya szedje a felnőtteknek javasolt dózisban, a gyermeknek pedig egy késhegynyit keverjen el a langyos teába vagy anyatejbe, amit bead neki.

 

 

A következetes napirend segíti a gyermeket

Csecsemőknél meglehetősen ritkák, de azért növekvő tendenciát mutatnak az élelmiszer-allergiák, többnyire tehéntejre, tejtermékekre vagy tejcukorra (laktózra). Ha ennek fennáll a gyanúja, az anya tartózkodjon a tejtől és a tejtermékektől, és később se adjon tehéntejből készült ételt a gyermeknek. Tápos babák esetén speciális tápszert kell adni a csecsemőnek.

 

Lehetőleg mihamarabb szoktassa a babát napi ritmushoz. Próbáljuk megállapítani, hogy mi a gyermek saját napi ritmusa. A gyermek már ilyen kis korban is saját személyiség, viselkedése egyedi.

 

Mivel a teli gyomor csak két óra múlva ürül ki teljesen, ne törekedjünk rá, hogy ennél sűrűbben, gyakrabban egyen a pici. Ha túltelítődik a gyomor, feszülni fog és fájdalmat okoz. Ez alól egyetlen kivétel a szoptatás. Az első néhány héten az anyatej-termelődésnek ki kell alakulnia. És persze nem szabad éheztetni a babát!

 

A tapasztalatok szerint az apa mély hangja különösen nyugtató hatású a gyermekre

 

A nyugodt, jól szellőztetett környezet szoptatáshoz jót tesz az anyának és a gyermeknek egyaránt. Kerülje a túl hideg és a túlfűtött helyiségeket, és főképp a huzatot. A madárcsicsergés, a játszó gyerekek vagy háziállatok hangja, a halk zene vagy énekszó kellemesen stimulálja, de nem nyugtalanítja a babát. A tapasztalatok szerint az apa mély hangja különösen nyugtató hatású a gyermekre. A baba jobban szereti az ilyen természetes hangokat, mint az utcazajt vagy a rádió, illetve a tv hangját. A gyermek ruhája is fontos szerepet játszik, ha túl szűk, szorítja a hasát.

 

Még a kicsik is sokat profitálnak a rendszeres mozgástól, pontosabban a sétától, a babakocsiban. A friss levegő és a ringatás elcsendesíti a jóllakott babát. Ringassuk tehát gyengéden, akár szoptatás közben is.

 

Türelem, másokkal is megtörténik

Ha mindeme módszerek nem segítenek, szoptatás vagy etetés után tegye a babát nyugodtan az ágyába egy időre, és menjen át egy másik helyiségbe, ahol nem zavarja annyira a sírás. Ennek hatására a kicsi gyakran megnyugszik, és rövid idő múlva elalszik. Csak akkor érdemes vigasztalni, nyugtatni, ha megszakítás nélkül 10-15 percnél tovább sír. Ha a sírás éles, sikolyszerű, valószínű, hogy a babának fájdalmai vannak, ilyenkor természetesen nem szabad magára hagyni.

 

Egyes esetekben érdemes „sírásnaplót” vezetni. Fel kell jegyezni, hogy mikor sír a gyerek, így könnyebb felismerni, milyen „mintát” követ a sírás. Semmiképp sem szabad nyugtatókhoz folyamodni, sem saját, sem a gyermek részére! Semmiképp sem szabad a gyermeket rázni, ha nem bírja elviselni a sírást. Ha ön vagy partnere közel áll hozzá, hogy elveszítse türelmét, inkább menjen ki a szobából, míg sikerül megnyugodniuk. Gondoljon rá, hogy nem ön a hibás azért, hogy a gyermek sír, és arra, hogy mások is ugyanilyen megpróbáltatásoknak vannak kitéve, továbbá arra, hogy a sírós korszak nemsokára véget ér. Ha semmi sem segít, érdemes szakmai segítséget kérni. 

V. T.
XVIII. évfolyam 3. szám

Címkék: csecsemőkori hasfájás, gyermekbetegségek

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.