Betegségek A-tól Z-ig

Egészséges bél - egészséges emésztés

Természetes bélregeneráló módszerek

Az emésztőrendszer sok ember számára kínzó, kellemetlen bántalmak vagy komoly panaszok kiindulópontja. Elsősorban a vastagbél nehezítheti meg az életünket és befolyásolhatja súlyosan közérzetünket. Cikkünk az emésztéssel kapcsolatos problémákra megoldást kínáló módszerekből ad összeállítást.


 

Már jó száz évvel ezelőtt tisztában voltak vele az emberek: a halál a bélben lakozik. Ez a megfogalmazás az orosz bakteriológustól, zoológustól és az orvosi Nobel-díj kitüntetettjétől, Ilja Mecsnyikovtól származik (1845–1915). Az ő idejét követően feledésbe merült ez a tudás, különösen a hivatalos orvostudomány felejtkezett meg róla. A renyhén működő civilizációs bélrendszert gyorsan munkára ösztönözték az olyan erőteljes hashajtók, mint a ricinus vagy a szenna. Ez azonban súlyos károkkal járt, és csak mára vált újra világossá, hogy a bél, különösen a vastagbél, a szervezet méregkonyhájának tekinthető. Ez pedig olyan súlyos bajok kiinduló pontja lehet, mint a különféle szervi elváltozások vagy a rák.

 

• A vastagbél azonban nem önként vállalja ezt a szerepet, hanem mi magunk osztjuk rá helytelen életmódunkkal.

• Túl sokat eszünk – segít a böjtölés, amely nem éhezés, hanem az életminőség átalakítása.

• Helytelen dolgokat eszünk, sokszorosan feldolgozott táplálékokat, amelyek sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak – segít a gyümölcsök és a magok újrafelfedezése.

• Helytelen dolgokat eszünk, nagy mennyiségű zsírt és fehérjét – segít az állatifehéjre-mentes koszt, a vegetarianizmus

• Tönkretesszük természetes bélflóránkat – segít a bél fiziológiai bélflórájának újrafelépítése a probiotika elvei szerint.

• Súlyosan elhanyagoljuk a bélhigiéniát – segít a beöntés, a kolon-hidroterápia és a sós víz, az alapos béltisztításra évente többször kúra formájában kellene sort keríteni.

• Ellustítjuk a beleinket – segít a szelíd bélönmasszázs és a hasgimnasztika.

 

 

A leggyorsabb megoldás a legrosszabb

A bélmozgás mesterséges megindítására sokféle módszer létezik. A leggyorsabb, ugyanakkor a legrosszabb megoldás a hashajtók használata.

 

A bél egészségét a rostokban gazdag, állati fehérjékben szegény táplálkozás adhatja vissza

 

Ne nyúljunk tehát olyan növényi hashajtókhoz, mint a szenna, a rebarbara vagy az aloé, amelyek állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyultak. Tartós használatuk károsítja a vastagbelet, és káros lehet a vesére és az erekre is. Hatásukra romlik a visszerek és az aranyér állapota, a szervezet nagy mennyiségű ásványi anyagot veszít, mindenekelőtt káliumot, amely tovább rontja a bél izomtevékenységét (a perisztaltikát).

 

Szükségmegoldás: Kissé divatjamúlt megoldásnak számít a ricinusolaj, amely tartósan használva ugyancsak ingerli a belet. Jóval veszélytelenebb kapszulában kapható változata, amely valóban megoldást jelenthet időnként, amikor a dolog végképp nem megy.

 

Mértékkel használva jó megoldás:

• A keserű- vagy glaubersó hashajtó hatása annak köszönhető, hogy megakadályozza a bélből a folyadék felszívódását. A széklet így folyékony marad, ennek hatására a bél gyorsan igyekszik megszabadulni tőle. Ez a megoldás kevéssé izgatja a bélfalat, ugyanakkor felettébb rossz szagú.

 

• Hasonló hatású a tejcukor, amely egyébként a vastagbélben élő bélbaktériumok táplálékául szolgál. Hashajtó hatása azon alapul, hogy megnöveli a széklet menynyiségét és serkenti a bélmozgást.

 

Bár nagyon szép, veszélyes lehet hosszabb távon a bélre nézve: a dél-indiai szenna növény

 

• Beöntés: alapos bélöblítést jelent, mivel a folyadék a vastagbélbe, sőt azon túl is eljut.

 

• Kolon-hidroterápia: alapos bélmosás, amit csak szakember végezhet. A sokszor megismételt bélmosás alaposan kitisztítja a belet, a hideg-meleg impulzusok és a bélfalra gyakorolt nyomás stimulálja a bél izmait. A kezelést célzott bélflóra-felépítésnek kell követnie.

 

Természetes bélterápiák

Ingerlékeny bél

A bél a lelki folyamatok érzékeny barométere. Az ingerlékeny bél a legkülönfélébb lelki megterhelésekre válaszol görcsös hasfájással, puffadással, rossszulléttel, székrekedéssel és/vagy hasmenéssel. A betegség elég nehezen megfogható, mivel szervi károsodásról általában nincs szó. Félreismerhetetlen azonban a baj lelki összetevője: a tünetek mindig akkor lépnek fel, ha a beteg stresszel, családi vagy munkahelyi problémákkal találja magát szembe. Az adott gyógyszereknek általában káros mellékhatásaik vannak.

 

1. stratégia: speciális természetgyógyászati kezelés, a bélflóra regenerálása mikrobiológiai terápiával.

 

2. stratégia: lelki önsegítés, megfelelő ellazító módszer elsajátítása: jóga, autogén tréning stb.

 

A kolon-hidroterápia segítségével a belet higiénikus módon mossák át

 

3. stratégia: megfelelő táplálkozás. A lenmag ősi háziszer, amely sokféle bélbántalomtól megszabadít. Hasonlóképpen segítséget jelenthet a kurkuma, amelyet a távol-keleti népek nagy mennyiségben, akár napi három grammban is fogyasztanak. Az egy pohár vízbe kevert kis mennyiségű kurkumapor megnyugtató hatású emésztésserkentő ital, amely ráadásul salaktalanít is és megelőzi a vastagbélrákot. További orvosság a borsmentaolaj vagy a borsmentatea, amelyből naponta 3-4 csészével is megihatunk (a teát mindig egy púpozott teáskanálnyi növényből készítsük).

 

Gyomorfekély

Bár sokan azt hitték, a Helicobacter pylori felfedezése egyet jelent a gyomorfekélyes megbetegedések eltűnésével, gyomorfekély még ma is létezik. Próbáljuk ki a gyógynövénykúrát, amelynek alapja a káposztalé. A káposzták olyan anyagot tartalmaznak, amelyet már hatvan évvel ezelőtt ulcusellenes tényezőnek hívtak. Káposztalé segítségével a felső emésztőszervek fekélyét gyakran tökéletesen nyom nélkül sikerül elmulasztani.

 

Bélpolipok és társaik

Ezek a panaszok az öregedés kísérőjelenségei szoktak lenni, bár nem féltétlenül időskori jelenségek. A polipok többnyire jóindulatú elváltozások a vastagbél belső felületén, néha súlyos gyulladásos bélbetegségek formáját öltik. Megjelenésük újabb bizonyítéka annak, hogy a civilizációban élő ember bélrendszerének működése nemritkán súlyos zavart szenved és károsodik. Nagyon fontos tehát a bél alapvető regenerálása.

 

Az olyan pszichoszomatikus betegségeknél, mint például az ingerlékeny bél, segítséget jelenthetnek a különféle lazító technikák, például a jóga vagy az autogén tréning

 

A polipokat nem szabad elhanyagolni, mert rosszindulatú elváltozás alakulhat ki belőlük, ezért tanácsos őket eltávolítani. Ugyanez vonatkozik a bél kiöblösödéseire, az úgynevezett divertikulusokra, amelyekben megülhet a béltartalom, és ez hasfájást okozhat. Ellenszerük a kolon-hidroterápia, amely alaposan átöblíti a beleket.

 

Gyerekként azt tapasztaltuk, hogy a keserű orvosság a hatásos. A keserű íznek annyiban valóban nagy szerepe van, hogy jó hatást gyakorol az emésztésre, márpedig ez az íz édesre hangolt táplálkozásunkból gyakorta hiányzik. Próbáljuk ki a keserűkúrát, például amara-teakúra formájában, amely üröm, ezerjófű és borsmentalevél keverékéből készül. A keverékből egy púpozott teáskanálnyit öntsünk le negyed liter forró vízzel, hagyjuk állni tíz percig, és lehűlés után apró kortyokban igyuk meg.

 

Aranyér

Nem életveszélyes, de mindenképpen kellemetlen és fájdalmas panaszról van szó. A végbél körüli visszerek akkor fájnak igazán, ha begyulladnak és véreznek. A megelőzés legjobb módszere a természetes koszt, de a gyógyszertárakban is kaphatunk segítséget. Saját készítésű aranyér-ellenes termék lehet a Jean Pütz-féle kúp, amely megelőzésként is jó, de a gyulladásos panaszokat is enyhíti. Fél tucat kúphoz a következőkre van szükségünk: 12 g kakaóvaj, amelyet forró vízfürdőben lassan felmelegítünk. Ha már folyékony, adjunk hozzá 18 csepp teafaolajat, hat csepp niaouliolajat és három csepp német kamillát. Keverjük jól össze, majd állítsuk hidegre a keveréket. Ha megszilárdult, formázzunk belőle kúpokat, csavarjuk őket alufóliába és tároljuk a hűtőben. A kúpok nagy előnye, hogy a végbélben felolvadva hatásukat hosszabb időn keresztül fejtik ki.

 

A bélregeneráló kúrák kislexikonja

Ajurvédikus kolon-tisztítás: indiai alapokon nyugvó gyógynövény-kivonatos béltisztítás. Ha hetente többször egymás után alkalmazzák, tökéletesen megtisztítja az emésztőutakat a régi lerakódásoktól és mérgektől. Ehhez arra van szükség, hogy a szervezetbe bejuttatott folyadék ne szívódjon fel, ezt a célt bizonyos jógagyakorlatokkal lehet elérni.

 

A borsmenta is jó hatással van a bélre, enyhíti a bélgöcsöket, serkenti az epeelválasztást és segít puffadás és hasmenés esetén. A kurkuma ősidők óta ismert gyomor- és bélorvosság, salaktalanít és segít megelőzni a rákot

 

Ejuva-béltisztítás: indián és kínai gyógyfüvek és gyógyiszap kombinációja.

 

Böjtölés: a bél helyreállítása csak akkor sikerülhet, ha a túlterhelt emésztőrendszer végre nyugalmat lel. Ez történik böjtöléskor, amikor a szervezet nem jut szilárd táplálékhoz.

 

Gray: a Robert Gray-féle módszer az emésztőrendszer lépcsőzetes megtisztítását szolgálja. A módszerben a mechanikus tisztító eljárások kis szerepet játszanak, középpontjában a lerakódások növényi oldószerekkel történő eltávolítása áll, illetve a nyákmentes, bélhigiénikus koszt és a bélflóra fiziológiai egészségesen tartása.

 

Mayr-kúra: ez a speciális kúra az egész emésztőrendszer nyugalomba helyezését, megtisztítását és helyreállítását jelenti. Idetartozik például az alapos rágás újratanulása, a tej-zsemlediéta, a keserű vizes béltisztítás és a hasmasszázs. A kúra időtartama általában 3-4 hét.

 

Tejsavó: a savódiétához napi egy liter savóra van szükség, elosztva 5-7 adagra. A folyadék kevés fehérjét tartalmaz, energiaszegény, ugyanakkor gazdag ásványi anyagokban és B-vitaminokban.

 

A belet veszélyeztető táplálkozás

A potenciális „vastagbél-gyilkosok” közé tartozik: a tej, a tejtermékek a savó kivételével, a kecske- és birkatej kevésbé veszélyes, de nem tesz jót a bélnek.

 

 

A hasi torna (a legjobb naponta többször végezve) serkenti az emésztést és megmozgatja a beleket

 

A hús, a kolbász, a hal, általában az állati fehérjében gazdag táplálkozás. Sokak számára elviselhetetlen a búza és minden belőle készült étel. Gyanú alatt áll a szója, amely ugyancsak rossz hatást gyakorol a bélfalra. A bélrendszert leginkább a sok zöldséget, gyümölcsöt, bogyót, salátát, kevés fehérjét és zsírt tartalmazó koszt kíméli leginkább.

 

Bélmozgató gyakorlatok

Bélrendszerünket a következő módszerekkel mozgathatjuk meg: alkalmazzuk naponta többször, mindig körülbelül tízszer ismételve:

•felkelés előtt az ágyban

•napközben, a legjobb gimnasztikagyakorlatok közben

•este az ágyban elalvás előtt

 

Feküdjünk lazán a hátunkon, lábunkat enyhén húzzuk fel, lélegezzünk az alhasunkba, méghozzá erőteljesen. Ugyanilyen erőteljesen lélegezzünk ki az orrunkon, majd engedjük ki behúzott hasunkat. Ötször ismételjük, majd iktassunk be egy kis szünetet. Mélyedjünk el a hasunkban, és figyeljük, hogyan mozgatja meg ez az egyszerű gyakorlat a beleinket.

 

Kis hasmasszázs: kezdjük jobbra lent, majd haladjunk folyamatosan, enyhe nyomással ívben a hasfalon át a köldökig, ott tartsunk egy kis szünetet, majd fejezzük be a félkört, amíg le nem jutunk a bal alsó hasrészig, végül a hólyagnál pihentessük meg a kezünket. Mindig az óramutató járásának megfelelő irányba masszírozzunk, a nyomás soha ne legyen erős. A köröző mozdulatokat többször ismételjük meg. Ez a béljogging reggelente főként a vastagbelet hozza mozgásba, ami jót tesz a székletürítésnek, napközben meggyorsítja a bélgázok kiürülését, este megnyugtat, és segít továbbjuttatni a késői étkezés miatt meg nem emésztett táplálékot.

 

Ártalmatlan és megbízható bélébresztők:

• 1 pohár tejsavó (gyakran írót is ajánlanak), amely tejcukrot tartalmaz, és mivel ennek emésztése csak a vastagbélben kezdődik meg, serkenti a bélműködést

• 1 pohár szilvalé

• 1 pohár gyümölcsecetital (1 evőkanál gyümölcsecet + 1 pohár ásványvíz)

• 1 kis pohár savanyúkáposztalé

 

Bifidus és laktobacilus

Bizonyos bélbaktériumok a bél jó szellemei. Köztük is a leghasznosabbak a bifidus és a laktobacilus, amelyek előfordulnak a következő táplálékokban:

• savanyú káposzta: ivókúra formájában használjuk

• kvasz, kombucha, tejsavó – mind tartalmaznak tejsavbatériumokat

-dr. ki-
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: bél, bélregenerálás, bélregeneráló módszerek, egészséges emésztés, emésztés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.