Betegségek A-tól Z-ig

Dorn-terápia: szelíd érintése

A kezelés sikere mindig a megfelelően „adagolt” érintésen múlik

  Dieter Dorn, bajor fűrésztelep-tulajdonos, negyven éve, amikor rettenetes lumbágó gyötörte, egy a szomszéd faluban élő, csontkovácsolással is foglalkozó gazdálkodóval kezeltette magát, aminek hatására fájdalmai rövid időn belül megszűntek. Elsajátította az idős csontkovács tudományát, és alkalmazni kezdte családtagjain és barátain. Később, néhány orvos barátja támogatásával és unszolására, a kezdetleges módszert továbbfejlesztette. A nevével fémjelzett terápiás eljárás ma már széles körben elterjedt, jól bevált gyógymód.


   

  Dieter Dorn terápiás sikereinek hamar híre ment, pácienseinek száma nőttön nőtt. Módszerének elterjesztése érdekében Dorn (1938–2011) még életében számtalan előadást, tanfolyamot tartott, és tankönyvet is írt.

   

  A Dorn-terápia eleinte kifejezetten ortopédiai jellegű kezelés volt, de a páciensek gyakran arról számoltak be, hogy gerincfájdalmukkal párhuzamosan belső szervi panaszaik is enyhültek vagy megszűntek. Lassanként az orvosok is felfigyeltek Dorn terápiás sikereire, és segítettek tudományos magyarázatot adni az egyszerű és pusztán intuíción alapuló gyógymód hatásmechanizmusára. A gerincoszlop nem csak törzsünk fontos támasztéka, hanem a gerincvelő stabil, csontos védőpajzsa is, amely minden irányból védi a sérülékeny gerincvelőt a mechanikus behatásoktól, sérülésektől.

   

  A gerincvelő valamenynyi szervünk, szövetünk és sejtünk fölé rendelt irányítóközpont. Fájdalom, egyes szervek működészavara gyakran a gerincvelőből kilépő idegek irritációja miatt keletkezik. Az irritációt okozhatja két csigolya elcsúszása, rossz pozícióban való rögzülése vagy blokádja. Ezekben az esetekben a csigolyák kezelése a legmegfelelőbb gyógymód. Érzékeny és gyakorlott kézzel jól kitapintható és korrigálható a csigolyák blokkja. A kezelés sikere mindig a megfelelően „adagolt” érintésen múlik.

   

  A terapeuta által alkalmazott nyomás erőssége jóval kisebb, mint általában feltételezik. Ha valaki Dorn előtt megemlítette, hogy egyes terapeuták sérülést okoztak betegeiknek, Dorn mindig azt válaszolta: „Akkor az illető nem elég szelíden végezte a kezelést.” A csigolyák és a medencecsont állásának korrekciója a Dorn-módszer keretében nem rántással, hirtelen mozdulatokkal, hanem rendkívül szelíd mozdulatokkal történik.

   

  A Dorn-módszernek semmi köze a csontkovácsolás általánosan ismert technikájához. A Dorn-terapeuta nem „reccsent helyre” semmit, hanem a megfelelő izmok állandó mobilizálásával éri el célját. A nyaki gerincet a „nem” jelentésű fejmozgással, a mellkasi szakaszon karlendítéssel, az ágyéki szakaszon pedig láblendítéssel mobilizálja. E módszer teljesen biztonságos, semmilyen sérülés veszélye nem áll fenn.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

   

  –dr.ki–
  XXV. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.