Betegségek A-tól Z-ig

Egészséges a pajzsmirigye?

Évről évre számtalan beteg esik át pajzsmirigy-operáción, mert túl későn ismerték fel, hogy ez a szervük megbetegedett. Minél hamarabb ismerik fel a strúmát vagy a csomókat, annál nagyobb az esély arra, hogy a műtét elkerülhető. Cikkünkből kiderül, milyen pajzsmirigy-megbetegedések állhatnak az olyan panaszok mögött, mint a fáradtság, az étvágytalanság vagy az álmatlanság.


A pajzsmirigy megbetegedései gyakran olyan alattomos formában alakulnak ki, hogy még az orvos sem gyanakszik ilyesmire, és a tüneteket az öregedés számlájára írja. Éppen ezért minden tisztázatlan panasz esetén érdemes meghatároztatni a vér pajzsmirigyértékeit.

 

Fontos a helyes keverék

A szívet a népnyelv gyakran pumpaként emlegeti. Ha maradunk a hasonlatnál, a pajzsmirigyet a porlasztóval azonosíthatjuk: a helyes működés az adalékanyagok megfelelő keverékének függvénye. Ám ami a helytelen működés tüneteit illeti, azok nem ennyire egyértelműek. A tankönyvek szerint a remegés, a szapora szívverés, a fogyás, a szorongó tekintet a pajzsmirigy túlműködésének jele, míg a hízás, a száraz bőr, a fáradtság és az érelmeszesedés az alulműködést jelzi, a valóságban azonban csak a páciensek egy kicsi részénél mutatkoznak meg a tünetek ilyen egyértelműen. A pszichikai szimptómák, mint például a depresszió, mind a túl-, mind az alulműködésre utalhatnak. Ezt feltétlenül figyelembe kell venni, mielőtt pszichikai betegség számlájára írnánk a panaszokat.

 

A pajzsmiriggyel kapcsolatban három hormon játszik szerepet. A trijód-tironin (T3) az aktív pajzsmirigyhormon. Tirozinból és jódból képződik, és megnöveli az energiafelhasználást, az oxigénfogyasztást, valamint a szénhidrátfelvételt. Ezenkívül segíti az energianyerést, valamint befolyásolja a zsíranyagcserét és a fehérjeszintézist. Összefoglalva: ez a pajzsmirigyhormon nélkülözhetetlen a növekedési és érési folyamatokhoz, főként ha azok a csontrendszerben és az agyban játszódnak le. Éppen ezért különös fontossága van a kiegyensúlyozott pajzsmirigyfunkciónak a terhesség alatt, illetve az újszülött esetében.

 

Megnövelhető fordulatszám

A tetrajód-tironin vagy tiroxin (T4) a pajzsmirigyhormon tartalék formáját képviseli. Ehhez tud visszanyúlni a pajzsmirigy, ha hirtelen meg kell növelni a „fordulatszámot”. A T4- ből a jód eltávolításával keletkezik az aktív T3. Ezenkívül létezik egy harmadik pajzsmirigyhormon is, amelynek a neve kalcitonin.

 

A pajzsmirigyhormonok kiválasztását bonyolult körforgás irányítja, amelyben a főszerep a hipofízisnek jut. Ha a vérben esik a pajzsmirigy hormonok szintje, akkor a hipofízis a tireoideaserkentő hormon (THS) révén fokozott hormontermelésre készteti a pajzsmirigyet. Ennek megfelelően csökkent pajzsmirigyműködés esetén megnő a vérben a THS szintje, és egyértelműen alulműködésre utal, míg a csökkenő THS-szint a pajzsmirigy túlműködésének jele.

 

A THS-szint referenciaértékei egészen a legutóbbi időkig 0,23 és 4 mikroU/ml közé estek. Az utóbbi időben azonban kétség merült fel ezzel kapcsolatban, mivel az értékek gyakran nem estek egybe a páciens állapotával. Főként az Egyesült Államokban mostanában 2,5-re csökkentették a normál tartomány felső határértékét. Ezenkívül úgynevezett "ideális értékről" is beszélnek, amely 0,3 és 1,2 között húzódna. Ezzel együtt a normál értékeket az eddigieknél lényegesen kritikusabban kell szemlélni, és az eddiginél jóval korábban tanácsos pajzsmirigy-elváltozásra gyanakodni és terápiás lépéseket bevezetni.

 

A pajzsmirigy megbetegedései vagy a szövetstruktúra elváltozásában (megnagyobbodás vagy csomóképződés), vagy működési zavarokban (túl- vagy alulműködés), gyulladásokban, rosszindulatú elváltozásban vagy az említett kóros jelenségek kombinációjában nyilvánulnak meg.

 

Ha a gallér hirtelen túl szoros lesz

Ha a pajzsmirigy normális mértéken felül megnagyobbodik, akkor strúmáról vagy golyváról beszélünk. Ez az elváltozás többnyire szabad szemmel is felfedezhető. Előrehaladott állapotban nyomást és szorító érzést alakít ki a torok tájékán, gyakran nyelési nehézségekkel és légszomjjal párosulva, főleg bizonyos fejtartás vagy fizikai terhelés esetén. A strúma leggyakoribb oka - amely a szakirodalom szerint a lakosság 10-20 százalékát érinti - a jódhiány. Jódhiány esetén a pajzsmirigy nem képes megfelelő mennyiségű hormont termelni, ezért megpróbálja sejtjeinek megnagyobbításával kiegyenlíteni ezt a hiányt. Ha a strúmát nem kezelik, illetve a jódhiányt nem szüntetik meg, az évek során pajzsmirigy-alulműködés alakul ki.

 

Terápiaként fennálló strúma esetén jodid formájában növelhető a jódbevitel. Kifejezett strúma esetén ehhez még pajzsmirigyhormon társulhat tiroxin formájában. Sok esetben mindkettő párhuzamos adagolásának van értelme. Az erősen kifejlett strúma, amely erős nyomást gyakorol a környező szervekre, műtéti megoldásra szorul.

 

Homeopátiásan főként az enyhébb elváltozás kezelhető Spongia D2/D3-mal vagy Calcium fluoratum D6-tal. Csomós megvastagodásnál a Flor de piedra D6 javasolható, de léteznek kombinációs szerek is.

 

Az alulműködés jeleit gyakran az öregedés tüneteként értékelik

Az alulműködés (hipotireózis) akkor is felléphet, ha strúma nem alakul ki. Ez a jelenség gyakran a túlműködés ellen adagolt, túl erős pajzsmirigyblokkolók eredményeként lép fel. További ok lehet a hiányos jódfelszívódás vagy a lappangó pajzsmirigygyulladás, valamint a Ha shimoto-betegség, amelynél a pajzsmirigyszövet fokozatosan tönkremegy.

 

Az alulműködés zavarai sokfélék lehetnek:

 

• fáradékonyság/gyengeség,

• állandó fázékonyság,

• koncentrációs zavarok,

• elmosódott, rekedtes beszéd,

• angina pectoris,

• vérellátási zavarok,

• impotencia,

• hajhullás,

• zsibbadt, érzéketlen ujjbegyek,

• reumatikus bántalmak,

• légzési nehézségek,

• puffadás, székrekedés,

• alacsony vérnyomás,

• megnövekedett koleszterinszint,

• depresszív hangulat,

• megnövekedett alvásigény. 

 

Figyelem! A tünetek gyakran lappangva alakulnak ki. A bizonyítás főként a kezdeti stádiumban nehéz. A tüneteket nemritkán az öregedés számlájára írják.

 

Egyszerű alulműködés esetén, ha nincsen strúma, a hiányt pajzsmirigyhormon óvatos adagolásával próbálják meg ellensúlyozni. Fontos a páciens állapotát folyamatosan figyelembe venni az adagolás során, mert a készítményt gyakran túl gyorsan és túl nagy dózisban adják. Rendszeres laborvizsgálatokra van szükség, ahol is a fent említett, 0,3-1,2-es THS-értékek elérésére kell törekedni.

 

A hideg borogatás fékező hatású

A túlműködés (hipertireózis) a következő tünetekben nyilvánul meg:

 

• általános nyugtalanság, idegesség,

• szapora szívverés, szívritmuszavar,

• jó étvágy ellenére fogyás,

• megemelkedett testhőmérséklet,

• erős izzadás,

• gyakori székletürítés, nemritkán hasmenéssel párosulva,

• cikluszavarok,

• hajhullás,

• fáradtság,

• izomgyengeség.

 

A túlműködés oka lehet például akut pajzsmirigygyulladás, mint amilyen az autoimmun-betegségnek számító Basedow-kór. Még gyakrabban fordulnak elő az úgynevezett „forró csomók”, amelyek hosszú idő alatt, jódhiány miatt alakulnak ki. Ez a helyzet fokozott pajzsmirigyhormon-termeléssel jár, ám ilyenkor nincs szükség plusz jódadagolásra. A tumor és a pajzsmirigyhormonok túlzásba vitt adagolása is kiválthat túlműködést.

 

Becslések szerint a 60 éven felüli nők 3-6 százaléka szenved fel nem ismert pajzsmirigy- túlműködésben. Emiatt szemtünetek is fellépnek, például fájdalom, könnyezés, fényérzékenység, idegentest-érzés, elmosódott vagy kettős látás, fejfájás.

 

Ha a pajzsmirigy-túlműködés nem túlzottan erős, akkor hideg borogatással megkísérelhetjük a szervet alacsonyabb fokozatra kapcsolni. A borogatást naponta 1-3 alkalommal tegyük fel, mindig néhány percre. Szükséghelyzetben adhatók bétablokkolók is, amelyeknek stresszgátló hatása enyhe túlműködés esetén jól érvényesül. További vegetatív tüneteknél a természetgyógyászat többféle hatékony megoldást kínál, ilyen például a vízi peszérce (Lycopus europaeus), illetve a szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca). Ehhez jön még a Huneke-féle neurálterápia, amelynek keretében a pajzsmirigy mindkét lebenye és összekötő részük fölötti nyaki területet helyi érzéstelenítővel, például lidokainnal injekciózzák be. Ez kiegyensúlyozó és szabályozó hatású. Sok terapeuta egyenesen a pajzsmirigybe adagolja az injekciót.

 

A pajzsmirigy túlműködésére való hajlam esetén következetesen kerülni kell a stresszt. Ehhez segít a homeopatikus növényi nyugtatók alkalmazása, mint amilyen a Zinkum valerianicum D3.

 

Az előrehaladott pajzsmirigy-túlműködés veszélyes állapot, elsősorban szapora szívverés és szívritmuszavarok lehetnek a következményei. Éppen ezért szükség van következetes, adott esetben a hagyományos orvoslást is igénybe vevő terápiára. Adhatók pajzsmirigyblokkolók, úgynevezett tireosztatikumok. A dekompenzált csomókat, amelyek a szükségesnél több pajzsmirigyhormont termelnek, idősebb pácienseknél radioaktív jóddal tüntetik el, a fiatalabbaknál inkább műtéttel.

 

 

A gyulladás lappangva érkezik

Az akut pajzsmirigygyulladást bakteriális fertőzés okozza, és antibiotikumos kezelést igényel. Tünetei tipikus gyulladásos tünetek, mint fájdalom, duzzadás, kivörösödés, de a funkciók nem károsodnak. A krónikus pajzsmirigygyulladás - a Hashimoto-tireoiditisz - viszont lappangva fejlődik ki. Jelei lehetnek a nyomás és feszültségérzés, de teljesen fájdalommentes is lehet, ezért könnyű félreismerni. Néha olyan tünetek jellemzik, mint a túl- vagy alulműködést vagy a strúmát. Van olyan Hashimoto-változat, amelynél a pajzsmirigy összezsugorodik, míg egy másiknál megvastagodik.

 

A diagnózist a pajzsmirigyantitestek, főként a TPO-antitestek meghatározása alapozza meg. A terápiát mindig a páciens állapotához kell igazítani. A hormonterápia csak az alulműködés egyértelmű klinikai jeleinél ajánlható. Hashimoto-kór esetén nem szabad jódot szedni, mivel ez serkentené az autoimmun-folyamatot. Újabban már tudjuk, hogy a szelén az autoimmun-folyamatokat lefékezi és gyulladáscsökkentő hatású, ezért ilyenkor adhatók anorganikus szelénkészítmények.

 

A pajzsmirigy-megbetegedés korai felismeréséhez és káros következményeinek elkerüléséhez a következő tanácsok adhatók:

 

• Minden nem egyértelmű panasznál gondoljunk a pajzsmirigyre!

• A kezelés legyen következetes, igazodjon a klinikai képhez, és ne szolgai módon a laboreredményekhez!

• A tünetek gyakran lappangva lépnek fel, és más képet mutatnak, mint ami a tankönyvekben áll.

• Nagyon fontos: a pajzsmirigybeteg csökkentse a stresszt, többek között lazítógyakorlatokkal és azzal, hogy sokat tartózkodik a természetben.

 

 

A jód gyakran ad alkalmat félreértésekre

A jódra a pajzsmirigyhormonok termeléséhez van szükség, éppen ezért létfontosságú. A napi szükséglet átlagosan 70 mikrogramm, de a WHO szerint ez az érték 150–300 mikrogramm között található. Ez  nem túl sok, azt hihetnénk, hiszen ezek szerint életünk során csak körülbelül 5 g jódra van szükségünk. Megfelelő jódellátottság esetén a pajzsmirigy körülbelül három hónapra elegendő tartalékot tud tárolni. A
felvett jód 80 százalékát a vizeleten át újra kiválasztjuk, körülbelül 20 százalékot a széklettel. Szoptatás alatt 40-50 százaléka az anyatejbe jut.A jódhiány elősegíti a strúma kialakulását, és hosszabb távon az úgynevezett forró csomókét is. Ezért van értelmük a jódfogyasztási kampányoknak. Ugyanakkor vannak bizonyos ellenjavallatai a jódpótlásnak. A túlműködéses forró csomó csak még inkább növekedésnek indul pluszjód adagolásával. Az olyan gyulladásos pajzsmirigy-megbetegedések, mint a Hashimoto-kór, szintén ellenjavallatot jelentenek, mivel ez az anyag serkenti a gyulladásos folyamatot. Mindezt szem előtt kell tartanunk, mielőtt jódozott sót fogyasztunk. Akiknek el kell kerülniük a jódot, azoknak gyakran nehézséget okoz jódozatlan élelmiszereket találniuk, mivel nemcsak a sóhoz, hanem gabonához és egyéb ennivalókhoz is szoktak mostanában jódot keverni.Létezik úgynevezett jódallergia is, méghozzá a komplexben kötött jódra, amilyen például a fertőtlenítőszerekben vagy a röntgenkontrasztanyagokban található. Terápiás céllal jodidot adnak, amely a jód ionizált formája. Ez újra kiválasztódik, ha már nincs rá szükség. Ha valaki a jódadagolásra például szapora szívveréssel reagál, az nem allergiás, hanem a szervezete azt jelzi, hogy pajzsmirigye jelentősen túlműködik.

- dr. ki -
XV. évfolyam 10. szám

Címkék: jód, pajzsmirigy, pajzsmirigybetegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.