Betegségek A-tól Z-ig

Dr. Schüssler sói és az immunrendszer


  

A Schüssler-sók, amelyek hűléskor segíthetnek leküzdeni a fertőzést, foszfortartalmúak: kalcium, vas és kálium (a sók mikroszkópos képe látható

 

A természetes és az akadémiai orvoslás között fennálló egyik legjelentősebb különbség, hogy a természetgyógyász a szervezet vészjelzéseit – pl. a gyulladást és az allergiás reakciókat – nem akarja elnyomni, mert ezekben a szervezet öngyógyító tevékenységét ismeri fel. Ez nem mindig egyszerű feladat, hiszen a páciens nem a fertőzést okozó baktériumtól szenved, hanem a láztól, amelynek feladata a kórokozó elpusztítása, ártalmatlanná tétele. Nem a virágpor okozza a szubjektív szenvedést, hanem a heves nátha, tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, torokkaparás stb. A kortizontabletta vagy -injekció ilyen esetekben gyors, kézenfekvő megoldásnak tűnik, hiszen az allergiás panaszok e gyógyszer hatására gyorsan megszűnnek, igaz, az alapproblémát nem oldja meg. Mit tehetünk, hogy segítsünk a szervezetnek? Ehhez legalább nagyjából tudnunk kell, hogyan működik immunrendszerünk. Kezdjük hát a szervezet védvonalainak ismertetésével:

 

A ráncok elleni harc gyakran irritálja védelmi rendszerünket

Az első, egyben legfontosabb és legegyszerűbb védelmet bőrünk és nyálkahártyáink jelentik a betolakodókkal szemben. Olykor ez a mechanikus védelmi vonal nem eléggé erős, ilyenkor az ellenség képes áthatolni ezen az akadályon, behatol a szervezetbe és ott vált ki immunreakciót. Olykor mi magunk is tehetünk róla, hogy ez megtörténik, amennyiben sokat ígérő kozmetikumokat kenünk magunkra, amelyek gyártói azt ígérik, hogy termékeik lelassítják az öregedés folyamatát. A kozmetikumok sajnos gyakran növelik bőrünk áteresztőképességét a külső betolakodókkal szemben. A ráncok nem rosszak, a lélek jelzései az arcon, megmutatják, hogy viselőjük szeret-e nevetni, vagy inkább haragosan tekint a külvilágra. Ha már mindenáron krémezni akarunk, akkor egy biokémiai krémhez folyamodjunk a drága kozmetikumok helyett. Természetesen bőrgyulladások, pl. leégés esetén a #3 (ferrum phosphoricum), a bőr feszesítése érdekében pedig a #11 (silicea) biokémiai krémeket érdemes alkalmazni.

 

 

A buta falósejtektől az intelligens nyiroksejtekig

Az immunitás szempontjából igen fontos szerepet játszik a gyomor-bél traktust borító nyálkahártya is. Ez olyan rendszer, amely az idegen eredetű fehérjét – amelyre saját testünk, életünk fenntartása érdekében szükségünk van – képes felvenni, ugyanakkor megvéd bennünket annak idegen genetikai információitól. Ha ez nem így lenne, a malacsült elfogyasztása után akár kunkori farkincánk nőhetne. Mivel az allergia minden esetben idegen fehérje ellen irányul, mi azonban ételeinkkel folyamatosan idegen fehérjét veszünk magunkhoz, a valódi élelmiszer-allergia meglehetősen ritka jelenség. Amit annak neveznek, az inkább élelmiszer-intolerancia, aminek oka az élelmiszer-túlkínálat.

 

A kozmetikumok sajnos gyakran növelik bőrünk áteresztőképességét a külső betolakodókkal szemben
 

Ha valahogyan mégis sikerül idegen fehérjének a nyálkahártya vagy a bőr alá behatolnia, legyen az vírus, baktérium vagy akár csak egy szálka, immunrendszerünk azonnal falósejteket és üzenetvivő anyagokat küld a helyszínre. A falósejtek (fagociták) bekebelezik, tehát szó szerint felfalják a betolakodót, így próbálván meg elpusztítani azt. Ha ez nem sikerül maradéktalanul, olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyekkel más immunsejteket hívnak a helyszínre. A falósejtek, az elpusztított kórokozók tömege, pl. egy szálka behatolásának helyén gennyes gócként tör utat a külvilág felé.

 

A meglehetősen egyszerű elv szerint működő falósejteket bonyolultabb működésű fehérvérsejtek segítik, amelyek a csecsemőmirigy „magasiskolájába” jártak. Utóbbi a szegycsont mögött helyezkedik el, és nagyon fontos eleme immunrendszerünknek. Az ivarérettség elérése után e mirigy fokozatosan visszafejlődik, sorvad. Az itt „iskolázott” sejtek érdekes tulajdonsága, hogy emlékeznek. Felismerik a behatoló idegent, megjegyzik azok felszínét, és ha ez az idegen ismételten behatol, azonnal támadásba lendülnek. Ez olykor olyan hevesen zajlik, hogy a védelmi harc a hörgők nyálkahártyájának duzzanatát és nyáktermelődést, légszomjat idéz elő: ez az asztma.

 

 

Az anyatej nem csak táplál, hanem véd is

Az egyszerű falósejtek már születésünkkor jelen vannak vérünkben, ellenben a specializáltabb immunrendszer kifejlődéséhez időre van szükség, ugyanis az immunsejteknek először meg kell tanulniuk azonosítani a saját szervezetet, annak sejtjeit, fehérjéit. A saját sejtek egy „tagsági igazolványt” hordanak maguknál, hogy felismerjék egymást. Ha idegen kerül be a rendszerbe, akinek nincs ilyen igazolványa, azt megtámadják. A test saját sejtjei felismerésének folyamata legalább fél évig tart. Ebben az időszakban még nincsenek meg a csecsemő testében a csecsemőmirigy által kiképzett, specializált immunsejtek, sem pedig a közvetítő anyagok.

 

A szoptatás a még éretlen immunrendszerű jövevény számára nagyon fontos

 

Ezért a csecsemőnek azokra az információkra és antitestekre kell hagyatkoznia, amelyeket az anyatejből kap meg. Minden gazdálkodó földműves tudja, hogy milyen fontos az anyatej az újszülött csikónak, borjúnak. A születés után termelt első anyatej a kolosztrum, amelynek feladata, hogy az újszülöttet táplálja és védje. A szoptatás, az anyatejes táplálás a még éretlen immunrendszerű jövevény számára nagyon fontos! Ha erről lemondunk, az immunrendszert arra kényszerítjük, hogy bizonyos sejteket kórokozóként azonosítsanak, pusztán azért, mert még nem azonosították azokat testazonosnak: megjelennek az autoimmun-betegségek.

 

 

Az immunrendszert edzeni kell – megfázással!

Nagyjából három alapvető zavar létezik, amelyek immunrendszerünket érinthetik:

 


1. Az ún. autoimmun-betegségek, idesorolható az 1-es típusú (fiatalkori) cukorbetegség, a „valódi” reuma, a szklerózis multiplex és néhány egyéb betegség. E folyamatok lényege, hogy a rosszul informált immunrendszer a test saját sejtjeit, szöveteit támadja meg.

 

2. A sokféle ok miatt gyengén vagy egyáltalán nem reagáló immunrendszer. Ami ezt az esetet illeti, ennek előidézésében mi magunk is ludasak vagyunk. A kórokozók felismerése, a falósejtek és a nyiroksejtek odahívása, a kórokozók célzott megsemmisítése bonyolult, összehangolt folyamat, amit alaposan be kell gyakorolni. Éppen ezért teljesen normális és a későbbi életszakaszok szempontjából előnyös, ha a felcseperedő gyermek az utcáról, a bölcsődéből, az óvodából és az iskolából „összeszed” jó néhány fertőzést, és megtanulja leküzdeni azokat. Az évente akár 7-10 hűléses megbetegedés nem árt a gyermeknek, sőt inkább hosszabb távon védi őt. Joggal feltételezhető az is, hogy az így edzett, megerősödött immunrendszer a későbbiekben nem csak fertőzésektől, hanem a rák kialakulásától is megvédi tulajdonosát. E fontos edzőtáborról azonban lemondunk, ha a legbanálisabb fertőzés esetén is azonnal lázcsillapító gyógyszereket, kúpot vagy akár antibiotikumot alkalmazunk.

 

3. És végül, amikor az idegen fehérje behatolására túl heves a reakció, amit allergiának nevezünk. Sok jelzésből arra következtetünk, hogy ez a túl heves reakció valójában az immungyengeség kifejeződése, mint amikor a túl gyenge szív hirtelen hevesen dobogni kezd, vagy az ideggyenge, lelkileg megrokkant páciens is agresszíven reagál.

 

 

Ferrum phosphoricum D 12-t minden házi patikába

Amikor a természetgyógyászatban erősítésről beszélünk, mindig fontos tisztázni bizonyos alapfogalmakat: a támogatást és a stimulálást. Az immunrendszer stimulálása célzott, mértékletes támadást jelent. Ezt bármivel elérhetjük, amit a szervezet nem kedvel, ami ellen védekezik, pl. fehér fagyönggyel, hangya- vagy méhméreggel, vagy a vörös kasvirággal (Echinacea purpurea). Az ilyen, ellenőrzött „támadások” legalább olyan hatásosak, mint a fentiekben említett „évi tíz megfázás” gyermekkorban.

 

A dr. Schüssler nevéhez fűződő biokémiai orvoslás sokkal inkább a támogatás stratégiáját követi. Ebben főszerephez a 3-as (Ferrum phosphoricum D12), később pedig a 21-es számú szer (Zincum chloratum D6) jut. Előbbi készítmény a Schüssler-féle biokémiai orvoslásban a gyulladások gyógyszere. Oldenburgban, dr. Schüssler hazájában, régóta minden házi patikában megtalálható ez a készítmény. Ha itt valaki láztól piros füllel érkezik haza, negyedóránként elszopogat egy Ferrum phosphoricum tablettát, és mihamarabb ágyba bújik. Másnapra kutyabaja. Ma már tudjuk, hogy ez a tizenkilencedik századi orvosság miért ilyen hatékony. A falósejtek csak akkor képesek leküzdeni a kórokozót, ha szabad vas-ionok is jelen vannak. Ezzel magyarázható az elszopogatott tabletta hatása, hiszen a homeopátiás módon készített vasmolekulák a száj nyálkahártyáján keresztül közvetlenül a véráramba szívódnak fel, és nem kell a gyomron, beleken és a májon, hosszú és körülményes módon odajutniuk.

 

A Zincum chlortatum D6, a 21-es számú, Schüssler kiegészítőszereinek egyike, egyúttal nélkülözhetetlen segédanyaga az intelligens, emlékezőtehetséggel felvértezett ún. T-limfocitáknak, amelyek a csecsemőmirigyben érnek meg. Az öregedés folyamán fokozatosan elcsökevényesedő csecsemőmirigynek szinte minden működéséhez szükséges a cink. A Zincum chloratum nevű készítményt Schüssler tanítványai emelték be a gyógyító szerek közé.

 

Említést érdemel továbbá a 2-es számú biokémiai gyógyszer, a Calcium phosphoricum. A kalciumot a hivatalos orvoslás is ismeri, mint a sejtmembránok szigetelésére szolgáló anyagot, ezért allergia ellen használatos a mai napig. Éppen ezért allergiás pácienseknek is érdemes adni ezt a készítményt, bár nem a szokásos D6-os, hanem D3-as hígításban.

 

Az idegrendszer stabilizálása is erősíti az immunrendszert

Az immunrendszer megfelelő működése és az idegrendszer stabilitása egymástól elválaszthatatlan tényezők. Ha valaki idegileg teljesen „kikészült”, sokkal fogékonyabbá válik a fertőzésekkel, allergiákkal és a rosszindulatú betegségekkel szemben. Éppen ezért az immunrendszer erősítéséhez nélkülözhetetlen az idegállapot stabilizálása. Az 5-ös számú Schüssler-só (Kalium phosphoricum D6) erre kiválóan alkalmas, mivel a kálium az idegsejtekbe hatolva gondoskodik az idegrendszer nyugalmi potenciáljáról.

 

És végezetül néhány szót az adagolásról: Dr. Wilhelm Schüssler (1821–1898) naponta 3x1-2 tabletta elszopogatását javasolta. Az általa alapított iskola irodalma különféle, irracionális, akár napi 100 tablettás dózisokat emleget, ami nyilvánvalóan badarság, és inkább a kereskedőnek, mint a páciensnek van javára.

 

Ajánlatos a módszer atyjának, dr. Schüsslernek dózisait betartani: lázas fertőzések akut stádiumában akár negyedóránként egy-egy tablettát szopogassunk el. Ezen túlmenően a dózisok szabadon variálhatók, hiszen itt nem arról van szó, hogy a készítményből meghatározott szérumszintet kell fenntartani, mint pl. a cukorbeteg esetében az inzulinnál, sokkal inkább serkentő impulzusokat kell adni a szervezetnek.

-dr.ki-
XIII. évfolyam 12. szám

Címkék: immunrendszer, Shüssler sók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.