Betegségek A-tól Z-ig

Csökkentse a csontritkulás kockázatát!

Optimális táplálkozással megőrizhetjük csontjaink egészségét

  Főként a változás korába lépő vagy azon túl lévő nőket fenyegeti a csontritkulás (osteoporosis) veszélye. A csontállomány pusztulásának hátterében a csontvédő hatású ösztrogén nevű női nemi  hormon szintjének csökkenése áll. Megfelelő étrenddel, fizikai aktivitással azonban mindenki mérsékelheti e rettegett időskori betegség kockázatát, és elősegítheti a kezelés hatékonyságát.


   

  Az osteoporsis kifejezést a latin „os” (=csont) és a görög „poros” (=lyuk, nyílás) szavak  összevonása alkotja. Ha erős nagyítás alatt megvizsgáljuk a csontritkulásban szenvedő ember csontszövetét, megállapíthatjuk, hogy azt valóban kisebb-nagyobb lyukak  tarkítják, amik a csontszövet hiányát jelzik. Az illető csontszövete vagy pusztulásnak  indult, vagy gyermekkorában és fiatalkorában nem alakult ki kellő erősségű csontozata. A kórkép következtében a csontokban kialakult rugalmatlanság, valamint a külső  csontréteg (compacta) stabilitásának csökkenése jelentős mértékben fokozza a csonttörések veszélyét – leginkább mellkasi csigolyáknál és a combnyaknál.

   

  A csontritkulás kiváltó okai sokfélék, közülük nem is sikerült mindegyiket teljes mértékben tisztázni, pl. bizonyos anyagcserebetegségek hatására is leépülhet a csontállomány. A fő rizikócsoportba a változás korába lépő, illetve az annál idősebb nők  tartoznak. Az ösztrogén nevű női nemi hormon ugyanis fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében is, és normális esetben megakadályozza a csontállomány lebomlását. A menopauza következtében az ösztrogénszint csökken, ezzel párhuzamosan pedig megnő a csontritkulás veszélye. A nagyon karcsú nők gyakrabban érintettek, mert a csontvédő hatású ösztrogén nem csak az ivarmirigyekben, hanem a zsírsejtekben is termelődik.

   

  Az ismert kórtényezők között szerepel az örökletes hajlam, az előrehaladott kor, a nem, a kortizonnal végzett kezelések (a kortizon gátolja az ösztrogén hatását), valamint a  felszívódási zavarokkal járó krónikus bélbetegségek.

   

  A cikk folytatását 2014. januári lapszámunkban olvashatják!

  Sz.Z.L.
  XX. évfolyam 0. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.